Dodaj do ulubionych

szron w lodówce

17.10.09, 19:53
Od jakiegoś czasu na tylnej ścianie lodówki pojawia mi się na przemian woda i szron... Próbowałam zmieniać ustawienia temperatury - nic, rozmroziłam lodówkę - nic. Macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • anik_11 Re: szron w lodówce 17.10.09, 21:57
      W środku lodówki, na dole, na tylnej ściance powinien być taki
      otworek (tak przynajmniej jest w mojej). Weź jakiś dłuższy drucik i
      spróbuj przepchać.
      • alicez Re: szron w lodówce 18.10.09, 10:27
        Też już tak robiłam. Co ciekawe ta woda nie ścieka tylko sobie "tkwi" w najlepsze...
        • anik_11 Re: szron w lodówce 18.10.09, 13:55
          No to nie wiem. U mnie kiedyś pomogło. Miałam naprawdę dłuuugi
          drucik.(Mam zresztą nadal). Wydaje mi sie jednak, że skoro woda nie
          chce zlecieć, to gdzieś ten przewód musi być przytkany...
          • alicez Re: szron w lodówce 18.10.09, 16:59
            Ale ta woda nie ścieka tylko trzyma się ściany lodówki zamieniając się od czasu do czasu w szron. Chyba jutro zadzwonię do serwisu.
            • joanka-r Re: szron w lodówce 20.10.09, 12:40
              Gdy często otwierasz, lub wstawisz do niej ciepła zupę, zawsze się tak zrobi. Tak miała w starej Amice. Teraz mam bezszronowa i jest git.
              • jagoda85 Re: szron w lodówce 20.10.09, 18:46
                Nie wstawia się do lodówki ciepłych potraw, zawsze trzeba je
                wychłodzić. Przecież nawet producenci lodówek tak zalecają, poczytaj
                instrukcję.
              • alicez Re: szron w lodówce 20.10.09, 19:58
                Nigdy nie wstawiałam ciepłych rzeczy do lodówki. Otwieram kilka razy dziennie: śniadanie, obiad, kolacja.
                A co ciekawe w serwisie mi powiedzieli, że to normalne i mam się nie przejmować ale ja jakoś im nie wierzę...
    • mrrusia Re: szron w lodówce 23.10.09, 09:01
      u nas tak było. Diagnoza speca- Zepsuty termostat. Wymieniliśmy. Po 2 tygodniach
      było to samo. Okazało sie, że przy zepsuciu termostatu została uszkodzona
      warstwa izolująca na plecach lodówki i trzeba sprzęt wymienić. Na razie zbieram
      wodę, bo na nową kasy brakuje.
      • alicez Re: szron w lodówce 23.10.09, 13:00
        Toś mnie kobieto pocieszyła sad( A u mnie w serwisie od 3 dni nikt nie odbiera.
    • gut-gro po prostu wyczyścić! Czyścić na bieżąco. 23.10.09, 14:44
      Hej!
      Mam to samo.wink
      Ten kanalik trzeba regularnie czyścić - niestety. Raz mi się
      pożądnie zapchał, to mój małż odsuwał lodówkę i "przedmuchał"
      kanalik, którym spływa ta woda (z tyłu lodówki znajdziesz taką
      rurkę) - syfu było strasznie dużo. Nie wiem skąd toto się bierze.
      Okropność.
      Od tamtej pory regularnie czyszczę odpływ na ściance lodówki i już
      mi się kanalik nie zapycha. A i szronu i wody trochę mniej, ale nie
      powiem, żeby tego nie było w ogóle.
      Powodzeniasmile!!
      • alicez Re: po prostu wyczyścić! Czyścić na bieżąco. 23.10.09, 20:09
        Mam lodówkę w zabudowie, więc z odsunięcia nici. Ale czyściłam kanalik i drucikiem i żyłką, bez rezultatu.
    • jagoda85 Re: szron w lodówce 23.10.09, 21:19
      Jeśli masz lodówkę NoFrost, to jest to normalne, te lodówki tak
      mają. Oczywiście trzeba kanalik odprowadzający wodę regularnie
      czyścić, i wtedy nie ma kłopotu.
      • elaola1 Re: szron w lodówce 23.10.09, 21:33
        Też tak kiedyś miałam, wezwałam fachowca, ten przepchał kanalik i wlał do niego
        łyżeczkę / taką malutką od herbaty/ octu. Kazał mi ten otworek czyścić co 2-3
        miesiące i za każdym razem wlewać odrobinkę octu. Minęły 2 lata, robię jak kazał
        i wszystko jest ok.
        • jagoda85 Re: szron w lodówce 23.10.09, 22:18
          Dobry pomysł. Skorzystam z niego. Chociaż po 2 latach od zakupu
          lodówki nie przytrafiło mi się nic złego. Ale profilaktycznie moża
          to stosować. Dziękuję za informację.
    • rafa53 Re: szron w lodówce 13.12.17, 09:51
      Też tak mam, niestety, próbowałem już różnych sposobów (lodówka w zabudowie), ale nic nie pomaga, chyba będę musiał jednak kupić nową.
      • ewenny58 Re: szron w lodówce 13.12.17, 13:09
        może nie tak od razu nową, może trzeba dać tej starej szanse
        ja miałam ten sam problem z lodówką "no frost", a właściwie z zamrażarką, nie pomagały przetykania i odlodzenia
        oprócz szronu na tylniej ścianie, również wentylator od usuwania wilgoci, zaczął głośno pracować, takie stuk-puki było słychać
        odkręciłam więc tylnią ścinkę od strony zamrażarki /to tylko cztery śruby/ i moim oczom ukazał się widok jednej, wielkiej bryły lodu i właśnie o nią wentylator uderzał i powodował stukot
        odlodziłam tą wielką bryłę lodu, choć na ściance wcześniej pojawiał się tylko szron, a za nią lód-masakra
        i lodówka nabrała nowych parametrów, chodzi cicho i rzadko się włącza
        pan, który za dwa dni po tym zabiegu przyszedł do naprawy pralki, powiedział mi, że w "no frostach" jest z tyłu taka płyta grzejna, która się co jakiś czas, np. raz na dobę włącza i odparowuje te skropliny
        jeżeli nie działa, to z tyłu tworzy się lód i na ściance szron
        wg niego na to jest rada, trzeba tak jak to zrobiłam, odkręcić tylnią ściankę, odlodzić to co jest za nią i następnie przeczyścić wszystkie styki, podobno bez problemu się te druciki wyciąga i przeczyszcza środkiem do czyszczenia styków, i następnie wkłada w to samo miejsce
        twierdził. że na 80% pomaga ten zabieg, wtedy ta płyta podgrzewająca znowu zacznie działać i współprarować z lodówką
        jeżeli to nie pomoże, to wystarczy wymienić tę płytę, a to podobno nie tak duży koszt
        jak na razie u mnie, po 4 miesiącach od tego zabiegu, zamrażarka nie szronieje na tylniej ściance

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka