Dodaj do ulubionych

problem z kupką

18.03.10, 16:52
Wiem, że ten problem już niejednokrotnie pojawiał się na forum, lecz u nas
sytuacja jest wprost cykliczna. Moje dziecko chyba nie potrafi zrobić
samodzielnie kupki. Oliwka ma 2,5 miesiąca i problem z kupkami pojawił się już
w pierwszym tygodniu. Przez pierwszy miesiąc robiła kupki raz na 8 dni, były
one prawidłowe, bez śluzu i wydalane bez problemów. W drugim miesiącu po
tygodniu braku kupki, córeczka stawała się bardzo niespokojna, miała bardzo
śmierdzące bączki, napięty brzuszek, często prężyła się przy karmieniu. Kiedy
minęło 14 dni za zaleceniem pediatry podałam jej czopek glicerynowy i -
pomogło. Po nim córeczka robiła kupki przez dwa dni po 2 dziennie. Potem znowu
14 dniowa przerwa, te same dolegliwości, więc znowu podałam czopek. Efekt - 6
kupek w ciągu dwóch dni (prawidłowe, bez stękania). Znowu mija 10 dzień bez
kupki, na razie Oliwka jest spokojna, ale mój Boże, przecież nie mogę jej tyle
razy podawać czopka!!! Dodam, że toczymy nieustanną walkę z karmieniem. Nie
potrafiła dobrze się zassać, targała się i szarpała przy piersi, było bardzo
ciężko. Obecnie każde karmienie trwa nie dłużej niż 6 minut i jest co godzinę.
1. Co zrobić, aby moje dzieciątko częściej i samodzielnie przede wszystkim
robiło kupkę?
2. Czy to możliwe, że moja córcia je tylko pokarm z pierwszej fazy i tak
naprawdę nie ma się co uzbierać na masę kałową? Nie chciałabym przejść na
butelkę (po takiej wygranej walce!!)Co więc czynić?
Córka podczas urodzenia ważyła 3600 teraz w 11 tygodniu - 5700.
3. Czy ktoś z was też ma taki problem? Podzielcie się proszę swoimi uwagami.
Obserwuj wątek
    • k.plata-nazar Re: problem z kupką 19.03.10, 23:19
      Prosze ukladac dziecko na brzuszku, masowac brzuszek zgodnie ze wskazowkami
      zegara. Przejscie na sztuczne mleko bedzie raczej sprzyjalo zaparciom.
      • Gość: mariewel Re: problem z kupką IP: 80.50.54.* 20.03.10, 19:10
        Dziękuję za poradę, mam ogromna nadzieję, że te czynności pomogą. Oczywiście
        "pochwalę się" rezultatem.
      • insomnia0 Re: problem z kupką 21.03.10, 15:01
        masowanie- kładzenie na brzuch nic nie pomagało.
        Mogę jedynie pocieszyc autorkę, ze po 5 miesiącach..dziecko zaczeło robić kupe
        samodzielnie. Moj synke do skonczonego 1 mies. robił kupe sam..pozniej
        przestał. byłam u chirurga nawet.. ten kazał aby pobudzac dziecko do robienia
        kupy( rurka do odbytu lub cewniczek lub czopki) tak robiłam. w miedzyczasie
        stosowałam proszek troisty - lactulosum syrop, koperek- rumianek , masowanie i nic.
        Dopiero na forum od jednej z forumek dostałąm informację aby zaczac podawac BIO
        Gaję - kropelki probiotyczne i po nich sukces- była kupa.. pozniej znow
        problemy..ale co jakis czas po tych kroplach była poprawa. Natomiast całkowity
        sukces- dopiero po rozszerzeniu diety- śliwki suszone gerbera- pomogły.. zupa z
        dyni rowniez..nawet szpinak z ziemniakiem.
        i teraz problemu nie ma.. musiałam meczyc sie i dziecko sie musiało bardzo
        meczyc przez prawe 5 mies.:(
        teraz jest ok.
        polecam Bio gaję moze i Tobie pomoże.

[url=http://www.maluchy.pl][img]https://suwaczki.maluchy.pl/li-37215.png[/img][/url]
        • mariewel Re: problem z kupką 19.04.10, 19:43
          Od razu zakupiłam kropelki Bio Gaia i stosuję cały czas. Kupka pojawia się po ok 10 dniach, nie dłużej. Miałam nadzieję, że efekt będzie po jakimś czasie, ale już trochę minęło i oczekiwanej poprawy niestety nie ma. Tylko karmię co póltora, czasem dwie godziny - to się zmieniło. Coś jeszcze zauważyłam - Miałam ostatnio pilny wyjazd i mała dostała sztuczne mleko. Po 4 godz. była kupka, czyli jelitka chyba dobrze pracują.

Czy znacie racjonalne wytłumaczenie tej sytuacji? Dlaczego przy karmieniu naturalnym kupki są tak bardzo rzadko, a przy karmieniu sztucznym nie ma problemu? Przecież nawet mały organizm, pochłaniając takie ilości pożywienia, powinien resztki często wydalać (jak inne organizmy, inne ssaki czy my - dorośli). Nie rozumiem i dlatego ... aż mnie trafia po prostu...
          • bozia_prus Re: problem z kupką 23.04.10, 18:25
            Witam
            Proponuje poczytać o kupach na forum - karmienie piersią. Ostatnio
            był tam opis o niedoszłym rekordziście 15 dni bez kupy:)
    • aneol Re: problem z kupką 26.04.10, 09:05
      Witam!
      Mamy podobny problem (synek 2,5 m-aca) z tym, że do 9 tyg mój synek załatwiał się nawet do 8 razy na dobę niestety często przychodziło mu to z wielkim wysiłkiem, prężył sie, robił sie czerwony a czasem wręcz sie denerwował (karmie go tylko piersią).
      Kupki na początku były żółte i miały konsystencje serka, pózniej zrobiły sie zielone. Pani doktor twierdziła, że to normalne u niemowląt.
      W dniu kiedy kończył 9 tyg zrobił się bardzo marudny doszło to tego, że wieczorem zaczął wręcz krzyczeć i strasznie płakać, nie mogłam go w żaden sposób uspokoić. Miał podwyższona temperature 37.7 mierzone pod pachą. Wezwaliśmy lekarza, Pani doktor stwierdziła , że mały ma problemy z wypróżnieniem i że nazbierało mu sie zbyt dużo gazów. Pomogło podraznienie odbytu termometrmem i dłuuuuugie leżenie na brzuszku ale w kupce pojawiły sie slady sluzu.Mały dostał Lacidofil do podawania raz dziennie i przez 4 kolejne dni nie mial żadnych problemów z załatwianiem się. Kolor kupki powrócił do normy i dziecko nawet nie wiedziało , ze sie wypróznia (robił to z taka łatwością) Niestety po tych 4 szczęśliwych dniach problem wraca mały znowu pręży się i strasznie meczy. Dodam, że nie zmieniłam nic w swojej diecie.
      Nie wiem jak mu moge pomóc. Układamy go na brzuszku, po każdym jedzeniu praktycznie mu sie odbija. Może ktos z Was wie jaka moze byc przyczyna tych dolegliwości mojego synka prosze pomóżcie :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka