Dodaj do ulubionych

HELP! Chleb mi nie wyszedł :(

07.11.10, 16:31
Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Piekłam ponad półtorej godziny. Skórka mocno spieczona, w środku surowizna. Co mogłam zrobić nie tak?
Obserwuj wątek
    • joko5 Re: HELP! Chleb mi nie wyszedł :( 07.11.10, 16:45
      Za wysoka temperatura pieczenia??????
      • niedzwiedzica_sousie Re: HELP! Chleb mi nie wyszedł :( 07.11.10, 16:49
        200 stopni, termoobieg
        • mercy2 Re: HELP! Chleb mi nie wyszedł :( 07.11.10, 17:13
          ja pieke w zwykłym pekarniku na 160 stopni i wstawiam do nagrzanego.
        • wadera3 Re: HELP! Chleb mi nie wyszedł :( 07.11.10, 22:47
          200 stopni na początek, po chwili redukuję do ok 160, oczywiście bez termoobiegu, bo właśnie wierzch wysusza, i wyłączam górną grzałkę.
          po ok 1,5 godz, nieraz po 1 godz. i 40minutach, wyłączam piekarnik, wyjmuje chleb z blaszki i dosuszam go bez niczego na kratce - koniec.

• jolusia2604 Re: HELP! Chleb mi nie wyszedł :( 08.11.10, 10:05
          Przed dietą piekłam chleby, więc kiedy upiekłam chlebuś Klary miałam porównanie co do konsystencji domowych wypieków. Na pewno nie wchodzi tak suchy jak w sklepie, trochę jest wilgotny. Podstawa to dobrze ubić białka i delikatnie zmieszać je z ciastem (ciasto nie może być lejące) piec jak najniżej dolnej grzałki i bez termoobiegu – domowe chleby nie wychodziły jak go włączałam. Tak poza tym piekę na 200 – 220 stopniach i nie narzekam.
    • rozmalinka Re: HELP! Chleb mi nie wyszedł :( 07.11.10, 16:47
      Prawdopodobnie źle "rozłożyłaś" ciepło w piekarniku. Ja wkłaam do zimnego i nastawiam dolne grzanie, jak urośnie, to wtedy góra i dół :)
    • anja_maciejka Re: HELP! Chleb mi nie wyszedł :( 08.11.10, 05:28
      Jaki dałaś do niego ser?
      • niedzwiedzica_sousie Re: HELP! Chleb mi nie wyszedł :( 08.11.10, 07:57
        twaróg chudy 0%
        • anja_maciejka Re: HELP! Chleb mi nie wyszedł :( 08.11.10, 08:11
          Taki ma być. Pytam bo niektóre forumki dawały piątnice wiejski-wtedy jest bardzo mokry w środku i nie da się go wręcz kroić. Czyli ja tez stawiam na temperaturę. I za dlugi czas pieczenia. Ja pieke max godzinę w temp ok 200 stopni.
          • wadera3 Re: HELP! Chleb mi nie wyszedł :( 08.11.10, 08:43
            Ja robię z rozmaitego sera, w tym owej Piątnicy, ale wtedy daję mniej maślanki.
            No i jednak godzina, to za mało.
            • anja_maciejka Re: HELP! Chleb mi nie wyszedł :( 08.11.10, 08:47
              Może mam jakis dziwny piekarnik w takim razie;) Pieke godzinę. Sprawdzam stan patyczkiem. Ale ja to tak wszystko na wyczucie;)
    • nomya Re: HELP! Chleb mi nie wyszedł :( 08.11.10, 07:30
      Za wysoka temperatura pieczenia, a termoobieg dodatkowo jeszcze podwyższa ustawioną temperaturę. Tak jak ktoś wyżej Ci doradził, przy pieczeniu chleba początkowo robisz 200 stopni, potem ją zmniejszasz do 160, będzie okay.
      • joko5 Re: HELP! Chleb mi nie wyszedł :( 08.11.10, 10:30
        Ja piekę w stałej temp. 180 stopni i jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka