w5w7 31.10.05, 14:28 Jakiez to inne święto, nisz nasze polskie Świeto zmarłych.Co szykujecie? A moze Was to nie bawi, wolicie polskie tradycje? fakty.interia.pl/news?inf=680159 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nekos Re: Halloween 31.10.05, 16:29 jak sie bawicie?? mieszkajac w londynie zawsze chodzilem w halloween na impreze do pobliskiego pubu. troche mi tego tutaj teraz brakuje:( mam na mysli atmosfere angielskich pubow. a jak jest w chicago?? Odpowiedz Link
w5w7 Re: Halloween 31.10.05, 16:32 Tez jestem ciekawa, ale Chicago chyba ostro dzisiaj pracuje. Żywego ducha tu nie ma od rana.A moze biegaja dopiero za dyniami?? hahaha Odpowiedz Link
nekos Re: Halloween 31.10.05, 16:34 no wlasnie. straszna jest tutaj dzisiaj cisza. a moze to cisza przed burza?? Odpowiedz Link
nekos Re: Halloween 31.10.05, 16:44 w chicago dochodzi chyba dopiero 10-ta rano. oni maja caly halloween przed soba:-)) a ja ide spac. 1-sza rano (wtorek)!! Odpowiedz Link
w5w7 Re: Halloween 31.10.05, 16:45 W Chicago jest dokladnie 10:45, slodkich snów nekos:) Odpowiedz Link
marxx Re: Halloween 31.10.05, 22:59 imprez jest sporo...od ostatniego weekendu ludziska bawia sie w knajpach badz organizuja sobie sami imprezy....jak wiadomo kazdy powod jest dobry aby sie zabawic tym bardziej ze jest to jedyna taka impreza w roku gdzie wszyscy moga sie przebrac Oczywiscie nie ma to nic wspolnego ze sw. Zmarlych tylko z dobra zabawa Juz widzialem poprzebierane dzieciaki ktore chodzily z koszyczkami w towarzystwie rowniez przebranych doroslych :) fajny widok Odpowiedz Link
marxx Re: Halloween 31.10.05, 23:07 nie chce i sie pisac trzystu postow dziennie to i spokoj jest....wlasnie wpadlem z pracy , zboczenie jakies bo zamiast isc po pieczywo siedze przed kompem ...skaranie boskie z tym internetem :) na zadne imprezy halloweenowe nie ide, wczoraj tylko mialem spotkanie ze znajomymi i to wszystko :) Odpowiedz Link
w5w7 Re: Halloween 31.10.05, 23:35 Ty lepiej dziekuj,ze jak Ciebie nie ma to przynajmniej ktos tu czuwa:)Zobacz ile postów dzisiaj znad Wisly natrzaskano:) O..przepraszam..Japonia tez byla:) Odpowiedz Link
marxx Re: Halloween 31.10.05, 23:37 mozemy zrobic jakies trojprzymierze :) Tarnow, Japonia (nazwy miejscowosci nie pamietam) Chicago Odpowiedz Link
marxx Re: Halloween 31.10.05, 23:43 w Lublinie nie ma nikogo...Irenkap jest gdzies pod Lublinem Odpowiedz Link
w5w7 Re: Halloween 31.10.05, 23:43 No i W-wa (Basia)..moze chociaż na tym forum Polacy sie zjednoczą:) Odpowiedz Link
marxx Re: Halloween 31.10.05, 23:46 no masz racje a jak jest u Ciebie z ta haaloweenowa impreza ? To ze ludziska ida na zabawy czy do knajp to wiem , ale czy w sklepach, mediach robia juz z tego wodotrysk? Odpowiedz Link
w5w7 Re: Halloween 01.11.05, 00:12 marxx..w Pl to nie sa żarty. To powazne, smutne swieto, pelne zadumy i refleksji. Nad zyciem, nad przemijaniem. Pelne wspomnien o bliskich, którzy odeszli..znasz to przeciez. Jutro..właściwie juz dzisiaj, zapłona miliony zniczy...A ja prócz na szczęscie nielicznych zmarłych z rodziny odwiedze w imieniu córki jej koleżanke z dzieciństwa, zmarłą w 3-ciej klasie podstawówki. Odpowiedz Link
marxx Re: Halloween 01.11.05, 00:27 ja wiem co to jest swieto zmarlych Niepotrzebnie laczy sie to swieto w glowach ludzi z haaloween, to jest zupelnie co innego, chociaz zdaje sie ze wywodzi sie wszystko od starych poganskich obrzedow (chyba celtyckich) ...no i z tych obrzedow na zachodzie pozostala ta oczesc imprezowa, tak jak i po czesci pewnie to wygladalo, zaklinanie zlych duchow, szamani, te dynie z wycietymi zebami. A w Polsce i innych krajach gdzie katolicyzm z rzymu sprawuje wladze, zostalo to co zostac powinno, zaduma, refleksja, chec rozmowy z tymi ktorzy odeszli. Haaloween i sw. Zmarlych ...tego nie mozna porownywac! Tak jak i nie mozna porownywac i potepiac tradycji maksykanskiej , gdzie na swieto zmarlych "Day of the dead" maja fieste i robia "imprezy" na grobach najblizszych.....to po prostu inna tradycja www.dayofthedead.com/ Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Halloween 01.11.05, 03:54 Juz pare tygodni temu zapraszalem na impreze ale z forum nie bylo odzewu,imprezka odbyla sie w sobote bylo ok.70 osob i oprocz3 wszyscy w strojach,jak zbiore zdjecia to postaram sie wrzucic.pozd. Odpowiedz Link
w5w7 Re: Halloween 01.11.05, 09:28 Byc może, że rok temu była tu o tym mowa, ale do archiwum sie nie dostane. Pytanie pewnie wyda sie Wam jak nie z tego swiata, ale pewnie nie tylko ja w PL tego nie wiem. Czy taki dzień jak dzisiaj, 1 listopada jest w USA świątecznym, wolnym od pracy dniem ja w Polsce, czy wszystko sprowadza sie tylko do tych imprez, zabaw o jakich piszecie? Odpowiedz Link
marxx Re: Halloween 01.11.05, 13:12 1 listopada to dla amerykanow najzyklejszy dzien w roku od rodzinnego swietowania jest sw. Dziekczynienia...a od wspominania tych co odeszli w walkach za ojczyzne Memorial Day..........inny kontynent, inny kraj , immy jezyk , inne swieta Odpowiedz Link
w5w7 Re: Halloween 01.11.05, 13:59 No tak..juz wiem, córka dzwoniła, powiedziała to samo:) No to milego, spokojnego dnia w pracy:) Odpowiedz Link
muss_ka Re: Halloween 01.11.05, 16:04 w pracy tez obchodzilismy to swieto, z czego wyniknelo mase smiechu i zabawnych sytuacji. Obowiazkowe byly przebrania, wktorych paradowalismy caly dzien. Dodatkowo dynie, slodycze i halloweenowe dekoracje- szybkomi czas zlecial a klienci byli zachwyceni;) Odpowiedz Link
marxx Re: Halloween 01.11.05, 17:46 wlasnie...tu w stanach , generalnie kazde swieto jest powodem do bardziej radosnego spedzania czasu i do zakupow :) nie ma tu wiencow pod pomnikami raz w miesiacu, nie ma uroczystych zmian warty itp Ciekawostka: Rodziciele stali wczoraj wieczorem na balkoniku , w pewnym momencie zobaczyli ze na podjazd podjezdza samochod van (taki kilkuosobowy) drzwi sie otwieraja i wypada brygada meksykanskich kajtkow :) O co w tym chodzi, ano o to, ze tam meksykanie mieszkaja w wiekszej ilosci nikt nie daje cukierkow dzieciakom i ich nikt nie wpuszcza do domow, wiec rodzice zbieraja dzieciaki i jezdza do lepszych dzielnic gdzie jest szansa na fanty....nierktorzy czarnoskorzy tez tak robia :) W czsie Haaloween wszyscy ktorzy zostali skazani za napastowanie nieletnich dostali zakaz wpuszczania dzieciakow do domow...zlamanie tego zakazu kosztuje 3 lata w wiezieniu Odpowiedz Link