Dodaj do ulubionych

a jak ja mam odstawić dietę?

12.05.11, 05:36
Dobra, przyznam się wam. Mam 26 lat i 177cm wzrostu. Chcę schudnąć w dolnych granicach BMI :( A poza tym to od 10 lat moja waga ustabilizowała się na poziomie 65-63. !0 lat temu, pod koniec liceum ważyłam 57. Potem przytyłam i po prostu nie mogę wrócić do swojej idealnej wagi.

Muszę odstawić Dukana, bo nie widzę na sobie efektów i właśnie wyczytalam, że mogę w ogóle ich nie zauważyć przy tych wartościach BMI. JAk mam go odstawić po tygodniu? Jak jeść, jak żyć? Nie chcę wróćić do wagi ponadnad 66, nie chcę mieć już kompulsywnego jedzenie, czy czuć się głodna. Dukan jest ekstra. Czuję się świetnie w moich obecnycy 63kg.

Dodam, że przed dukanem dużo biegałam - teraz przestałam bojąc się zawrotów głowy, wiec sport ogólnie jest w moim życiu. Mimo to i tak rzucam sięna jedzenie jak poczuję minimalny stres. Potem jestem ociężała i mam depresję. Potrafię przez cały weekend chodzić w piżamie i nie wyjść z domu :(

Czy po prostu odstawić? Czy zrobić 3 fazę dla tych 2 kg? Ale bez uczt powiedzmy?

A co potem? :(
Obserwuj wątek
    • amasona9 Re: a jak ja mam odstawić dietę? 12.05.11, 05:42
      proszę o odpowiedź, a dzisiaj mimo ze przypada mi P zrobię sobie PW...

A może postanowię sobie, że już do końca życia odstawię pieczywo i owoce? Przyznam, że to właśnie one wywołują u mnie kompulsywne jedzenie. Słodycze nigdy mnie nie kręciły - mogę bez nich żyć. Zjem w stresie kostkę czekolady jest okej. A jak zjem kanapke, czy kilka śliwek to nigdy się na jednej nie kończy.. :(((
      • ekukiku Re: a jak ja mam odstawić dietę? 12.05.11, 07:50
        zrób sobie 3 fazę przez 20 dni dla utrzymania tych 2 kg, bo jak zaczniesz jeść normalnie to szybko odrobisz "straty"...
        • dorcia1234 Re: a jak ja mam odstawić dietę? 12.05.11, 07:55
          kompulsywne jedzenie, depresja
          w takim przypadku nie powinnaś absolutnie sama zaczynać żadnej diety. Problemem nie jest twoja waga lecz co innego. Co? tego nie wiem bo cię nie znam. Czy myślałaś kiedyś o pomocy specjalisty? Wydaje mi się, że byłoby to najlepszym rozwiązaniem. Różnymi dietami możesz tylko narobić sobie kłopotów, poza tym nie sądzę abyś w ten sposób zlikwidowała przyczynę twoich kłopotów, raczej tylko skutki a i to niekoniecznie.
    • feel_good_inc Low-carb 12.05.11, 08:10
      Ogranicz węglowodany: zrezygnuj z białej mąki i cukru, nie przesadzaj z owocami.
      W odróżnieniu od Dukana na niskowęglowodanowej nie musisz się stopować ze sportem, a brak prostych węglowodanów ograniczy napady głodu.
    • a.agena Re: a jak ja mam odstawić dietę? 12.05.11, 09:21
      amasona9 napisała:

> Jak jeść, jak żyć?

A jak jadłaś dotychczas? (tzn. przed dietą i w jej trakcie)

a.a
    • amasona9 Re: a jak ja mam odstawić dietę? 12.05.11, 09:51
      myslalam o psychologu, ale szkoda mi pieniedzy :( no i nie mam czasu, zeby skakac od jednego do drugiego az w koncu trafie na kogos dobrego :(

Do tej pory starałam się odżywiać zdrowo. Jeżeli dieta to south beach (ale jadłam według zasad 2 fazy), albo strukturalna. Wykupiłam nawet dietę na Vitalii. Wszystko było fajne, ale głód i stres mnie i tak dopadał raz na kilka dni i wtedy "sprzątałam w lodówce". Mam sporo widocznego tłuszczu w okolicach brzucha, ud. Jak nie wierzycie to przyślę swoje zdjęcie... Jest co zrzucać. Sam sport nie da rady :( przynajmniej na razie nie daje :(

Na dukanie bardzo dobrze sie czuje! Może pociągnę go jeszcze powiedzmy tydzien lub dwa i zobacze jak mi idzie, a potem zrobie 3 faze, ale bez uczt, bo mogłyby mnie sprowadzić na kompulsy :( Czy nie ma sensu tego ciągnąć?
      • pietnacha40 Re: a jak ja mam odstawić dietę? 12.05.11, 19:22
        Zdecydowanie polecam lekarza . Zanim wylądujesz w szpitalu .
      • wiatro-dmorza Re: a jak ja mam odstawić dietę? 13.05.11, 22:43
        Poszukaj wsparcia w grupach Anonimowych Jedzenioholików - są za darmo. Jest też forum. :)
      • rotkaeppchen1 Re: a jak ja mam odstawić dietę? 16.05.11, 21:01
        Psycholog psychologiem - na poczatek zbadaj hormony tarczycy - ja przez 10 lat borykalam sie z depresja, kompulsywnym jedzeniem, itd, odkad suplementuje hormony tarczycy i nie mam niedoczynnosci, nie mam ani depresji ani napadowego jedzenia. A jezeli tarczyca ok, to faktycznie warto isc do psychologa.
      • labea Re: a jak ja mam odstawić dietę? 17.05.11, 22:21
        Problem chyba nie w wadze, tylko widzeniu siebie, co? Wiem, co to znaczy. Jeśli szkoda Ci pieniędzy na prywatnego psychologa - znajdź psychiatrę w ramach ubezpieczenia, do którego nie potrzebujesz skierowania i poproś o skierowanie do psychologa. Może Ci też dać skierowanie lekarz rodzinny. Nie będziesz płacić za wizyty. I od razu uprzedzam - ok, jest dużo syfu w państwowej służbie zdrowia, ale można też znaleźć świetnych fachowców, którzy Ci pomogą. Musisz poszukać - dokładnie tak samo, jak w przypadku prywatnych wizyt. To trudna decyzja i na pewno nie pomogą w jej podjęciu osoby z forum, nawet najbardziej Ci życzliwe. Musisz ją podjąć sama. Życzę, żeby udało Ci się rozwiązać problemy.
    • paulina283 Re: a jak ja mam odstawić dietę? 12.05.11, 22:31
      Amasona, tak szczerze, ale masz problem: wymagasz od siebie za wiele i za szybko. Po nieco ponad tygodniu diety schudłaś ponad kilogram - i uważasz, że nie widzisz efektów, więc chcesz odstawić dietę? Gdybyś po dwóch miesiącach schudła powiedzmy dwa kilo, to wtedy mogłabyś z czystym sumieniem mówić, że nie ma efektów. Jeżeli jednak bardzo chcesz odstawić dietę - faza 3 bez uczt wydaje się być rozsądnym wyjściem.

Szkoda Ci pieniędzy na wizytę u lekarza, ale sylwetki i tych dwóch kilo mniej też pewnie szkoda stracić? Spróbuj znaleźć specjalistę z polecenia i wybierz się do niego - dziewczyny już Ci napisały dlaczego i dobrze, że to widzisz, ale koniecznie powinnaś z kimś o tym porozmawiać, zamiast ignorować problem, który nie zniknie ot tak.
      • pietnacha40 Re: a jak ja mam odstawić dietę? 12.05.11, 23:43
        Oj ma problem . Zdecydowanie jedynym rozsądnym wyjściem jest odstawić dietę i udać się do psychologa . Jak można radzić komuś ,kto ma tak niskie BMI,a chce doprowadzić się do wychudzenia, jak ma się odchudzać ? To jej sprawa,co robi ze swoim zdrowiem,ale naprawdę chcesz w tym uczestniczyć ?
        • paulina283 Re: a jak ja mam odstawić dietę? 13.05.11, 09:29
          Dopiero dziś popatrzyłam na wzrost - IMHO nawet u nastolatki waga 63-66 kg przy takim wzroście to już szczupłość (wiem po sobie, chociaż jestem ciut niższa). Wczoraj wpadło mi jeszcze na myśl coś o czym nie napisałam - niestety, ale z wiekiem będzie tak, że zyskamy trochę kg, bo się zmienia budowa naszego ciała, nie ma to związku z grubością/chudością. I osoby, które odchudzają się, żeby zyskać wagę nastolatki, powinny obowiązkowo rozmawiać z psychologiem.

Na uboczu - lekarz zaproponował mojej teściowej zejście do 64 kg, ona jest niższa ode mnie chociaż wciąż okolice 1,7 m, ale teściowa wywaliła gały i mowę jej odebrało, więc lekarka zreflektowała i rzuciła, że w jej wieku raczej 75 kg to odpowiednia waga. Teściowej trochę do tej wagi brakuje, ale już wygląda jak laska, a jak stwierdzili znajomi - lepiej niż w czasach studiów. A, że waga pokazuje 80 kg? No trudno, liczy się to jak się wygląda.
    • madziowy1 Re: a jak ja mam odstawić dietę? 17.05.11, 07:59
      no masz problem faktycznie ...................
      jaja sobie robisz czy co?!!!!!
      • ejot48 Re: a jak ja mam odstawić dietę? 17.05.11, 21:56
        Paulina ma świętą rację - właśnie wyciagnęłam ciuchy sprzed 22 lat, przechowywane ze względów sentymentalnych:) - wchodzę bez problemu, jest luzik, a ważę jakieś 7-8 kg więcej, niż wtedy. A nie byłam juz nastolatką, oj, nie... Amazona, posłuchaj madrych dziewczyn - nie dieta jest ci potrzebna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka