Dodaj do ulubionych

Często jecie zupy?

21.10.10, 22:41
Moje obiadowe życie przed Dukanem to przede wszystkim świat zup -oczywiście z masłem bądź śmietaną , czasem zasmażką , dojadanych po dwójce dzieci , wyjadanych na zimno z gara o każdej porze dnia:) Mięso mogło nie istniec. Nie wyobrażałam sobie życia bez zup i pierwsze co sprawdziłam zanim podjęłam decyzję o przejściu na dietę , to to czy można je jeśc. Okazuje się, że takie bez prawdziwych klusek, zabielone 0% mlekiem ,bez ziemniaków nie są już zbyt ponętne i przegrały z leczem , gulaszem i ptactwem na tysiąc sposobów . No i rzadko pojawiają sie w moim menu - czasem flaki ,czasem jarzynowa, barszczyk czerwony- to te najbardziej zbliżone do ideału :)
A gotując " pełnowartościowe" zupy dla dzieciaków zastanawiam się czy w ogóle będę mogła je kiedys jeśc , żeby znów nie nabrac kilogramów ( mam na myśli zjedzenie jednego talerza a nie wiaderka jak mawia mój mąż:) .
Są tu takie zupiary jak ja ?
Obserwuj wątek
    • duk_duk Re: Często jecie zupy? 21.10.10, 22:53
      Ja na Dukanie jak i przed dość często gotuję zupki i zamrażam na dni kiedy sie mi gotowac nie chce a M wcina pizzę na obiad..

Moim zdaniem to "dukanowe" są równie dobre jak "niedukanowe np grzybowa zupka (suszone podgrzybki, mieso z kuraka - ja wrzucam całego oskórowanego i pozbawionego skrzydełek do gara, warzywka jakieś-co kto lubi i zabielam ciut mlekiem, dorzucam 2-3 łyżki suszonych grzybkow zmielonych na proszek no i oskubane mięsko z kuraka i wcinam tą zupę grzybowo-mięsną i jest pyyyycha). Poza tym ogórkowa wychodzi niezgorsza, barszczyk oczywiście ( choć dla mnei bez wędzonego boczku na smaczek to już nie to samo ), standard to jarzynowa, brokułowa-krem, pieczarkowa, pomidorówka z dużą ilością kuraka i wogóle zupy rulezzz :] Wygodne toto bo gotuję wielki gar jem przez 2-3 dni a reszta do zamrażarki. Jeszcze niedlugo muszę sobie zupę z dyni zmontować, bo to wielka tajemnica dla mnie .

Jest nas więcej Zupowych Potworów:D
      • iberka ja jem codziennie 21.10.10, 23:02
        a wcześniej znowu zupę jadłam 1x w tyg na niedzielnym obiedzie u rodziców :). Temat rozpoczął nasz 9 lat dopominając się obiadu po tym jak zjada drugie danie w szkole ;P. Zaczęłam gotować zupy i zjadamy wszyscy, nigdy nie robiłam zup z zasmażkami etc więc w sumie nie zmieniło się nic poza tym,że jadam je z mięsem zamiast ziemniaka/ makaronu. Nie smietanowałam więc mi tego nie brakuje.
        Gotuję na cielęcinie, wołowinie, indyku, kurczaku. Oczywiście obieram ze skór, tłuszczu etc i robię sobie wywar mięsno jarzynowy ( moja baza to mięso+ ziele+ listek laurowy+ marchewka+ pietruszka+ seler + por) a do niego dorzucam to na co mam ochotę w większej ilości :) dziś np zupa paprykowa była, wczoraj kalafior ( kocham), poza tym brokuły, kapuśniak, cukiniowy krem i inne mieszanki. Dla resztu gotuję osobno kluseczki czy ziemniaki i no problem.
        teraz dnia bez zupy nie przeżywam :) a gotuję świeżą codziennie, bo takie odgrzewane a. nie smaczne sa; b. tracą wartości odrzywcze

iza
    • madzioreck Re: Często jecie zupy? 22.10.10, 03:44
      > A gotując " pełnowartościowe" zupy dla dzieciaków

Czy to wyżej oznacza to?

świat zup -oczywiście
      > z masłem bądź śmietaną , czasem zasmażką

Tak, jem zupy równie często jak przed dukanem, jedyna różnica polega na tym, że nie dodaję ziemniaków. Za makaronem nie przepadam, więc zwykle taką np. pomidorowa i tak jadłam "gołą" z mojej wielkiej filizanki na zupy/lecza/gulasze.
      Gotuję pomidorową (dla meża gotuję ryz/makaron), warzywną, grzybową, botwinkę, barszcz czerwony, cebulową, rosół... jaką kto chce. Oprócz krupniku, bo kaszy niet, ale w sumie i z otrębami mozna spróbować.
      Nigdy natomiast nie dokładałam do zup żadnych maseł i zasmażek, pierwszy raz słyszę o czymś takim... zabielałam też bardzo rzadko, czasem śmietaną, czasem jogurtem albo mlekiem - zależy, co stało bliżej drzwiczek lodówki ;) Teraz oczywiście tylko jogurt, jeśli już, i tak zostanie. Zawsze również obierałam kurczaka ze skóry przed zrobieniem wywaru, bo nie cierpię tłustego, ani skóry, więc ja akurat nie odczuwam jakiegoś specjalnego zubożenia, jeśli chodzi o zupy. O, zalewajki nie jadam, i neapolitańskiej (zupa z sera żółtego, ale jej nie jadłam, odkąd wyfrunełam od rodziców ;)), ale poza tym - jem normalne zupy.
    • siula5 Re: Często jecie zupy? 22.10.10, 06:43
      Przed dietą zupę jadłam raz na 2 tygodnie, albo i rzadziej, a teraz zrobiłam na dniu PW chyba 2 tygodnie temu. Ja nie lubię po prostu zup i w ogóle mi ich nie brakuje.
    • nomya Re: Często jecie zupy? 22.10.10, 08:29
      Żurek na Dukanie rządzi ;) no i pomidorowa z kuleczkami mięsnymi :P i może jeszcze by się coś znalazło ;) Ale w sumie to zwracam uwagę, by w każdej zupie była spora ilość chudego mięsa, w końcu o to w tej diecie chodzi.
      • el_capricho żurek? 22.10.10, 11:32
        przecież on jest na zaprawie z kiszonej mąki żytniej... można takie coś?
        • nomya Re: żurek? 22.10.10, 13:08
          Klasyczny żurek owszem jest na mące żytniej, ale dukanowy jest na otrębach, w dodatku skrupulatnie wyliczonych łyżkach, żeby nie przekraczać dziennej porcji ich spożywania ;)
          • el_capricho Re: żurek? 22.10.10, 15:28
            aaaa. a jak smak? żurkowy??
            • nomya Re: żurek? 22.10.10, 15:29
              Smak i konsystencja jak najbardziej żurkowe :) pycha
    • jolusia2604 Re: Często jecie zupy? 22.10.10, 09:57
      Moje zupy na dukanie wszystkim smakują. Jedzą aż im się uszy trzęsą. Zamiast ziemniaków czy makaronów wcinam mięso z indyka. Chudnę po tym szybciutko, już nie mówiąc jaka jestem najedzona po takiej zupie. Tak ogólnie jako kura domowa coraz lepiej gotuję.
    • magdula602 Re: Często jecie zupy? 22.10.10, 10:39
      ja średnio wcześniej jadłam ale teraz na Dukanie ciekawa jestem niektórych jak np.dyniowej którą wczoraj zrobiłam pyszna zajadałam się bardzo i brokułowa-krem rewelka teraz na takie pogody to zupki się sprawdzą rozgrzeją człowieka:)
      smacznego
      • pietnacha40 Re: Często jecie zupy? 22.10.10, 17:04
        zabielam zupy i sosy serkiem light Turek - dużo lepiej wychodzą niż jogurtem czy mlekiem.
        • lilka208 Re: Często jecie zupy? 23.10.10, 10:21
          zupy jem rzadko , raz na tydzien czasem dwa razy ale tak mialam tez przed dukanem
    • anja_maciejka Re: Często jecie zupy? 23.10.10, 19:45
      Jemy zupy tak samo często jak przed dukanem. I, tak jak madziorca, zdziwiło mnie trochę Twoje pojęcie "pełnowartościowych" zup.Śmietany nie uzywam już chyba z 10 lat-od czasu jak u taty stwierdzono cukrzycę. Zastąpiliśmy ją jogurtem naturalnym-do wszystkiego. Spisuje się świetnie. Natomiast dodawanie mąki do zupy dla zagęszczęnia jest dla mnie dosyć dziwne. Ja tam wole dodać warzyw od groma, albo mięso z kurczaka. Chociaż wiesz-każda z nas jest nauczona inaczej. Ja robię najczęściej zupy na kostkach rosołowych odtłuszczonych, w życiu na żadnej kości nie gotowałam, a dla niektórych jest to nie do pomyślenia. Chociaż teraz, na Dukanie, staram się przerzucić na wywary mięsne jednak. Bez kostek. Pomysł z wywarem z liściem laurowym-bardzo mi sie podoba. Jutro probuję:)
      • faustine Re: Często jecie zupy? 23.10.10, 21:00
        Wyjaśniam , że mówiąc o pełnowartościowej zupie miałam na myśli między innymi pomidorówkę z ryżem lub makaronem( nie dukanowym:) , ogórkową z ziemniakami . Z dodatkiem 18% śmietany - nie jogurtu. Lub sklarowanym masłem dodanym do jarzynówki. Wszystko gotowane bez veget czy kostek rosołowych , na skrzydełkach bądź udkach kurzęcych. Takie mi smakują ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka