Dodaj do ulubionych

czesc, co gotujecie?

19.09.04, 09:10
Ciekawi mnie to. Wiecie? Jestem strasznym zarlokiem i lubie smakolyki,
jakie sa wasze ulubione potrawy?
Pochwalcie sie, prosze!

Obserwuj wątek
    • roza2004 Re: czesc, co gotujecie? 19.09.04, 19:44
      W watku wczesniejszym piszesz, ze lubisz gotowac,pytasz czy my Polki w Stanach
      tez to lubimy.Mysle ze tak,ze wiele z nas gotuje.Tak jest bynajmniej w moim
      przypadku,lubimy tradycyjna lekka kuchnie ,ale polska.Gotuje codziennie tzw.
      obiady,a na kazdy prawie weekend pieke jakies polskie ciasto.Nawet nasi
      cudzoziemscy goscie zachwycaja sie naszymi potrawami i szarlotkami,czy serniko-
      makowcami.
      Pozdrawiam
      Roza
      • agunia_mamunia Re: czesc, co gotujecie? 20.09.04, 02:34
        hello jesli chodzi o gotowanie to ja pierwsza:))bardzo lubie gotowac ( ale
        tylko jak nie musze sie spieszyc i nie brakuje mi skladnikow)i gotuje prawie co
        dziennie.lubie tez piec ciasta wlasnie dzis bylam w chicago w polskim sklepie i
        kupilam drozdze takze moze upieke drozdzowe ciasto albo racuchy z
        jablkami.bardzo lubimy zupy takze zupka musi byc do dziennnie ,najchetniej
        rosolek ,lubie tez miesa pieczone w piekarnku i polskie tradycyjne dania typ u
        golabki ,pierogi .
        • aniutek Re: czesc, co gotujecie? 21.09.04, 04:33
          he
          mielone + marchewka - specjalnie dla moich mezczyzn :)
          czy zrobie 8 czy 30 i tak zjedza wszystkie a zawsze mam nadzieje ,ze i na jutro wystarczy - klopsy z
          kasza i ogrek kiszony mniam :)
          • marekatlanta71 Re: czesc, co gotujecie? 21.09.04, 04:38
            A ja sie ostatnio nauczylem samodzielnie robic nalesniki z serem i jestem z tego
            niezwykle dumny :)
    • amelka75 Re: czesc, co gotujecie? 21.09.04, 07:21
      Ja nie gotuje codziennie, ale np dzisiaj robilam polskie nalesniki, niestety
      nie z serem, bo u mnie nie ma bialego sera, ale z jablkami tez sa dobre. W
      zeszlym tygodniu robilam knedle ze sliwkami wg przepisu z gazety. Gotuje
      rowniez zupki, moze nie tradycyjnie polskie, bo bez mieska ale barszcz
      ukrainski robie pyszniutki, szkoda ze tyle przy tym roboty:(((.
      • marekatlanta71 Re: czesc, co gotujecie? 22.09.04, 03:12
        Zamiast polskiego sera wez Neufatel (chyba tak sie pisze) i go mikserem roztrzep
        z smietana, mlekiem i troche cukrem (albo Splenda). Wychodzi lepsze nadzienie
        niz polski ser....
      • alex113 Re: czesc, co gotujecie? 02.10.04, 18:11
        amelka75 napisała:

> Ja nie gotuje codziennie, ale np dzisiaj robilam polskie nalesniki, niestety
        > nie z serem, bo u mnie nie ma bialego sera,

Po sobie zrob: whole milk + butter milk + plain yogurt. Zostaw na szafce na 2
        dni, potem podgrzej i przeccedz przez sito wylozone sciereczka, odcisnij i
        zajadaj do bolu :-))
      • alex113 Re: czesc, co gotujecie? 02.10.04, 18:11
        amelka75 napisała:

> Ja nie gotuje codziennie, ale np dzisiaj robilam polskie nalesniki, niestety
        > nie z serem, bo u mnie nie ma bialego sera, ale z jablkami tez sa dobre. W
        > zeszlym tygodniu robilam knedle ze sliwkami wg przepisu z gazety. Gotuje
        > rowniez zupki, moze nie tradycyjnie polskie, bo bez mieska ale barszcz
        > ukrainski robie pyszniutki, szkoda ze tyle przy tym roboty:(((.
        • alex113 Re: czesc, co gotujecie? 02.10.04, 18:13
          Uuuuppppsss cos mi system forumowy plata figle
    • edytkus Re: czesc, co gotujecie? 22.09.04, 08:00
      Ja nie umiem i nie lubie gotowac, ale czego sie nie robi dla meza ;) Kiedys chcialam go uraczyc ciastem
      gruszkowym i prawie spalilam mieszkanie (ledwo udalo sie ugasic plomienie buchajace z piekarnika).
      Jak sie pozniej okazalo, moj maz nie jada ciast ani zadnych slodkosci :O Za to nauczylam sie robic
      golabki i meatballs, i to lepsze niz moja tesciowa :O (tak twierdzi moj maz). Acha, i przynajmniej trzy
      razy w tygodniu pare osob probuje wymusic na mnie tacos - ulegam raz na poltora m-ca. Nie lubie
      przyrzadac zadnej z ww potraw bo za dlugo to trwa i robi sie zbyt duzy balagan. Wole zjesc kanapke
      (taka polska, jednowarstwowa ;)). Na szczescie teraz wieczorami sie ucze wiec przyrzadanie obiadow
      na jakis czas mam z glowy.
      Osobiscie najbardziej lubie przepiorki w tejze restauracji: www.parkandorchard.com/about.html
      i ryby tutaj: www.thepointeatportliberte.com/

PS. Nie mam pojecia jak smakuja moje golabki, meatballs, ani tacos :O Ale nadziewane zrazy w sosie
      grzybowym wychodza mi, calkiem niechcacy, naprawde pyszne :)
      • takietam1 ja kupilem wczoraj gasnice! 22.09.04, 23:03
        Specjalnie po to, aby nie zaskoczyl nas nagly i niespodziewany wybuch
        entuzjazmu z grila.

A propos knedli ze sliwkami, mam taki apetyt na takie knedle, ze chyba zaczne
        doskonalic swoje skromne mozliwosci.

Dotad specjalizowalem sie w grilowaniu. Niestety mialem wypadek. Wyobrazcie
        sobie, ze w czasie przyrzadzania indyka i kurczakow jeden z malych wegli po
        prostu eksplodowal!

I jakas drobna rozpalona czesc iskry wpadla mi prosto w prawe oko!
        Na sam srodek zrenicy! Przez tydzien nic nie widzialem, zrobilo mi taki malutki
        wypalony slad na srodku zrenicy i mam obecnie taki uraz do grila, ze po prostu
        boje sie nawet do tego zblizyc!

Ale knedelki to jest super pomysl. Mmmmm.

Sluchajcie, czy wyobrazacie sobie zapach knedli, bez ich przyrzadzenia?

Ja lubie bardzo zupe ogorkowa z ziemniakami i ryzem.
        Probowalyscie tak zrobic? Z jednym i drugim?

A czy robicie jakies ciasta?
        Ja robie czasem bezy. Ale rzadko. Smakuja swietnie z dzemem ze skorek
        pomaranczy. Takim nieslodkim.

• bozena73 Re: czesc, co gotujecie? 22.09.04, 23:20
      Jako ze moj M. jest ma bardzo tradycyjne polskie podniebienie, wiec polska
      kuchnia jest u nas na porzadku dziennym. Moja specjalnoscia sa pyzy z mieskiem
      (specjalny przepis od tesciowej - naprawde przepyszne), golabki, pulpety w
      sosie grzybowym i wiele innych. Robie tez dobry serniczek i karpatke :-)
      Ale ostatnio kupilam ksiazke "How to make sushi" i z mezem wyczarowalismy
      naprawde dobre jak na pierwszy raz japonskie jedzonko. Ale zbyt duzo roboty
      jest z tym japonskim wiec nie wiem czy powtorzymy ten wyczyn.
      A jak mam malo czasu i lodowke prawie pusta to zawsze trzymam opakowanie
      mrozonych Stir Fry Vegetables z Costco, dodaje do tego kurczaka, pikantny sosik
      i jedzonko mam naprawde pyszne :-)
      A wiec zapraszam do siebie :-))
      Bozena
      • funieczka Re: czesc, co gotujecie? 23.09.04, 01:31
        Bozenko, wiem ze jests strasznie zajeta ale przy okazji moglabys podac przepis
        na te pyzy z mieskiem??? Musza byc fantastyczne!!!
        • alizeis Re: czesc, co gotujecie? 27.09.04, 19:56
          Ja tez poprosze))))
          Ja mam 2 lewe rece do gotowania i zero wyobrazni kuchennej wiec u mnie na
          okraglo fasolka, lasagne, gulasz, makaron z borowkami i smietana))))
          Moje slonko je co mu podam ale ilez razy mozna to samo)))))
        • funieczka nie ma pyzow z miesem :( ntxt 02.10.04, 15:24
          • alizeis Re: nie ma pyzow z miesem :( ntxt 02.10.04, 19:04
            nie pozostaje nic innego, jak robic ta lasagne po raz n-ty w miesiacu)))
      • agunia_mamunia d o bozeny 24.09.04, 14:57
        hej bozena ja mam prozbe ,czy moglabys podac przepis na sernik jak masz jakis
        wyprobowany?dziekuje.
        • bozena73 Re: Przepis na sernik! 24.09.04, 15:30
          Oto przepis na sernik ktory zawsze sie udaje pod warunkiem ze nie otwierasz
          drzwiczek kuchenki w pierwszych 30tu minutach pieczenia..

8 jajek
          2 whipped cream cheese
          1 smietana
          1 budyn waniliowy
          1 lyzeczka proszka do pieczenia
          1 szklanka cukru

Utrzec cukier z zolltkami, dodac ser, wymieszac, dodac smietane, budyn, proszek
          do pieczenia, ubic piane I delikatnie wymieszac z ciastem.
          Mozna dodac uprzednio sparzone rodzynki.

Piec w temperaturze okolo 350 stopni F do 45 minut. A na ciasto mozna po
          upieczeniu wylec polewe czekoladowa posypana wiorkami kokosowymi.. Pycha :-)
          • agunia_mamunia Re: Przepis na sernik! 25.09.04, 01:19
            bozena serdeczne dzieki za przepis :)napisz tylko czy ta smietana to ma byc ta
            amerykanska sour cream?
            • bozena73 Re: Przepis na sernik! 25.09.04, 01:24
              Tak, wlasnie taka uzywam :-)
              • fairy5 Re: Przepis na sernik! 27.09.04, 18:11
                bozenko pytanie:
                jak wielkie ma byc opakowanie od smietany -jest chyba u mnie z 5
                najrozniejszych... to samo z whiped cream cheese? to male duze najwieksze?
                najlepiaj podaj w oz.
                Dzieki!
    • bebebebe13 Re: czesc, co gotujecie? 25.09.04, 03:03
      lubie gotowac a nawet skonczylam fach ten w polskim liceum gastronomicznym
      (wtedy)lata70/80!
      Uwielbiam na pewno i moja rodzina ,golabki albo salatka jarzynowa,palce lizac!
      Ogolnie gotuje,ale rowniez staram sie ulatwic sobie zycie.Duzo kupuje potraw
      w sklepie:Trader Joe's
      wspaniale jedzenie i szybko moge cos ugotowac,tymbardziej,ze przychodze do domu
      okolo 19,po pracy lub po szkole ,czyli 22 -ga 23-a
      mieszkam w Stamford,CT.tempo zycia ,plynie tutaj bardzo szybko
      lubie od czasu do czasu pojechac na Greenpoint,N.Y.uwielbiam tam jezdzic na
      polskie jedzenie do restauracji.My mamy tylko jedna restauracje(polska) w
      Norwalk,CT.
      ktora jest czynna dopiero po 5-tej.(chyba dalej jest?nawet nie wiem)
      pozdr.aneta

• agunia_mamunia do bebebeb 13 28.09.04, 02:07
        czesc bebe... ja tez jestem po lizeum zawo gastronomicznym z polski:))wiec mamy
        ten sam fach.ale tak na prawde gotowac to nauczylam sie w domu od mojej mamy:)
        pozdrawiam .
    • alex113 Re: czesc, co gotujecie? 02.10.04, 18:21
      Bardzo lubie gotowac, ale ja z tych co zawsze lubily poznawac nowe smaki, wiec
      jeszcze przed wyjazdem z PL odchodzilam od gotowania po polsku. Moj M. nie
      przepada za polskim jadlem. Owszem zje, ale nie robi to na nim wrazenia. Z
      polskiego sklepu lubi sucha kielbase. Kiedys odwazyl sie nawet zjesc flaczki,
      ale to byl "pierwszy i ostatni raz" :-)))
      Tu najbardziej lubie kuchnie meksykanska, ale tez wloska i indyjska. Fajnie
      jest mieszkac w kraju w ktorm mozna znalezc skladniki do wszystkiego. Sushi
      rolls tez robie, uwielbiam !!! Chinszczyzna mi nie wychodzi, wiec wychodzimy do
      restauracji :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka