Dodaj do ulubionych

amerykanska kuchnia

29.07.04, 04:51
Wiele sie mowi niedobrego o amerykanskim zarciu: owoce i warzywa bez smaku,
miesa naszpikowane hormonami, olbrzymie porcje bomb kalorycznych w
restauracjach itp itd.
Czy jest jednak cos w kuchni amerykanskiej, co smakuje wam bardziej niz w
polskiej kuchni?

Mnie brakowaloby
--cream cheese, ktory praktycznie zastapil maslo,
--tostowany bagel zmakiem
--onion rings
--pancakes z syropem klonowym.

Tyle mi w tej chwili przyszlo do glowy. A jak u was?
Obserwuj wątek
    • pluskwa_jestem Re: amerykanska kuchnia 29.07.04, 05:07
      ile przytylas na swoich smakolykach? Juz sobie wyobrazam twoj zestaw
      sniadaniowo-obiadowy. Bomba kaloryczna to wlasnie to co wymienilas. Zapomnialas
      dorzucic pare torebek dobrych chipsow, no i oczywiscie milk shake do
      przeplukania zoladka.
      • kaganowicz Re: amerykanska kuchnia 29.07.04, 06:22
        doskonale wejscie, mialem wlasnie podobnie odpisac...

claudia 207... to przeciez widac ze wazy dziewoja 207 funtow, a moze
        kilogramow?! Spasiak i tyle.

• claudia207 Re: amerykanska kuchnia 29.07.04, 06:27
        Jesli kos lubi czekolade, nie znaczy to, ze tylko tym sie odzywia i ze jest
        gruby. Czy nie jest tak, ze najczesciej potrawy wysoko kaloryczne sa smaczne?
        Mamy to zaprogramowane w genach.

PS FYI Nie mam problemow z waga.
        • yawokim Re: amerykanska kuchnia 29.07.04, 08:16
          claudio207

pancakes to nalesniki? cream cheese to mozzarella? mozesz napisac jak robisz
          onion rings- czy to cebula w ciescie nalesnikowym, smazona, czy cos innego?
          napisz prosze jak mozna jesc maslo orzechowe- z czym sie dobrze laczy?
          • pulapka_na_pluskwy Re: amerykanska kuchnia 29.07.04, 15:45
            pancakes to nei nalesniki. Pan cakes to cos jak placki ziemniaczane tylko z
            pszennej maki. Cream cheese to nie mozzarella. Cream cheese to pasta serowa
            ktora sie fajnie i mieciutko smaruje a dla niektorych jest nawet beztluszczowa
            ale zaladowana np sola.

Onion rings... pierscionki cebuli zamoczone w zasmazce i opieczone. Dewastuje
            watrobe. Nie amerykanizujcie sie az tak na sile, watroba potrzeban jest kazdemu.

Z polskich przysmakow polecam cebule smazona na oleju z jajkami. Niech
            amerykanie sie ucza od polakow dobrych zeczy a nie poacy uczacy sie glupot.

Polecam nalesniki zamiast pan cakes, polecam serek tatarski zamiast
            Philadelphia.

• yawokim Re: amerykanska kuchnia 03.08.04, 20:03
              :]

po prostu lubie jesc i probowac rzeczy z roznych stron swiata

wlasnie przed chwla skonczylem onion rings z mcdonald's- obrzydliwe, brzuch
              mnie boli... jak chleb moczony przez noc w tluszczu....

ale polskie nalesniki z syropem klonowym byly dobre, mozesz mi doradzic , ktory
              syrop jest najlepszy? w warszawie mozna dostac z kilku firm kanadyjskich i
              amerykanskich /szkoda, ze wszystkie w tak duzych butlach/, podejrzewam, ze na
              polnej jest jeszcze wiekszy wybor wiec pewnie i ten najlepszy bedzie ;]

a ktore maslo orzechowe jest najsmaczniejsze- tu tez trudno sprobowac
              wszystkich, a jest z czego wybierac / tez wszystkie w slojach wielkich, moze
              sprowadzanie malych sie nie oplaca, albo u was wszystko takie od razu 'po
              kilo';]?/
      • bozena73 Re: Do Pluskwy 29.07.04, 14:54
        Czy moglbys z tymi zlosliwosciami sie przeniesc na inne forum?
        Bylabym bardzo wdzieczna,
        Bozena
        • pluskwa_jestem Re: Do Bozena73 29.07.04, 15:37
          czyzby chodzilo ci o to, ze zapomnialem dodac:
          papatki, caluski, kochaniutka, i tym podobne bzdety? Czy ty bez tego nie mozesz
          wytrzymac kobieto?
    • bozena73 Re: amerykanska kuchnia 29.07.04, 14:53
      Hej Claudio,
      Mi tez najbardziej brakowaloby porannych bagels z cream cheese, chociaz na
      pewno jakos dalabym sobie jakos rade gdyz w Polsce wybor pieczywa i roznych
      serkow jest imponujacy, ale wiem ze bagle nie sa jeszcze popularne. Co lubie
      jeszcze to fakt ze mozna wejsc do jakiegokolwiek deli i kupic kawe na wynos i
      wypic w samochodzie, tam tez tego jeszcze sie nie praktykuje. Ale z drugiej
      strony, w Stanach brakuje mi miejsc gdzie moglabym pojsc na kawke do przytulnej
      restauracji podanej w ladnej filizance, a w Polsce pelno jest tych miejsc.
      A pancakes wlasnie zjadlam na sniadanko, slyszalam ze w Polsce tez juz sa,
      uwielbiam je ze swiezymi owocami...przepyszne :-))
      Pozdrawiam serdecznie.
      Bozena
      • pulapka_na_pluskwy Re: amerykanska kuchnia 29.07.04, 15:46
        kazdy moze jesc co chce, ale ty z tymi pancakes i z bajgelkami to lepiej uwazaj
        bo cie trzeba bedzie naoliwic abys przeszla przez drzwi.
        • pluskwa_jestem Re: amerykanska kuchnia 29.07.04, 16:05
          no a gdzie na koniec papatki, caluski, buziaczki, kochaniutki, misiaczku???
          chcesz byc wywalonym z forum za niestotosowanie sie do przepisow?
          • pulapka_na_pluskwy Re: amerykanska kuchnia 29.07.04, 16:09
            daj spokoj z tymi podjazami. Kazdy wie co mozesz jak sie z toba zacznie.
            Dziewczyna ma racje, zacznij uczestniczyc z nami.

Papatki dla ciebie.
    • basienkanj1 Re: amerykanska kuchnia 29.07.04, 21:57
      A mnie niczego by nie brakowalo w Polsce z kuchni amerykanskiej. Tutaj tez
      raczej kupuje jedzonko w polonijnym sklepach i nie zamierzam tego zmieniac w
      najblizszej przyszlosci.
      Ciesze sie bardzo ze jest tu coraz wiecej polskich produktow i ze naprawde jest
      w czym wybierac. Na przyklad amerykanskie szynki sa dla mnie nie do
      przelkniecia ale to chyba kwestia przyzwyczajenia.
      Basia
    • ampolion Re: amerykanska kuchnia 30.07.04, 03:06
      A to nie wiesz, że bajgieły (tak się one zawsze w Polsce nazywały) przyszły do
      Ameryki z polskimi żydowskimi emigrantami? W latach 50tych i 60tych jadałem
      dużo lepsze bajgieły w Polsce, nie te tujsze kluchowate, niedopieczone. Wiem,
      mieszkam w NYC od przeszło 30 lat.
    • funieczka Re: amerykanska kuchnia 09.08.04, 05:40
      po bajgelka puchnie dupa ze sie potem w sukienki nie mozna zmiescic. Szynki
      wszystkie sa do kitu- jeszcze najlepsze to w konserwach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka