Dodaj do ulubionych

samouk jezykowy

13.05.05, 23:51
Czy ktos z Was probowal sam sie uczyc obcego jezyka? Sporo jest programow do
nauki, ale nie wiem, ktore sa dobre. Czy ktos moze polecic jakas firme? Czy
nagrania na CD/kasetach + ksiazka zdaja egzamin czy lepiej programy
komuterowe z animacja?
Wiem ze Berlitz jest dobry, ale to za duza inwestycja zwlaszcza, ze nie wiem,
czy nie ogranal mnie slomany zapal.
Planuje, poduczyc sie troche sama i zapisac pozniej na kurs jezykowy, bo jak
wiem z doswiadczenia, potrzeba troche podstawowej wiedzy do kursow dla
poczatkujacych.
Obserwuj wątek
    • rhino1 Re: samouk jezykowy 14.05.05, 08:06
      Hey,
      ja sie nauczylem sam . korzystalem z programu Super Memo - to taka baza z 20000
      slowek i ten program sam ustala powtorki i jest swietny . nie wiem czy mozna go
      kupic tutaj ale jak jestes z Chicago to ... .
      do tego robilem sobie karteczki ( na jednej stronie angielski na drugiej po
      polsku ) i tak duzo i caly czas powtarzalem tak z pol roku i pozniej coraz
      lepiej i lepiej .
      aha w ksiegarni mozna kupic kursy metody Pimsleura( to jest gosciu ktory sam
      nauczyl sie ponad 8 jezykow i wedlug niego zeby zaczac rozmawiac to potrzeba
      okolo 3000 slow podstawowoych uzywanych na codzien ) - to jest na CD i jego
      metoda podobno jest najskuteczniejsza jesli chodzi o to zeby jak najszybciej
      zaczac rozmawaic - ogolnie opiera sie na tym ze sluchasz i powtarzasz . jest
      dosc drogi ale jak masz dostep do Kazzy lub jakiejs news group to mozna
      sciagnac za free ( ja znalazem tak hiszpanski).
      W Borders czy Barns jest jeszcze kilka innych .
      aha w polskiej ksiegarni widzialem "Euro plus" to jest na kompa i tam jest
      kilka poziomow od poczatkujacego do sredniozaawansowanego - moj kumpel z tego
      korzystal jeszcze w Polsce i sobie chwalil - to tak jak na lekcji - jest
      czytanka , cos ze sluchu, cwiczenia , - ogolnie dobre i latwe w obsludze , mnie
      to nie odpowiadalo .
      Kazdy lubi co innego wiec musisz cos wybrac odpowiedniego dla siebie. Jak masz
      znajomego na AGH to popros to ci przegraja i za CD zaplacisz tylko i wedlug
      mnie to najtaniej .
      pozdrawiam
      • claudia207 Re: samouk jezykowy 14.05.05, 15:14
        Jak jest z gramatyka i budowaniem zdan w Super Memo i Pimsleura, bo z tego co
        napisales wynika, ze oba programy sa nastawione na nauke slownictwa.
        Z Euro Plus spotkalam sie juz wcesniej. Do nauki angielskiego, niestety tylko
        brytyjskiej wersji, jest super, ale czy maja tez wersje do innych jezykow?
        • rhino1 Re: samouk jezykowy 15.05.05, 08:14
          wersje do innych jezykow ?? no niemiecki byl i hiszpaniski z tego co ja
          widzilaem pewnie jeszcze kilka innych ale wiesz peweni chodzi Ci o amerykanski
          angielski - no ale czy to taka duza roznica jest od brytyjskiego?? angielski to
          angielski ( amerykanska gramatyka jest latwiejsza i jest roznica w slownictwie
          troszke ale przeciez Ty chcesz podstawy a nie niuanse wiec jak masz dostep do
          tego Europlusa to sobie przerob)
          Pimsleur z zalozenia nei skupia sie na gramatyce bo jego celem jest nauczyc cie
          jak najszybciej porzumiewac sie czyli to glownei zwroty sa i slowa .

W SM tam byl dzial z gramatyka ale to byly pytania - co uzyc w konkretnym
          przykladzie , teorii nie ma . do gramatyki to ksiazke np. slynny w Polsce
          Murphy "English grammar" - czesc pierwsza (czerwona) to podstawy, czesc druga(
          granatowa ) to jest wlasnie najbardziej popularna bo masz tam prawie cala
          gramatyke i cwiczenia z odpowiedziami plus na koncu jest porownanie
          brytyjskiego z amerykanskim i zajmuje to 2 strony wiec tyle jest roznic ,
          trzecia( brazowa) to juz zaawansowane ale format ten sam .

Lub tutaj np. wydawnictwa Barrons z serii The easy way - Grammar - jest
          stosunkowo tania ( okolo 18 ) i latwo napisane plus cwiczenia.
          wiesz jesli nie znasz prawie nic to trzeba zaczac od czegos ( w sumie nie
          wazne jaka ksiazke wezmiesz i przerobic jedna i wziac nastepna i starac sie
          czytac i tyle ) , ja to sobie na poczatku kupilem ksiazke dla dzieci w
          podstawowoce ( bo pamietam ksiaki do gramatyki poslkieigo z podstawowki ze daja
          podstawe) - to tez wydawnictwa Barrons , z serii Painless i to takie strasznie
          proste bo dla dzieci w szostej klasie - koszt jednej to 9 $ i sa podzielone -
          jedna byla do grammar, inna to Writing i inne i od tego zaczalem i czytalem
          ksiazki dla dzieci ( bo tam slownicto nie zaawansowane ) i sobie tlumaczylem
          slowa .Pozniej doszlo ogladanie filmow z napisami . i dobrze jak bys miala
          kogos z kim mozna cwiczyc wymowe .
          pozdrawiam i zycze powodzenia .

PS. musisz "polknac bakcyla" i zrozumiec ze jak przebrniesz przez podstawy to
          pozniej to juz z kazdym poznanym slowem jest latwiej i wieksza ochota jest do
          nauki .Tak przynajmniej ja podchodze do tego i zaczalem sie uczyc kolejengo
          jezyka tutaj popularnego ( hiszpanski ) i "siedze jeszcze w malinach" ale co
          dzien pare slow czy jakas regula z gramy i jest ok .i pocieszam sie faktem ze
          niedlugo zaczne telenowele brazylijskie ogladac w oryginale :)

• claudia207 Re: samouk jezykowy 15.05.05, 14:47
            Hej Rhino,

Mnie wlasnie chodzi o nauke hiszpana. Po kolejnej wizycie w hiszpansko-
            jezycznym kraju doszlam do wniosku, ze bedzie bardziej przydatny niz wloski,
            ktory do tej pory probowalam ugrysc.

Jakie podreczniki uzywasz do hiszpanskiego?
            Czy orientujesz sie moze pod jaka nazwa EuroPlus do hiszpansiekigo jest
            sprzedawany, albo moze jaki jest adres ich website? Moje poszukiwania na razie
            spelzly na niczym.

PS Do brazylijskich tele-nowel potrzebujesz zaczac sie uczyc trzeciego jezyka ;-
            )
            • rhino1 Re: samouk jezykowy 17.05.05, 06:51
              bylem pewny ze w Brazyli jest hiszpanski(portugalski , teraz juz wiem ) ale
              sprawsdzilem i Mialas racje, podaje link do strony ktora podaje wszystkie kraje
              w ktorych uzywa sie hiszpanskiego (w roznych odmaianch) :
              cte.jhu.edu/techacademy/fellows/hintz/webquest/sdhindex.html
              co do Euro+ to ciezko jest cos znalezc , znalazlem stronke i tam jakas
              dziewczyna chce sprzedac :

www.hiszpanski.ang.pl/Euro_Plus_Ele_professional_pack_464.html
              tam sobie mozesz poczytac o tym kursie , poszperalem troche i jakos w sklepach
              internetowych nie mozna go dostac- jest do angielskiego i niemieckiego ale nie
              ten ,tu jest przykladowy link :
              www.jgp-biznes.com.pl/programy_edukacyjne.htm
              no ale wiesz ja widzialem to jak sie nie myle w ksiegarni polskiej na Irving
              Park wtym budynki gdzie sa delikatesy i wiele innych poskich pktow
              uslogowych , min. tlumacz, biuro Monitora - na pewno wiesz gdzie to jest , tyle
              tylko ze ja to widzialem w zeszlym roku ,

Dobra teraz co ja uzywam :
              na pozcatku to sobie kupilem w Borders - taki tani(9.99 ) "Spanish Instant
              Immersion" to na dwoch CD ale to sie nie oplaca bo tam troche slowek tylko - ja
              nie duzo zrobilem .
              do tego ksiazka taka na poczatek zeby zobaczyc czy to trudny jezyk i wogole
              bylem ciekawy- " Teach Yourself spanish in 24 hours"
              no a teraz to mecze sie z "complete spanish grammar" wydawnictwa practice makes
              perfekt - to jest gramatyka - mi sie podoba bo so cwiczenia i jest cala
              podstawowa gramatyka i kosztuje 10.95 $ , do tego sa jeszce dwie czesci
              poswiecone : "spanish verb tenses " i spanish pronouns and prepositions" ale na
              razei mi to nie jest potrzebne bo musze podstawy miec .
              co do slowek to mam taki Barronsa maly "spanish vocabulary" za 6.95 - to jest
              podzielone na rozdzialy ( 44) i latwiej mi sie przez to uczy bo np. masz
              rozdzial o szkole , o pracy , o ludzkim ciele - 6 tysiecy podstawowych slow .
              dlatego teraz uzywam tylko tych dwoch ksiazek i wiem ze to jest enough zeby
              zaczac w miare gadac .
              to chyba na tyle
              powodzenia.
              • staua Re: samouk jezykowy 17.05.05, 06:56
                Bardzo ciekawy watek, bo sama chce zaczac uczyc sie hiszpanskiego. Przejde sie do Borders w takim
                razie.
                Rhino, mozesz ogladac wenezuelskie albo meksykanskie telenowele :-)
                • claudia207 Re: samouk jezykowy 18.05.05, 19:24
                  Podaje ponizej, co udalo mi sie znalesc na internecie o EuroPlus + Ele.
                  Polecany przez MEN, zawiera 300 godzin nauki i jest komuterowy, wiec ciekawsza
                  nauka niz z kaset. Musze wyglowkowac, jak go sobie sprowadzic z Polski.

Euro Plus+ Ele - Interaktywny kurs języka hiszpańskiego
                  (professional pack – poziom I i II)

Interaktywny kurs języka hiszpańskiego EuroPlus+ Ele został wpisany na listę
                  środków dydaktycznych zalecanych przez Ministra Edukacji Narodowej.

Multimedialny program do nauki języka hiszpańskiego dla młodzieży i dorosłych.
                  Materiał językowy przygotowany został w oparciu o jeden z najlepszych kursów
                  języka hiszpańskiego - Ele wydawnictwa Ediciones SM. Zawartość merytoryczna
                  podręcznika oraz możliwości, jakie daje nowoczesna multimedialna aplikacja,
                  tworzą skuteczny i łatwy w obsłudze program edukacyjny.
              • claudia207 Re: samouk jezykowy 18.05.05, 20:31
                rhino1 napisał:

> www.hiszpanski.ang.pl/Euro_Plus_Ele_professional_pack_464.htmla

Dzieki za link. Przynajmniej wiem, jak sie nazywa. A swoja droga dziwne, ze
                producencu programow EuroPlus nie maja stroniki z wszystkimi produtkami. teraz
                juz sobie poradze. Wyszperam skas ten program.

> no ale wiesz ja widzialem to jak sie nie myle w ksiegarni polskiej na Irving
                > Park wtym budynki gdzie sa delikatesy i wiele innych poskich pktow
                > uslogowych , min. tlumacz, biuro Monitora - na pewno wiesz gdzie to jest ,
                tyle
                >
                > tylko ze ja to widzialem w zeszlym roku ,
                >
                Czy to w Irwin, NJ? Nie znam tam okolicy.

> Dobra teraz co ja uzywam :
                > na pozcatku to sobie kupilem w Borders - taki tani(9.99 ) "Spanish Instant
                > Immersion" to na dwoch CD ale to sie nie oplaca bo tam troche slowek tylko -
                ja
                >
                > nie duzo zrobilem .
                Dzieki za recenzje. zaoszczedziles mi pare dolarow.

> do tego ksiazka taka na poczatek zeby zobaczyc czy to trudny jezyk i wogole
                > bylem ciekawy- " Teach Yourself spanish in 24 hours"
                > no a teraz to mecze sie z "complete spanish grammar" wydawnictwa practice
                makes
                >
                > perfekt - to jest gramatyka - mi sie podoba bo so cwiczenia i jest cala
                > podstawowa gramatyka i kosztuje 10.95 $ , do tego sa jeszce dwie czesci
                > poswiecone : "spanish verb tenses " i spanish pronouns and prepositions" ale
                na
                >
                > razei mi to nie jest potrzebne bo musze podstawy miec .
                Wlasnie czegos takiego szukam. :-)
                • rhino1 Re: samouk jezykowy 19.05.05, 06:24
                  ja pisalem o chicago , NY nie znam .
                  jak masz znajomego na agh lub jakiejs uczelni w Polsce to bez problemu ci
                  zaltwia Euro plus za pare zlotych .
              • claudia207 do Rhino1 21.05.05, 22:48
                Rhino,

Czy to o tej gramatyce pisales?
                www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0071422706/qid=1116708192/sr=2-1/ref=pd_bbs_b_2_1/104-7256820-6144705

Na amazon nie podaja wydawcy, wiec nie jestem pewna.
    • katlia Re: samouk jezykowy 17.05.05, 19:14
      Wszystkie porady sa dobre, ale jednak ja uwazam, ze najbardziej efektywna jest
      nauka w szkole - hiszpanski jest oferowany na kazdym community college o
      kazdych porach dnia, czesto mozesz sobie dodac language lab albo conversation -
      nauka pojdzie znacznie szybciej, latwiej i z pewnoscia z lepszym rezultatem. Ja
      tez bawilam sie w nauke hiszpanskiego na wlasna reke, ale tak naprawde to
      NAuczylam sie dopiero po kursach w collegu.
      • rhino1 Re: samouk jezykowy 18.05.05, 11:20
        oczywiscie ze najlepiej w szkole ale wiesz niektorzy nie moga nawet na ta
        godzinke isc tam - moja obecna praca wymaga ode mnie siedzenia przez 13 dni pod
        rzad przez 24 godziny na dobe (w doslownym tego slowa znaczeniu )z dziadkiem ,
        jak tylko bede mial mozliwosc oczywisc pojde do collegu i jak sa 4 semestry
        fajnie bedzie miec podstawy i na tescie zakwalifikowac sie na wyzszy stopien,
        co skroci nauke - dlatego staram sie sam nauczyc ile moge teraz kiedy mam
        czas . Bo nauka jezyka to przeciez na poczatku wkucie ilus tam setek slowek i
        nikt tego za mnie w zadnej szkole nie zrobi.

pozdrawiam
        • katlia Re: samouk jezykowy 18.05.05, 18:10
          Fakt, w tej sytuacji kurs to nie wyjscie. No i prawdopodobnie powazniej
          podchodzisz do nauki. Ja najwidoczniej potrzebowalam 'kija' w formie
          nauczyciela, testow i stopnia :)
          • rhino1 Re: samouk jezykowy 19.05.05, 06:21
            nie nie , ja sie nie moge doczekaz az bede mogl isc do szkoly ale na razie nei
            moge chocaiz bym jak chcial . bo nauczyciel zawsze moze poprawic i wytlumaczyc
            cos co prawdopodobnie samemu zajmie mi duzo wiecej czasu .
        • claudia207 Re: samouk jezykowy 18.05.05, 19:11
          Ja takze nie mam mozliwosci wciasnac nauki w szkole do mojego rozkladu zajec.
          Poza tym mam niezbyt dobre doswiadczenie z nauka wloskiego w klasie. Na 12 osob
          tylko ja i jeszcze jedna osoba nie mialysmy stycznosci z jezykiem i nie
          mialysmy zadnych podtaw mimo, ze kurs mial byc dla poczatkujacych. Wyklady byly
          po wlosku (!!!). Zrezygnowalam w polowie i na tym zakoczyla sie moja nauka
          wloskiego. To miala byc metoda zaprojektowana przez jakiegos speca jezykowego.
          Z hiszpanskim chce zaczac sama, aby nie byc juz w takiej sytuacji. Pozniej
          pomysle o zapisaniu sie na kurs.
          • jersey.girl Re: samouk jezykowy 19.05.05, 17:56
            www.ydp.com.pl/sklep/produkty.asp?kategoriaID=2
            Tu można kupić Euro Plus+ Ele. Wysłają pewnie tylko do Polski, więc ktos
            musiałby Ci przesłać/przywieźć do USA.
    • claudia207 programy Rosetta Stone 21.05.05, 22:32
      Czy ktos mial okazje wyprobowac program do jezykow firmy Rosetta Stone? Cena
      wysoka a opinie na internecie bardzo zroznicowane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka