Dodaj do ulubionych

Wiza studencka

12.01.04, 21:52
Czy to prawda, ze majac wize studencka(otrzymawszy ja bedac w stanach)nie
mozna opuszczac Ameryki przez caly czas studiow, bo nie mozna wrocic z
powrotem? Slyszalam, ze ta wiza studencka jest po prostu przedluzeniem innej
wizy, np:j-1, ze to daje tylko status studenta, a nie mozliwosc wjazdu lub
wyjazdu.
Kiedy najlepiej zaczac starac sie o wize studencka?
Moja wiza j-1 konczy waznosc 15 czerwca?
Jaka jest prawda? Moze ktos z forum ma taka wize.
Dzieki z gory za pomoc.
Obserwuj wątek
    • jo210 Re: Wiza studencka 12.01.04, 23:40
      to moze byc prawda z tym wyjazdem
      moze pomoc Ci Organizacja Studentow Polskich w Nowym Jorku
      orgaznizuja spotkania i chetnie udzielaja tego typu informacji(pamietam ze cos
      o tym mowili, ale niestety nie pamietam dokladnie)
      pelnia dyzury w Nowym Dzienniku 212 594-2266 wew 16 (wt i czw 18-20)
      odpowiadaja tez na emaile
      ich strona:
      www.pso-usa.org
      • danio22 Re: Wiza studencka 13.01.04, 05:19
        Dzieki, zaraz sprawdze te strone.
    • lolyta Re: Wiza studencka 13.01.04, 00:29
      Danio, czy znalazlas w odpowiednim czasie rodzine jako au-pair? bo pamietam
      Twoje klopoty ze strata poprzedniej, a niedawno rozmawialam z kolezanka ktora
      byla w bardzo podobnej sytuacji i mowila, ze jesli stracisz rodzine, to twoja
      wiza au-pairowa jest wazna jeszce tylko przez miesiac!!! I to ponoc nie jest
      oczywiste, ona sama myslala ze wize ma ciagle wazna a tu okazalo sie ze siedzi
      tu nielegalnie.
      • danio22 Re: Wiza studencka 13.01.04, 05:18
        Tak, znalazlam w odpowiednim czasie. Tu wszystko jest ok.
        Ale opowiem wam bardzo ciekawa historie mojej kolezanki. Napiszcie co o tym
        myslicie, czy ona jest legalnie teraz w stanach czu nie.
        Otoz, moja kolezanka wyjechala do stanow jako au pair w marcu. Po dwoch
        tygodniach zmienila rodzine(wlasciwie to rodzina ja), trafila do drugiej host
        family, ale tutaj to jej sie nie spodobalo i zaczeto jej szukac nowej rodziny.
        Poniewaz w stanie w ktorym ostatnio mieszkala ma rodzine(wujek i ciotka)
        zapytala Cultural Care, zy moglaby poczekac na znalezienie rodziny tam u nich,
        bo nie chciala mieszkac u lcc. Zgodzili sie.
        Au pair moze czekac na znalezienie rodziny teoretycznie 2 tygodnie, choc
        czasem wydluaja ten okres o tydzien lub cos takiego, jak bylo w moim
        przypadku. Po tym czasie, jesli nie znajdajej rodziny musi wrocic do kraju.
        Moja kolezanka i jej ciocia dzwonily do biura glownego codziennie przez 3
        tygodnie. BIURO im mowilo, ze niestety nie znalalo jej jeszcze rodziny, ale
        zadzwoni jak znajdzie. Tak wiec po 3 tygodniach one przestaly dzwonic i po
        prostu czekaly na telefon z biura. Ktory do tej pory nie zadzwonil.
        Oczyscie zostawily numer telefonu i adres zamieszkania. Do tej jednak pory ani
        nikt nie zadzwonil, ani tez nic poczta nie przyszlo, np:bilet na samolot do
        Polski powrotny.Trudno powiedziec co sie stalo. Czy zgubili jej dane? Raczej
        niemozliwe, bo tyle razy je wpisujemy w rozne dokumenty. Czy ktos zrobil
        niechcacy jakis balagan?I kolezanka tak sobie siedzi u cioci. I boi sie czy
        czasem jest tu nielegalnie. Boi sie tez z tego powodu zadzwonic do Cultural
        CARE. Co ma zrobic? Jak sprawdzic czy jest legalnie?
        Niedawno wyrobila sobie social security, a tam wszystko sprawdzaja i nie miala
        problemow.
        • edytkus Re: Wiza studencka 13.01.04, 20:25
          Cos mi tu nie gra, po co au pair nr SS?
          • mala_nyc Re: Wiza studencka 13.01.04, 20:59
            SS zawsze sie przydaje (chocby do prowa jazdy), a bedac au pair latwo go
            wyrobic.
            CC- dawne EF ma wszystko w d... bedac au pair w ciagu 12 miesiecy na
            spotkaniach bylam 3 razy (nudne, strata czasu). biuro nigdy do mnie nie
            zadzwonilo zapytac sie czy wszystko ok. moja kolezanka uciekla (!) od rodziny
            i nic jej za to nie grozilo. vize miala wazna, nikt nigdzie nie zglosil. po 13
            miesiacach zamienila J1 na vize stud. oni nie bawia sie w takie sprawy. kase
            zbieraja i tyle, nie utrudniaja zycia
            pozdraiwam i powodzenia
            ps. moja kolezanka chciala leciec na swieta ale UCONN jej odradzil, nigdy nie
            masz pewnosci, ze pozwola ci wjechac. pomijam, ze nie bedziesz miala vizy
            studenckiej tylko zmieniony status, a to roznica. na granicy moga ci kazac
            wracac do polski i aplikowac o vize stud. lepiej sie zastanow przed wyjazdem...
            • mala_nyc Re: Wiza studencka 13.01.04, 21:02
              sorry, troche przecze sama sobie :) napisalam, ze kolezanka zmienila J1 na
              stud, a potem napisalam, ze ty nie bedziesz miala... ona takze ma zmnieniony
              status. vize stud mozesz otrzymac w polsce :)
          • danio22 Re: Wiza studencka 13.01.04, 23:54
            Wlasnie, chocby do prawa jazdy.
            Mnie moja rodzina zabrala do tej instytucji wyrabiajacej ss juz drugiego dnia.
            Myslalam, ze wszystkie au pairki musza miec ss.
            • greeneyes27 Re: Wiza studencka 15.01.04, 14:45
              Myślę, że Twoja koleżanka powinna zadzwonić do tej agencji AuPair i po prostu
              przypomnieć się. Przecież to nie au-pair szuka host-family, tylko agencja. I
              nawet jak przekroczyła ten miesiąc oczekiwania, to nie ze swojej winy, tylko
              agencji. Ja też byłam kiedyś au-pair i czekałam miesiąc na nową rodzinę, ale
              oficjalnie nikt mi nie powiedział, że jeśli mi jej nie znajdą, to będę musiała
              wracać do Polski. To prawda, że te agencje interesują się tylko pieniędzmi i
              trzeba samemu pilnować swojego interesu. Moja koleżanka z Hiszpanii zmieniała
              rodzinę i w "międzyczasie" mieszkała u swojego chłopaka (tam poznanego).
              Ponieważ miała już tam chłopaka, więc chciała mieć nową rodzinę gdzieś w
              okolicy. Niestety, wszystkie rodziny, jakie jej znajdywano, były w innych
              stanach i ona się nie zgadzała na taką zmianę. Wobec tego agencja
              poinformowała INS i dziewczyna musiała wracać do Hiszpanii.
              A Social Security przydaje się na przykład do założenia konta w banku albo
              załatwienia spraw na uczelni, nie mówiąc już oczywiście o wyrobieniu prawa
              jazdy.
    • greeneyes27 Re: Wiza studencka 15.01.04, 16:18
      www.unitedstatesvisas.gov/studying.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka