Dodaj do ulubionych

Chlebek "Wasa" trujący czy nie?

31.07.02, 05:37
Czy ta nowo odkryta trucizna we "frytkach i pieczywie chrupkim" jest także w
chlebkach "Wasa"? Chrupkie to one są, ale chyba jednak nie powstają w wyniku
zasmażania na oleju, wiec o co chodzi? Może tu chodzi tylko o jakieś grzanki
czy sucharki przypalane w mikrofali?

Obserwuj wątek
    • melinka Re: Chlebek 'Wasa' trujący czy nie? 31.07.02, 07:56
      cookieman napisał:

> Czy ta nowo odkryta trucizna we "frytkach i pieczywie chrupkim" jest także w
      > chlebkach "Wasa"? Chrupkie to one są, ale chyba jednak nie powstają w wyniku
      > zasmażania na oleju, wiec o co chodzi? Może tu chodzi tylko o jakieś grzanki
      > czy sucharki przypalane w mikrofali?
      >
      Szczerze? To nie wydaje mi sie aby byla w nich jakas trucizna ...
      • reda3 Re: Chlebek 'Wasa' trujący czy nie? 31.07.02, 15:15
        tu nie chodzi o trucizę, która się wydziela pod wpływem smażenia w oleju, ale
        truciznę która się ytwarza pod wpływem bardzo wysokiej temperatury. A właśnie
        chlebek Wasa jest opiekany w takiej temp. (a frytki smażone) Ale przecież od
        kilku kromek nie zachorujemy na raka?!!! gdyby tak było to cała populacja
        Amerykanów frytkożerców by dawno wymarła,i Szwedów też (to chyba ich wynalazek
        Wasa?)
        pozdrwaiam
        ps. bardzo lubię żytnie Wasa.
        • karowa Re: Chlebek 'Wasa' trujący czy nie? 31.07.02, 19:06
          a po co ten chlebek az tak wpieprzac? pewnie do tego ma rozne chemikalia ktore
          sie zachowuja w wysokiej temperaturze... mam pomysl: kub swinke morska i karm
          ja tym chlebkiem przez 2 tygodnie. Podaj nam rezultaty.
          • cookieman Re: Chlebek 'Wasa' trujący czy nie? 31.07.02, 21:18
            Rozumiem, ze cos Ci dolega albo wstalas(es) lewa noga, ale co mnie to obchodzi?
            Wracajac do ww. chlebkow, jem ich sporo bo sa niskokaloryczne, zaspokajaja glod
            i pozwalaja unikac bezsensownego glodzenia sie. Alternatywa byloby wsuwanie
            ciastek, wpychanie w siebie suchego chleba, rozpychanie sobie zoladka jablkami,
            jesli masz jakies interesujace sensowne sugestie to chetnie skorzystam, jak na
            razie nie znalazlem lepszej metody na przetrwanie dlugich godzin w pracy, na
            robienie sobie smacznych i zdrowych kanapek nie mam czasu.
    • aleksandra.cichocka Re: Chlebek 'Wasa' trujący czy nie? 06.08.02, 21:38
      Związek ten to akryloamid, który powstaje z węglowodanów w temperaturze powyżej
      100 stopni C. Powstaje on w czasie smażenia, suszenia, pieczenia produktów
      zawierających węglowodany. Jego obecność stwierdzono m.in. w chipsach,
      frytkach, ciastkach, waflach, chlebie chrupkim, płatkach śniadaniowych.
      Czasopismo Forum podało, że 7 sierpnia o godz.10.30 organizuje czat z dr
      Magdaleną Białkowską z Instytutu Żywności i Żywienia. Tematem tego czatu będzie
      obecność akryloamidu w niektórych produktach spożywczych. Osoby zainteresowane
      będą mogły dowiedzieć się więcej szczegółów na ten temat. Pozdrawiam
      • kz___ chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj 28.08.02, 19:09
        aleksandra.cichocka napisała:

> Związek ten to akryloamid, który powstaje z węglowodanów w temperaturze
        powyżej
        >
        > 100 stopni C. Powstaje on w czasie smażenia, suszenia, pieczenia produktów
        > zawierających węglowodany. Jego obecność stwierdzono m.in. w chipsach,
        > frytkach, ciastkach, waflach, chlebie chrupkim, płatkach śniadaniowych.

A w zwyklym pieczywie go nie ma ? Przeciez chleb sklada sie glownie z
        weglowodanow i pieczony jest w temp. powyzej 200 st. C.
        Jakos trudno mi sobie wyobrazic ludzkosc bez chleba - "chleba naszego
        powszedniego daj nam dzisiaj..."

pzdr kz
    • aleksandra.cichocka Re: Chlebek 'Wasa' trujący czy nie? 07.08.02, 07:13
      Czat z dr Magdaleną Białkowską odbędzie się 7.sierpnia, o godz. 10.30, pod
      adresem www.tygodnikforum.pl . We wczorajszej informacj nie podałam adresu, za
      co przepraszam. Pozdrawiam
    • hokusai Re: Chlebek 'Wasa' trujący czy nie? 18.08.02, 22:43
      Czy Wasa truje czy tez nie - oto jest pytanie! Ale tak serio, to w pieczywie
      chrupkim (tzn i w Wasie) odkryto bardzo duze stezenie akrylamidu, substancji
      rakotworczej, wytwarzajacej sie w wysokiej temperaturze - tak jak o tym juz ci
      pisala jakas dziewczyna. Szwedzi podali te wiadomosci kilka miesiecy temu i
      wynikalo z nich, ze wlasnie to ukochane przez nich pieczywo chrupkie jest
      bardzo tym akrylamidem nasycone (zaraz po chipsach, frytkach etc). Potem o tych
      wynikach badan ucichlo - prasa podejrzewala w tej ciszy udana kampanie PR-owska
      wytworcow chipsow. Niedawno czytalam gdzies, ze Amerykanie potwierdzili wyniki
      szwedzkich badan. Pisze ze Szwecji, wiec streszczam ci "z pierwszej reki". Ja
      przestalam jesc chrupkie pieczywo (tez lubie). Uspokajaja nas tu, ze aby ten
      akrylamid cos nam zrobil to trzeba jesc 70 kg chipsow dziennie - ale komu tu
      wierzyc.... Pozdrawiam
      • magdalena26 'Wasa' mniam:) 20.08.02, 20:17
        pieczywo chrupkie tłumi apetyt, jest chrupiące, smaczniutkie, ma sporo błonnika
        a mało kalorii. zamiast rzucac sie na herbatniki czy chipsy wolę schrupac
        kawałek tekturki. a co do szkodliwosci i raka...
        pamiętam jak kiedys przyszła do mnie znajoma i kazała mi wyrzucic wszystkie
        pnące kwiatki z domu, bo sa rakotwórcze... don't panic!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka