Dodaj do ulubionych

ból stopy

09.08.14, 08:21
Witam
Biegam od mniej więcej miesiąca, w miarę regularnie (2-3 razy w tygodniu).
Wczoraj po 5 km zaczęła mnie pobolewać lewa stopa. Wrażenie było jakby bolała mnie jej zewnętrzna strona. Teraz też mnie boli przy chodzeniu ale ból jest już zlokalizowany z tyłu tuż nad kostką, bardziej po zewnętrznej stronie (w sensie - w przypadku mojej lewej stopy, ból jest bardziej po lewej stronie). Nie wiem czy to ścięgno Achillesa.
Jestem początkującym biegaczem i nie mam pojęcia co mam zrobić z tym fantem. Czy tylko przeczekać (i jak długo) czy jakoś pomóc w leczeniu?
Wspomnę jeszcze, że biegam w zwykłych butach na płaskiej podeszwie, nie mam butów biegowych, więc być może to jest przyczyną?
Będę wdzięczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • rosemary84 Re: ból stopy 09.08.14, 17:23
      Zdecydowanie moze to być spowodowane nieodpowiednim obuwiem. Nie ma co ryzykować zdrowia, lepiej kupić nawet niedrogie buty ale przeznaczone do biegania :)
    • majkaba Re: ból stopy 09.08.14, 19:24
      ból nie jest zlokalizowany nad kostką tylko nad piętą ;)
      • murasz16 Re: ból stopy 09.08.14, 22:28
        majkaba napisała:

> ból nie jest zlokalizowany nad kostką tylko nad piętą ;)

No ale to nie ma znaczenia. Ból stopy to ból stopy. Zacznij od dobrze dobranych butów.
      • rosemary84 Re: ból stopy 10.08.14, 12:09
        Jeśli nad piętą to faktycznie może być związane z achillesem, nie ma co tego lekceważyć, najpierw marsz po odpowiednie buty, później obserwowac co się będzie działo. Achillesa łatwo jest sobie "załatwić" a wyleczyć ciężko, nie ma co ryzykować!
        • majkaba Re: ból stopy 10.08.14, 18:55
          Już mnie nie boli, ale planuję dać sobie kilka dni wytchnienia, a potem kupię buty i do gotowa do biegu :)
          Dzięki
          • rosemary84 Re: ból stopy 11.08.14, 13:02
            Bardzo dobra decyzja :) daj znać jak się biega w nowych butach i jak ze stopą :)
            Powodzenia!
            • Gość: :):) Re: ból stopy IP: *.krus.gov.pl 12.08.14, 11:16
              Boli rozcięgno podeszwowe:(
              • nchyb Re: ból stopy 24.02.15, 17:00
                niby wątek stary, ale autorka sama go odświeżyła, to się dopiszę :)

jak przeczytałam tytuł wątku, też pomyślałam od razu o rozcięgnie, ale jak przeczytałam opis umiejscowienia bólu, to od razu mi przeszła ta myśl.

rozcięgno może boleć (niestety wiem po sobie) pod piętą, w okolicy pięty, na podeszwie stopy, ale to nie będzie powyżej pięty i na zewnętrznej stronie, tam rozcięgna nie ma :)
                oczywiście stan zapalny może promieniować w górę ale podstawowe miejsce zostaje jednak inne, a o tym autorka nie napisała...
            • majkaba Re: ból stopy 24.02.15, 15:47
              Buty kupiłam.
              Biegam w tych butach już pół roku i jest wszystko ok. Czyli problem wynikał ze złego obuwia. Dzięki za pomoc :)
              • nchyb Re: ból stopy 24.02.15, 17:01
                z ciekawości zapytam, jakie butki kupiłaś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka