Dodaj do ulubionych

Chipowe karty bankowe

31.08.13, 20:04
Czy znacie jakieś banki w USA które wydają karty debetowe (a może i kredytowe) z chipem a nie tylko z paskiem magnetycznym?

Ostatnio miałem kłopoty w Europie, bo niektóre urządzenia (głównie automaty sprzedające bilety) nie akceptowały kart magnetycznych, tylko chipowe (ewentualnie zbliżeniowe). Nawet jednego kelnera musiałem uczyć jak się używa karty z paskiem magnetycznym, bo umiał tylko chipową.
Obserwuj wątek
    • sondra Re: Chipowe karty bankowe 01.09.13, 00:51
      Mam Visę British Airways wydaną przez Chase i MC z Citibanku, obie z chipami już od dawna (przynajmniej raz wymieniane). Nie wiem, czy i które tutejsze banki wydają chipowe karty debetowe. Moja karta debetowa z Bank of America jest bez chipa, ale nie miałam z nią kłopotu w europejskich bankomatach. Jedyny przypadek, kiedy automat zażądał ode mnie karty z chipem, to była próba kupna karnetu do metra na Gare du Nord w Paryżu (parę lat temu).

American Express też ma chip, przynajmniej Business Platinum (podejrzewam, że inne też).

O zbliżeniowych kartach w USA w ogóle nie słyszałam, wiem że w PL zyskują na popularności, ale mają też wielu przeciwników (brak dobrych zabezpieczeń).
      • miskidomleka Re: Chipowe karty bankowe 01.09.13, 03:36
        Dzięki, przyjrzę się, czekam na inne propozycje. Ogólnie nie narzekam na mój bank (i lubię że mam oddział w pracy), ale tym mnie trochę zeźlili, więc może trzeba będzie zmienić.

W bankomatach nie było problemu, tylko właśnie automaty do biletów itp.
        • miskidomleka Re: Chipowe karty bankowe 03.09.13, 17:09
          Jakieś inne propozycje?

Mój bank właśnie oświadczył, że na razie nie zamierzają, więc coraz mocniej rozważam przesiadką - przynajmniej przed następną podróżą do krajów w których bankowość nie jest tak zacofana jak w USA.
          • staua Re: Chipowe karty bankowe 04.09.13, 02:28
            Nie mam już żadnej karty chipowej (bo miałam z Europy, dawno), ale problemów nie miałam nigdy.
            Bilety - online lub za gotówkę, w sklepach zawsze mają maszynki do paska, nawet, jak spodziewają się karty z chipem.
            Ostatnie moje podróże to Europa (Polska, Rumunia - w RO to inne problemy z kartami występują - Dania, Szwecja, Szwajcaria). Nikt się nie dziwił... A to w UK te problemy? Bo ja byłam w 2010 i też nie pamiętam żadnych obsuwów.

Takie coś wyguglałam, z przeglądem kart chipowych, jeśli sam nie znalazłeś:

www.creditcards.com/credit-card-news/american-travelers-guide-emv-chip-cards-1271.php
            Z zeszłego roku, więc może teraz jest więcej.
            • miskidomleka Re: Chipowe karty bankowe 04.09.13, 06:45
              staua napisała:

> A to w UK t
              > e problemy? Bo ja byłam w 2010 i też nie pamiętam żadnych obsuwów.

Trzy obsuwy:

1. automat do sprzedaży biletów ZTM w Warszawie przyjmował zbliżeniowe, chipowe i gotówkę, ale magnetycznych nie. na szczęście miałem gotówkę, no i w razie czego obok był kiosk (potem widziałem inne typy automatów które przyjmowały też magnetyczne)

2. automat do sprzedaży biletów kolejowych w UK - stacja bez obsługi, tylko automat, i wyłącznie karty chipowe, nic innego nie akceptował, nawet gotówki. Potem wyczaiłem że można też kupić u konduktora, ale za pierwszym razem nie wiedziałem. Miałem w kompanii osobę z PL z kartą chipową, która mnie poratowała.

3. pół-obsuw, ten kelner który nie umiał użyć karty magnetycznej w przenośnym terminalu: najpierw próbował ją wepchnąć w slot od chipowej, potem, jak mu pokazałem szczelinę na magnetyczną, to ją tam włożył i czekał, zamiast swipnąć :-D

> Takie coś wyguglałam, z przeglądem kart chipowych, jeśli sam nie znalazłeś:
              O dzięki, przeczytam dokłądnie już jutro, ale wygląda że sytuacja jest kiepska: "Continents drifting apart" i "Complaints from U.S. travelers have been getting louder" i mało co się dzieje. No nic, na razie i tak będę raczej siedział w beznadziejnie zacofanej bankowo USlandii
              • staua Re: Chipowe karty bankowe 04.09.13, 21:21
                No tak. W Polsce zawsze kupowałam bilety w kiosku, a Soren bawił się automatem tylko za gotówkę.
                W czerwcu w Szwajcarii wszyscy wiedzieli, o co chodzi :-) Bardoz pozytywne doświadczenia. Ale jeśli chodzi o bilety, to jeszcze pamiętałam, co i jak tam się robi.

No, mało tych kart z chipami. W moim banku nawet nic się nie wyświetla, jak próbuję wyszukać "chip". Chyba wyjściem jest karta kredytowa osobno (nie z banku, w którym masz konto), np. ta z Chase.
            • sondra Re: Chipowe karty bankowe 04.09.13, 21:16
              staua napisała:

> Nie mam już żadnej karty chipowej (bo miałam z Europy, dawno), ale problemów ni
              > e miałam nigdy.

Tu chyba nie chodzi o to, żeby rozwiązać problem, tylko żeby sobie ponarzekać na zacofane USA. Czekam na wątki o domach z tektury i braku dobrego jedzenia :-).

Bo gdyby chodziło o najprostsze rozwiązanie problemu, to wystarczy wejść na stronę Citibanku, wybrać jedną z chipowych kart, wypełnić króciutki formularzyk i gotowe. Kartę przysyłają do domu, a poczta póki co jeszcze w Ameryce działa.
              • staua Re: Chipowe karty bankowe 04.09.13, 22:29
                A ja niedługo zostanę zmuszona do posiadania służbowej karty :-(
                (to tak trochę OT, ale w ramach narzekań). Strasznie się przed tym bronię, ale chyba będę musiała się poddać.
                • aneta05 karta zblizeniowa 04.09.13, 22:40
                  a ja mam mastercard z Chase juz od wielu, wielu lat i ku mojemu zdziwieniu jest to karta zblizeniowa. Placilam nia w sierpniu w PL i sprzedawca sam przysunal ja do "okienka" i zadzialalo:) Nie wiem czy inne tez tak dzialaja bo nie probowalam ale ta na pewno jest.
                  • miskidomleka Re: karta zblizeniowa 05.09.13, 16:38
                    aneta05 napisała:

> a ja mam mastercard z Chase juz od wielu, wielu lat i ku mojemu zdziwieniu jest
                    > to karta zblizeniowa. Placilam nia w sierpniu w PL i sprzedawca sam przysunal
                    > ja do "okienka" i zadzialalo:) Nie wiem czy inne tez tak dzialaja bo nie probow
                    > alam ale ta na pewno jest.

Ciekawe, ale wolałbym chipową na styki, nawet nie chodzi o obsesję bezpieczeństwa, tylko ten automat biletowy w UK zbliżeniowych też nie brał ;-)
              • miskidomleka Re: Chipowe karty bankowe 05.09.13, 16:37
                sondra napisała:

> Tu chyba nie chodzi o to, żeby rozwiązać problem, tylko żeby sobie ponarzekać n
                > a zacofane USA. Czekam na wątki o domach z tektury i braku dobrego jedzenia :-)
                >
                > Bo gdyby chodziło o najprostsze rozwiązanie problemu, to wystarczy wejść na str
                > onę

Nie, tu chodzi o to żebym nie musiał oglądać ofert wszystkich banków, tylko żeby ktoś mi podesłał takiego linka do Citi jak Ty, albo tego co Staua wcześniej. Dzięki!

A USA są zacofane bankowo, w moim banku nawet nie mogę zrobić z domu przelewu do znajomego żeby oddać mu pieniądze, tylko muszę wysłać mu czek. Znaczy ostatnio zrobili nowy typ konta gdzie podobno są takie przelewy, ale wtedy z kolei nie ma obsługi w oddziale.

staua napisała:
                > No, mało tych kart z chipami. W moim banku nawet nic się nie wyświetla, jak pró
                > buję wyszukać "chip". Chyba wyjściem jest karta kredytowa osobno (nie z banku,
                > w którym masz konto), np. ta z Chase.

I tak już tak mam (nawet z Chase), więc żadna różnica, tylko musiałbym sobie zmienić na chipową. Może jednak nie z Chase, nie widzę powodu uiszczania rocznej opłaty za możliwość korzystania z własnych pieniędzy ;-).

> A ja niedługo zostanę zmuszona do posiadania służbowej karty :-(
                > (to tak trochę OT, ale w ramach narzekań). Strasznie się przed tym bronię, ale
                > chyba będę musiała się poddać.

A co ci przeszkadza? Ja mam taką do robienia zakupów do pracy, i poza pewną ilością biurokracji (którą głównie obsługuje lab manager) nie widzę problemów. No zajmuje jeden slot w portfelu.
                • staua Re: Chipowe karty bankowe 05.09.13, 16:58
                  Do zakupów w pracy to mam.
                  Ta jest do używania na wyjazdach służbowych do rozliczania wszystkiego.

Koszmar. Ale może jeszcze się jakoś wykręcę (że za mało wyjeżdżam, to będzie moja linia obrony).

A moja VISA Chase Amazon jest bezpłatna, ale nie chipowa ;-))

W moim banku też nie da się zrobić przelewu online do kogoś innego. Może to dlatego, że to Credit Union.
                  • miskidomleka Re: Chipowe karty bankowe 05.09.13, 17:27
                    staua napisała:

> Ta jest do używania na wyjazdach służbowych do rozliczania wszystkiego.

Ale z taką trudniej? Bo pewnie i tak musisz rozliczać, i pracowicie dzielić rachunki za wspólne posiłki albo wykreślać alkohol? ;-)

> A moja VISA Chase Amazon jest bezpłatna, ale nie chipowa ;-))

No moja Chase (nie Amazon) też bezpłatna i niechipowa. I ma znaczące foreign transaction fees więc kolejny powód by starannie wybierać kartę na wyjazd.

>
                    > W moim banku też nie da się zrobić przelewu online do kogoś innego. Może to dla
                    > tego, że to Credit Union.

Mój nie CU, a i tak nie można. W PL to już chyba we wszystkich można, i to pewnie od 5 jak nie 10 lat.
                    • staua Re: Chipowe karty bankowe 05.09.13, 20:18
                      Bo w PL przelew to chyba jedna z głównych form płatności (np. na Allegro - vs. Ebay, gdzie Paypal rządzi).

O tak, foreign transaction fees są ciężkie, niezależnie od tego, czy chip, czy pasek.

Tak, z tą służbową kartą trzeba dokładnie rozliczać i dawać wyciągi. Teraz wręcz nie mogę i jestem zmuszana do brania per diem, nawet jak wydam mniej, chyba, że to przewidzę, i napiszę przed wyjazdem. Oczywiście nie mam ochoty zarabiać na tych wyjazdach prywatnie, bo wydaję z mojego własnego budżetu i potem zabraknie mi na odczynniki.

No, ale to już chyba za duży offtop.
                      • miskidomleka Re: Chipowe karty bankowe 05.09.13, 22:04
                        staua napisała:

> O tak, foreign transaction fees są ciężkie, niezależnie od tego, czy chip, czy
                        > pasek.

Wg tej Twojej tabelki da się znaleźć kartę bez nich.
                        • robak.rawback Re: Chipowe karty bankowe 05.09.13, 23:39
                          ostatnio sie nad tym sporo zastanawialam - dlaczego w usa jest takie zacofanie bankowe w porownaniu np z uk. przerazaja mnie te wszystkie opowiesci o czekach.... a teraz to o chipie.

zblizeniowe, szczerze powiedziawszy to jak dla mnie pole do popisu dla roznej masci hakerow krecacych sie przy maszynach ktore pobieraja pieniadze.
                          • iamhotep Re: Chipowe karty bankowe 09.09.13, 15:25
                            No I tak powoli stajemy sie niewolnikami bankow. Czipy tu, paski tam. Cos nie zadziala i jestesmy uziemieni, nawet gdy w kieszeni dobra stara gotowka nam dziure wypala.
                            • amelka75 Re: Chipowe karty bankowe 17.09.13, 07:27
                              Nie znam sie za bardzo ale z tego co czytalam chyba nawet tutaj jakis czas temu to karty chipowe sa bardzo latwym lupem zlodziei danych. Nawet ktos sie chwalil jak to zazadal od banku karty bez chipa. A teraz prosze, takie narzekanie, ze w ameryce kart z chipami nie ma. Moje obydwie Amexy sa z chipami I ich nie nosze przy sobie na codzien. Moze po prostu zrob sobie jedna karte kredytowa z chipem. A debetowej to nie polecam, bo jak ci ktos konto wyczysci to zaden bank ci kasy nie odda. Chyba ze masz zamiar kupic sobie metalowy portflel. A juz sa takie w ameryce. ;)
                              • amelka75 Re: Chipowe karty bankowe 17.09.13, 07:43
                                Wlasnie sprawdzilam i w kartach amexu ta funkcja z chipem nazywa sie expresspay. Maja piec roznych kart za ta funkcja.
                                • miskidomleka Re: Chipowe karty bankowe 17.09.13, 17:51
                                  amelka75 napisała:

> Wlasnie sprawdzilam i w kartach amexu ta funkcja z chipem nazywa sie expresspay
                                  > . Maja piec roznych kart za ta funkcja.

Dzięki, ale pewnie brałbym Visa lub MC, bo one są chyba powszechniej akceptowane niż amex
                              • miskidomleka Re: Chipowe karty bankowe 17.09.13, 17:50
                                >Chyba ze masz zamiar kupic sobie metalowy portflel.

Ale dlaczego? Ja cały czas mówię o chipowej odczytywanej przez styki, nie zbliżeniowej odczytywanej przez radio.

>Moze po prostu zrob sobie jedna karte kredytowa z chi
                                > pem
                                pewnie sobie zrobię przed następnym wyjazdem do cywilizacji ;-)
                                • amelka75 Re: Chipowe karty bankowe 18.09.13, 07:02
                                  >Ale dlaczego? Ja cały czas mówię o chipowej odczytywanej przez styki, nie zbliż
                                  > eniowej odczytywanej przez radio
                                  A no to chyba ze tak!! Mowilam, ze sie nie znam;)
                                  • monhann2 USA a Kanada 18.09.13, 18:42
                                    W Kanadzie tez mamy juz prawie wszystkie karty z chipami. Nie wiedzialam, ze w USA jestescie az tak do tylu. Zawsze sadzilam, ze to my w tyle. W Kanadzie banki dopiero zaczynaja wprowadzac opcje deponowania czekow przez telefon komorkowy a z tego, co slyszlam jest to norma w Stanach. Za to w STanach ciagle przezywam szok jak widze w Costco ludzi placacych czekami. W Kanadzie sie to juz nie zdarza! Tutaj tez mozna bez problemu w kazdym znaczacym banku przesylac pieniadze emailem. Czeki staly sie przezytkiem ale chyba ciagle jeszcze ludzie ja trzymaja na wszelki wypadek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka