Dodaj do ulubionych

dukan a dieta bezglutenowa

05.08.12, 22:42
Witajcie, drogie proteinki!
Zachęcona pozytywnym przykładem jul-kii i madzioreck, postanowiłam spróbować diety Dukana trochę jako metody ostatniej szansy. Najpierw poczytałam sobie w internecie, a po przetrwaniu soboty na białkach, poszłam do księgarni po książkę, bo zalęgło się we mnie sporo pytań. Mam szczególnie wątpliwości co do doboru dozwolonych produktów tj. znalezienia w sklepach tego, co odpowiada zasadom diety. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że jestem od lat na diecie bezglutenowej - nie mogę jeść żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa (poza specjalnym owsem bezglutenowym).

Mimo przeczytania książki (a raczej pierwszej części) nadal mam sporo pytań:

1. co z otrębami? w internecie wszędzie się o nich pisze, a w książce pojawiają się dopiero przy kolejnych fazach. W dodatku nie udało mi się dostać żadnych bezglutenowych otrębów, wzięłam cykorię instant jako źródło błonnika.

2. czy istnieją chude wędliny (takie ze sklepu), spełniające warunki fazy pierwszej i nie zawierające glutenu?

3. co dukanowego można jeść "na mieście" np. w przerwie zakupów w centrum handlowym, kiedy nie ma warunków na rozsiadanie się z wielką miską przyniesionej z domu sałatki? Co zamiast kanapek, batonów itp.? Na żadną restaurację nie mogę chyba liczyć, prawda?
Obserwuj wątek
    • magdalaena1977 Re: dukan a dieta bezglutenowa 05.08.12, 22:45
      i jeszcze jedno:
      4. jaki nabiał jest chudy? 1% tłuszczu 2% ? 3%?
      • robak.rawback Re: dukan a dieta bezglutenowa 05.08.12, 22:50
        jak wytrzymasz na 1% tluszczu i sie kompletnie nie zrzygasz z niesmaku to kupuj te lightowe - ja nienawidze smaku takich beztluszczowcow wiec okolo 5% jem i sie nie przejmuje.
        z mies i wedlin to musisz posprawdzac sama na opakowaniach, trudno powiedziec co jest bezglutenowe - musi byc wyraznie napisane na opakowaniu.
        • robak.rawback Re: dukan a dieta bezglutenowa 05.08.12, 22:54
          jelsi chodzi o jedzenie poza domem to rzeczywiscie problem - ja osobiscie bralam w takie plastikowe pudelka ktore nie prepuszczaja wody, np domowej roboty pasztet a w drugie takie plastikowe pudelko wlasnie troche salatki, albo jakies pomidory z czyms i widelcem to jadlam i tyle. trudno se mowi. do pracy tez takie rozne pudelka biore i sie nie przejmuje. no ale akurat u nas w pracy to duo ludzi sobie je na cieplo rozne rzeczy zupy, normalne drugie dania wiec nikogo to nie razi.
          albo sobie zrob jajka ugotowane na twardo z jakims dodatkiem i tez w takie pudelko do zywnosci.
          • magdalaena1977 Re: dukan a dieta bezglutenowa 05.08.12, 23:24
            Znam te szczelne pudełka ;-) bo od dawna zabieram do pracy jedzenie w ten sposób.
            Niestety pudełka z sałatką są duże i ciężkie (w porównaniu np. z kanapką) i nie bardzo wyobrażam sobie noszenia ich w torebce przez cały dzień.

Nie ma jakiegoś suchego dukanowego mięsa?
            Google wyrzuca coś takiego
            www.sfd.pl/Suszona_wo%C5%82owina_pemmikan__zdrowa%2C_bia%C5%82kowa_przek%C4%85ska_by_Avic-t795361.html
            • e.m.i1 Re: dukan a dieta bezglutenowa 06.08.12, 14:23
              Jest Beef Jerky alma24.pl/kategoria/48906670/mieso--wedliny--ryby/suszone .
              Tylko lepiej kupić je osobiście, po zapoznaniu się z tabelką wartości odżywczych, bo niektóre smaki mają chyba więcej węglowodanów.
              Ja sobie czasem robiłam murzynka z mikrofali (forum.gazeta.pl/forum/w,95274,105570519,114552318,czekoladowa_pianka_z_mikrofali.html ), smakuje jak murzynek po dodaniu przyprawy do piernika. I zamiast łyżki skrobi można dodać łyżkę białka sojowego - syci jeszcze bardziej no i nie ma skrobi ;)
              Możesz też zabierać ze sobą jogurt naturalny albo serek homo - wcześniej można go doprawić na słodko i przelać do szczelnego pojemnika, nie będzie zajmował dużo miejsca.
              A jako podkład do kanapek może sprawdzą się takie przepisy - zkotemwkuchni.blogspot.com/2011/10/chlebki-paszteciki-sojowe-2w1-dukan.html i zkotemwkuchni.blogspot.com/2011/01/chleb-serowo-cebulowy-z-mikrofali-dukan.html ?
              Albo takie coś zkotemwkuchni.blogspot.com/2011/07/jajeczne-placki-dukan.html ?

Co do wędlin to ja kojarzę tylko polędwicę z kurczaka formy Konspol, ale gdzie indziej widziałam, że nie za bardzo Ci smakuje...
              Oprócz cykorii są też błonniki kakaowe, jabłkowe, marchwiowe, buraczane i chyba jeszcze kilka innych.
              • robak.rawback chleb serowo-cebulowy 06.08.12, 20:59
                z jakiego dokladnie sera robilas ten chleb serowy - bo najpierw wyczytalam ze trzeba zrobic ser domowy.... ale chetnie takie cos wyprobuje juz mi slinka cieknie
                • e.m.i1 Re: chleb serowo-cebulowy 06.08.12, 23:53
                  Tego chleba nie robiłam, ale robiłam podobny, z otrębami. W przepisie też był ser domowy, ja użyłam Sera Piórko i wyszło dobre, więc w tym przypadku też może się sprawdzić.
                  • matya Re: chleb serowo-cebulowy 08.08.12, 18:26
                    Magdalaeno,
                    z beef jerky uwazaj i czytaj dokladnie co wystepuje w skladzie. Czesto dodaja skldniki zawierajace gluten (na przyklad sos sojowy, ktory zawiera pszenice)
                    nie mieszkam w Polsce wiec trudno mi poradzic konkretne firmy lub produkty ale jesli mozesz jesc owies to poszukaj otrebow owsianych o gwarantowanym 100% skladzie bez zanieczyszczen.
              • magdalaena1977 Re: dukan a dieta bezglutenowa 19.08.12, 19:32
                e.m.i1 napisała:

> Jest Beef Jerky

Niestety, byłam dziś w Almie i Beef Jerky zawiera sos sojowy z glutenem :-(
                Plus jest dramatycznie drogi. Mała paczuszka kosztowała więcej niż duże opakowanie kabanosów Krakusa.
                Ale może powinnam spróbować sama ususzyć mięso?

> A jako podkład do kanapek może sprawdzą się takie przepisy - rel="nofollow">zkotemwkuchni.blogspot.com/2011/10/chlebki-paszteciki-sojowe-2w1-dukan.html

Wypróbowałam i wyszło całkiem, całkiem. A kostka sojowa faktycznie składała się głównie z białka.

Dzięki za tipy!
        • klara551 Re: dukan a dieta bezglutenowa 13.09.12, 23:12
          Bezglutenowe są np. szynka wołowa pastrani,szynki surowe wędzone i suszone. W domu można upiec klops z mielonego indyczego z dodatkiem otrębów i dużej ilości przypraw.Można zrobić galaretę mięsną,można upiec roladę z piersi indyczej faszerowaną pieczarkami,szpinakiem itd.
    • zahara0 Re: dukan a dieta bezglutenowa 16.08.12, 01:11
      Słyszałam w telewizji, że osoby, które mają problem z glutenem często mają też problemy z nabiałem, jednym z objawów jest tycie. Dieta Dukana nie byłaby wtedy dobrym rozwiązaniem.
      • matya Re: dukan a dieta bezglutenowa 16.08.12, 16:47
        ja jestem przykladem ze byalaby:)
        nie chodzi o nabial wogole a o laktoze, nietolerancja laktozy zwykle towarzyszy celiaki. w fermentowanych produktach laktozy jest tak malo ze bez obaw mozna jesc.
      • robak.rawback Re: dukan a dieta bezglutenowa 17.08.12, 11:09
        ale miecho moga jesc ;b i jajca chyba tez?
        w/g tego co wyczytalam w ksiazce - dukan mowi ze przetwory mleczne raczej nie sa polecane w duzych iosciach - o ile pamietm max 3/4 litra na dzien
      • magdalaena1977 Re: dukan a dieta bezglutenowa 19.08.12, 19:39

zahara0 napisał(a):

> Słyszałam w telewizji, że osoby, które mają problem z glutenem często mają też
        > problemy z nabiałem, jednym z objawów jest tycie.

To nie jest takie proste.
        Po pierwsze za problemy z glutenem może odpowiadać kilka schorzeń (alergia, celiakia), po drugie przy celiakii zaleca się ograniczenie mleka i produktów lekkostrawnych w pierwszej fazie diety.

Ja na szczęście jestem na diecie od 9 lat, a nabiał toleruję bez problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka