Dodaj do ulubionych

Test na obecność wirusa HIV

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.10, 16:26
Jak uważacie, czy każdy z partnerów przed rozpoczęciem wspólnych zbliżeń, powinien się jednorazowo zbadać pod kątem wykrycia chorób wenerycznych?

Nachodzi mnie ta refleksja już od dawna, planuję takie badania wykonać. Wiem jednak, że jeśli chodzi o kraków to Punkt Konsultacyjno-Diagnostyczny przy Lekarskiej Poradni Specjalistycznej TRR ul. Bronowicka 73, gdzie można było wykonać badania anonimowo i darmowo odpada -> zakończył swoją działalność. Odpada też punkt kwiodastwa, bo za bardzo nie mogę ;)
Obserwuj wątek
    • ewa.zeromska Re: Test na obecność wirusa HIV 02.11.10, 18:30
      Kitty, Dobrze byłoby, gdyby weszło nam w krew badanie się i okazywanie badań partnerowi, ale w prktyce jakoś tego nie widzę. Pewnie niejedna osoba, której ktoś zaproponowałby takie badanie, obraziłaby się śmiertelnie ( a nie słusznie). U nas niewiele osób robi dobrowolnie badania okresowe, chyba, że firma zmusi, a tam nie ma testów.
      Znakiem tego, uważajmy zwłaszcza na przypadkowe kontakty. Nie tylko inni zarażają się.
      Poszukaj w Internecie, gdzie w Krakowie można zrobić testy.
      Pozdrawiam
      • Gość: ala ma kota Re: Test na obecność wirusa HIV IP: *.szczecin.mm.pl 09.11.10, 16:13
        Idąc z kimś do łóżka,idziemy również z jego poprzednimi partnerami.Dlatego moim zdaniem jest dużą nieodpowiedzialnością decydować się na sex z osobą,której status serologiczny jest nam nie znany.Chyba,że oboje partnerzy nie mieli wcześniej żadnych kontaktów.Wbrew pozorom wcale nie jest takie rzadkie ,gdy partnerzy przed rozpoczęciem współżycia decydują się na badania.Jest to bardzo odpowiedzialne.Grupy ryzyka to mit i każdy kto uprawia sex może być narażony na kontakt z hiv.Nawet po lekturze forum widać jak wiele ludzi decyduje się na skok w bok,a ile z nich pomyśli o prezerwatywie ? Tak samo stwierdzenie Pani Ekspert,że zaproponowanie komuś testów na hiv to obraza.Z takiego samego założenia wychodzą lekarze ginekolodzy i dlatego do tek pory w XXI w w środku europy zakażone kobiety rodzą chore dzieci.A gdyby tak jeden z drugim zaproponował test to na 99% dziecko było by zdrowe. 1 grudnia jest międzynarodowy dzień AIDS i myślę,że w wielu ośrodkach będzie można zrobić test. Jeśli chodzi o testy w Krakowie,to może tu Ci pomogą Tekst linka
        • Gość: Kitty Re: Test na obecność wirusa HIV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.10, 16:57
          bardzo dziękuję za linka - zapowiada się ciekawa lekturka ;)
    • eastern-strix Re: Test na obecność wirusa HIV 05.12.10, 12:56
      Dobry pomysl.

Ja prosilam o taki test wszystkich swoich partnerow (teraz jestem mezatka, dlateog pisze w czasie przeszlym). Naprawde, zaden nie odmowil. Warunek jest tylko taki,ze badacie sie oboje nawet jesli Ty wiesz,ze nie jestes nosicielka. Bo facet tez ma prawo zobaczyc papierek, skoro sie takiego do niego wymaga.

No i taki wyczekany seks lepiej smakuje ;)

• ewa.zeromska Re: Test na obecność wirusa HIV 05.12.10, 13:27
        Właściwie bardzo dobrze, że poruszyłaś ten temat. U nas, jak wcześniej pisałam to sprawa wstydliwa, prośba o badania może spotkać się z oburzeniem, tymczasem w wielu krajach na świecie to jest wręcz obowiązek, żeby okazać partnerowi badania, przed ślubem.
        Naturalnie nie tylko o ślub chodzi, ale w ogóle o kontakty.
        Ruszyła nawet w Polsce akcja promowana przez celebrytów, żeby się badać i okazywać badania partnerowi.
        Ciekawa jestem jak to się rozwinie i z jakim efektem, oby jak najlepszym.
        Dziękuję za wątek, pozdrawiam
        • Gość: lkh Re: Test na obecność wirusa HIV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 19:02
          Niestety bardzo dużo osób reaguje dość alergicznie na takie pytanie.
          Większość mówi, że pomimo iż nie wykonywali tego testu na pewno są czyści bo przecież nie są narkomanami itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka