paulina283
03.01.11, 17:56
Hej,
bardzo dużo do schudnięcia mam nie ja, ale TŻ. Nie ma takich wątków, albo nie potrafię ich znaleźć, a może któraś z Was potrafi mi pomóc.
TŻ dostał od lekarza kategoryczny nakaz przejścia na Dukana - ma czas do końca tego roku, żeby schudnąć. Nie może złamać zasad diety i zaczynać raz jeszcze. Do tej pory przez cztery miesięce stosował dietę dra Pape, którą pewnie niektóre z Was znają, albo o niej słyszały. Schudł na niej kilkanaście kg. Ale to jest sporo za wolno. Do schudnięcia ma 50-70 kg. On sam nastawia bardziej na 50, ale najwłaściwsze BMI osiągnie gdy będzie miał jeszcze mniej kg niż planuje.
Kalkulator diety wyliczył mu długość pierwszej fazy na 5 czy 6 dni, doszliśmy wspólnie do wniosku (w oparciu o nową książkę Dukana), że to trochę za krótko - I faza będzie trwała równo tydzień, a i nie wiem czy nie powinna zostać jeszcze przedłużona. Z tego co widzę, to niektóre z Was, które miały o wiele mniej do schudnięcia, również były tydzień na I fazie.
Następny etap wyliczony został na prawie 300 dni (ok 280). Ponieważ ma bardzo dużo do schudnięcia, a i dieta będzie trwała tak długo, to czy wystarczą pełne badania krwi, np co 3 miesiące i konsultacje z rewelacyjnym lekarzem pierwszego kontaktu? Czy też lepiej szukać dietetyka, który będzie doradzał i pomagał w kryzysowych sytuacjach? Obawiam się, że w Polsce ciężko będzie znaleźć dietetyka, który bez słowa krytyki poprowadzi mojego TŻ do końca tej diety - nie mówiąc już o tym, żeby był specjalistą w zakresie diety.
Co więcej - czy potraficie mi doradzić w sprawie ewentualnego zwiększania dawek otrąb? TŻ ma sporą otyłość, więc zdroworozsądkowym wydaje się aplikowanie mu 3 łyżek otrąb dziennie (w Nie potrafię schudnąć tak chyba zalecał Dukan) aniżeli obcięcie mu tego do 2 łyżek, jak zaleca doktorek w nowej wersji książki. Jeżeli problemem jest tylko bilans kaloryczny, czyli w efekcie wolniejsze chudnięcie, to może lepiej dawkować mu 2 łyżki otrąb pszennych i jedną owsianych? Studiowałam dzisiaj opakowania otrąb i mniejszą kaloryczność oraz potasowość mają otręby pszenne. Dukan jednak faworyzuje otręby owsiane, a pszenne stosuje jako dodatek do owsianych. Dlaczego?
Kolejne pytanie - czy woda, która ma 28 Mg sodu, to woda odpowiednia na tą dietę? I czy coca-colę light można pić zupełnie bez ograniczeń?
Ostatnie (na razie, bo dopiero wchodzimy w dietę) czy serek homogenizowany, który ma 0% tłuszczu, a 5,5 gr węgli na 100 nie nadaje się kompletnie na Dukana? Bo nie wiem czy mam go zjeść ja czy TŻ może zrobić z niego jakiś sos do mięsa ;) Zresztą - strasznie ciężko (ok, raczej niemożliwe) okazało się odnalezienie jogurtów naturalnych, serków topionych i jogurtów do picia, które mają mało tłuszczu i węgli. W Auchanie i Makro nic nie mogliśmy wczoraj znaleźć. A przynajmniej nie znaleźliśmy nic, co by miało mniej tych składników niż 5 gr, a białka więcej niż węgli czy tłuszczu.
Z góry dziękuję za pomoc - chętnie też przyjmę odesłanie do podobnych wątków (tj. z poradami i dostosowaniem tej diety do osób, które mają naprawdę dużo do schudnięcia).
Pozdrawiam!
Paula