rhodeisland 05.07.06, 23:13 Ceny sa straszne. $8 za funta? Gdzie mozna dostac taniej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marekatlanta71 Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 06.07.06, 00:12 W koncu kawy nie zuzywa sie tyle ile benzyny i pare dolarow za funta mniej i wiecej nie gra roli. Lepiej zaplacic wiecej i kupic dobra kawe niz zaplacic mniej a potem wszystko wywalic lub meczyc sie przez caly tydzien. P.S. Gratuluje poprawy stylu - ta wersja jest znacznie lepsza niz poprzednie. Odpowiedz Link
aneta05 Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 06.07.06, 14:31 marekatlanta71 napisał: > P.S. Gratuluje poprawy stylu - ta wersja jest znacznie lepsza niz poprzednie. A myslalam, ze tylko ja mam takie przeczucie... Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Ja juz od kilku dni to widze:) 07.07.06, 04:05 Nie narzekajmy, ta wersja jest jakas bardziej cywilizowana :) Odpowiedz Link
lolyta Re: Ja juz od kilku dni to widze:) 08.07.06, 14:19 Ale w ogole po co narzekac? Ja tam doceniam czyjs wklad w entertajning i sie ciesze ze komus sie chce. Odpowiedz Link
rhodeisland Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 06.07.06, 00:25 No, ale ile placisz za kawe? Czy w Internecie mozna kupic taniej? Gratulujesz sam sobie poprawy stylu? Mnie zaden styl nie przeszkadza. Odpowiedz Link
triskell Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 06.07.06, 01:05 Kawy nie piję, ale chyba najtańsza jest w Grocery Outlet. Nie wiem, czy to lokalna sieć, czy ogólnokrajowa. O ile pamiętam, duża puszka mielonej kosztuje tam $3.99, tyle samo mniejszy (chyba funt, ale naprawdę nie wiem) worek jakiejś smakowej nie mielonej typu vanilla czy nut, duży worek $5.99. Odpowiedz Link
rhodeisland Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 06.07.06, 01:30 Chyba sie przerzuce na mielona, bo ziarna sa za drogie. Odpowiedz Link
anutka1 Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 06.07.06, 03:06 a mnie sie wydaje ze wlasnie mielona jest drozsza, bo wymaga to wiecej obrobki i pakowania, a ziarna samemu sobie mozna zmielic (zemlec..??). Ja generalnie w kazdym grocery store czy supermarkecie znajde cos dla siebie.A za dobra kawe warto zaplacic. Pozdrawiam Odpowiedz Link
artremi Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 06.07.06, 15:30 Kawa w ziarnach jest takze swiezsza, bo po zmielenie kawa bardzo szybko traci swoje walory smakowe. Odpowiedz Link
rhodeisland Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 06.07.06, 01:31 No ale niech to smakuje jak kawa. Jak sie otworzy taka wielka puszke to to, co jest w srodku nie przypomina kawy. Smakuje tez do niczego. Odpowiedz Link
artremi Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 06.07.06, 01:34 Czy probowalas kawe "8 o'clock". Jest chyba najlepsza gatunkowo z tych tanszych kaw. Jest wszedzie dostepna i jesli kupisz w wiekszym opakowaniu, to za funt w ziarnach zaplacisz ponizej $8. Ja ostatnio bardzo polubilam wloska kawe "illy". Kupuje ja (w Whole Foods) zmielona w puszce i kosztuje ponad $10 za 1/2 funta - czyli drogo. Kiedys na Florydzie kupowalam w Costco bardzo dobra kawe w ziarnach, ale niestety tu w Maryland juz jej nie widzialam. Tak czy inaczej, to Costco jest chyba tanim sklepem i ma rozsadne ceny. Odpowiedz Link
ertes Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 06.07.06, 03:11 TJ's albo w kawiarniach. TJ MAx tez ma niezly wybor. Odpowiedz Link
edytais Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 06.07.06, 16:10 Ja kawe pije rzadko, ale maz jest kawoszem. Zwykle pije swoja ulubiona sprowadzona z Niemiec, ale jak kupuje dla siebie na codzien to w Sam's Club. Nawet sprzedaja w ziarnach organiczna chyba w 2 czy 3 funtowym worku. Nie pamietam ile kosztuje, ale maz twierdzi, ze bardzo tanio i jest dosyc smaczna. Ja pije tylko 1-2 razy w tygodniu capucciono. Na ta okazje zamawiamy z Sir Wilfred's (hawajska kawa) Odpowiedz Link
katlia you get what you pay for 06.07.06, 19:35 Wiesz, z kawa jest jak z chlebem: wydasz pare dolarow, masz porzadna bagietke,itp; kupisz chleb za 99 centow, masz wate. Odpowiedz Link
aniutek Re: you get what you pay for 07.07.06, 02:15 hehehehe ano tak ze mnie smakosz kawowy zaden ( rano pije rozpuszczalna najchetniej tasters choice) w restauracji mamy z lokalnej palarni bardzo smaczna espresso i cappucino. rodzice w Pl zawsze prosza o 8 oclock coffee juz tutaj wspomniana, w ziarnach, sami miela, a Mama zawsze pije parzona po turecku- zapach jest super :) illy cafee, czy paczki z gevali tez nam smakuja, fajna jest kawa z free trade, organic- zamawialam kiedys ale niestety nie pomne adresu- jak Ci zalezy poszukam. Odpowiedz Link
rhodeisland Re: you get what you pay for 07.07.06, 16:58 Dziekuje za odpowiedzi. Wyglada na to, ze nie da sie kupic taniej i dobrej kawy. Musze mniej pic zeby mnie ten nalog nie kosztowal fortune. Odpowiedz Link
artremi Re: you get what you pay for 08.07.06, 01:31 Chyba faktycznie zabralas sie za oszczedzanie. Proponuje picie 1 filizanke dziennie kawy dobrego gatunku. Nie powinno kosztowac wiecej niz $1. Chyba Cie na to stac, czy chcialabyc jeszcze mniej zaplacic za kawe? A nie masz kawy w pracy za darmo? rhodeisland napisała: > Dziekuje za odpowiedzi. Wyglada na to, ze nie da sie kupic taniej i dobrej > kawy. Musze mniej pic zeby mnie ten nalog nie kosztowal fortune. Odpowiedz Link
aneta05 Re: you get what you pay for 07.07.06, 19:19 aniutek napisała: > hehehehe ano tak ze mnie smakosz kawowy zaden ( rano pije rozpuszczalna najchet > niej tasters choice) > ja przewaznie pije Gevalie, tasters choice tez lubie i zawsze woze do Polski bo tam wszyscy wlasnie na ta kawe czekaja... Odpowiedz Link
tamsin Re: you get what you pay for 07.07.06, 19:48 ja pije te sama kawe, ktora kupuje gotowa, czyli z Dunkin Donuts. Kupuje sobie do domu funt lub dwa, bo innej kawy nie znosze. Rodzina meza pare lat temu przyjechala, naprzywozila czarnej smoly i... przerzucili sie na kawe z DD. Tez kosztuja 7.99 za funt, ale bardzo czesto maja "kup jeden a dostaniesz drugi za darmo". Odpowiedz Link
aneta05 Re: you get what you pay for 07.07.06, 20:02 tamsin napisała: > ja pije te sama kawe, ktora kupuje gotowa, czyli z Dunkin Donuts. Kupuje sobie > do domu funt lub dwa, bo innej kawy nie znosze. Rodzina meza pare lat temu > przyjechala, naprzywozila czarnej smoly i... przerzucili sie na kawe z DD. Tez > kosztuja 7.99 za funt, ale bardzo czesto maja "kup jeden a dostaniesz drugi za > darmo". ostatnio kupilam sobie kawe w DD i w ogole mi nie smakowala, zdecydowanie wole Starbuck Odpowiedz Link
tamsin Re: you get what you pay for 07.07.06, 20:38 to ta ilosc smietany robi kawe mozliwa dla mnie ;-) w starbucks sprzedaja prawdziwa kawe, palona, mocna, aromatyczna, ale niestety nie na moj zoladek. W DD do kawy leja pol litra smietany i w tym jest ich caly sekret ;-)) Odpowiedz Link
ertes Re: you get what you pay for 08.07.06, 01:55 Dunkin' Donuts sprzedaje najwiecej kawy w USA :) U nas tej sieci nie ma. Ja kupuje kawe w ziarnach a robie uyzwajac french press. Odpowiedz Link
katlia Re: you get what you pay for 07.07.06, 21:44 Slyszalam ze illy jest bardzo dobra. Ja jestem loyalna do Peete's - z sentymentalnych powodow. Odpowiedz Link
doris-ek Re: you get what you pay for 07.07.06, 22:22 A ja sie Peet's herbata rozkoszuje. Od Sondry prezent:o) A kawa to tylko ta z sentymentalnych powodow: www.dbcr.com/ Calym sercem polecam. Bylam tam w sobote. Wchodze i mam znowu dwadziescia pare lat. Odpowiedz Link
kasiab75 Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 07.07.06, 19:50 a nie kupujecie fair trade? moj malz kupowal ja nawet w polsce co wcale proste ani tanie nie bylo. na szczescie tutaj jest duzo z tym prosciej. co myslicie o tym? Odpowiedz Link
katlia Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 07.07.06, 21:42 Tak, kupuje fair trade, zawsze. Takze herbate - Republic of Tea - takze oferuje fair trade. Odpowiedz Link
kasiab75 Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 07.07.06, 21:55 o to fajnie wiedziec, musze sobie zobaczyc. a wiesz jeszcze o innych rzeczach fair trade? ja znalazlam ostatnio koraliki ktore mozna kupowac fair trade, ale to tylko dla hobbystow. a ciekawa jestem co jeszcze mozna Odpowiedz Link
katlia Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 08.07.06, 01:04 Znasz siec sklepow Ten Thousand Villages? Tam wszystko jest fair trade, cala siec jest non-profit, i wiekszosc pracownikow to wolontariusze. Wyroby sa swietne, ceny bardzo dobre. www.tenthousandvillages.com/home.php Odpowiedz Link
rhodeisland Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 08.07.06, 01:55 Slyszeliscie o kawie, ktora nie podraznia zoladka? Obilo mi sie cos o uszy. Od jakiegos czasu boli mnie zoladek gdy pije kawe. Bol ustepuje gdy napije sie herbaty. Czy musze pozegnac sie z kawa? Odpowiedz Link
ertes Sposob przyrzadzania 08.07.06, 01:58 Temat ziaren mysle ze jest dosc dokladnie omowiony. W czym robicie ta kawe? Czy w zwyklym ekspresie przelewowym czy cos innego? Ja uzywam French Press. Odkad odkrylem ten sposob ekspress do kawy poszedl do garazu. To chyba najlepsza i najsmaczniejszy sposob parzenia kawy. Mozna jeszcze po wlosku ale z reguly wychodzi bardzo mocny napoj choc rownie smaczny. Odpowiedz Link
tamsin Re: Sposob przyrzadzania 08.07.06, 03:04 no rzeczywiscie narzedzia do kawy nie byly szczegolowo omwione :-) zawsze mialam zwykly ekspress do kawy, nic specjalnego. Cos nam odbilo jakis czas temu i kupilismy "maszyne" do robienia kawy, expresso, capuccino i cholera wie co jeszcze. Zabawy w pierwszy weekend mielismy co niemiara, musielismy specjalnie mielic ziarna do tego expesso, no jednym slowem chodzilismy jak nakreceni po tej ilosci kafeiny. Capuccino tez fajnie wychodzila z ta rurka co tam mleko dmuchalo na pianke. No ale to juz bylo dawno temu, nikomu sie nie chce nic innego zrobic oprocz nalania wody i wywalenia starych fusow, nasypania kawy i przycisniecia guzika. Nawet ten bajer co tam niby mieli i parzy na ustalona godzine, wydaje sie dziwnym wybrykiem natury. Odpowiedz Link
ertes Re: Sposob przyrzadzania 08.07.06, 03:09 Tamsin, sprobuj French Press. Tak samo latwo jak ekspress a nieporownywalnie lepsza. Odpowiedz Link
artremi Re: Sposob przyrzadzania 08.07.06, 03:51 Ja tez przewaznie uzywam French Press, chociaz mam tez fajna maszyne do espresso. Odpowiedz Link
aniutek Re: Sposob przyrzadzania 08.07.06, 04:12 :) no i daliscie mi fajny pomysl na prezent dla mojej Mamy strasznej kawoszki :) Odpowiedz Link
tamsin Re: Sposob przyrzadzania 08.07.06, 04:26 nawet nie wiedzialam, ze mam ten French press w domu!! Dzieki za linka! Dostalam kiedys razem z malymi szklaneczkami i lyzeczkami od tesciow do robienia kawy po...turecku!! Uzywam czasami do robienia "malej" kawy, jak mi sie nie chce calego dzbana robic. Odpowiedz Link
ertes Re: Sposob przyrzadzania 08.07.06, 06:22 Szczezre mowiac nic tak bardziej nie smakuje jak swiezo zmielona kawa zaparzone we French Press :)))) Dziewczyny polecam :) Kawa po wlosku tez jest niezla. Tyle ze jest zajebiscie mocnam :) www.beveragefactory.com/coffee/coffee/bialetti/Moka+Express.shtml Odpowiedz Link
rhodeisland lubie espresso i kawe z French press, ale 08.07.06, 06:20 jeszcze bardziej boli mnie po takiej kawie zoladek. Czytalam tez, ze tylko te papierowy filtry zatrzymuja szkodliwe czesci kawy. A te filtry uzywa sie tylko w tych najprostszych ekspresach do kawy. Piliscie kawe z chicory, popularnej w Nowym Orleanie? Jak smakuje? Odpowiedz Link
aniutek Re: lubie espresso i kawe z French press, ale 08.07.06, 06:26 a pamietacie kawe zbozowa? moja Mama czasem robi nam do kolacji ( takiej po polsku- jajecznica, kanapki, ser zolty, pomidor )pycha :) Odpowiedz Link
ertes Re: lubie espresso i kawe z French press, ale 08.07.06, 06:28 Sluchaj, to jest naprawde jeden ze swietnych wynalazkow! pycha :) Odpowiedz Link
triskell Re: lubie espresso i kawe z French press, ale 08.07.06, 23:30 Jak piłam kawę, to faktycznie taka z French press mi smakowała. Teraz kawoszem jest w naszej rodzinie mój mąż, który pije kawę przez cały wieczór i raczej nie chciałoby się mu zaparzać każdego kubka osobno. Muszę mu jednak zasugerować opcję French press + termos. Odpowiedz Link
ertes Czy wiecie ze? 08.07.06, 06:27 najdrozsza kawa pochodzi gdzies z Indonezji i jest to kawa ktora zje, troche strawi i wydali zwierzatko podobne do kota zyjace na drzewach? Kosztuje toto $300+ za funt. Podejrzewam ze sie jej nie napije chyba ze wygram w totka. Wtedy was wszystkie zapraszam ;) Odpowiedz Link
edytkus Re: Czy wiecie ze? 08.07.06, 07:12 ertes napisał: > najdrozsza kawa pochodzi gdzies z Indonezji i jest to kawa ktora zje, troche > strawi i wydali zwierzatko podobne do kota zyjace na drzewach? > Kosztuje toto $300+ za funt. moze taniej jak sie samemu strawi i wydali? swoja droga to moze byc rozwiazanie problemu glodu na swiecie :O Odpowiedz Link
lolyta Re: Czy wiecie ze? 08.07.06, 14:23 Wiemy :) wiecej o tej kawie jest tutaj: www.pinezka.pl/content/view/1928/356/ Odpowiedz Link
edytais Re: Czy wiecie ze? 08.07.06, 21:31 Ja na codzien kawy nie pije, ale delektuje sie od czasu do czasu. Ale ta Kopi Luwak za darmo nie chcialabym pic. Na sama mysl, ze z gowna wyciagnieta to mnie zanosi.... Odpowiedz Link
edytkus Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 08.07.06, 07:09 rhodeisland napisała: > Ceny sa straszne. $8 za funta? Gdzie mozna dostac taniej. nie pisalas ze chcesz oszczedzac? zapewniam Cie ze bez kawy tez zyc mozna ;) Odpowiedz Link
ertes Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 08.07.06, 07:17 >zapewniam Cie ze bez kawy tez zyc mozna ;) Ba! Ale jak ciezko! ;) Odpowiedz Link
edytkus Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 08.07.06, 08:36 ertes napisał: > Ba! Ale jak ciezko! ;) wydaje Ci sie, gorzej jest obejsc sie bez herbaty, a jeszcze gorzej jak jest herbata a nie ma cytryny ;O Odpowiedz Link
lolyta Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 08.07.06, 14:24 O, o, wlasnie! Kiedy meiszkalam w Slowenii, gdzie maja zrodlana wode w kranach i herbaty nie pija, jak nam sie skonczyl zapas to gotowalismy wode tylko dla samego dzwieku bulgotajacego czajnika :) Odpowiedz Link
aneta05 Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 08.07.06, 14:28 ertes napisał: > >zapewniam Cie ze bez kawy tez zyc mozna ;) > > Ba! Ale jak ciezko! ;) > dokladnie...co to za zycie? Odpowiedz Link
triskell Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 08.07.06, 23:31 edytkus napisała: > zapewniam Cie ze bez kawy tez zyc mozna ;) Można, też żyję. Ale dobra zielona czy czerwona herbata też najtańsza nie jest :-P Odpowiedz Link
tamsin Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 08.07.06, 17:02 tak patrzac sie na cene $8 za funt kawy, przelicz to na kubek i pomysl ile kubek gotowej kawy kosztuje ($2+) i ile zaosczedzasz parzac kawe w domu. Odpowiedz Link
rhodeisland Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 08.07.06, 17:06 Nie bede ze wszystkiego rezygnowac. Moge nie kupowac ksiazek, ale nadal je czytac, bo istnieja biblioteki. Z kawa tak sie nie da. Widze, ze nie ma taniej i dobrej kawy. I tak musze pic mniej, bo boli mnie zoladek. French press i espresso sa jeszcze gorsze dla zoladka. Kiedys czytalam, ze ludzie, ktorzy mieli problemy ze zdrowiem z powodu kawy pili ja bez papierowego filtra (czyli espresso i French Press), ktory zatrzuje rozne szkodliwe rzeczy. Odpowiedz Link
aneta012768 Re: Gdzie kupujecie kawe w ziarnach? 08.07.06, 21:04 ja kupuje kawe w Starbucks i zawsze prosze ,aby mi zmielili na miejscu. chyba place za funt 10 dolarow Odpowiedz Link
rhodeisland To drogo. Dlaczego od razu wszystko mielisz? 09.07.06, 17:56 Przeciez tracisz swiezosc. Odpowiedz Link