Dodaj do ulubionych

Działanie buraków

08.01.11, 14:02
Witam, chciałam zapytać was czy wiecie coś może o odchudzających właściwościach buraczków?
Nie wiem czy to przypadek, ale zawsze gdy jem buraki poprawia się moja przemiana materii i regularnie korzystam z toalety.
Może buraki faktycznie pomagają w czasie diety?
Jakie są wasze opinie i wiedza na ten temat?
Mam nadzieję, że Pani dietetyk też odpowie na moje pytania :)
Obserwuj wątek
    • emilia.gnybek-ciosek Re: Działanie buraków 14.01.11, 14:42
      Burak to wartościowe warzywo. Jest ubogi w kalorie (100 g=38kcal) przy czym bogaty w błonnik pokarmowy, potas, zawiera sporo żelaza, witaminę B12, kwas foliowy. Dzięki zawartości błonnika poprawia pracę jelit, stąd wypróżnianie jest częstsze. Warto jednak pamiętać, że częstość wypróżnień nie ma nic wspólnego z odchudzaniem. Prawdą jednak jest, iż mając zaparcia, wchodząc na wagę warzymy także dodatkowo zawartość jelit. Przy regularnym korzystaniu z toalety zatem pomiary są bardziej optymistyczne.

Błonnik pokarmowy jest ważny dla osób odchudzających się, ponieważ pęczniejąc w żołądku hamuje apetyt. Już więc tych chociażby względów warto sięgać po buraki. Jeśli zaś dodatkowo wymieni się ich zasadotwórczy charakter, korzystny wpływ na układ krążenia czy przeciwdziałanie wolnym rodnikom (dzięki obecności polifenoli), nie powinno być żadnych wątpliwości, że warzywa te powinny gościć na naszych stołach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka