Dodaj do ulubionych

Pilot nie widział ziemi ze 100 m przy wid. 500 m?

15.05.10, 19:29
Zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu, jednak do tej pory nikt nie zwrócił na to uwagi, więc sądzę, że odpowiedź musi być oczywista dla wszystkich z wyjątkiem mnie. Czy zatem mógłby ktoś wytłumaczyć mnie głupiemu, jak można nie widzeć ziemi z wysokości 100, 200, 300, 400, a nawet 450 m jeżeli widoczność wynosi 500 m? Taką widoczność podawały przecież prognozy pogody!
Obserwuj wątek
    • vargtimmen Re: Pilot nie widział ziemi ze 100 m przy wid. 50 15.05.10, 19:47
      mroczny_mlockarz napisał:

> Zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu, jednak do tej pory nikt nie zwrócił
      > na to uwagi, więc sądzę, że odpowiedź musi być oczywista dla wszystkich z wyj
      > ątkiem mnie. Czy zatem mógłby ktoś wytłumaczyć mnie głupiemu, jak można nie wid
      > zeć ziemi z wysokości 100, 200, 300, 400, a nawet 450 m jeżeli widoczność wynos
      > i 500 m? Taką widoczność podawały przecież prognozy pogody!

Jeśli była gęsta chmura 50 metrów nad ziemią, a rzadsza mgła niżej, to jest to
      możliwe.
      • mroczny_mlockarz Re: Pilot nie widział ziemi ze 100 m przy wid. 50 15.05.10, 20:10
        A była???
        Nie była???
        Gdzie informacje?????????????
    • goldennwomenn10 czytajcie ............ 15.05.10, 20:12
      www.aferyprawa.com/index2.php?p=teksty/show&dzial=polityka&id=3465
      • michotek Dajcie se spokój z czytaniem tych bzdur 16.05.10, 07:37
        to są fantazje spiskowe, pozorujące fachowość. Ale że nikt pod tym
        się nie podpisał imieniem i nazwiskiem, są to bzdety i nic więcej.
      • michotek A przy okazji 16.05.10, 07:40
        dlaczego orzeł na godle, które na tej stronie widać, trzyma w rękach
        jakieś narzędzia? Co to za patriotyzm, jak się z godła Polski
        robi potworka?
      • kzet69 Re: czytajcie ............ 16.05.10, 16:50
        • Ustawiono fałszywe nadajniki NDB, które oszukały obu pilotów co do
        odległości od pasa oraz odchylenia na południe od osi lotniska.
        • Zainstalowano urządzenia służące do fałszywej komunikacji miedzy
        samolotami oraz wieżą kontroli lotu. Powstała fałszywa wieża
        kontroli lotu.
        • Jeśli to był zaplanowany zamach, mgła musiała być sztuczna (
        informacje o tajemniczym samolocie latającym nad lotniskiem na dwie
        godziny przed katastrofa).
        • W przypadku zamachu – nie wiedział o tym wcześniej rosyjski rząd
        (w każdym razie w początkowej fazie): problemy IL-76.
        • Słowa uznania należą się dla rosyjskich internautów i innych ludzi
        (np. z elektrowni) dzięki którym mamy te informacje (zdjęcia,
        świadectwa, wykresy).
        • Za zamachem muszą stać służby specjalne, które uciszyły niektóre
        niewygodne fakty i poinformowały polityków w stosownym czasie.

Golden ty naprawdę wierzysz w ten bełkot? Jeżeli tak, to
        współczuję...
    • anf10 Re: Pilot nie widział ziemi ze 100 m przy wid. 50 16.05.10, 08:50

> Zastanawiam się nad tym od dłuższego czasu, jednak do tej pory nikt nie zwrócił
      > na to uwagi, więc sądzę, że odpowiedź musi być oczywista dla wszystkich z wyj
      > ątkiem mnie. Czy zatem mógłby ktoś wytłumaczyć mnie głupiemu, jak można nie wid
      > zeć ziemi z wysokości 100, 200, 300, 400, a nawet 450 m jeżeli widoczność wynos
      > i 500 m? Taką widoczność podawały przecież prognozy pogody!

mroczny_mlockarzu.
      Warunki atmosferyczne dla lotów są określane pod chmurami. Warunki 50/0,5
      oznaczają że podstawa chmur wynosi 50 m natomiast widzialnośc 0,5 km. Oznacza to
      że schodząc z małym opadaniem z wysokości 60 m będziesz łapał widzialność
      pionową bo cmury rzadko stanowią jednolitą warstwę. Inaczej mówiąc co jakiś czas
      będziesz pod sobą widział ziemię. Natomiast pozioma widzialność będzie zerowa.
      Dopiero po zejściu na 50 m i niżej będziesz miał widzialność poziomą 0,5 km, co
      zapewniam cię jest bardzo mało nawet dla bardzo wolno latających śmigłowców.
      Przy takiej widzialności poziomej z BRL nie widzisz początku pasa. Jeśli nie
      jesteś nad swoim lotniskiem gdzie znasz na pamięć charakterystyczne obiekty, to
      aby wyjść na pas musisz bardzo precyzyjnie utrzymywać pokrywanie się kursu ze
      strzałką radiokompasu. Czasem jest to dość trudne przy silniejszym bocznym
      wietrze bo podchodzisz do lądowania z dużą poprawką na wiatr czyli bokiem.
      Jeżeli masz wiatr boczny np 15 m/s (co nie jest rzadkością)to jest już niezła
      gimnastyka.
    • qwakacz to proste! 16.05.10, 12:24
      Widzisz odległy o 10 km komin fabryczny , słyszysz lecący nad tobą
      samolot a go nie widzisz bo wleciał akurat w chmurę ! No i tu
      faktycznie zaczyna się skomplikowana teoria względności . Z Twojego
      punktu widzenia widoczność wynosi 10 km ale z punktu widzenia pilota
      0 m.
      • moreandmore Re: to proste! 16.05.10, 13:14
        Widoczność poziomą określa się zawsze w odniesieniu do stałego punktu w terenie
        od miejsca obserwacji.
        Przy widoczności poziomej do 500 m, widzialność jest bardzo kiepska. Niby
        mgła jest określana mianem "słabej" przy 500 m, ale oznacza to tylko, że
        cząsteczki pary wodnej są rzadsze niż przy widoczności pon.50 m. W praktyce
        oznacza to, że pojazd jadący z prędkością 100 km/h nie widzi dosłownie NIC! A co
        do dopiero mówić samolot.

Tak to niej więcej wygląda:

WIDZIALNOśĆ POZIOMA

Stopień Widzialność Określenie słowne

0 poniżej 50 m bardzo gęsta mgła
        1 50 m gęsta mgła
        2 200 m mgła
        3 500 m lekka mgła
        4 0,5 Mm widzialność bardzo słaba
        5 1 Mm widzialność słaba
        6 2 Mm widzialność umiarkowana
        7 5 Mm widzialność dobra
        8 10 Mm widzialność bardzo dobra
    • mroczny_mlockarz No więc? 16.05.10, 14:42
      Proponuję nie snuć już więcej teorii filozoficznych, tylko odnieść się do konkretnych warunków w Smoleńsku. Moim zdaniem, żadnych chumr tam nie było, a jedyną chmurą była mgła, która stykała się z powierzchnią ziemi. Znawcom pozwolę sobie jeszcze raz przypomnieć, że chmura to też jest mgła, tylko nie stykająca się z powierzchnią ziemi.
      A jeżeli uważacie, że mgła gęstniała wraz z wysokością, to poproszę o jakieś źródła tej wiedzy. Samo oderwane od konkretów filozofowanie to jednak ciut za mało.
      • moreandmore Re: No więc? 16.05.10, 15:42
        Konkretnie: chmura ma podstawę na jakiejś wysokości i poniżej tej podstawy,
        widzialność jest (lepsza czy gorsza, chyba że jest to wyjątkowo silna ulewa).
        Mgła dotyka ziemi (mierzy się ją na poziomie 180 cm), więc traktowanie jej jak
        chmury, przez którą się przeleci, jest dużym błędem. Bowiem, jeśli są w niej
        nawet miejsca o większej widoczności, to na przestrzeni kilkuset metrów, może
        się to ekstremalnie zmieniać. Chcę się wpasować w prześwit, a za chwilę mam
        mleko przed oczami. Dlatego, bez odpowiedniego oprzyrządowania, we mgle nie
        ląduje się posługując się wzrokiem. Ta teoria z pilotem szukającym pasa przez
        okno, żeby na tej podstawie lądować, wydaje się absurdalna.
        • mroczny_mlockarz Nie filozofować!!!!! 16.05.10, 16:00
          Prostego pytania nie rozumiesz?????
          Podaj konkretne dane dla Smoleńska w tym dniu albo się nie odzywaj!
          • qwakacz Re: Nie filozofować!!!!! 16.05.10, 16:45
            Może to zdjęcie ci coś pomoże...
            imgsrc.ru/para-moto1/17815149.html#bp
            • mroczny_mlockarz Re: Nie filozofować!!!!! 16.05.10, 16:50
              Nie pomogło.
              • zuzka111 Re: Nie filozofować!!!!! 16.05.10, 17:21
                Cóż, zdjęcie powyżej nawet potwierdza, że Pilot mógł widzieć
                wierzchołki drzew będąc nad nimi, więc nie potrzebował "szukać we mgle
                wzrokowego kontaktu z ziemią"...
          • moreandmore Do młockarza 16.05.10, 16:47
            www.angermanagementseminar.com/
            • mroczny_mlockarz Re: Do młockarza 16.05.10, 16:51
              Dzięki!!!!!!!!!
          • anf10 Re: Nie filozofować!!!!! 16.05.10, 16:47
            Ale masz wymagania. To ty nie rozumiesz prostej odpowiedzi. Ostatni oblot pogody
            jaki tam wykonano tego dnia to było lądowanie samolotu Jak 40 z dziennikarzami i
            chyba rosyjskiego IŁ 82 (poszedł na lotnisko zapasowe). To było jednak ok. 1
            godziny wcześniej. Póżniej pogoda gwałtownie się psuła. To co podają to tylko na
            podstawie obserwacji z ziemi. Dokładniejsze warunki możliwe do zmierzenia przez
            meteo w Smoleńsku zna komisja powypadkowa. Nie słyszałem aby gdzieś podawali te
            warunki. Jak zresztą wiele innych rzeczy nie podadzą przed ukończeniem śledztwa.
            • mroczny_mlockarz Re: Nie filozofować!!!!! 16.05.10, 16:51
              > Nie słyszałem aby gdzieś podawali te
              > warunki. Jak zresztą wiele innych rzeczy nie podadzą przed ukończeniem śledztwa

Ja też nie słyszałem, ale nie słyszałem też, żeby ktoś pytał, a podobno mamy w Polsce wolne media.
              • anf10 Re: Nie filozofować!!!!! 16.05.10, 16:58
                Wolne media to jedno a śledztwo to drugie. Nawet nasze prokuratury nie ujawniają
                w czasie śledztwo różnych wątków ze względu na dobro śledztwa. Między innymi
                dlatego aby tzw. opinia publiczna nie podniecała się nieskromnie.
                • mroczny_mlockarz Zniewolony umysł 16.05.10, 17:06
                  Prkouratura nie ujawnia informacji ze śledztw dlatego, że to by mogło zaszkodzić śledztwom, a nie dlatego, żeby ciemny lud się nie podniecał. Po drugie mówiłem o wolnych mediach, których psim obowiązkiem jest zadawanie pytań, a nie współpraca z rządem ani tym bardziej z Partią. Tylko umysł zniewolony przez III RP może uważać obecny stan rzeczy za normalny.
                  • ploniekocica Re: Zniewolony umysł 16.05.10, 17:11
                    A ta Partia pisana wielką literą to Ci po zniewoleniu przez PRL została?
                    Patos, patos, patos...

Widać wolne media myślą podobnie jak wielu Polaków - to była katastrofa, a te,
                    co myślą inaczej to przecież snują te swoje spiskowe teorie, które tak chętnie
                    linkujesz więc o co Ci chodzi?
                    • mroczny_mlockarz Re: Zniewolony umysł 16.05.10, 17:21
                      > Widać wolne media myślą podobnie jak wielu Polaków - to była katastrofa, a te,
                      > co myślą inaczej to przecież snują te swoje spiskowe teorie, które tak chętnie
                      > linkujesz więc o co Ci chodzi?

Nie znam nikogo, kto by nie podejrzewał, że to był zamach (czyli, zgodnie z mainstreamową terminologią, spisek).

Poza tym ja tu tylko pytałem o wodoczność. Może ty mi powiedz, gdzie są dane na temat widoczności z wysokości 100 m?
                      • zgred-zisko Re: Zniewolony umysł 16.05.10, 17:27
                        A kto Twoim zdaniem powinien ją zmierzyć i jak? Bo pomiar widoczności
                        poziomej, jest dziecinnie łatwy. Ale pionowej?
                        • mroczny_mlockarz Re: Zniewolony umysł 16.05.10, 17:46
                          Ja uważam, że mgła nie rozróżnia tak za bardzo pionu od poziomu i wodoczność w pionie jest taka sama jak w poziomie, ale inni uważają inaczej i to właśnie do nich są te pytania.
                          Jeżeli gęstość mgły rózni się w pionie, to teoretycznie mniejsza widoczność powinna być tuż przy ziemi, bo zimne powietrze jest cięższe.
                          • zgred-zisko Re: Zniewolony umysł 16.05.10, 18:03
                            A to akurat możesz sam łatwo sprawdzić. W mglisty dzień rozejrzyj się
                            po ulicy a następnie wejdź na balkon powyżej poziomu mgły i spojrzyj w
                            dół.
                  • anf10 Re: Zniewolony umysł 16.05.10, 18:01
                    W ten spoób z dyskusji o pogodzie schodzimy na politykę. Podobno najbezpieczniej
                    rozmawiać o dup...ch. Za to nawet NKWD nie wsadzało do łagru. Jednak chętnie
                    podejmę ten wątek. Zapewniam cię że nie mam zniewolonego umysłu przez żadną w
                    kolejności RP. Zdziwisz się że jednak częściowo zgodzę się z tobą. Jeszcze w
                    żadnej RP nie było rządu ani prezydenta wszystkich Polaków. Śp.Prezydent
                    Kaczyński jasno to kiedyś powiedział w TV, podobnie jak złożył meldunek swojemu
                    bratu a nie narodowi. Każde kolejne władze reprezentowały interesy jakiejś grupy
                    społecznej która dzięki temu żerowała na innych. ŻEROWAŁA oznacza że okradała
                    ich w majestacie prawa z uczciwie zarobionych pieniędzy. Często zresztą na tę
                    okoliczność tworzono nowe akty prawne. Nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem
                    żadnej władzy bo każda coś tam zrobiła dobrego i złego w moim mniemaniu.
                    Podejrzewam że dostajesz orgazmu na sam dżwięk słowa PiS. Dlatego powiem ci że
                    sądzę o nim to samo co o PO czyli jw. Innych partii nie biorę pod uwagę.
                    Chociaż J.Kaczyński nie jest sympatyczny to jednak zagłosuję na niego bo uważam
                    że PO nie może mieć pełni władzy w rękach. Jeśli chodzi o wolność mediów to
                    wszystkie w zawoalowany sposób siedzą u kogoś w kieszeni. Tam gdzie są duże
                    pieniądze nie ma wolności. Mogą być tylko jej pozory. A media to wielkie pieniądze.
                    • mroczny_mlockarz Nie filozofować..... 16.05.10, 18:09
                      Konkrety... widoczność.... mgła.... pliiiizzzz....
                      • zgred-zisko Re: Nie filozofować..... 16.05.10, 18:15
                        Widoczność była podła, jeśli załoga nie widziała, że leci na ścianę.
                        Warto spojrzeć na Google Earth i zobaczyć rzeźbę terenu. Przed
                        lotniskiem jest głęboka niecka w którą zanurkowali, prawdopodobnie
                        opierając się na wskazaniach wysokościomierza radarowego. No a potem
                        zrobiło się za późno.
                      • ploniekocica Re: Nie filozofować..... 16.05.10, 18:19
                        "Widoczność w Smoleńsku do 500 metrów, niebo niewidoczne". Informacje te
                        pochodziły z cywilnej rosyjskiej stacji meteorologicznej.
                        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7840284,Rzeczpospolita__Zaloga_Tu_154_zostawiona_we_mgle.html
                        jak niebo niewidoczne to znaczy, że chmury były gęste
                        • ploniekocica Re: Nie filozofować..... 16.05.10, 18:23
                          Panuje gęsta mgła, widoczność jest ograniczona do 200–500 m. Nad Smoleńskiem
                          wisi dziesięć warstw chmur, z których najniższa jest 80 metrów nad ziemią.
                          Według niektórych źródeł minimalna widoczność pozwalająca lądować na tym
                          lotnisku to 1000 m.

www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100411/KATASTROFA_SAMOLOTU_PREZYDENTA/860610984
                          • mroczny_mlockarz Re: Nie filozofować..... 16.05.10, 18:38
                            > wisi dziesięć warstw chmur, z których najniższa jest 80 metrów nad ziemią.

Jesteś autorką tego artykułu?
                            Skąd oni wzięli informację, że warstw chmur jest akurat 10? Na tej stronie jest informacja, że była przewaga chmur, a nie 10 warstw. Były jakieś przerwy między warstwami? No sory, ale to jest dziennikarski bełkot z Lublina, a nie wiarygodne źródło.
                            • ploniekocica Re: Nie filozofować..... 16.05.10, 18:43
                              nie, nie jestem autorką tego artykułu
                              domagałeś się liczb to Ci podałam, jakie znalazłam
                              wg Ciebie wszystko jest dziennikarskim bełkotem. To zaczyna wyglądać na obsesję.
                              Mam Ci znaleźć informacje, że nie było chmur to wtedy będzie prawdziwa? I jak
                              Ciebie można brać poważnie?
                              • mroczny_mlockarz Re: Nie filozofować..... 16.05.10, 18:48
                                Ale ja się pytałem, jaka była widoczność na wysokości 100 m, a nie, czy dziennikarz Dziennika Wschodniego policzył warstwy chmur. Przecież widoczność w chmurze zależy od gęstości chmury, bo chumra to też jest mgła. Pytanie zresztą jest retoryczne, bo wiadomo, że takich informacji nie ma i nikt się o nie nie stara.

A po drugie primo wydaje mi się, że ta informacja o 10 warstwach chmur odnosi się do poprzedniego akapitu, czyli tego o lądowania Jaka z dziennikarzami, bo tylko wtedy podstawa chmur mogła być na wysokości 80 metrów.
                                • ploniekocica Re: Nie filozofować..... 16.05.10, 18:52
                                  www.geekweek.pl/analiza-sytuacji-meteo-w-smolensku/43101/
                                  • ae911truthorg Re: Bradzo fajne foty mgły i filmik 16.05.10, 19:07
                                    Charakter mgły (prążki) i jej intensywność dowodzi, że warunki nie były takie
                                    złe. Czasowe pogorszenie warunków lądowania, to już pole do teorii spiskowych.
                                    Na wcześniejszej stronie jest fajny filmik, jak wygląda lądowanie przy zerowej
                                    (?) widoczności. Podziwiam odwagę pilotów.
                                    Daję link do YT.

www.youtube.com/watch?v=M3wnl1Ut--o&feature=player_embedded
                                    • mroczny_mlockarz Re: Bradzo fajne foty mgły i filmik 16.05.10, 19:15
                                      He he, dobrze, że pasażerowie tego nie widzieli...
                                    • moreandmore Re: Bradzo fajne foty mgły i filmik 16.05.10, 19:21
                                      To nie była na pewno widoczność zerowa ;)
                                      • ae911truthorg Re: Bradzo fajne foty mgły i filmik 16.05.10, 19:26
                                        moreandmore napisała:

> To nie była na pewno widoczność zerowa ;)

Przecie wiem , dałem znak zapytania, warunki techniczne też zupełnie inne niż w
                                        Smoleńsku, ale ja długo nie wsiądę do samolotu,chyba, że będzie leciał do
                                        Afryki, Madagaskar . Ten król Julian mnie pociąga ;))
                                  • mroczny_mlockarz Re: Nie filozofować..... 16.05.10, 19:10
                                    "Pułap chmur o nazwie stratus, obniżył się do 100-200 metrów, podobna była także widoczność pozioma."

Z tego dalej nic nie wynika, bo chmura stratus niczym się nie różni od mgły poza tym, że nie dotyka ziemi. Widoczność wewnątrz tej chmury mogła również wynosić 500 metrów. Nawet jednak, jeżeli przyjmiemy, że chmura stratus był gęsta jak mleko, to i tak z tego wynika, że ze 100 - 200 metrów było widać ziemię.

O ile mnie pamięć nie myli, to TVP pokazała kiedyś nagranie z dachu hotelu, w którym zatrzymali się polscy dziennikarze. Te zdjęcia były nagrane tuż przed katastrofą i rzeczywiście mgła była bardzo gęsta, ale było widać znacznie dalej niż na 20 metrów, i to zarówno w pionie, czyli w dół, jak i w poziomie. Nie jest więc możliwe, że dopiero nad samymi drzewami któryś z pilotów zerknął przez okienko i zobaczył, że samolot jest za nisko.

Moja prywatna teoria spikowa jest taka, że piloci próbowali wylądować według przyrządów, a ponieważ mieli błędne dane, to się znaleźli za nisko. Ewentualnie nastąpiła awaria.
                                    • jot-es49 Re: Nie filozofować..... 16.05.10, 19:55
                                      www.wunderground.com/history/station/26781/2010/4/10/DailyHistory.html?req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA

Sprawdź sobie sam. Choć pewnie wielu powie, że ruski nawet prognozę podrobili
                                      aby zamachnąć się na Lecha Wawelskiego Kaczyńskiego.

Popatrz sobie na zdjęcie
                                      polskaweb.eu/news-galerie/325.html#category
                                      Tylko nie czytaj głupot jakie tam wypisują bo jeszcze kilka dziwnych teorii
                                      wysnujesz...
                                      • ae911truthorg Re: Dzięki za foty 16.05.10, 20:04
                                        Ja piórkuję, kopalnia dokumentacji.
                                      • mroczny_mlockarz Re: Nie filozofować..... 16.05.10, 20:37
                                        Popatrzyłem na zdjęcie 6756... Jeżeli to zdjęcie jest prawdziwe, tzn. przedstawia prezydenckiego Tupolewa koło Smoleńska i nie jest zrobione na Photoshopie, to tamta widoczność nie wygląda na bardzo złą. Ale może się mylę, jak zwykle :)
                                        • ae911truthorg Re: Nie filozofować..... 16.05.10, 20:44

> Popatrzyłem na zdjęcie 6756... Jeżeli to zdjęcie jest prawdziwe, tzn. przedstaw
                                          > ia prezydenckiego Tupolewa koło Smoleńska i nie jest zrobione na Photoshopie, t
                                          > o tamta widoczność nie wygląda na bardzo złą. Ale może się mylę, jak zwykle :)

Daj konkretny link, gubię się w tym bigosie ;)
                                      • mroczny_mlockarz Re: Nie filozofować..... 16.05.10, 21:08
                                        Na tej stronie wyświetla się 12 zdjęć, które można powiększyć (Fotos aus Smolensk). Chodzi o środkowe zdjęcie w pierwszym rzędzie, czyli Fotos aus Smolensk_6756
                                        • mroczny_mlockarz To było do ae911truthorg 16.05.10, 21:09
                                          jw
                                        • ae911truthorg Re: TU-154 we mgle 16.05.10, 22:23
                                          Nie żebym się upierał, ale to chyba screen z symulacji katastrofy.
                                          • jot-es49 Re: TU-154 we mgle 17.05.10, 06:00
                                            ae911truthorg napisał:

> Nie żebym się upierał, ale to chyba screen z symulacji katastrofy.

Dokładnie tak!
                                            To najprawdopodobniej screen z filmiku symulacji katastrofy.
                                            Ja chciałem pokazać zdjęcie obrazujące widoczność poziomą na lotnisku w czasie mgły. Nie wiem nawet i głowy dawał nie będę, że zdjęcie 325 (środkowe na samym dole)
                                            polskaweb.eu/news-galerie/325.html#category
                                            było wykonane w dniu katastrofy. Chodziło tylko o widoczność we MGLE w Smoleńsku.
                                            • ae911truthorg Re: Bezpośrednia przyczyna 17.05.10, 11:19
                                              To zdjęcie mogło być zrobione przed przylotem TU. Widoczność w poziomie jest
                                              znośna, ale o pionowej trudno wnioskować.
                                              Jestem 100 % pewien, że przy tym wyposażeniu lotniska, pilot musiał mieć
                                              wiarygodne info od pilotów JAKa, własne obserwacje, że wylądowanie jest możliwe.
                                              Mgła nie jest bezpośrednią przyczyną katastrofy.
                                              Bezpośrednia przyczyna - nie to miejsce przyziemiania.
                                              Nie tłumaczy tego "kolizja z IŁem" - za duża utrata wysokości i za długi czas,
                                              od teoretycznego miejsca kolizji.
                                  • moreandmore Re: Nie filozofować..... 16.05.10, 19:10
                                    10:00Z (1pm) Temp 3°C Dew 2°C Humidity 94% QNH 1025 hPa Visibility 4 kilometers
                                    Winds east 14.4 km/h / Mist
                                    07:00Z (10am) Temp 1°C Dew 1°C Humidity 98% QNH 1026 hPa Visibility 0.5
                                    kilometers Winds SE 10.8 km/h / Heavy Fog
                                    04:00Z (7am) Temp 0°C Dew -1°C Humidity 89% QNH 1025 hPa Visibility 4 kilometers
                                    Winds ESE 7.2 km/h / Mist
                                    01:00Z (4am) Temp 3°C Dew -0°C Humidity 72% QNH 1025 hPa Visibility 10
                                    kilometers Winds SE 7.2 km/h /
                                    22:00Z (1am) Temp 6°C Dew -0°C Humidity 52% QNH 1025 hPa Visibility 10
                                    kilometers Winds SE 7.2 km/h
                                    • moreandmore Re: Nie filozofować..... 16.05.10, 19:14
                                      www.free-online-private-pilot-ground-school.com/of-fog.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka