Dodaj do ulubionych

Podjadanie wieczorem

05.10.12, 12:22
Moje całe wysiłki i silna wola najczęściej idą na marne wieczorem. Wtedy jestem tak głodna i spragniona róznych smacznych przekąsek, że nie mogę się powstrzymać przed częstym wędrowaniem do kuchni. No a później niestety zaczynają się wyrzuty sumienia.... Czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić? Bardzo bym chciała schudnąć, strasznie się czuję w swoim ciele.
Obserwuj wątek
    • ajaksiowa Re: Podjadanie wieczorem 05.10.12, 13:18
      Wszystko zależy od tego kiedy zjadasz ostatni posiłek.Ja mam zasadę że od 18-tej szlaban na gar.:)ewentualnie max dwa jabłuszka.:)
      • malyszon1 Re: Podjadanie wieczorem 10.10.12, 20:28
        polecam na wieczorne podjadanie jabłka albo obraną surową marchewkę... słodkie, dużo błonnika i zapychające, a kalorii mało.
    • rotkaeppchen1 Re: Podjadanie wieczorem 05.10.12, 13:38
      Jezeli jestes wieczorem bardzo glodna, oznacza to, ze jadlas za malo w ciagu dnia. Uczucie glodu to nie tylko wrog diety ale calego procesu odchudzania, poniewaz bardzo glodny organizm zaczyna magazynowac wszystko, co w nastepnym posilku dostanie. Jedz regularnie a kolacje z zalozenia jedz przyzwoite - nie zeby sie objesc ale na tyle obfite, zeby po kolacji nie czuc glodu. Jedz generalnie malo weglowodanow, wtedy nie bedziesz miala naglego apetytu na slodycze. Wieczorem najlepiej jesc bialko (miesa, sery, ryby, grzyby, fasole) i duzo warzyw.
      • czarek2411 Re: Podjadanie wieczorem 11.10.12, 13:20
        święte słowa.
    • ankalato Re: Podjadanie wieczorem 05.10.12, 14:53
      Podjadaj makaronem amekofoods shirataki, 9 kcal, bez tłuszczu, cukru, białka, i praktycznie zero węglowodanów, mniejsza wartość odżywcza od papieru
    • jossephina Re: Podjadanie wieczorem 05.10.12, 15:10
      Mialam ten sam problem, ale już mi się udało od miesiąca nie podjadać od 19.00 :) Teraz jest mi coraz łatwiej. Natrafiłam na fajny artykuł, gdy postanowiłam już naprawdę wziąść się za siebie:
      Tekst linka
      Regularne, częstsze i zdrowe posiłki w ciągu dnia, dużo wody, owocowa herbatka na wieczóri kilka innych prostych trików naprawdę dużo dają !
      • rotkaeppchen1 Re: Podjadanie wieczorem 05.10.12, 17:05
        W ogóle jedzenie czegokolwiek między posiłkami to zły pomysl. Szczególnie na diecie. Trzy posiłki dziennie i koniec.
        • Gość: bietka Re: Podjadanie wieczorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.12, 08:19
          "Trzy posiłki dziennie i koniec."
          -Super bzdura !!
          Należy jeść często, zachowując 3 godzinne przerwy między posiłkami.
          W ramach wyliczonej dziennej porcji kalorii np.1500kcal należy spożywać trzy zasadnicze posiłki o stałych porach, oraz niewielkie przegryzki tzw. drugie śniadanie i podwieczorek, co daje nam łącznie 5 posiłków dziennie :)
          Tylko częste i o stałych porach jedzenie, sprzyja chudnięciu ( organizm przestawia się na tryb spalania ), oraz opanowaniu uczucia głodu, który odczuwamy tylko o wyznaczonych porach posiłku.
          Jak wiadomo najtrudniejszy jest początkowy okres przystosowawczy, później jest dużo łatwiej.
          Wiem co mówię bo stosując tę metodę schudłam 40 kg :)

PS.Jeśli chodzi o początkowe opanowanie wieczornego łakomstwa radziłam sobie w ten sposób, że po kolacji pakowałam się w piżamie do łóżka i brałam ze sobą interesującą książkę.
          Po jakimś czasie nie było problemu.
          • rotkaeppchen1 Re: Podjadanie wieczorem 06.10.12, 09:52
            Stosuje od roku metode metabolic balance, ktora bazuje na trzech posilkach. Mimo choroby, ktora mi calkowicie spowolnila metabolizm, bardzo ladnie schudlam i od roku utrzymuje wage. Takze stosowana przeze mnie przez lata metoda Montignaca zaleca jedzenie tylko trzech posilkow i niepodjadanie miedzy posilkami. Proste wytlumaczenie: organizm przez pierwsze 3-4 godziny pobiera energie ze spozytego posilku. Dopiero pozniej zaczyna spalac tluszcz. Dlatego, jezeli chcemy schudnac, powinnismy trzymac sie tej zasady. Wazne, zeby konsekwentnie.
            Oczywiscie, jezeli stosujemy zdrowa metode odzywiania nie w tym celu, zeby schudnac, mozna jesc piec posilkow, na pewno nie utyje sie od tego. Ja pisalam o trzech w okresie odchudzania.
    • soniav Re: Podjadanie wieczorem 06.10.12, 19:27
      Dziekuje Wam serdecznie za pomysly. Moze faktycznie za bardzo głodzę się w ciągu dnia i za mało piję wody, cały czas w biegu, pewnie wiecie jak to jest. Pomysł z owocową herbatką na wieczór wypróbuję:) Nie wiem za bardzo jak rozłożyć sobie te posiłki-> obie opinie są bardzo przekonywujące:)
      • krakowskim_targiem Re: Podjadanie wieczorem 08.10.12, 10:49
        spróbuj zapychać się herbatkami też, zielona albo czerwona, podobno yerba mate też hamuje apetyt, ale jeszcze nie próbowałam także nie wiem jak to w praktyce..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka