Dodaj do ulubionych

nie mogę się odchudzić

31.05.02, 20:52
mam 55 lat i przy wzroście 152 cm, ważę 81 kg - ogarnia mnie rozpacz, bo żadne
diety nie dają rezultatu, ponieważ efekt odchudzania jest krótkotrwały. Po
kilku tygodniach powstaje efekt jo-jo i nie mogę tego opanować. Ponieważ kiedyś
chorowałam na hipoglikemię w czasie odchudzania spada mi bardzo cukier i wtedy
powstaje dodatkowy problem. Bardzo proszę o poradę, bo już na siebie nie mogę
patrzec. Do 45 roku życia utrzymywałam wagę w granicach 54 - 56 kg. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • aleksandra.cichocka Re: nie mogę się odchudzić 01.06.02, 12:42
      304 Nie mogę się odchudzić
      W schudnięciu i uniknięciu efektu jo-jo pomaga zmiana sposobu odżywiania, czyli
      przestawienie się na inny styl odżywiania nie tylko w trakcie odchudzania, ale
      i po jego zakończeniu. Ta zmiana stylu polega na unikaniu tłuszczów,
      zastąpienie chudymi produktami produktów tłustych (np. zamiast tłustego sera
      białego – ser chudy, zamiast mleka tłustego – mleko chude lub odtłuszczone,
      zamiast tłustego mięsa czy wędliny – chude). Zachowaniu szczupłej sylwetki
      pomaga kupowanie tylko takich produktów, które są polecane w tym nowym sposobie
      żywienia, jeśli nie ma w lodówce tłustych serów, tłustych jogurtów, tłustych
      wędlin nie ma pokusy, aby po nie sięgnąć. Warto, aby nowy styl odżywiania
      przyjęła cała rodzina, osoba odchudzająca się nie czuje się wtedy pokrzywdzona.
      Przygotowując mięso, czy ryby trzeba unikać dodatku tłuszczu, czyli unikać
      smażenia, a wybierać gotowanie, pieczenie w folii, grillowanie. W zmniejszeniu
      kaloryczności diety pomaga też zrezygnowanie z cukru i ze słodyczy. Szczegółowo
      ten nowy styl odchudzania przedstawiłam w wątkach nr 95 i 139 „Jak schudnąć
      wiosną i nie przytyć jesienią?”. Skoro czasem dokuczają Pani niedocukrzenia,
      proszę nie ograniczać drastycznie produktów węglowodanowych, proszę tylko
      wybierać takie produkty, które są bogate w błonnik oraz w witaminy i składniki
      mineralne, czyli pieczywo ciemne, kasze gruboziarniste – gryczaną, jęczmienną,
      płatki owsiane. Natomiast proszę zrezygnować ze smarowania pieczywa i z
      tłustych sosów do ziemniaków, czy do kaszy. Stanom niedocukrzenia zapobiega
      jedzenie 5 małych posiłków, zamiast 2-3 obfitych. W związku z pojawiającymi się
      hipoglikemiami powinna Pani odchudzać się pod kontrolą lekarza. Życzę sukcesu i
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka