Dodaj do ulubionych

Ile warzyw?

22.03.11, 14:44
Zastanawia mnie taka rzecz, czy jest jakas minimalna ilośc warzyw którą trzeba zjeść w dniach PW?
Weźmy np. takie pomidory - gdyby to miały być tylko one to ile musiałabym zjeść żeby nie było za mało?
Męczą mnie strasznie te warzywa, staram się jak mogę powciskać je gdzie się da, ale tak w zasadzie to większość mi w ogóle nie smakuje, staje w gardle i nie pasuje do mięsa :/.
Obserwuj wątek
    • pietnacha40 Re: Ile warzyw? 22.03.11, 15:04
      na tej diecie powinnaś jeść jak najwięcej warzyw. Co pasuje do mięsa ,jak nie warzywa ???
      • e.m.i1 Re: Ile warzyw? 22.03.11, 15:54
        Do mięsa pasują ziemniaki, frytki i pieczywo. Jeszcze lepszy jest ryż lub makaron z gotowym sosem ze słoika, np. meksykański Łowicz, lub pomidorowo-pieczarkowy Pudliszki. Naprawdę :D
        A tak poważnie, to nigdy nie przepadałam za warzywami w "normalnej" postaci. Wczoraj wcisnęłam do obiadu 3 pomidory i to chyba maksumum moich możliwości :/ Próbowałam też zjeść rybę z grilla z brokułami, sama ryba jest ok, ale już z brokułami w ogóle nie smakuje.
        Takie mam dziwne smaki i chyba nic na to nie poradzę:(
        Poza tym bardzo nie lubie i zresztą w ogóle nie umiem gotować, zwyczajna pierdoła jestem w kuchni i to zdecydowanie nie ułatwia sprawy...
        No to się trochę poużalałam ;)
        • ejot48 Re: Ile warzyw? 22.03.11, 16:25
          Kochana, to nagotuj sobie bigosiku na kurczaku, wołowinie i indyku bez tłuszczyku..Kapucha kiszona to samo zdrowie
          • rene1231 Re: Ile warzyw? 22.03.11, 17:56
            ejot jest dokładnie tak jak mówisz,bigos jest świetny,polecam każdemu.

Można jeść przeróżniaste surówki.Naprawde warzywa są superrrrr
            • zapominajka83 Re: Ile warzyw? 22.03.11, 19:43
              Dziewczyny napiszcie mi tu jak krowie na rowie jak zrobić ten bigos, bo w życiu sama nie robiłam, a bym zjadła...
            • lopez27.1 Re: Ile warzyw? 22.03.11, 20:00
              Właśnie bigos jest super ja robię sobie codziennie bułeczkę z mikrofali z dzienną porcją otrąb dzielę ją na 3 części i wcinam bigos,Ciekawe kiedy mi się znudzi.
        • pietnacha40 Re: Ile warzyw? 22.03.11, 19:10
          Nie wiem,nie jadam ze słoika,ale piszesz pomidorowo - pieczarkowy. Nie możesz sobie zrobić takiego sosu ? Pomidory,cebula,pieczarki . Od słoika różni się brakiem konserwantów i cukru.Zrób sobie gulasz wołowy - do mięsa pokrojone warzywa - cebula,marchewka,grzyby,fasolka,nawet brokuły.Wszystko dusisz parę godzin w sosie ,możesz dodać pomidory.Pycha. Jak najbardziej bigos. Ryba i tzatziki - serek,ogórek,czosnek - nie tylko ryba.Do każdego rodzjau mięsa.Popatrz na skłądy tych sosów słoikowych i kup te same jarzyny,wrzuć do gara i gotowe :)
    • madzioreck Re: Ile warzyw? 22.03.11, 22:09
      Oj, babo, ja Cię muszę kiedyś zaprosić na wspólne gotowanie, i zapewniam, że będziesz jeść warzywa, aż Ci się uszy zatrzęsą, o ile wcześniej nie poturbujemy się w mojej klitkowatej kuchni :D
      A zanim do mnie dotrzesz, to zrób tak: wytrzaśnij mielone (masz maszynkę?), cebulę, czosnek, paprykę, por, seler, marchewkę, koncentrat pomidorowy, pieczarki.
      W garnku zagotować trochę wody, mielone przesmażyć na patelni, wrzucić do lekko posolonego wrzątku. Na patelni po mięsie zeszklić ze dwie cebule - i do gara. Pokroić paprykę i por - i do gara, marchewkę i seler pokroić w słupki (marchewkowe słupki też można potraktować patelnią na dużym gazie - przesmażona nie rozpada się w gotowaniu i pływają śliczne słupeczki). Pokroić pieczarki - i do gara z nimi. Doprawiasz, czym lubisz - oregano, bazylią, papryką słodką i ostra, pieprzem ziołowym i/lub kolorowym, na koniec koncentrat pomidorowy (mogą być też pomidory z puszki albo świeże, ale teraz są niesmaczne), pogotować jeszcze chwilę. Jak wyłączysz gaz - wcisnąć kilka ząbków czosnku. Voila! Chłopu ugotuj do tego ryż albo makaron. Właśnie z mężem wtrząchnęliśmy przyrządzone w ten sposób pół kilo mielonego (bez pieczarek, marchwi, pora i selera, bo wyszły, i tak było pyszne) :D
    • ejot48 Re: Ile warzyw? 23.03.11, 23:15
      Bigosik:
      kapucha kiszona i swieża poszatkowana - ja daję po równo, ale proporcje dowolne. Kiszoną wyciśnij z lekka - sok zostaw, może będzie trzeba podlać bigos, jeśli mało kwaśny się okaże.Jeśli bardzo kwaśna - wypłucz jeszcze z lekka w zimnej wodzie. Sparz surową kapustę wrzątkiem i wstaw do gotowania ( wodę odlej, zostaw niewiele) pod przykryciem. Jak się objętościowo zmniejszy, dorzuć kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Mieszaj od czasu do czasu, ew. podlewaj wodą, żeby się nie przypaliło. Kawałki mięsiwa każdego dozwolonego (najlepiej różnego) obsmaż i wrzuć do tego. Jeśli zostały ci jakieś ścinki wędlinowe, śmiało wrzucaj też. Dodaj przecieru albo pomidorów z kartonika, jeśli chcesz. I gotuj, gotuj, gotuj... żeby nie śmierdziało w całej chałupie, można położyć na wierzchu kromkę czerstwego chleba, wchłania zapach. Powodzenia i smacznego:)
      • rene1231 Re: Ile warzyw? 24.03.11, 23:15
        Ja jeszcze dodałam ugotowane maślaki....Niebo w gębie!!
      • wanilia_26 Re: Ile warzyw? 25.03.11, 09:36
        O tak, właśnie jeszcze suszone grzybki.
        Ja właśnie dzisiaj robię bigosik. Kapucha została mi gotowana z zeszłego tygodnia, po gołąbkach i zamroziłam. Nic się jej nie stało, teraz goloneczki z indyka się gotują na parze, grzybki moczą, mam nadzieję, że będzie zjadliwe [img]https://emoty.blox.pl/resource/cwaniak.gif [/img]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka