marekatlanta71 14.04.06, 00:07 Bylem u ortodonty z corka w sprawie zalozenia braces. Jak mi zaspiewali cene to malo zawalu nie dostalem... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bluedream Dzieki Marku:) 14.04.06, 00:23 Ja mam skierowanie do ortodonty ale wystraszyles mnie:( Ile lat ma Twoja corka? Moja ma prawie 12 i zastanawiam sie czy to nie za wczesnie? Jak zaopatrze sie w leki na serce to moze pojde:) Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Dzieki Marku:) 14.04.06, 00:45 Ortodonta powiedzial ze najlepiej jak dziecko nie ma juz mlecznych zebow. Moja wlasnie pozbywa sie ostatniego. Przed wizyta wez cos na uspokojenie; pomoc moze takze ciecie cebuli przed - zebys miala zalzawione oczy i nie widziala ceny. Poza tym wez gleboki wdech jak beda cene pokazywac. A jakies 2-3 miesiace przed zacznij kampanie p.t. "stalowe braces sa najlepsze, te przezroczyste powoduja ze wychodza bable na twarzy". To moze Ci sporo zaoszczedzic. Tutaj pare info: www.archwired.com/HowMuchDoBracesCost.htm Ceny poszly od 2004 roku w gore o 10-20%... Odpowiedz Link
tamsin Re: Braces 14.04.06, 00:26 zwykle maja jakis payment plan, jezeli ubezpieczenie ci nie pokrywa. Odpowiedz Link
edytkus Re: Braces 14.04.06, 00:56 wiem ze koszt w tysiace idzie, u nas pokrywa wiekszosc ubzpieczenie ale Alexandra na razie za mala jest ;) Odpowiedz Link
edytais Re: Braces 14.04.06, 01:05 Z cennika wynika, ze oplaca sie leciec do PL. Tyle co braces kosztuja w USA wystarczy na nie, na bilet dla 3 osobowej rodziny i jeszcze zostanie na drobne wydatki... Odpowiedz Link
aniutek Re: Braces 14.04.06, 01:14 albo do Pl albo dziekowac Bogu/rodzicom za proste zeby. ufff moj 14 latek ma wszystkie Ok i braces nie potrzebuje. Odpowiedz Link
bluedream Moja Oliwia 14.04.06, 01:23 tez wlasnie niedawno pozbyla sie ostatniego mlecznego zeba. Nie ma okropnie krzywych, co widac na zdjeciach, ale myslalam ze majac insurance nie bedzie to kosmiczna cena(wiem tez ze istnieje payment plan:). Wyjad do PL nie wchodzi w gre,trzeba je dosc czesto kontrolowac i nie ma to sensu:) Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Braces 14.04.06, 02:50 Wiekszosc ubezpieczen pokrywa 50%, max $1500 w ciagu zycia. Czyli jak kosztuja $4500, to $3000 z twojej kieszeni. Lepiej miec dwa ubezpieczenia - wtedy z kieszeni tylko $1500. A te $1500 mozna z HSA i w sumie to wlasciwie $1000 wychodzi :) Tak sie pocieszam.... Odpowiedz Link
ertes Re: Braces 14.04.06, 02:43 Moj syn mial zalozone pod koniec 13-stego roku zycia. Zeby mial pokrzywione straszliwie. Ja nie wierzylem ze z tym cos sie da zrobic. Teraz po poltora roku ma piekne proste u gory i u dolu. Za 6 miesiecy zdejmuja. Koszt $4300 ale warto. Opcja w polsce odpada gdyz co 5 - 6 tygodni sa wizyty na poprawki, wymiany, naciagania drutow itp. Odpowiedz Link
aniutek Re: Braces 14.04.06, 14:58 a nie mozna w PL tylko zalozyc usmiechu a dokrecac tutaj na regularnych wizytach? tak kombinuje tylko.... Odpowiedz Link
aniutek Re: Braces 21.04.06, 22:07 dlaczego nie? przeczysz sam sobie >"Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path, and leave a trail."< Odpowiedz Link
claudia207 Re: Braces 14.04.06, 05:06 W studenckich czasach zafundowalam sobie metaliczny usmiech. Kosztowalo mnie to bodajze $1500 (tylko gora) a moim lekarzem byl dentysta robiacy specjalizacje w ortodoncji na NYU. Oczywiscie profesorowie nadzorowali kazdy jego krok. Tam tez leczylam zeby za bardzo male pieniadze u kolezanki, dentyski z Polski, ktora na NYU zdobywala amerykanski papierek. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Braces 14.04.06, 16:56 Braces? to tylko jeden z wielu wydatkow ktore czekaja na was - drodzy rodzice teenagerow:)))) Zobaczycie jak wam ubezpieczenie samochodow podskoczy jak skoncza 16 lat:) Nie mowie tutaj o kupnie samochodu dla malolata - a to was tez czeka - przeciez nie dacie mu do praktykowania street racing swojego murano A tak naprawde to braces wydadza sie wam pryszczem w porownaniu z perspektywa placenia tution :) tak tak mareczku z atlanty - szykuj sie na kolejne zawaly serca Odpowiedz Link
ertes Re: Braces 14.04.06, 17:10 > A tak naprawde to braces wydadza sie wam pryszczem w porownaniu z perspektywa > placenia tution :) Tuition? Dlaczego ja mam placic? Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Braces 14.04.06, 17:32 No jak masz zdolne/lub sprawne fizycznie(sportowo) dziecko to nie musisz:) Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Braces 14.04.06, 19:42 wyliczyli, ze koszt JEDNEGO dziecka jaka ponosza rodzice do czasu kiedy sie calkowicie usamodzielni to circa $300K. ja mysle, ze jednak wiecej.. moneycentral.msn.com/content/CollegeandFamily/Raisekids/P37245.asp Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Braces 22.04.06, 17:52 Mi sie tez wydaje ze $300K to cos za malo. Dlatego nie planuje drugiego :) Odpowiedz Link
maruda78 Tak sobie przypomnialam 21.04.06, 18:55 Przy wyborze braces dla dziecka uwazajcie zeby nie bylo zrobione ze 'stainless steel' - typowo jest to najzwyklejszy w swiecie nickel alloy a tym samym znaczaco toksyczny. M. Odpowiedz Link
jersey.girl Re: Tak sobie przypomnialam 21.04.06, 22:36 Hmm, ja mialam przez ponad 2 lat aparat wlasnie z niklu (zdjety 2 lat temu), slyszalam, ze jak sie nie ma uczulenia (bo wiadomo, ze nikiel bardzo uczula), to jest to zupelnie bezpieczne. Skad takie informacje? Odpowiedz Link
maruda78 Re: Tak sobie przypomnialam 21.04.06, 23:01 Bzdura, podobnie jak w przypadku plomb amalgamatowych (tez oficjalnie wedlug American Dental Association sa szkodliwe tylko w przypadku 'alergii'). Sporo o tym ostatnio czytalam (4 rozne ksiazki). O karcerogennych wlasciwosciach niklu, wystarczy wrzucic haslo 'nickel' w medline. Ale jesli chodzi Ci o konkretny artykul to np.: Sunderman, F. "Mechanisms of Nickel Carcinogenesis." Scandinavian Journal of Work, Environment & Health" 15, No.1 (1989): 1-12. Ale to tylko czubek gory lodowej. Polecam lekture: "Uninformed Consent : The Hidden Dangers in Dental Care" by Hal A. Huggins "The Roots of Disease: Connecting Dentistry & Medicine" by Robert Kulacz "Optimal Nutrition for Optimal Health" by Thomas E. Levy jersey.girl napisał(a): > Hmm, ja mialam przez ponad 2 lat aparat wlasnie z niklu (zdjety 2 lat temu), > slyszalam, ze jak sie nie ma uczulenia (bo wiadomo, ze nikiel bardzo uczula), t > o > jest to zupelnie bezpieczne. Skad takie informacje? Odpowiedz Link
jersey.girl Re: Tak sobie przypomnialam 21.04.06, 23:04 Hmm, w sumie juz po ptakach, wiec moze sie nie bede martwic na zapas ;). Odpowiedz Link
maruda78 Co racja to racja :-) 21.04.06, 23:09 Ja glownie w ramach ostrzezenia :-). M. jersey.girl napisał(a): > Hmm, w sumie juz po ptakach, wiec moze sie nie bede martwic na zapas ;). Odpowiedz Link
andrea71 Re: Braces 23.04.06, 04:27 Znowu sie ciesze, ze nie mam dzieci. Za duze obciazenie finansowe. Ledwo mnie stac na leczenie moich zebow. Pomijajac braces, to czy w Polsce sa dobrzy dentysci? Nie mam z nimi dobrego doswiadczenia (nie mieli nawet wlasnego aparatu do zdjec, a jak inaczej zobaczyc, czy zab psuje sie pod wypelnieniem?) Odpowiedz Link
magda.recruit Re: Braces 23.04.06, 04:34 A ja - stara baba, mam skierowanie do ortodonty i ide za miesiac. Ubezpieczenie mam i pokrywa mi jakas tam czesc, wiec koszt nie jest problemem. Nie znam jednak nikogo, kto, jako dorosla osoba, nosil braces. Macie jakies porady/uwagi w tej kwestii? Odpowiedz Link
andrea71 Re: Braces 23.04.06, 04:36 Zdarza sie, ze ludzie nosza braces pare razy w zyciu, np. Tom Cruise. Odpowiedz Link
claudia207 Re: Braces 23.04.06, 05:17 Mialam 22-23 lata gdy nosilam braces, do tego metalowe. ;-) Odpowiedz Link