Dodaj do ulubionych

Padaczka u 17miesięcznej dziewczynki-pytanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.10, 13:05
Mam pytanie. Córka kilka dni temu wyszła ze szpitala z diagnozą padaczka oraz
dziecięce porażenie mózgowe objawiające się niedowładem nóżki. Padaczka
objawia się u niej skurczami mięśni, oraz zaburzeniami ruchu: utrata
równowagi, upadki, itp...Do tej pory nie było żadnego napadu z utratą
przytomności. Jakie jest prawdopodobieństwo ich wystąpienia? Czy da się
przewidzieć, czy te napady będą tylko dotyczyć układu ruchu i mięśni, czy też
będą się przeradzać w napady z utratą świadomości i drgawkami?
Obserwuj wątek
    • k.plata-nazar Re: Padaczka u 17miesięcznej dziewczynki-pytanie 04.08.10, 00:50
      przewidziec napadów sie nie da, przykro mi. czy otrzymala pani zalecenia
      odnosnie leczenia dziecka?
      • Gość: gosia Re: Padaczka u 17miesięcznej dziewczynki-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.10, 16:23
        Tak. Otrzymałam skierowanie do neurologa oraz do rehabilitacji. Oraz powiedziano
        mi, że gdybym zauważyła dodatkowe nowe objawy to mam iść do kliniki neurologii
        wieku rozwojowego na dodatkowe badania: RMI głowy i rdzenia. W sumie to
        wszystko, co wiem. Nie wiem tylko, co oznaczają słowa: dodatkowe objawy, bo nie
        mam pojęcia o jakich objawach jest mowa. Boję się, że mogę przeoczyć objawy,
        bądź uznać za objawy padaczki coś, co nie będzie objawem. Nie wiem na co mam
        zwracać uwagę.
        • k.plata-nazar Re: Padaczka u 17miesięcznej dziewczynki-pytanie 05.08.10, 12:33
          prosze sie nieobawiac, ze nie zauwazy pani. rodzice widza
          kiedy "coś" zmienia sie u dziecka. trudno wyliczyc objawy dotyczace
          padaczki- dziecka nie widze i nie wiem jaka to padaczka. prosze
          szczególowo porozmawiac z neurologiem, koniecznie dzieciecym. czy to
          na pewno padaczka? Jaki jest zapis eeg? czy potrzebne jest leczenie
          farmakologiczne? Jaki jest wywiad okołoporodowy?
          • Gość: gosia Re: Padaczka u 17miesięcznej dziewczynki-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.10, 14:25
            Córka się przewraca, traci równowagę, potrafi wejść w futrynę lub stół, co
            chwilę w coś się uderza, chwieje się. W pozycji stojącej potrafi upaść na
            podłogę nagle, ale bez utraty przytomności. Jedną nóżką chodzi, jak przy
            niedowładzie: kuleje, stawia do środka na paluszkach (to jest objaw akurat
            porażenia mózgowego w postaci lekkiego niedowładu prawej nóżki). Jeśli chodzi o
            zmiany w mózgu to są to wielofalowe zmiany ostre. Neurolog w szpitalu
            potwierdziła początki padaczki. Objawy, jakie córka ma prócz zaburzeń równowagi
            to objawy mięśniowe: napinanie twarzy(dziwne grymasy), dziwne ruchy ramionami i
            wykręcanie rączek (tzw miokloniczne). Dziecko napina mięśnie, zamyśla się często
            przez co w coś potrafi wejść itp...Poza tym cokolwiek weźmie do rąk to jej co
            chwilę to wylatuje. Potrafi kilka razy podnieść ten sam przedmiot, który co rusz
            jej wypada z rąk.
            Udało mi się w poniedziałek umówić się z neurologiem, bo w klinice nie ma już
            terminów na ten rok. Neurolog w szpitalu powiedziała, że na tym etapie leki nie
            są potrzebne, chyba, że objawy by się nasilały. Mamy być pod opieką neurologa i
            w razie czego zrobić te dodatkowe badania.
          • Gość: gosia Re: Padaczka u 17miesięcznej dziewczynki-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.10, 14:35
            Fale ostre o amplitudzie 150 mikroV
            • k.plata-nazar Re: Padaczka u 17miesięcznej dziewczynki-pytanie 10.08.10, 11:56
              a jak wyglada sprawa rehabilitacji? skierowanie pani otrzymała. czy
              cos udało sie poczynic w tej sprawie?
              • Gość: gosia Re: Padaczka u 17miesięcznej dziewczynki-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 23:18
                Zostałam skierowana na rehabilitacje i jutro idę. Ale pojawił się inny problem:
                neurolog w poradni stwierdził, że lekarze na oddziale postawili błędną diagnozę,
                a na te wszystkie objawy powiedział: dziecko jest szałaputne, wygłupia się z
                chodzeniem i innymi czynnościami, a opis eeg jest dobry. Nie rozumiem, jak to
                możliwe, że na oddziale przez 3 dni córka była badana i obserwowana przez dwóch
                lekarzy, miała robione eeg, które widziała pani neurolog, która nie jest młodą
                lekarką, córka miała badanie neurologiczne kilka razy i były stwierdzone
                dodatnie odruchy babińskiego, a pan neurolog wszystko zanegował. Muszę zatem
                udać się do trzeciego specjalisty? Co pani doktor sądzi na temat tego eeg? W
                opisie jest stwierdzona obecność wielofalowa fal ostrych o amplitudzie
                150mikroV. Fala wolna o amplitudzie 150mikroV do 3 sekund.
                • k.plata-nazar Re: Padaczka u 17miesięcznej dziewczynki-pytanie 12.08.10, 13:04
                  eeg wykazało zmiany, ale trzeba je rozpatrywac z obrazem klinicznym
                  (jest to tylko badanie dodatkowe)- dziecko jest najwazniejsze
                  • Gość: gosia Re: Padaczka u 17miesięcznej dziewczynki-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 14:40
                    No tak. Wiem. Pani neurolog obserwując zachowanie, te tiki mięśniowe, problemy z
                    równowagą, stwierdziła zapis z pogranicza padaczki. Rehabilitanci zaobserwowali
                    wzmożone napięcie mięśniowe, a tiki tłumaczą albo zapisem eeg albo reakcjami na
                    nadmiar bodźców. Dziś rehabilitant powiedział, że należy czekać do ukończenia 3
                    roku życia, bo dziecko jest zbyt małe, by stawiać jednoznaczną diagnozę.
                  • Gość: gosia Re: Padaczka u 17miesięcznej dziewczynki-pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.10, 14:47
                    Pragnę też zaznaczyć, że mój 7dmio letni syn również ma w eeg zmiany napadowe i
                    chodzę z nim do psychiatry, bo dziecko jest histeryczne oraz ma tendencje do
                    zachowań zarówno agresywnych, jak i autystycznych, rozwój społeczny zaniżony,
                    stan emocjonalny na poziomie 3 latka. Będzie diagnozowany pod kierunkiem zespołu
                    aspergera. Czy takie zmiany są genetyczne, czy dziedziczne? Jak to wygląda, bo
                    oboje dziećmi ma w sumie podobne diagnozy, co do eeg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka