Dodaj do ulubionych

Pozyczka na samochod - ktos bral?

09.08.06, 21:55
Po przyjezdzie z wakacji kupujemy samochod..myslimy o nowej Toyocie Camry albo o Nissan
Murrano..ciagle nie mozemy sie zdecydowac ktory kupic :-((
Mozecie mi poradzic jak to jest jak sie chce ubiegac o pozyczke? Mam juz kredyt report - jest
excellent :-))), ale nie wiem czy to jest z wybieraniem banku..kiedy trzeba sie zdecydowac z jakiego
banku chcemy pozyczyc pieniadze..no i moze wiecie ktore banki maja najlepsze raty na pozyczki
samochodowe..myslelismy o polskiej unii kredytowej ale nie jestem zbyt przekonana co do tej
instytucji.. .
Poradzcie mi cos..
Dzieki!
Obserwuj wątek
    • ad.tl Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 09.08.06, 22:00
      Credit Union ma zawsze najlepsze rates. Nie wiem jaka jest Polska - ale inne
      maja doskonale opinie.
      Idzcie tez do swojego banku. Jezeli jestescie dlugo jego klientami, to na pewno
      bedzie im zalezalo na jak najlepszej ratcie dla was.

ps. Glosuje na Murano:)
      • ertes Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 09.08.06, 22:07
        Oczywiscie Credit Union.
        Od polskiej to ja bym sie trzymal z daleka...

Murano to juz dosc stary i opatrzony model.
        Nowa Camry wyglada swietnie.
        • damiri Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 09.08.06, 22:32
          Polska unia nie jest wcale taka zla, a w kazdym razie oprocentowania na
          pozyczki na nowe samochody maja konkurencyjne (przynajmniej mieli 2 miesiace
          temu, gdy wszystkie banki mialy okolo 6% u nich bylo bodajrze 4.75% jezeli sie
          zdecydowalo przelewac splaty stalym zleceniem z konta unijnego).

Ja bym zobaczyla czy producent nie ma jakichs dobrych ofert, odwiedzila swoj
          bank, lendingtree i zapytala dealera czy maja jakies oferty lokalnych bankow.
          Np my w koncu wzielismy porzyczke z malego lokalnego banku poleconego przez
          dealera, bo akurat dawala lepsze warunki nic wszystko co mysmy znalezli na
          wlasna reke. Ale do dealera lepiej isc juz z wlasna oferta financing, bo ich
          czesto sa bardzo drogie.
          • claudia207 Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 04:25
            Tydzien temu bylam na jazdach probnych Accord i Camry i jednak to pierwsze
            bardziej mi pasowalo ze wzgedu na lepsze wyposazenie. Accord ma chyba nadal
            promocyjne oprocentowanie 2.99%
        • edytkus Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 04:30
          ertes napisał:

> Oczywiscie Credit Union.
          > Od polskiej to ja bym sie trzymal z daleka...

zeby dostac kredyt trzeba byc czlonkiem, miec tam swoje konta etc. etc.

> Murano to juz dosc stary i opatrzony model.

stary?! ma tylko trzy lata, a wersja 2006 juz sie rozni od 2003 :O
          • ertes Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 20:59
            Nie wiedzialem ze sie rozni.
            Ale jakos nigdy ten samochod mi sie nie podobal za bardzo.

Mam znajomego ktory jezdzi Murano i nie moze sie nachwalic :)
    • ciocia_ala Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 09.08.06, 23:54
      Nam zawsze dealer zalatwial. Tylko nie sprawdzaj w zbyt wielu
      bankach/instucjach finansowych, bo oni wszycy musza pociagnac kredyt report i
      przez to moga spasc Ci punkty. Nie mowie, ze spadna, ale nigdy nie wiadomo.
      Najdrozsza pozyczka byla kiedys dla mnie, gdy jeszcze nie mialam dobrego
      kredytu i nie mialam 25 lat oraz amerykanskie prawo jazdy ponizej roku.
      Teraz mamy bardzo dobry procent od dealera. Wiec chyba najlepiej sparwdzic u
      sprzedawcy, a potem posprawdzac, czy gdzies sie nie da taniej.
      • speranzaa Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 02:45
        USAA dali nam najlepszy procent, teraz procenty znow skoczyly.
    • tamsin Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 03:13
      ja sprawdzalam bo tez na dniach kupujemy nowy samochod. Najnizsze co znalazlam
      to bylo 5%. Moze wezmiemy od dealera, bo cos oglaszaja sie ze maja "golden
      opportunity" zeby kupic ich samochody, wiec moze maja teraz nizszy procent,
      wtedy od nich wezmiemy.
    • marekatlanta71 Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 05:34
      1) Sprawdz u dealera czy nie maja "special financing" - zwykle sie to
      najbardziej oplaca.
      2) Zobacz na www.capitaloneautofinance.com - zwykle mieli bardzo
      konkurencyjne oprocentowanie
      3) Sprawdz na www.bankrate.com
    • the.woman.who.knows Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 16:22
      Toyota Camry wbrew pozorom jest samochodem WIEKSZYM od Murano.
      Kiedys w przyszlosci ta Toyota sprzada sie lepiej niz Murano.
      Trzymaj sie z daleka od unii a zwlaszcza polskiej. Kiedys wedlug Polamu 4 lata
      to bylo 49 a nie 48 rat, gdyby nie kolega to bym nie zauwazyla...
      Unia kredytowa nie zglasza Twojej wzietej ani splaconej pozyczki do Credit
      Bureau.
      Jak nie masz, to koniecznie nabadz kalkulator z opcja finansowa, za grosze.
      Taki zeby mial przyciski PV, i%, n, PMT (suma pozyczki, procent, liczba rat i
      wielkosc raty). Poloz ten kalkulator na stole w czasie negocjacji.
      Zrob sobie pare probnych obliczen i zorientujesz sie wtedy ze nie warto walczyc
      o procenty, bo to daje mala roznice w wielkosci raty. Warto natomiast walczyc o
      cene zakupu.
      To wszystko powtarzam za wspomnianym wczesniej kolega. On kiedys jak chcial
      kupic samochod to dealer sie go zapytal ile chce placic miesiecznie. Na to moj
      kolega powiedzial: Niech pan nie zaczyna od konca, jak ustalimy cene,
      downpayment i procent to na tym tu kalkulatorze nam wyjdzie ile musze placic
      miesiecznie.
      Bierz Toyote. Kredyt tylko u dealera. Sprobuj 100% financing, zaplac tylko za
      tax i licence. Unia chcialaby 20% a nie zero.
      • bozena73 Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 17:55
        Dzieki za Wasze odpowiedzi..
        naprawde duzo mi pomogliscie..
        chyba jednak zdecyduje sie na Toyote...wlasnie wyszedl ranking samochodow ktore najmniej sie psuja
        w trzech pierwszych latach no i Toyota jest na pierwszym miejscu..tzn. moze nie dokladnie Camry a
        Lexus..ale to jest robione przez tego samego producenta wiec niby tez Toyota :-)
        A co do pozyczki..to nie wiem czy warto 100 financing skoro mamy na ten cel odlozona pewna sume
        $$$..wiec chyba wole placic mniejsze raty miesieczne..
        A co do banku to porownamy albo Unia albo u dealera..ze wzgledu na to ze mam b.dobry kredyt wiec
        chyba nie bedzie z tym problemu :-)
        PS> Czy warto dodatkowo brac radio sirrus? Ktos moze to w samochodzie? Czy sa tez tam europejskie
        kanaly czy tylko muzyka z US? Jestem calkiem zielona w tym temacie..Radio Sirrus kojarzy mi sie z
        Howardem Sternem tylko a nie jestem zbytnio fanem tego goscia :-)
        • ertes Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 18:06
          Camry to jest to samo co Lexus 430 czy podobny numer.
          Zmienione tylko nadwozie. Moja kolezanka wlasnie dzis przyjechala
          wczoraj odebrana Camry wiec na lunch pojde obejrzec :)

Sirius ma bardzo duzo roznych kanalow a nie tylko Stern. Z reguly jak kupujesz
          samochod to dostajesz na 3 miesiace za darmo wiec mozesz sie zorientowac.
          Oferte zobacz tutaj: www.sirius.com
          Jesli duzo jezdzisz i sluchasz radia to pewnie warto.
          Moj znajomy to ma wlasnie w Murano i jest bardzo zadowolony.
          Ja natomiast mam iPoda podlaczonego do radia i tez jest super.
        • ertes Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 18:08
          Jeszcze jedno. Zeby dobrze negocjowac cene musisz wiedziec ile ten samochod jest
          wart. Wejdz sobie na carsdirect.com i wycen. U dealera staraj sie znalezc
          jak najblizej ceny z Cars Direct.
          • jaga_nj Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 20:26
            Ja juz dwa lata jezdze Camry i jest super, bardzo polecam. Podzielam zdanie
            thewomanwhoknows. Idz przygotowana i nie daj sobie wcisnac zadnego dodatkowego
            kitu, ktorego nie potrzebujesz. Ja chcialam dodatkowo tylko aluminiowe felgi
            (moze dzisiaj to standard?)i kazdy samochod ktory mi podstawiali mial
            oczywiscie mnostwo innych bajerow. Ja mowilam ze biore ale za swoja cene i ani
            centa mniej. Troche dlugo to trwalo ale wyszlo tak jak ja chcialam(mieli mnie
            dosyc).
            • jaga_nj Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 20:27
              ani centa wiecej mialo byc:)
            • ertes Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 20:57
              Wlasnie. Mojej kolezance wcisneli alarm, coating i extended warranty...
              Dala sie nabic w butelke choc jeszcze w piatek (kupila w sobote) powtarzalem
              kilka razy zeby nic nie dokupowala.
              Kosztowalo to dodatkowo $2600!!!
        • the.woman.who.knows Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 23:52
          Jak masz jakikolwiek kredyt to dealer az podskoczy do gory, bo przedtem mial
          dziesieciu chetnych bez zadnego kredytu.
          > A co do pozyczki..to nie wiem czy warto 100 financing skoro mamy na ten cel
          odl
          > ozona pewna sume
          > $$$..wiec chyba wole placic mniejsze raty miesieczne..

Chyba do tej pory wiesz ze trudno cokolwiek odlozyc w gotowce.
          Wiec pomysl ze za 3 lata na te 500 dolarow raty bedziesz pracowala tylko X
          godzin, a teraz na 500 dolarow downpaymentu pracujesz X razy poltora godzin.

Kup sobie ten kalkulator o ktorym mowilam, a to bedzie najlepiej wydane 15
          dolarow w Ameryce.
        • edytkus Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 11.08.06, 01:50
          bozena73 napisała:

> Dzieki za Wasze odpowiedzi..
          > naprawde duzo mi pomogliscie..
          > chyba jednak zdecyduje sie na Toyote...wlasnie wyszedl ranking samochodow ktore
          > najmniej sie psuja
          > w trzech pierwszych latach

ile Murano zepsulo sie w ciagu ostatnich trzech lat wg tego rankingu? a w Lexusach tez na lemon
          mozna trafic (moj szef czesciej jezdzi wynajetym na czas napraw jeep'em)

> PS> Czy warto dodatkowo brac radio sirrus?

co kto lubi, wejdz na ich strone w internecie i sprawdz czy Ci pasuje, ja bardzo lubie ich kanaly
          jazzowe, takze kanal z piosenkami dla dzieci jest bardzo dobry, w sumie dla kazdego cos dobrego a
          kanalow europejskich to chyba w zadnym amerykanskim radio nie znajdziesz ;)))
    • ciocia_ala Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 10.08.06, 21:10
      przypomnialo mi sie - najlepiej kupuj pod koniec miesiaca i w srodku tygodnia.
      mozna wytargowac najlepsza cene. a to dlatego, ze dealer, jak prawie kazdy
      sprzedawca, ma swoje targety. jezeli je wykonaja - bonus. wszysko co ponad
      target to dodatkowy bonus. wiec moga spuscic z ceny nawet o kilka tysiecy tylko
      po to, zeby miec sprzedany jeszcze jeden samochod. sprawdzic cene mozna tez w
      www.kbb.com.
      co do extendedt warranty, wydaje mi sie, ze jezeli je wykupisz, to bank moze
      dac lepszy procent. natomiast kiedy juz kredyt bedzie approved gwarancje mozna
      zlikwidowac,a pieniazki pojda na splaty:)
      • edytkus Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 11.08.06, 01:53
        ciocia_ala napisała:

> > co do extendedt warranty,

a ja mam i przez nastepnych ladnych paaare lat NIC nie musze placic za zaden maintenance (wymiana
        oleju, wywazanie kol, hamulce etc. etc.)
        • ania_2000 Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 11.08.06, 21:00
          wymiane oleju masz w gwarancji?
          • ertes Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 11.08.06, 21:04
            Poniekad.
            W moim samochodzie mialem calkowite maintenance do 50k mil za darmo.
            W to wchodzily wszsytkie przeglady, zmiany oleju, hamulce itp.
            • ciocia_ala Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 12.08.06, 16:01
              oooo, no to fajnie. Duza oszczednosc. liczac, ze sama wymiana oleju co 3 000
              mil za 30 dolcow to oszczednosc 120 dolcow rocznie. no i cala reszta. bardzo
              fajnie. ja jeszcze nie trafilam na taka gwarancje. tylko pierwsza wymiana oleju
              za darmo...
            • ciocia_ala Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 12.08.06, 16:06
              oooo, no to fajnie. Duza oszczednosc. liczac, ze sama wymiana oleju co 3 000
              mil za 30 dolcow to oszczednosc 120 dolcow rocznie. no i cala reszta. bardzo
              fajnie. ja jeszcze nie trafilam na taka gwarancje. tylko pierwsza wymiana oleju
              za darmo...

a jaki to samochod? moze tez sie ktos skusi.
              • ertes Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 12.08.06, 16:24
                > a jaki to samochod? moze tez sie ktos skusi.

Ja mam BMW ale to samo Mercedes, Porshe, Volvo i kilka innych.
              • edytkus Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 13.08.06, 16:13
                ciocia_ala napisała:

> oooo, no to fajnie.
                >
                > a jaki to samochod? moze tez sie ktos skusi.

ja mam wlasnie Murano, wczoraj nawet jakas bent heat pipe mi naprawili nieodplatnie chociaz nikt mi
                po wertepach jezdzic nie kazal
                • edytkus Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 14.08.06, 05:58
                  edytkus napisała:

> ja mam wlasnie Murano, wczoraj nawet jakas bent heat pipe

ups, wgniecony heat shield
    • ertes Toyota :) 11.08.06, 02:09
      tinyurl.com/o6ck5
      • speranzaa Extended Warranty 11.08.06, 02:16
        Czy warto wykupic ta extended czy nie? jest na 10 lat 100 tys. mil, kosztuje ok
        700 dolcow i nie wiem czy to dokupic. Poradzcie.
        • tamsin Re: Extended Warranty 11.08.06, 03:34
          czy ona pokrywa bumper to bumper, czy tylko np. silnik? jezeli tylko dwie czy
          trzy czesci to absolutnie nie.
        • sprawdziany121212 Re: Extended Warranty 28.09.14, 20:45
          Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony Liceum Technikum szkoły ponadgimnazjalne
          do książki Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony

NOWA PODSTAWA PROGRAMOWA (NPP)
          Mamy do zaoferowania materiały do książki Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony. Aby otrzymać próbkę napisz na e-maila.
          Posiadamy wiele materiałów do podstawówki, gimnazjum, liceum, technikum i zawodówki.
          Testy, sprawdziany, odpowiedzi, karty pracy, odpowiedzi do ćwiczeń, scenariusze, generatory zadań.
          Napisz na emaila lub gadu gadu, odpiszemy w ciągu 5minut!

1.Oxford Matura Trainer Basic (kartkówki ze słówek i odpowiedzi, progress tests, audio)
          2.Oxford Matura Trainer Extended (progress tests, odpowiedzi, audio)
          3.Oxford Matura Trainer Basic odpowiedzi do Student's book
          4.Oxford Matura Trainer Extender odpowiedzi do Student's book

Kontakt gg:
          47597986

testy Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony Sprawdziany Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony odpowiedzi Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony kartkówki Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony karty pracy Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony scenariusze lekcji Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony klucz odpowiedzi Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony answer key Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony za darmo Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony chomikuj Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony pobierz Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony download Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony odpowiedzi do ćwiczeń Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony nauczycieli Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony materiały dydaktyczne Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony sprzedam Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony kupię Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony rozwiązania Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony klasówki Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony chomikarnia Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony wydawnictwo Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony książka nauczyciela Oxford Matura trainer extended zakres rozszerzony

sprawdziany24@vp.pl
          sprawdziany24gim@op.pl
          gg 47597986
    • rhodeisland Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 11.08.06, 19:23
      Ja kupilam samochod na raty. Glupie to troche, ze powinno sie kupowac na raty
      zeby miec dobra historie kredytowa nawet jesli mozna zaplacic cala sume od razu.
    • rhodeisland Myslalas o hybrydzie (ceny benzyny)? 11.08.06, 19:24
      • ertes Re: Myslalas o hybrydzie (ceny benzyny)? 11.08.06, 21:03
        Lepiej iech nie mysli.
        Kupowanie hybrydy to finansowa glupota.
        • tamsin Re: Myslalas o hybrydzie (ceny benzyny)? 11.08.06, 21:11
          ale jakie to modne ostanio sie zrobilo, u nas az zagescilo sie ostatnio na
          drogach od priusow.
        • claudia207 Re: Myslalas o hybrydzie (ceny benzyny)? 11.08.06, 21:11
          Wlasnie mialam podobnie napisac. Zajmuje prawie 10 lat, aby zakup zaczal sie
          oplacac.
          • ertes Re: Myslalas o hybrydzie (ceny benzyny)? 11.08.06, 21:22
            W zasadzie zakup nigdy sie nie oplaci finansowo gdyz wczesniej wysiada
            akumulatory ktore kosztuja 1/3 wartosci samochodu a oczywiscie nie maja
            gwarancji na cale zycie. (8/10 lat *chyba*)
            Ale jak modne, to modne wiec ludzie kupuja.
            Niezaprzeczalnie jedno co dobre to mozliwosc jazdy HOV lanes dla tych co
            mieszkaja na przyklad w LA i musza daleko dojezdzac :)
            • ania_2000 Re: Myslalas o hybrydzie (ceny benzyny)? 11.08.06, 21:25
              moment - czy czasem nie jest tak, ze hybryd zmienia sie na elektryczny tylko
              wtedy kiedy jest najwieksze zuzycie, czyli w czasie np. korkow, stop-and-go?
              a jak juz jedziesz "normalnie" to spala benzyne?
              czyli po autostradzie jezdzi tak jak wszyscy?(benzynowo) i sie ekonomicznie
              sprawdza tylko w ruchu miejskim?
              • edytkus Re: Myslalas o hybrydzie (ceny benzyny)? 11.08.06, 23:58
                ania_2000 napisała:

> moment - czy czasem nie jest tak, ze hybryd zmienia sie na elektryczny tylko
                > wtedy kiedy jest najwieksze zuzycie, czyli w czasie np. korkow, stop-and-go?
                > a jak juz jedziesz "normalnie" to spala benzyne?
                > czyli po autostradzie jezdzi tak jak wszyscy?(benzynowo) i sie ekonomicznie
                > sprawdza tylko w ruchu miejskim?

elektryczny jest wtedy jak jedzie staruszka ponizej 25mil na godz., czyli to jest dobry pomysl dla wolno
                jezdzacych osob nie wysciubiajacych nosa poza miasto. Powyzej tej predkosci oraz np. wjazdach pod
                gorke idzie zarowno prad jak i benzyna. Do tego ladowac trzeba czesciej (chyba co 100 mil) niz przy
                napelnianiu baku, ale emisja zanieczyszczen jest duzo mniejsza wiec nie watpie ze Claudia jezdzi tylko
                hybrydem ;)
                • claudia207 Re: Myslalas o hybrydzie (ceny benzyny)? 13.08.06, 21:47
                  edytkus napisała:

> napelnianiu baku, ale emisja zanieczyszczen jest duzo mniejsza wiec nie watpie
                  > ze Claudia jezdzi tylko
                  > hybrydem ;)

Czekam az FCX wejdze do produkcji.
    • rhodeisland Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 12.08.06, 02:17
      Nie kierowalam sie moda piszac o hybrydzie. Myslalam, ze to dobre, ekonomiczne
      auto. Jesli nie hybryda, to jakie auto spala malo benzyny?
      • tamsin Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 12.08.06, 03:37
        civic :-)
        • ertes Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 12.08.06, 05:45
          Toyota Yaris ;)
      • speranzaa Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 12.08.06, 20:50
        honda civic, ta 2006 oczywiscie, jest to cudne auto.
    • rhodeisland Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 13.08.06, 04:12
      Czy to prawda, ze w Brazyli auta jezdza na alkoholu? Nie smiejcie sie. Znajomy
      mi to powiedzial. Wlasciwie, to dlaczego nie? Dziwne, ze do tej pory nie ma w
      Stanach alternatywnego paliwa. Przeciez nigdzie na swiecie nie ma tyle aut.
      • edytkus Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 13.08.06, 16:10
        rhodeisland napisała:

> Czy to prawda, ze w Brazyli auta jezdza na alkoholu? Nie smiejcie sie. Znajomy
        > mi to powiedzial. Wlasciwie, to dlaczego nie? Dziwne, ze do tej pory nie ma w
        > Stanach alternatywnego paliwa. Przeciez nigdzie na swiecie nie ma tyle aut.

etanol nie jest w USA nieznany, za pare lat wszystkie stacja beda sprzedawac, problemem sa stare
        samochody nieprzystosowane do tego rodzaju paliwa
        www.ethanol-gec.org/GEC_biomass_rept_4-12-05.pdf
      • claudia207 Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 13.08.06, 21:40
        Nie pamietam dokladnie statystyk, ale chyba ok 70% samochodow w Brazyli jezdzi
        na mieszance paliwo-etanowej. Juz niedlugo Brazylia uniezalezni sie od
        zagranicznej ropy. Taka jest polityka rzadu brazylijskiego juz od lat 50-tych.
        Szkoda, ze amerykanski rzad nie robi tak samo.
    • cyborgus jak zdobyc cene fabryczna samochodu 14.08.06, 18:38
      Bozenka, tu jest link do strony Consumer Reports. Pod " New Car Price Service" -
      masz opcje "Order single report" - tam za ok. $15 mozesz zamowic pricing info
      na temat konkretnego samochodu, konkretnej wersji tego samochodu - podadza ci
      cene jaka dealer zaplacil fabryce za samochod, i o ile powyzej tej ceny
      powinnas ustawic sobie docelowa cene, jaka ty chcesz zaplacic. na ogol $500
      zarobku dla dealera jest fair, ale zalezy od samochodu.Dadza tez wiele dobrych
      rad, jak prowadzic negocjacuje. To co dealer wywiesza na samochodzie, tzw.
      sticker price, jest zawsze dobrych pare tysiecy (nawet 3-4) powyzej tej ceny.
      jak ktos nie zrobi porzadnego research, to przeplaca:))

Gdy kupowalam samochod, to zrobilam to praktycznie przez telefon. Znalam cene
      jaka chce zaplacic, mialam wybrane opcje, kolory i dzwonilam po dealerach. Gdy
      znalazlam to co chcialam, powiedzialam facetowi moja cene (dokladnie $500
      powyzej ceny fabrycznej) i facet zaczal sie smiac. stwierdzil, ze skoro tak
      dobrze odrobilam prace domowac, to on nie ma wyboru i musi mi tak sprzedac,
      choc wolalby wiecej zarobic:))) Sticker price byl prawie $4000 wiecej nize to
      co zaplacilam.
      Nie czuj sie tez winna - dealerzy glownie zarabiaja na czesciach i serwisie,
      nie sprzedazy.

Powodzenia!!

www.consumerreports.org/cro/customer-service/consumer-reports-advice-and-
      prices-on-buying-a-new-car/index.htm?pdxview=CRO&page=index§ion=:cars
    • tamsin Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 06.09.06, 18:43
      wczoraj wzielam..zlozylam aplikcje prawie dwa miesiace temu, no i dobrze ze
      sobie zarezerwowalam te 5% bo w miedzyczasie podskoczylo do 5.5%, ale sie
      zmiescilam w moich 60 dniach :-)) Bardzo duza roznice sprawila splata co dwa
      tygodnie niz normalnie jak sie placi - co miesiac, wiec polecam taka opcje.
      Jutro odbieramy :-)))
      • natkos1 Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 07.09.06, 04:00
        gdzie wzielas ten kredyt tamsin? i jak sie oplaca splata 2-tyg w stosunkudo
        miesiecznej?
      • jankocha1 Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 07.09.06, 14:43
        jak to splata co dwa tygodnie? Na czym to polega? Ja przewaznie biore pozyczki
        od dealerow- oni zawsze maja niskie oprocentowania. Kupilam nowy samochod w
        styczniu i dostalam pozyczke na 2,9%.
        • tamsin Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 07.09.06, 15:36
          no splata co dwa tygodnie polega na tym, ze place automatycznie co dwa tygodnie
          a nie co miesiac :-) odciagaja z jednego kata na drugie w takim odstepie
          czasu. Dwutygodniowa splata zmniejszyla mi obliczana kwote o jakies $70 na
          miesiac, wiec oplaca sie! (wzielam pozyczke na 3 lata)
          Niestety mimo "golden opportunity" dealer mogl mi zaoferowac wspaniala rate,
          ktora byla o .69% wyzsza od tej ktora juz mialam, plus nie bylo opcji splacania
          co dwa tygodnie :-))
          Negocjujcie a dostaniecie!
          • the.woman.who.knows Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 07.09.06, 21:18
            > no splata co dwa tygodnie polega na tym, ze place automatycznie co dwa
            tygodnie
            >
            > a nie co miesiac :-) odciagaja z jednego kata na drugie w takim odstepie
            > czasu. Dwutygodniowa splata zmniejszyla mi obliczana kwote o jakies $70 na
            > miesiac, wiec oplaca sie!

Chyba nie wiesz dokladnie co robisz.
            Jezeli bys placila codziennie rate dzienna zamiast miesiecznie rate miesieczna
            to w obu wypadkach suma zaplacona przez czas trwania pozyczki bylaby taka sama.
            Ty nie placisz co dwa tygodnie raty dwutygodniowej, tylko polowe raty
            miesiecznej (miesiac ma 4.33 tygodni). Tym sposobem i tak zaplacisz tyle samo w
            sumie, ale skonczysz placic wczesniej. O jakies trzy miesiace wczesniej. Oni
            powiedzieli Ci ze to tak jak zaplacic o trzy raty mniej co Cie ucieszylo. A
            tymczasem oni dali Ci pozyczke na 36 miesiecy ktora bedzie splacona w 33
            miesiace, Ty z tego nie masz nic. No moze masz to ze rzeczywisty procent ktory
            placisz jest wyzszy niz myslisz.
            Pochwal sie co to za samochod, bo rata wydaje sie byc dosc wysoka.
            • tamsin Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 07.09.06, 23:20
              5% jest rowniez podany w dziennym %, chyba wszystkie instytucje ktore pozyczaja
              pieniadze sa w obowiazku podac te dwa %. Mozna przeczytac ile sie placi
              dziennie. A ze piec procent jest wysoko? Zgadzam sie! jeszcze niedawno co rusz
              to wciskali 0.9% albo 1.9% no w najgorszym wypadku 2.9%, a teraz??
              No ale skoro wiesz o nizszych %% podaj na forum gdzie, bo zainteresowanie chyba
              jest, wiec nie trzymaj tej wiadomosci tylko dla siebie.
              • ertes Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 07.09.06, 23:25
                Oczywiscie ze zaplacisz mniej gdyz to jest interest nalicza sie dziennie.

Woman,who,knows tym razem nie-knows ;)
                5% to jest bardzo dobry kredyt.

W sumie co kupiliscie?
                • tamsin Re: Pozyczka na samochod - ktos bral? 07.09.06, 23:47
                  no nasz pierwszy leksio :-)) zobaczymy jak bedzie konkurowac z hondami, bo do
                  tej pory (15 lat) tylko same hondy u nas na podjezdzie, a tu taka nagla zmiana
                  sytuacji ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka