31.10.05, 14:28
Jakiez to inne święto, nisz nasze polskie Świeto zmarłych.Co szykujecie? A
moze Was to nie bawi, wolicie polskie tradycje?
fakty.interia.pl/news?inf=680159
Obserwuj wątek
    • nekos Re: Halloween 31.10.05, 16:29
      jak sie bawicie?? mieszkajac w londynie zawsze chodzilem w halloween na impreze
      do pobliskiego pubu. troche mi tego tutaj teraz brakuje:( mam na mysli
      atmosfere angielskich pubow. a jak jest w chicago??
      • w5w7 Re: Halloween 31.10.05, 16:32
        Tez jestem ciekawa, ale Chicago chyba ostro dzisiaj pracuje. Żywego ducha tu
        nie ma od rana.A moze biegaja dopiero za dyniami?? hahaha
        • nekos Re: Halloween 31.10.05, 16:34
          no wlasnie. straszna jest tutaj dzisiaj cisza. a moze to cisza przed burza??
          • w5w7 Re: Halloween 31.10.05, 16:36
            Tez mozliwe, ale damy sobie i z burzą rade:)
            • nekos Re: Halloween 31.10.05, 16:44
              w chicago dochodzi chyba dopiero 10-ta rano. oni maja caly halloween przed
              soba:-)) a ja ide spac. 1-sza rano (wtorek)!!
              • w5w7 Re: Halloween 31.10.05, 16:45
                W Chicago jest dokladnie 10:45, slodkich snów nekos:)
                • nekos Re: Halloween 31.10.05, 16:55
                  no to dobraaanoc!! happy halloween!!
                  • marxx Re: Halloween 31.10.05, 22:59
                    imprez jest sporo...od ostatniego weekendu ludziska bawia sie w knajpach badz
                    organizuja sobie sami imprezy....jak wiadomo kazdy powod jest dobry aby sie
                    zabawic tym bardziej ze jest to jedyna taka impreza w roku gdzie wszyscy moga
                    sie przebrac
                    Oczywiscie nie ma to nic wspolnego ze sw. Zmarlych tylko z dobra zabawa

Juz widzialem poprzebierane dzieciaki ktore chodzily z koszyczkami w
                    towarzystwie rowniez przebranych doroslych :)
                    fajny widok
                    • marxx Re: Halloween 31.10.05, 23:07
                      nie chce i sie pisac trzystu postow dziennie to i spokoj jest....wlasnie
                      wpadlem z pracy , zboczenie jakies bo zamiast isc po pieczywo siedze przed
                      kompem ...skaranie boskie z tym internetem :)

na zadne imprezy halloweenowe nie ide, wczoraj tylko mialem spotkanie ze
                      znajomymi i to wszystko :)
                      • w5w7 Re: Halloween 31.10.05, 23:35
                        Ty lepiej dziekuj,ze jak Ciebie nie ma to przynajmniej ktos tu czuwa:)Zobacz
                        ile postów dzisiaj znad Wisly natrzaskano:) O..przepraszam..Japonia tez byla:)
                        • marxx Re: Halloween 31.10.05, 23:37
                          mozemy zrobic jakies trojprzymierze :)

Tarnow, Japonia (nazwy miejscowosci nie pamietam) Chicago
                          • w5w7 Re: Halloween 31.10.05, 23:41
                            No chwila...a Lublin?
                            • marxx Re: Halloween 31.10.05, 23:43
                              w Lublinie nie ma nikogo...Irenkap jest gdzies pod Lublinem
                            • w5w7 Re: Halloween 31.10.05, 23:43
                              No i W-wa (Basia)..moze chociaż na tym forum Polacy sie zjednoczą:)
                              • w5w7 Re: Halloween 31.10.05, 23:43
                                Pod to nieważne..ale jest!
                                • marxx Re: Halloween 31.10.05, 23:46
                                  no masz racje

a jak jest u Ciebie z ta haaloweenowa impreza ? To ze ludziska ida na zabawy
                                  czy do knajp to wiem , ale czy w sklepach, mediach robia juz z tego wodotrysk?
                                  • w5w7 Re: Halloween 01.11.05, 00:12
                                    marxx..w Pl to nie sa żarty. To powazne, smutne swieto, pelne zadumy i
                                    refleksji. Nad zyciem, nad przemijaniem. Pelne wspomnien o bliskich, którzy
                                    odeszli..znasz to przeciez.
                                    Jutro..właściwie juz dzisiaj, zapłona miliony zniczy...A ja prócz na szczęscie
                                    nielicznych zmarłych z rodziny odwiedze w imieniu córki jej koleżanke z
                                    dzieciństwa, zmarłą w 3-ciej klasie podstawówki.
                                    • marxx Re: Halloween 01.11.05, 00:27
                                      ja wiem co to jest swieto zmarlych

Niepotrzebnie laczy sie to swieto w glowach ludzi z haaloween, to jest zupelnie
                                      co innego, chociaz zdaje sie ze wywodzi sie wszystko od starych poganskich
                                      obrzedow (chyba celtyckich) ...no i z tych obrzedow na zachodzie pozostala ta
                                      oczesc imprezowa, tak jak i po czesci pewnie to wygladalo, zaklinanie zlych
                                      duchow, szamani, te dynie z wycietymi zebami.
                                      A w Polsce i innych krajach gdzie katolicyzm z rzymu sprawuje wladze, zostalo
                                      to co zostac powinno, zaduma, refleksja, chec rozmowy z tymi ktorzy odeszli.

Haaloween i sw. Zmarlych ...tego nie mozna porownywac!

Tak jak i nie mozna porownywac i potepiac tradycji maksykanskiej , gdzie na
                                      swieto zmarlych "Day of the dead" maja fieste i robia "imprezy" na grobach
                                      najblizszych.....to po prostu inna tradycja
                                      www.dayofthedead.com/
    • gdansk70 Re: Halloween 01.11.05, 03:54
      Juz pare tygodni temu zapraszalem na impreze ale z forum nie bylo
      odzewu,imprezka odbyla sie w sobote bylo ok.70 osob i oprocz3 wszyscy w
      strojach,jak zbiore zdjecia to postaram sie wrzucic.pozd.
      • w5w7 Re: Halloween 01.11.05, 09:28
        Byc może, że rok temu była tu o tym mowa, ale do archiwum sie nie dostane.
        Pytanie pewnie wyda sie Wam jak nie z tego swiata, ale pewnie nie tylko ja w PL
        tego nie wiem. Czy taki dzień jak dzisiaj, 1 listopada jest w USA świątecznym,
        wolnym od pracy dniem ja w Polsce, czy wszystko sprowadza sie tylko do tych
        imprez, zabaw o jakich piszecie?
        • marxx Re: Halloween 01.11.05, 13:12
          1 listopada to dla amerykanow najzyklejszy dzien w roku

od rodzinnego swietowania jest sw. Dziekczynienia...a od wspominania tych co
          odeszli w walkach za ojczyzne Memorial Day..........inny kontynent, inny kraj ,
          immy jezyk , inne swieta
          • w5w7 Re: Halloween 01.11.05, 13:59
            No tak..juz wiem, córka dzwoniła, powiedziała to samo:) No to milego,
            spokojnego dnia w pracy:)
    • muss_ka Re: Halloween 01.11.05, 16:04
      w pracy tez obchodzilismy to swieto, z czego wyniknelo mase smiechu i zabawnych
      sytuacji. Obowiazkowe byly przebrania, wktorych paradowalismy caly dzien.
      Dodatkowo dynie, slodycze i halloweenowe dekoracje- szybkomi czas zlecial a
      klienci byli zachwyceni;)
      • marxx Re: Halloween 01.11.05, 17:46
        wlasnie...tu w stanach , generalnie kazde swieto jest powodem do bardziej
        radosnego spedzania czasu i do zakupow :)
        nie ma tu wiencow pod pomnikami raz w miesiacu, nie ma uroczystych zmian warty
        itp

Ciekawostka:
        Rodziciele stali wczoraj wieczorem na balkoniku , w pewnym momencie zobaczyli
        ze na podjazd podjezdza samochod van (taki kilkuosobowy) drzwi sie otwieraja i
        wypada brygada meksykanskich kajtkow :)

O co w tym chodzi, ano o to, ze tam meksykanie mieszkaja w wiekszej ilosci nikt
        nie daje cukierkow dzieciakom i ich nikt nie wpuszcza do domow, wiec rodzice
        zbieraja dzieciaki i jezdza do lepszych dzielnic gdzie jest szansa na
        fanty....nierktorzy czarnoskorzy tez tak robia :)

W czsie Haaloween wszyscy ktorzy zostali skazani za napastowanie nieletnich
        dostali zakaz wpuszczania dzieciakow do domow...zlamanie tego zakazu kosztuje 3
        lata w wiezieniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka