13.12.10, 21:48
Zakonczylam I faze z neiwielkim sukcesem, zaledwie 1 kg mniej, ale moja kolezanka rowniez za duzo w tej I nie schudla, natomiast teraz przypomina juz malutka kropke :), wiec pocieszam sie ze i mnie sie ruszy.
Ale... zaatakowaly mnie pryszcze.. Nie wiem, czy to zwiazane z dieta, raczej nie mialam takich problemow wczesniej, mam prawie 30 lat, biore hormony, po ktorych twarz zawsze mialam gladka.
Za wiele przypraw tez nei uzywam, prawie wykluczylam sol...
Obserwuj wątek
    • brattby Re: pryszcze? 16.12.10, 23:03
      To tak tylko na początku. Ja np. mam od kilku lat problemy z cerą (pojawiły się dopiero po 20 roku życia!) i na Dukanie wszystko znikło. Dermatolog zrzuca to na brak w tej diecie cukru, którymi odżywiają się bakterie.
      U Ciebie póki co organizm pozbywa się toksyn, stąd pryszcze. Znikną całkowicie po jakichś 2 tygodniach.
      • nancy_callahan Re: pryszcze? 17.12.10, 09:14
        były wątki na ten temat.
        Ponoć pryszcze to efekt uboczny pozbywania się przez organizm toksyn, które powstają przy chudnięciu.
        Ja miałam takie okresy, że były koszmarne - trwało to jakiś miesiąc może trochę dłużej, ale potem cera nie wróciła do żadnego stanu idealnego, ani nawet tego sprzed diety, przez cały czas gdzies jakieś pojedyncze szutki wyskakują...
        • brattby Re: pryszcze? 17.12.10, 10:40
          To marsz do dermatologa :) ja strasznie żałuję, że tak długo zwlekałam, właśnie z takimi pojedynczymi wypryskami, myślałam, że mnie wypędzi :) a tu nic z tych rzeczy, żel, płyn i po dwóch tygodniach twarz jak nowa :)
          • nancy_callahan Re: pryszcze? 17.12.10, 11:56
            brattby
            na razie do dermatologa nie lecę, bo jesztem w początkach ciąży i wydaje mi się, że aktualny wysyp wynika właśnie z tego a nie z diety - już nie chudnę...
            Przeczekam do końca I trymestru i jak nic się nie zmieni to się z dermatlogiem skonsultuję.
            Ale ja idealnej cery nigdy nie miałam:(
    • nomya Re: pryszcze? 18.12.10, 09:26
      Też mam niezbyt gładką cerę niestety i tak męczę się z tym od dłuższego czasu, ale co tam, mówi się trudno :) Tragicznie nie jest, tyle, że biorąc pod uwagę fakt, że cerę zawsze miałam idealnie gładką trochę jest to wkurzające.
    • marisella Re: pryszcze? 18.12.10, 09:55
      A u mnie właśnie na Dukanie wszelkie pryszczowe problemy zniknęły całkiem, choć borykałam się z nimi od dawna (w sumie to ostatecznie z powodu trądziku brałam hormony, o ja głupia, na których przytyłam tak, jak przytyłam :( szkoda, że nikt mi wtedy nie powiedział, że może wystarczy wyeliminować coś - np. cukier - z jedzenia :()

Nawet przed samą dietą miewałam czasem czystą skórę, ale najczęściej z kiloma wypryskami, a teraz zupełnie nic. Jak się jeden samotny pryszcz gdzieś przypatoszy raz na miesiąc to góra :)

(żeby jeszcze łuszczyca i AZS chciały od Dukana zejść, to by już było całkiem bosko ;))
      • elrosa Re: pryszcze? 18.12.10, 10:56
        O, ja z tego samego typu jestem :) na Dukanie wypryski zniknęły, jak ręką odjął. Brak cukru u mnie działa raczej w drugą stronę, bo po urodzinach cukrem i alkoholem płynących ;-) wyskoczyły mi cztery na raz, jeszcze złośliwie na samym środku policzka. Grr! Mogłam nie jeść tego tortu.
    • madzioreck Re: pryszcze? 18.12.10, 14:16
      Tak bywa, że przy wszelkich dietach, zmianach sposobu odżywiania i innych rewolucjach dzieją sie różne cuda, przy chudnieciu równiez się uwalniają w organizmie różne dziwne substancje. U mnie kilka dni po odstawieniu fajek wyskoczył mi na buzi pierwszy i jedyny w życiu pryszcz na twarzy ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka