Dodaj do ulubionych

w co zainwestowac w Ameryce?

24.08.06, 18:17
Jak myslicie w co najlepiej ulokowac pieniadze? Czy w banku i spac spokojnie
ze bedzie sie mialo te 5,5%, czy jakies bezpieczne fundusze na dlugi okres
czasu, czy w fundusze wiekszego ryzyka (jakie?), czy tez o zrownowazonym
ryzyku???
Zapewnie macie wiecej doswiadczenia mieszkajac tu dluzej niz ja.
Obserwuj wątek
    • jeszcze_dzis Re: w co zainwestowac w Ameryce? 24.08.06, 19:38
      To jak inwestowac pieniadze w duzym znaczeniu zalezy od twojego wieku i jak
      wiele ryzyko jestes w stanie poniesc. No i jak szybko bedziesz chciala
      korzystac z pieniedzy. Napisz cos osobie np. ile masz lat, ile do emerytury,
      czy czy chcialabys inwestowac w akcje czy tez w obligacje. Jesli w akcje to
      musisz sie liczyc z tym ze zmuszona bedziesz regularnie monitorowac rynek, jesli
      obligacje to rynku nie musisz sledzic. Jesli mimo wszystko liczysz na wiekszy
      zysk, ale nie znasz sie na gieldzie, to mozesz inwestowac w 'mutual funds'- to
      jest zreszta najwygodniejszy sposob inwestycji. Bo mozesz wybrac mutual fund
      ktory inwestuje agresywnie (czyli w akcje) lub tez taki ktory inwestuje w
      obligacje i ryzyko jest male.
    • ertes Re: w co zainwestowac w Ameryce? 24.08.06, 20:20
      Takie pytanie powinnas zadac zawodowemu finacial advisor.
      Forum na pewno nie jest miejscem na planowanie finansowej przyszlosci.
      • kaja7 Re: w co zainwestowac w Ameryce? 24.08.06, 21:21
        Nie mam financial advisor, i chyba nie chce, mysle za na tyle sie znam na tym,
        tylko ze na rynku polskim, moze i europejskim, ze sama sobie poradze. Mojego
        meza rodzice maja takiego doradce, ale oni sa zieloni w te klocki, naprwade nic
        sie nie orientuja, a taki advisor sobie pobiera odpowiednia sume tez. No i
        bardzo dobrze zarzadza ich pieniedzmi.

Tu jestem dosc krotko, 8 mies. i chcialabym zoabczyc jakie sa wasze
        doswiadczenia. Mam okolo 30 lat. Nie chcialbym inwestowac tylko w akcje czy
        tylko obligacje, czy papiery banku centralnego. Mozna przeciez stworzic
        zroznicowany portfel papierow wartosciowych, czy funduszy. Monitorowac gieldy
        nie chce, za duze nerwy. Trzeba nie tylko monitorowac ale i zbierac info,
        czytac o roznych firmach, we wszystkich gazetach,prospektach, czasami miec
        dostep do info niepiblicznych- wiec to nie dla mnie. Z czesci pieniedzy
        chcialabym skorzystac po kilku latach a z czesci pewnie po 10 albo 20. Mojego
        meza rodzice maja pienadze w takim funduszu gdzie moga wycofac pieniedze
        dopiero w wieku 60 kilku lat. I zwazywszy na ich wiek, teraz inwestuja
        nieagresywnie (znaczy ich doradca). Wiem ze niektore fundusze pobieraja duze
        prowizje, a inne daja gwarantowany zysk tyle i tyle, bez prowizji ale
        pobierajac sobie iles tam procent, a funduszy jest mnowstwo. I jest tez mnostwo
        doswiadczen i wiecej mozliwosci inwestycyjnych niz w Polsce, zreszta i zysk
        wiekszy.

Ertes, nie chce na forum planowac mojej finansowej przyszlosci, i na pewno nie
        skorzystam z rad jak bede uwazac ze sa niedobre. Dla mnie to po czesci hobby-
        rozmowa na ten temat, czy dowiadywanie sie nowych rzeczy.

Jak kogos to interesuje tak samo jak mnie i jak ktos chce sie podzielic swoimi
        doswiadczeniami to bedzie mnial cos do napisana. A miedzy nami sa osoby o
        roznych zawodach i zainteresowaniach i tez poruszane jest mnostwo tematow z
        roznych dziedzin.

• jeszcze_dzis Re: w co zainwestowac w Ameryce? 24.08.06, 22:09
        Ertes...po twojej odpowiedzi sadze ze nigdy nie byles u 'financial advisor'. Po
        pierwsze dopoki nie masz porzadnej kasy (>$500k) to w wiekszosci firm bedziesz
        rozmawial z "stock broker" a nie "financial advisor". On chwyci kilka
        wydrukowanych stron z morningstar i powie abys inwestowal w te akcje/fundusze.
        Napewno nie bedzie obmyslal jaki jest najlepszy plan dla Ciebie itd. Oni wszyscy
        maja 'formulki' i "kalkulatorki" typu jesli chcesz miec million dolcow na koncie
        za 10 lat to musisz odkladac tyle i tyle na konto. Inwestujac ta kase w XYZ,
        mozesz miec zysk x%, wiec mozesz osiagnac swoj cel w ciagu tylko 7 lat. Ich
        glownym celem jest abys sprzedal i kupowal akcje bo oni z tego maja 'commission.'
        • aneta05 Re: w co zainwestowac w Ameryce? 24.08.06, 22:47
          ja tez nie widze nic strasznego w wymianie zdan na temat inwestowania, nawet
          jak ktos sie wybiera do doradcy finansowego to powinien byc deczko obeznany w
          temacie bo inaczej taki doradca wcisnie klientowi co tylko bedzie uwazal za
          stosowne
        • ertes Re: w co zainwestowac w Ameryce? 24.08.06, 23:10
          Zgadza sie nie bylem.
          Jestem swoim wlasnym fin.advisor itp. Ale nie o to chodzi.
          Tak czy inaczej wedlug mnie dyskutowanie tego na forum mija sie z celem chyba ze
          jest to forum typowo tego typu choc i tak watpie co do jakosci rad.
          I ustalmy jasno: mnie chodzi o "powazne radzenie" a nie zwykla dyskusje typu ple
          ple jakie tu prowadzimy.
          W tym drugim kontekscie nie widze zupelnie problemu, mozna spedzac dni i godziny
          na omawianiu roznych opcji. Tyle ze dla kogos kto nie ma pojecia jak wskazuje
          pierwszy post nie bedzie to zadna pomoca a moze byc zupelnie przeciwnie.
          Nawet gdy, jak zrobilas, to ty sprobowac sie dowiedziec wiecej szczegolow.
    • marekatlanta71 Re: w co zainwestowac w Ameryce? 25.08.06, 00:11
      Sluchaj Clarka Howarda:
      clarkhoward.com/
      A tu szczegoly:
      clarkhoward.com/shownotes/category/7/76/356/
    • marekatlanta71 W co nie inwestowac: 25.08.06, 00:27
      www.usatoday.com/money/economy/housing/2006-08-24-new-homesales-july_x.htm?csp=34

July's sales rate was 21.6% below July 2005.

There were 568,000 new homes available for sale at the end of the month, a
      record high, according to the report.
    • ciocia_ala Re: w co zainwestowac w Ameryce? 25.08.06, 00:52
      Osobiscie uwazam, ze w ziemie albo dom. Ale to zalezy od tego, gdzie mieszkasz.
      Teraz rynek real estate zwalnia. W Arizonie jeszcze w zeszlym roku domy
      sprzedawaly sie jak swierze buleczki. W tej chwili nastapilo ochlodzenie. Ale
      to tu. W innych stanach jest roznie. Najlepiej sprawdzic, jakie miasta
      najszybciej sie rozwijaja i tam uderzyc. Wszysko trzeba dokladnie sprawdzac,
      zeby nie wyjsc jak zablocki na mydle.
      Ja pracuje w firmie brokerskiej, ale nie jestem advisorem. Nie znam sie na tym
      kompletnie.
      Moze jakis bond wydawany przez miasto?? To zawsze pewne pieniadze.
      A jezeli chcesz inwestowac w fundusze (MF's, options, stocks) to chyba musisz
      sledzic gielde. No a zwlaszcza jak chcesz byc wlasnym advisorem. Jezeli sie
      znasz, to nie ma znaczenia gdzie mieszkasz, wszedzie to dziala tak samo.
      Jeszcze jedno, zalezy ile masz pieniedzy na inwestycje.
      A moze twoja firma probonuje jakis 401(k)plan?
      Z ciekawosci, jakie konto bankowe daje 5,5%? Jezeli to nie tajemnica.

• edytkus Re: w co zainwestowac w Ameryce? 25.08.06, 05:47
        ciocia_ala napisała:

> Z ciekawosci, jakie konto bankowe daje 5,5%? Jezeli to nie tajemnica.

w moim miescie teraz chyba wszystkie banki maja taki procent na polroczne CD
    • kaja7 do ciocia_ala 25.08.06, 17:09
      do ciocia_ala
      5,5% daje Citibank online na 6 miesieczne CD.
      • ciocia_ala Re: do ciocia_ala 26.08.06, 04:38
        Wlasnie zdziwilam, ze jakis bank daje za zwykle konta procet. I to 5,5! Teraz
        wszysko jasne:) Dzieki.
    • the.woman.who.knows Re: w co zainwestowac w Ameryce? 27.08.06, 05:43
      Skontaktuj sie z Rhodeisland i kup od niej bizuterie.
      • tamsin Re: w co zainwestowac w Ameryce? 27.08.06, 16:05
        lol :-)
        ja mysle, ze profit z tej sprzedazy pojdzie na to:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11918&w=46776975&a=46776975
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka