nana16 07.03.03, 13:04 co sadzice o płatkach owsianych czy sa one kaloryczne bo juz sama nie wiem.Codziennie wrzucam pol kubka (arcoroca)platkow i to zjadam zalane mlekiem.Myslice ze to ma duzo kalorii Link Zgłoś Obserwuj wątek
zizzzy Re: płatki owsiane 07.03.03, 18:08 lyzka platkow owsianych suchym ma ok. 38 kalorii szklanka mleka 2 % - 113 kcal Link Zgłoś
easy123 Re: płatki owsiane 07.03.03, 18:30 Na pudelku moze byc napisane. Teraz jestem w pracy wiec nie moge sprawdzic ale na moich jest podana wartosc kaloryczna chyba 30 g suchych platkow owsianych i o ile pamietam to ok 100 cal. Z tymi lyzkami trzeba uwazac bo jedne sa wieksze, drugie mniejsze, jedne pelniejsze a inne plaskie. Czyli platki sa kaloryczne, ale i tak warto ich troche jesc bo bardzo ladnie trzymaj poziom glukozy przez wiele godzin. Czyli nie chce sie tak piekielnie jesc jak np po innych weglowodanach. Ponadto platki (zwlaszcze te tradycyjne a nie blyskawiczne) obnizaja troche poziom cholesterolu i przygotowane w domu (ugotowane w wodzie przez 10-15 min -potem dopiero dodajesz mleko) prawie nie zawieraja akrylamidu, czego nie mozna powiedziec o platkach sniadaniowych lub pieczywie. Ja platki bardzo polecam wszystkim a zwlaszcza osobom odchudzajacym sie. Ale musisz wiedziec co robisz tzn zdawac sobie sprawe ile kalorii zjadasz. Link Zgłoś
easy123 Re: płatki owsiane 08.03.03, 20:09 Sprawdzilem w domu na pudelku. 30 g tradycyjnych platkow (nie blyskawiczne) ma 116 kal. Te 30 g to ok 1/3 czy 1/4 szklanki suchego produktu. Link Zgłoś
asiekok_28 Re: płatki owsiane 09.03.03, 13:10 Platki owsiane sa kaloryczne ale wiadomo ze nikt odrazu calej paczki nie zjada :) tak wiec taka porcja 30g gotowana na wodzie i z dodatkiem mleka jest w sam raz na sniadanie :) Wlasnie zjadlam Pozdrawiam Asia Link Zgłoś