Dodaj do ulubionych

interview o GC

10.03.07, 22:09
wybieram sie we wtorek na to interview o zielona karte. O co moga tam pytac,
jak to wyglada? dajcie znac kto byl i jaki byl przebieg rozmowy z immigration.
Obserwuj wątek
    • triskell Re: interview o GC 10.03.07, 23:33
      www.kamya.com/interview/intro.html
      Kliknij na "AOS interviews" na górze i wybierz swój stan - możesz tam sobie
      poczytać o doświadczenia z Twojego konkretnego service center.

W naszym przypadku (Seattle) trwało to może 10 minut, kilka pytań typu czy mój
      mąż nadal pracuje tam, gdzie pracował, a potem ta słynna lista pytań, na które
      odpowiadałaś już pisemnie ("Czy przyjechała pani do Stanów by założyć tu
      organizację turystyczną?" itp) Mieliśmy mnóstwo zdjęć, dokumentów, niczego nie
      chcieli oglądać.

A tydzień temu dostałam drugą (10-letnią) kartę. Tym razem bez interview, prosto
      do skrzynki. :-)
      • triskell Re: interview o GC 10.03.07, 23:36
        triskell napisała:
        > ("Czy przyjechała pani do Stanów by założyć tu
        > organizację turystyczną?" itp)

Oczywiście miało być "terrorystyczną". Sorry, dopiero niedawno wstałam, jeszcze
        nie do końca jestem przytomna. :-P
    • anutka1 Re: interview o GC 11.03.07, 04:54
      js tu opisalam swoj (ktory troche odstepowal od normy) - i ogolnie mozesz tam
      znalesc mnostwo mnostwo przykladow.

www.visajourney.com/forums/index.php?showtopic=24136

Powodzenia i daj znac jak bedziesz po.
      • speranzaa Re: interview o GC 11.03.07, 05:11
        dzieki dziewczyny:)
        • triskell Re: interview o GC 11.03.07, 05:39
          Powodzenia! :-)
          • speranzaa Re: interview o GC 11.03.07, 07:02
            a czy mialyscie ze soba employment letter? moj maz oczywiscie tego nie ma od
            swego bossa, bo mi marudzi, z emam papiery dot. taxow, zarobkow . Powinnismy
            miec ten letter?
            • triskell Re: interview o GC 11.03.07, 07:17
              My niczego takiego nie mieliśmy. A druczek dotyczący podatków pokazaliśmy tylko
              dlatego, że w związku z nim zmieniła się nasza sytuacja (w momencie składania
              dokumentów mąż zarabiał za mało i potrzebny był co-sponsor, w międzyczasie
              dostał druczek za kolejny rok i - po podwyżce - już zarabiał wystarczającą
              ilość). W przeciwnym razie pewnie i tego by nie pokazywał.
              • speranzaa Re: interview o GC 11.03.07, 07:30
                CZy musze zrobic tylko kopie wszystkich dokumentow jka birth cert, marriage
                license itd. ktore juz oni otrzymali z formularzami ? czy zrobic tez kopie bank
                statement, papierow dot, kupna domu, rachunkow?
                siedze i czytam te strone ktora podalas i juz zaczynam si edenerwowac, do
                wtorku chyba zwariuje:))))))
                • triskell Re: interview o GC 11.03.07, 07:40
                  Rozmawiając z nami, koleś miał otwartą teczkę z naszymi dokumentami (tymi, które
                  wysyłaliśmy), więc proszenie o duplikaty tego samego byłoby bez sensu. Nie
                  denerwuj się, jestem pewna, że pójdzie jak z płatka. :-)
                • anutka1 Re: interview o GC 11.03.07, 17:38
                  dokladnie, nie denerwuj sie, wszystko pojdzie dobrze.

My nie robilismy kopi - ale w naszym przypadku oni tam na miejscu kserowali
                  sobie co chcieli z rzeczy ktore przynieslismy.

My mielismy employment letters - ale nie bylo koniecznosci pokazywania.

powodzenia
                • magda.recruit Re: interview o GC 11.03.07, 17:39
                  Speranzaa, co do kopii marriage licence, birth certificates itp. to tak jak
                  mowisz - juz to maja. Natomiast jesli chodzi o aktualne bank statements, dowod
                  zakupu domu, employment verification letter, wspolne rachunki itp. itd. - to
                  zrob sobie kopie. Moga zapytac albo nie, ale przynajmniej Ty bedziesz
                  spokojniejsza, ze jakby co, to wszystko masz ze soba.

Ja mialam interview w Chicago w maju 2005. Milo, szybko i bez problemow. Kilka
                  bardzo ogolnych pytan. Nie prosili nas o zadne zdjecia (a mialam caly album!),
                  ale gosc spojrzal na wspolne rachunki, wspolny zakup samochodow etc.
                  Znajoma natomiast prosili o wszystko i skrupulatnie kazdy dokument przegladali.
                  Tak wiec nigdy nic nie wiadomo.

Badz spokojna i na luzie. Jak wszystko masz w porzadku, to nie ma sie o co
                  martwic. Bedzie dobrze.

POWODZENIA! :)
                  • speranzaa Re: interview o GC 13.03.07, 03:16
                    Magda, czy Ty bylas w immigration , ktore miesci sie przy Congress pkwy w
                    downtown? jest tam jakis parking?
                    • magda.recruit NO I JAK POSZLO? 15.03.07, 03:12
                      Wszystko bez problemu?
                      • speranzaa Re: NO I JAK POSZLO? 15.03.07, 04:32
                        oficer okazal sie milym gosciem z irlandzkim nazwiskiem i korzeniami, zapytal
                        mnie kiedy tu przyjechalam , do kogo jak si ez mezem poznalismy a potem to moj
                        chlop przegadal z nim 15 minut o footballu. oczywisci ejak zwykle cos musialo
                        byc nie tak i okazalo sie, ze ze mialam zrobione tylko biometrics ( odcisk
                        jednego palca) a nie fingerprints ( 10) i wyslal mnie z downtown do naperville,
                        by to zrobic i wtedy wszystko powinno byc ok.
                        magda.recruit napisała:

> Wszystko bez problemu?
                        • magda.recruit Re: NO I JAK POSZLO? 15.03.07, 12:05
                          Gratulacje! :)
                          • triskell Re: NO I JAK POSZLO? 15.03.07, 12:22
                            Serdecznie gratuluję. :-) Daj znać, jak już i samą kartę będziesz miała.
                            • mazurka313 Re: NO I JAK POSZLO? 04.11.07, 22:42
                              triskell czy zagladasz tu jeszcze czasem ? bede wlasnie skladala
                              dokumenty o to druga green card a wiem ze ty jestes juz po i mam w
                              zwiazku z tym kilka pytan :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka