Dodaj do ulubionych

Wegetarianizm

10.08.14, 14:29
Biegam od 7lat, wegetarianinem jestem od 5. Bardzo często spotykam się z opiniami, że to nie może iść w parze i że prędzej czy później będę miał jakieś niedobory, że to zaszkodzi i różne inne przedziwne historie. Spotkaliście się z takimi opiniami? Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • trusska Re: Wegetarianizm 12.08.14, 15:15
      Ja jestem weganką i tak się zastanawiam czy nie biegać wlaśnie i widzę takie same opinie w internecie. No i nie wiem co o tym sądzić.

Ktoś coś wie?

gucek_lbn napisał:

> Biegam od 7lat, wegetarianinem jestem od 5. Bardzo często spotykam się z opinia
      > mi, że to nie może iść w parze i że prędzej czy później będę miał jakieś niedob
      > ory, że to zaszkodzi i różne inne przedziwne historie. Spotkaliście się z takim
      > i opiniami? Co o tym sądzicie?
      • gucek_lbn Re: Wegetarianizm 13.08.14, 08:48
        No moje kilkuletnie doświadczenie, jak widać mówi, że nie ma żadnych przeciwwskazań. O ile oczywiście w Twojej diecie znajdują się dobrze zbilansowane posiłki, a nie ogórek z sałatą i pomidorem na przemian ;)

Mimo to chętnie wymieniłbym się wiedzą z kimś kto ma już doświadczenie w temacie ;)
        • leo299 Re: Wegetarianizm 30.08.14, 16:24
          Kiedyś byłem wierny przekonaniu, że dieta wegetariańska w sporcie nie ma racji bytu. Wielu ludzi powiela pogląd, że białka roślinne nie dostarczą kompletu aminokwasów. Jakiś czas temu czytałem książkę biegacza, ultramaratończyka, który przeszedł na wegetarianizm. Zaintrygowany zacząłem więcej czytać na ten temat. Okazuje się, że odpowiednio zestawiając ze sobą produkty roślinne bogate w białko, można dostarczyć kompletu aminokwasów.
          Jest problem z żelazem, bo z tego co kojarzę, to pochodzące z produktów roślinnych jest gorzej przyswajalne. Można dodawać produkty bogate w witamine c. Ta chyba zwiększa wchłanialność żelaza.
          Zgadzam się z guckiem, że wegetarianizm nie polega na tym, że w kółko je się jedno i to samo. Najlepiej to kupić porządną książkę kucharską z przepisami na dania wegetariańskie.
          Jest wielu sportowców, którzy są wegetarianami i osiągają niezłe wyniki. Scott Jurek wygrywał Spartathlon, bieg na 240 parę km. Także jak widać można.
          Swoją drogą to jest jakiś klub vegerunners, czy jakoś tak, zrzeszający biegaczy wegetarian.
          • rosemary84 Re: Wegetarianizm 30.08.14, 19:26
            Ja normalnie jem mięso, ale mam znajomych, którzy są nawet weganami i biegają i mają się świetnie ;) swoją drogą - zdarzało mi się czasami u nich zjeść obiad i powiem, że wegańska kuchnia też może być świetna, jeśli tylko ktoś trochę przykłada sie do gotowania i komponowania dań :)
            • gucek_lbn Re: Wegetarianizm 31.08.14, 12:41
              A mogłabyś znajomych podpytać skąd czerpią przepisy? Ja przeważnie z internetu, ale wiadomo, że lepsze już sprawdzone ;)
              • rosemary84 Re: Wegetarianizm 04.09.14, 11:49
                Mówią, że własnie głównie z internetu, ewentualnie modyfikują po swojemu :)
                • gucek_lbn Re: Wegetarianizm 04.09.14, 14:02
                  Ok dzięki ;)

A może ktoś podzieli się jakimiś ciekawymi pomysłami na dania wegetariańskie dla biegaczy?
                  • vr-sojazz Re: Wegetarianizm 13.09.14, 17:27
                    Zapraszamy do nas = Vege Runners! www.vegerunners.pl na naszym forum znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące pytania, pozdrowienia!
    • ewakot0 Re: Wegetarianizm 16.09.14, 08:28
      przede wszystkim zapraszam na vegerunners[kropka]pl i do ichniej grupy na endomondo, jak i do W-wy na I Bieg Weganski. Tylu zdrowych vege biegaczy nie może się mylić :) oboje z mężem jesteśmy wegetarianami od kilkunastu lat, biegamy, jesteśmy zdrowi, w ciąży (w której też biegałam) miałam idealne wyniki. Znalazłam notatki z wykładu o wegetariańskim bieganiu, jak dzieć pozwoli, to je tu wpiszę
      • gucek_lbn Re: Wegetarianizm 16.09.14, 22:19
        dzieki za odzew Vegerunnners! Kojarzę Waszą grupę z niejednych zawodów i zdarzało mi sie zglądać na Waszą stronkę! Utwierdzacie mnie w przekonaniu, że bez mięcha można nie tylko biegać, ale i fruwać ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka