zosiunia53 03.11.07, 20:23 ...co sadzicie o idei wydawania prawa jazdy na nielegalnych?? Wedlug mnie - absolutnie, ale to absolutnie nie powinni tego zrobic. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcysiaw1 Zosiaunia!!! 03.11.07, 21:17 A Ty kochana pewnie nigdy przenigdy nie bylas w takiej sytuacji, ze jezdzilas bez prawa jazdy bo inaczej niemiaabys tutaj pracy co? Ja niestety bylam w takiej sytuacji teraz jestem juz w innej ale kupa moich znajomych nie ma prawa jazdy a placi takie same podatki jak Ci ktorzy sa legalnie i niestety tez utrzymuja ten kraj tak samo jak TY! Dziwie sie wiec ze tak myslisz ale coz..zapewne tego nie rozumiesz jak to jest byc nielegalnie! ppozdawiam marta Odpowiedz Link
zosiunia53 Marcysia...!!!! :-) 03.11.07, 21:49 marcysiaw1 napisała: > A Ty kochana pewnie nigdy przenigdy nie bylas w takiej sytuacji, ze > jezdzilas bez prawa jazdy bo inaczej niemiaabys tutaj pracy co? Ja > niestety bylam w takiej sytuacji teraz jestem juz w innej ale kupa > moich znajomych nie ma prawa jazdy a placi takie same podatki jak Ci > ktorzy sa legalnie i niestety tez utrzymuja ten kraj tak samo jak > TY! Dziwie sie wiec ze tak myslisz ale coz..zapewne tego nie > rozumiesz jak to jest byc nielegalnie! Wiedzialam, ze tym tematem rozzloszcze Was. Ta sprawa jest to temat rzeka. Sa przeciwnicy i ci za. Sama bylam przez 4 lata nielegalnie i wlasnie w stanie NY (Long Island) i przez ten okres jezdzilam na polskim prawo jazdy. Tez mialam 2 x wypadek, i stracilam samochod. Nie mialam insurance pokrywajacego maja szkode. Dlaczego jestem przeciwna?? Po pierwsze - udostepni to INS dostep do nielegalnych. Zaczne sie wtedy olbrzymie deportacje Po drugie - Prawo jazdy jest rowniez dokumentem indentyfikacyjnym - umozliwi to tez bztroskie poruszanie sie po NY czy tez innych stanach terrorystom. Po trzecie - i piate itd - niech wreszcie przeprowadza jakakolwiek ustawe pomagajaca uzyskac pobyt staly dla tych, ktorzy tutaj sa nielegalnie. Znam mase ludzi, ktorzy maja domu, cale rodziny, businessy, placa olbrzymie podatki i co z tego? Sa nielegalnie. Tym wlasnie ludziom amnestia bylaby darem z nieba. Odpowiedz Link
lucy58 Re: Marcysia...!!!! :-) 04.11.07, 03:21 zosiunia53 napisała: > Po pierwsze - udostepni to INS dostep do nielegalnych. Zaczne sie > wtedy olbrzymie deportacje Tak. To prawda. Homeland Security bedzie mialo dane kazdego nielegalnego. > Po drugie - Prawo jazdy jest rowniez dokumentem indentyfikacyjnym - Ponoc to proponowane prawo jazdy nie bedzie honorowane jako USA ID. > umozliwi to tez bztroskie poruszanie sie po NY czy tez innych > stanach terrorystom. Poki co terrorysci latali samolotami. A ci jezdzacy samochodami byli obywatelami > Po trzecie - i piate itd - niech wreszcie przeprowadza jakakolwiek > ustawe pomagajaca uzyskac pobyt staly dla tych, ktorzy tutaj sa > nielegalnie. Znam mase ludzi, ktorzy maja domu, cale rodziny, > businessy, placa olbrzymie podatki i co z tego? Sa nielegalnie. Tym > wlasnie ludziom amnestia bylaby darem z nieba. Po 3, 5 i 10. Republikanie nie dadza amnestii. I na to sie zanosi, ze demokraci rowniez. Lucy Odpowiedz Link
rhodeisland I z tego co slyszalam to te prawa jazdy maja sie 03.11.07, 20:54 roznic od praw jazdy dla legalnych, wiec nie widze problemu. Znajomy mial kiedys stluczke i kierowca auta, ktore w niego uderzylo po prostu uciekl z miejsca wypadku, bo prawdopodobnie byl nielegalny i nie mial prawa jazdy ani ubezpieczenia. Odpowiedz Link
cyborgus Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 03.11.07, 21:36 jakby mieli porzadny transport publiczny jak reszta swiata, to by nie musieli tak rozdawac tych praw jazdy. a skoro nie maja ..... Odpowiedz Link
aniutek Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 03.11.07, 23:52 jestem za - wiem jak sie zyje bez. Odpowiedz Link
artremi Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 04.11.07, 01:11 Ja tez jestem zdecydowanie "za". Uwazam, ze nie mozna z jednej strony zachecac ludzi do przyjezdzania tu, a z drugiej strony nie dawac im podstawowych praw, jakim jest jezdzenie samochodem. Wiekszosc pracodawcow w USA zatrudnia nielegalnych i takich pracownikow chca, bo moga placic niskie stawki. Farmy, resturacje, przemysl miesny - to wszystko opiera sie na nielegalnych imigrantach. Nawet Walmart przez lata zatrudnial nielegalnych Polakow i Latynosow. Ewentualnie mozna zalegalizowac nielegalnych i przestac zachecac nowych do przekraczania granicy. Tzn uszczelnic granice i karac pracodawcow za zatrudnianie nielegalnych. Odpowiedz Link
rhodeisland Nie wiem jak to jest byc bez prawa jazdy albo 04.11.07, 02:32 nie miec legalnego statusu, ale czuje wspolczucie dla osob bedacych tu nielegalnie, bo uwazam, ze nikomu nie szkodza, czesto sa bardziej wartosciowymi mieszkancami US, niz osoby tu urodzone. Ludzie powinni miec szanse sie zalegalizowac, nikt chyba nie jest z wyboru nielegalny. Odpowiedz Link
lucy58 Re: Nie wiem jak to jest byc bez prawa jazdy albo 04.11.07, 03:06 rhodeisland napisała: > nie miec legalnego statusu, ale czuje wspolczucie dla osob bedacych > tu nielegalnie, bo uwazam, ze nikomu nie szkodza, czesto sa bardziej > wartosciowymi mieszkancami US, niz osoby tu urodzone. > Ludzie powinni miec szanse sie zalegalizowac, nikt chyba nie jest z > wyboru nielegalny. I widziesz RI. Znowu te Twoje nieszczesne "dziwie sie". Wspolczuc to mozesz swojemu niekastrowanemu kotkowi. Jakos tych 12 milionow nielegalnych sobie radzi. Niektorzy lepiej -niektorzy gorzej. Ale napewno wspolczucia nie potrzebuja. Potrzebuja natomiast amnestii. Nie zadnych kretynskich loterii wizowych. Bylam taka nielegalna przez 17 lat. Zamiast zalegalizowac osoby tu juz zaaklimatyzowane - daja co roku wizy okolo 50tys. nowym. I po co? Wiekszosc z nich nie zna angielskiego, nie zna Hameryki, i predzej czy pozniej znajdzie sie na ulicy lub na utrzymaniu reszty "prawowitych" obywateli. Lucy Odpowiedz Link
aniutek Re: Nie wiem jak to jest byc bez prawa jazdy albo 04.11.07, 03:19 Lucy commmon!!!! gdzi RI napisala dziwie sie? a jej wspolczucie jest im potrzebne, bo to NIE RI bedzie ukladala ustawy ale z jej wspolczuciem jest duza szansa, ze zlozy swoej glos na czlowieka, ktory chce legalizacji. strasznie sie pieklisz Lucy..... co ma piernik do wiatrak? jaki kotek niekastrowany ( akurat ja wspolczulabym kastrowanemu) Radzi sobie??? no to po kiego o nich ciagle wspominasz??? skoro sobie radza??? a w dopie!!!! nie radza sobie bo sa deportowani, rozpieprzaja im rodziny, bo rodzice won a dzieci tu urodzone moga zoastac tylko z kim????i ktory rodzic chce dzieci zostawiac?? radza sobie??? bo jest OK ze kawa kosztuje 75C z US citizen ja podajacym kosztowalaby jak w starbucks $3.25 etc Odpowiedz Link
lucy58 Re: Nie wiem jak to jest byc bez prawa jazdy albo 04.11.07, 03:51 aniutek napisała: > Lucy commmon!!!! > Aniutek. common! RI nie napisala : dziwie sie. Ale napisala : wspolczuje. Co w jej slownictwie oznacza mniej wiecej to samo. Wytknelam jej to w jakims poprzednim watku. Co do nielegalnych: jak juz pisalam sama bylam takowa przez 17 lat. I gwarantuje Ci, ze nawet jak to prawo zostanie zalegalizowane w NY, malo kto bedzie z niego korzystal. Lepiej jezdzic metrem i autobusami niz byc na Homeland Security wykazie. Inaczej mowiac lepiej byc niewidzialnym, nieslyszalnym i niezarejestrowanym nielegalnym. I oczywiscie cala ta dyskusja o tym prawie ma na celu odwrocenie uwagi od spraw dziejacych sie na Bliskim Wschodzie. Co maja prawa emigrantow z NY do np. wojny w Iraku. Lub nowo planowanej napasci na Iran? To sa wszystko zaslony dymne. Posluchajcie wywiadow z Naom Chomsky czy Howard Zinn. Posluchajcie Democracy Now. (tylko dokladnie- nie tak jak ja - w pracy). Lucy Odpowiedz Link
rhodeisland lucy jesli "wspolczuje" Cie razi to rozkladam rece 04.11.07, 04:17 A co do kotkow, to mnie szkoda tych z usunietymi pazurami Odpowiedz Link
lucy58 Re: lucy jesli "wspolczuje" Cie razi to rozkladam 05.11.07, 00:13 rhodeisland napisała: > A co do kotkow, to mnie szkoda tych z usunietymi pazurami Widze, ze nie lapiesz. Lucy Odpowiedz Link
artremi Re: Nie wiem jak to jest byc bez prawa jazdy albo 04.11.07, 03:20 Temat prawa jazdy w NY byl glownym tematem ostatniej debaty demokratow. Wyglada na to, ze jest to glowny problem wyborczy USA, ze jest wazniejszy niz wojna w Iraku, 40 mln ludzi bez ubezpieczen, rosnacy kryzys finansowy w bankach itp. Odpowiedz Link
doctorjames Re: Nie wiem jak to jest byc bez prawa jazdy albo 04.11.07, 03:41 Bardzo glupi pomysl.Nie bedzie prawa jazdy, moze nielegalni wroca do domu.Teraz sie nie dziwie dlaczego Lucy tak bardzo nie lubi Republicans, bowiem bidula musiala czekac 17 lat na papiery.Reagan byl ostatnim prezydentem co zrobil amnestie dla nielegalnych wiec powinnas byc za to im wdzieczna.Marcysia, akiedy ty dostalas papiery? Czyzbys wyszla za Amerykana, jak Lucy, zeby je otrzymac? Pozdrawiam Odpowiedz Link
artremi Re: Nie wiem jak to jest byc bez prawa jazdy albo 04.11.07, 04:00 Dr James, wyglada ze jestes prawowita Polka, ktora wyszla za Polaka. I to z prawdziwej milosci a nie za zielona karte? Domyslam sie tez ze jestes republikanka... Odpowiedz Link
lucy58 Re: Nie wiem jak to jest byc bez prawa jazdy albo 04.11.07, 04:03 doctorjames napisał: > Bardzo glupi pomysl.Nie bedzie prawa jazdy, moze nielegalni wroca do > domu.Teraz sie nie dziwie dlaczego Lucy tak bardzo nie lubi > Republicans, bowiem bidula musiala czekac 17 lat na papiery.Reagan > byl ostatnim prezydentem co zrobil amnestie dla nielegalnych wiec > powinnas byc za to im wdzieczna.Marcysia, akiedy ty dostalas papiery? > Czyzbys wyszla za Amerykana, jak Lucy, zeby je otrzymac? > Pozdrawiam Dziadku. Jeszcze raz Ci moze przypomne kto tu jest prawowitym obywatelem tego poteznego kraju. Nie Ty, nie ja i nie Marcysia. Ale tzw, czerwonoskorzy. Czyli indianie. Tak sie akurat zlozylo, ze jeden z tych prawowitych obywateli wzial mnie za zone. Mam wiec niejako wieksze prawo do tego kraju niz Ty. Temat republikanow mozesz sobie odpuscic. Smierdzi potem. Lucy Odpowiedz Link
zosiunia53 Re: Nie wiem jak to jest byc bez prawa jazdy albo 04.11.07, 04:15 lucy58 napisała: > > Dziadku. Jeszcze raz Ci moze przypomne kto tu jest prawowitym > obywatelem tego poteznego kraju. Nie Ty, nie ja i nie Marcysia. Ale > tzw, czerwonoskorzy. Czyli indianie. Tak sie akurat zlozylo, ze > jeden z tych prawowitych obywateli wzial mnie za zone. Mam wiec > niejako wieksze prawo do tego kraju niz Ty. Temat republikanow > mozesz sobie odpuscic. Smierdzi potem. > Lucy Lucy - czy to wlasnie na Florydzie byla ta afera w "pomaganiu" przez indian nielegalnym? Chodzilo w tym wszystkim, ze brali po $10.000 od lebka i "wpisywali" na liste w tribe. Wiec po zaplaceniu, nielegalny stawal sie "legalnym indianinem" - setki ludzi zostalo na to nabranych. Odpowiedz Link
lucy58 Re: Nie wiem jak to jest byc bez prawa jazdy albo 04.11.07, 05:02 zosiunia53 napisała: > lucy58 napisała: > > > > Dziadku. Jeszcze raz Ci moze przypomne kto tu jest prawowitym > > obywatelem tego poteznego kraju. Nie Ty, nie ja i nie Marcysia. > Ale > > tzw, czerwonoskorzy. Czyli indianie. Tak sie akurat zlozylo, ze > > jeden z tych prawowitych obywateli wzial mnie za zone. Mam wiec > > niejako wieksze prawo do tego kraju niz Ty. Temat republikanow > > mozesz sobie odpuscic. Smierdzi potem. > > Lucy > > Lucy - czy to wlasnie na Florydzie byla ta afera w "pomaganiu" przez > indian nielegalnym? Chodzilo w tym wszystkim, ze brali po $10.000 od > lebka i "wpisywali" na liste w tribe. Wiec po zaplaceniu, nielegalny > stawal sie "legalnym indianinem" - setki ludzi zostalo na to > nabranych. Nic takiego nigdy nie slyszalam. Zeby zostac legalnym indianinem trzeba byc zaakceptowanym przez starszyzne danego tribe. Prawo imigracyjne USA nic nie ma do tego. Lucy Ps. Moj moz jest indianinem - ale nie sposob to udowodnic. Dziadkowie nie zyli w rezerwacie, i podczas spisow podawali sie za bialoskorych. Odpowiedz Link
lucy58 Re: Nie wiem jak to jest byc bez prawa jazdy albo 04.11.07, 04:38 doctorjames napisał: > Bardzo glupi pomysl.Nie bedzie prawa jazdy, moze nielegalni wroca do > domu. A co masz przeciwko pozostaniu nielegalnych? Odbieraja prace tym legalnym? Sproboj zatrudnic amerykanina na polu truskawkowym na Florydzie. Zabije Cie smiechem. Woli stac na skrzyzowaniu z napisem "homeless" i wiecej bedzie mial w kieszeni przez godzine stania niz 10 godzin pracy przy truskawkach. Wiesz kto kosi trawniki w temperaturze 100F.? Noszac na grzbiecie ciezki sprzet? Mieszkam 8 lat na Florydzie, i co tydzien przyjezdzala na moje osiedle firma zajmujaca sie koszeniem trawy. Nie zauwazylam ANI JEDNEGO bialoskorego. Wszystko latynosi. Ostatnio zmienili firme (widocznie komus sie nie podobala obecnosc latynosow na prywatnym osiedlu) wiec zatrudnili firme gdzie wiekszosc strzygacych byla czarna. Od 2 tygodni trawniki sa niezrobione. Albo czarni zastrajkowali - albo znowu komus sie nie podobal kolor skory. Jedyna biala osoba w tej firmie to byla babka, ktora jezdzila sobie samochodzikiem z klimatyzacja, bardzo powoli, i sprawdzala jak podopieczni kosza. Tak wlasciwie- to juz 3 tydzien jak trawniki sa niekoszone. Chyba za duzo republikanow mamy na osiedlu. Lucy Odpowiedz Link
zosiunia53 Re: Nie wiem jak to jest byc bez prawa jazdy albo 04.11.07, 04:10 artremi napisała: > Temat prawa jazdy w NY byl glownym tematem ostatniej debaty demokratow. Wyglada > na to, ze jest to glowny problem wyborczy USA, ze jest wazniejszy niz wojna w > Iraku, 40 mln ludzi bez ubezpieczen, rosnacy kryzys finansowy w bankach itp. Nie sadze aby cokolwiek byloby teraz zrobione w tej sprawie. Jak wiecie jeden z lokalnych politykow obiecal w przedwyborczej akcji, ze gdy wygra, to przeforsuje prawa jazdy i teraz chlop ma problemy. Znowu Busha propozycja byla od razu do odrzucenia. Chcial podlizac sie Meksykowi?? Przeglosowanie tej jego idiotycznej propozycji kosztowaloby xx bilionow. A on ciagle "placze" o pieniadze na jego wojne. Jeszcze raz powtarzam, prawo jazdy test dokumentem tozsamosci. Nie lepiej wydac te pieniadze na ubezpieczenia ludzi, czy tez na szkolnoctwo? Odpowiedz Link
iamhotep Re: Nielegalni i prawka dla nielegalnych 04.11.07, 11:06 Tiaaa to dzieki nielegalnym zamykane sa huty i fabryki samochodow, ubezpieczenie staje sie coraz mniej osiagalne dla tych z praca jeszcze a zadluzenie panstwa przekracza stratosfere. Ze tez ludzie jeszcze w te bzdry wierza. Odpowiedz Link
lucy58 Re: Nielegalni i prawka dla nielegalnych 04.11.07, 23:54 iamhotep napisała: > Tiaaa to dzieki nielegalnym zamykane sa huty i fabryki samochodow, > ubezpieczenie staje sie coraz mniej osiagalne dla tych z praca > jeszcze a zadluzenie panstwa przekracza stratosfere. > Ze tez ludzie jeszcze w te bzdry wierza. A wierza bo ogladaja Fox 13 i CNN.Jako jedyne zrodla wiadomosci. Moze przy niedzielnym wydaniu Gazety cos sobie poczytaja - ale tam wszystko jest tak jak pokazuja w TV. Czyli Towarzystwo Wzajemnej Adoracji. A ludziska patrza sie w te ekrany, podziwiaja CNN i przyjmuja co to to mowi - jako swietosc. lucy Odpowiedz Link
cyborgus Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 04.11.07, 22:35 taa, temat nielegalnych zostal rozdmuchany jako temat zastepczy, zeby odwrocic uwage od prawdziwych problemow. nagle zrobil sie wielki problem, do tego zwiazany z terrroryzmem. Z tego co pamietam wszyscy terrorysci z 9/11 byli jak najbardziej legalni, nie wspominajac paru rodowitych Amerykanow wysadzajacych tu budynki. Lou Dobbs ma pewnie poczucie dobrze spelnionej misji. Wszyscy ekonomisci jednoglosnie twierdza, ze bez nielegalnych nasze owoce i warzywa poszlyby 30% do gory, restauracje tez, nie wspominajac wszystkie chicagowskie dziadki, ktore wyladowalyby w biednych nursing homes, bo nie stac by ich bylo na opieke w domu. Ale osobiscie mam raczej ambiwalentne uczucia do takiej generalnej amnestii. Dlaczego? Bo przyjechalam tu 11 lat temu, i razem z mezem podjelismy decyzje ze chcemy tu zostac, ale legalnie. Okazalo sie, ze proces zajmie ponad 10 lat - i uda sie albo nie, ale kupa pieniedzy zainwestowana, i wysilku, i pracy tez. NO i Halleluja, po 11 latach 2 tygodnie temu w koncu mielismy prawo zlozyc wniosek o zielona karte................ A nasi znajomi (kilka takich par znam), ktorzy prawem amerykanskim sie nie przejmowali, i woleli odkladac kase bez placenia podatkow, maja juz zielony karty od dobrych 5-6 lat. Niektorzy z nich calkiem oficjalnie wystapili o przyznanie nowego SS # (bo mieli falszywe), i dostali "no questions asked". Tak wiec najwyrazniej przestrzegania prawa amerykanskiego jest dla naiwnych tylko........... "Unattended children will be given a shot of espresso and a free puppy" ....... Odpowiedz Link
kisiulak Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 05.11.07, 00:37 Za wypadki spowodowane przez ludzi bez prawa jazdy i ubezpieczenia, placa legalni obywatele. Wiec przez to i wiele innych wymienionych wyzej powodow, jestem za! Odpowiedz Link
lucy58 Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 05.11.07, 01:32 kisiulak napisała: > Za wypadki spowodowane przez ludzi bez prawa jazdy i ubezpieczenia, > placa legalni obywatele. > > Wiec przez to i wiele innych wymienionych wyzej powodow, jestem za! > Przeciez to nie chodzi o polepszenie zycia nielegalnym. Chodzi o to, zeby wiadomo bylo, gdzie sa. I jak ich wylapac. Ok. Niech wprowadza te ustawe w NY. I zobaczymy co sie bedzie dzialo. Prawdopodobnie nowojorski Greenpoint nawet nie zechce obetrzec sobie d--y ta ustawa. I slusznie. Mieszkajac i pracujac w samym NY nie potrzebujesz samochodu. Azbestowcy maja zapewniony dowoz do pracy jesli jest poza NY City. A na plejsy wszedzie mozna dojechac subwayem. Lucy Odpowiedz Link
aniutek Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 05.11.07, 01:57 Lucy, dla ciebie czas zatrzymal sie na Greenpoincie 20 lat temu... a szkoda zdziwilabys sie jaki zrobil sie trendy. poza tym, nielegalni imigranci mieszkaja i na manhattanie i na LI i maja wlasne domy, firmy i konta z 6 zerami tak! i nadal nie maja GC ( maja np student visas czy rozne inne biznesowe) i bez prawa jazdy ich zycie jest bardzo trudne. Moj M jezdzil w NYC bez US driving license przez kilkanascie lat. Wielka byla dla nas ulga GC, wielka!!!! czy Ty wyobrazasz sobie, ze bede nielegalnych w lapankach wylapywac? ?? moze niedawno czytalas fahrenheit 451??? Odpowiedz Link
lucy58 Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 05.11.07, 02:25 aniutek napisała: > czy Ty wyobrazasz sobie, ze bede nielegalnych w lapankach wylapywac? > ?? > Nie. Ale wyobrazam sobie, ze skladajac aplikacje o prawo jazdy musisz podac adres stalego zamieszkania. I to bedzie prawdopodobnie z zalaczeniem jakiegos np. rachunku za prad lub pisemka od landlorda. Czy z jakiegokolwiek urzedu potwierdzajacego adres. Tym sposobem Homeland Security ma dokladne dane gdzie, jaki nielegalny mieszka. Lucy Odpowiedz Link
zosiunia53 Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 05.11.07, 04:11 lucy58 napisała: > > Nie. Ale wyobrazam sobie, ze skladajac aplikacje o prawo jazdy > musisz podac adres stalego zamieszkania. I to bedzie prawdopodobnie > z zalaczeniem jakiegos np. rachunku za prad lub pisemka od > landlorda. Czy z jakiegokolwiek urzedu potwierdzajacego adres. Tym > sposobem Homeland Security ma dokladne dane gdzie, jaki nielegalny > mieszka. > Lucy Wiesz co Lucy? Zgadzam sie tutaj z Toba, wlasnie o to mi chodzilo, podajesz adres, podajesz #ID do Tax i maja nawet Twoje konto bankowe (moj znajomy, poniewaz nie ma SS#, na konto zalozone na ID#). Mieszka w NY i powiedzial, za za nic nie zglosi sie do DMV. Niech do diaska ureguluja wreszcie status dla takich jak Grzesiek i miliony innych. Odpowiedz Link
kisiulak Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 05.11.07, 04:18 Przed 9/11 przynajmniej w Maryland nielegalni mogli wyrobic prawo jazdy. Tylko przez te ostatnie 6 lat to zaostrzyli. Odpowiedz Link
edytkus Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 05.11.07, 05:15 ja jestem pzeciw chociazby dlatego ze nie wierze ze osoba ktora zlamala prawo dwa razy (tzn. jest tu nielegalnie, prowadzi auto pomimo nie posiadania prawa jazdy) nie zrobi tego po raz trzeci (yeah right, juz widze jak nielegalni ktorym nawet podatkow nie chce sie placic - chociaz mogliby sobie pomoc w ten sposob w regulacji statusu - wykupuja ubezpieczenie ;))) ). Bo zdaje sie tak najczesciej jest argumentowane wydanie prawek - ubezpieczeniem? Jezeli chodzi o drugi powod czyli posiadanie ID to do diaska co to niby ma dac? Przeciez "turysci" juz maja dowody i paszporty z krajow z ktorych przyjechali. Chyba ze rzeczywiscie chodzi o ewidencje?! Odpowiedz Link
iamhotep Re: Czemu sluzy straszenie terroryzmem 05.11.07, 07:58 wszelkie podjudzanie przeciw nielegalnym ....? Pewnie temu. www.salon.com/news/feature/2007/10/23/blackwater_border/ Poczytac pomyslec. Zastraszone masy w owczym pedzie bez glosu sprzeciwu zgodza sie nawet na brunatne koszule pilnujace naszego podworka. Brunatne koszule, prywatna armia najemnikow dzialajaca poza wszelkim prawem i co za tym idzie poza zasiegiem odpowiedzialnosci ale oplacana z naszych podatkow. Ciekawy interes! Hmmm. Niczego dobrego to nie wrozy moim zdaniem. A co drogie panie na to jak wam przyjdzie od lutego ubiegac sie o pozwolenie na podrozowanie???? Slyszla ktoras moze o Secure Flight Plan? Nie. A szkoda. Rzadowy dokument tutaj, zeby nie bylo, ze z palca sobie wyssalem: dmses.dot.gov/docimages/p102/484384.pdf Poczytac! Dokument ma 37 stron z czego jakies 10 to mambodzambo. Beginning in February 2008, U.S. Customs and Border Protection (CBP) will implement their ¨Advance Passenger Information System (APIS),¨ the gist of which is that you will need permission from the United States Government to travel on any air or sea vessel that goes to, from or through the U.S. The travel companies will not be able to issue a boarding pass until you are cleared by DHS. This applies to ALL passengers, US citizens and visitors alike. And how do you get said permission to travel? That´s for your government to know and you to never find out. A co ja tam bede kopiowal. Tutaj dobrze to podsumowali madrzejsi ode mnie ludzie. www.dailykos.com/story/2007/9/17/9846/64393 Czasy sie zmieniaja co nie? Odpowiedz Link
iamhotep Re: Jak ktos smie obstawac za prawem 05.11.07, 08:04 to mu i legalne prawko nie pomoze. www.usatoday.com/news/washington/2007-10-16-Dream_N.htm A co, trzeba dac przyklad motlochowi zeby sobie na zbyt wiele nie pozwalal. Odpowiedz Link
onthelake Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 05.11.07, 08:01 Znam wlasnie nielegalnych,ktorzy nie maja prawa jazdy ale odkad mozna w IL kupic ubezpieczenie bez prawka to natychmiast je zakupili.No wiec jest jeden problem mniej jak zatrzyma policja.Mysle,ze prawo jazdy powinno byc prawem jazdy a nie ID i nie powinno na nim byc roznicy dla legalnych i nielegalnych.To by moze sklonilo wiele osob do nauczenia sie i przestrzegania przepisow i niejezdzenia "po pijaku". Odpowiedz Link
iamhotep Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 05.11.07, 08:12 "Znam wlasnie nielegalnych,ktorzy nie maja prawa jazdy ale odkad mozna w IL kupic ubezpieczenie bez prawka to natychmiast je zakupili." No i kto na tym korzysta???? Firmy ubezpieczeniowe a nie kierowcy z czy bez prawa jazdy. Jak przychodzi co do czego to kompanie ubezpieczeniowe i tak wykrecaja sie sianem. Nawet gdy jest sie legalnym. Odpowiedz Link
onthelake Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 06.11.07, 00:06 Korzysta osoba posiadajaca ubezpieczenie bo nie zaplaci dodatkowego mandatu za nieposiadanie ubezpieczenia jesli zostanie zatrzymana przez policje. Odpowiedz Link
iamhotep Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 07.11.07, 01:30 onthelake napisała: > Korzysta osoba posiadajaca ubezpieczenie bo nie zaplaci dodatkowego > mandatu za nieposiadanie ubezpieczenia jesli zostanie zatrzymana > przez policje. Korzysta ubezpieczony bo mandatu nie zaplaci...? Ehem .... wielka ci ulga .... a ten mandat to czyjego interesu tak na prawde doglada? No przeciez nie twojego. Idziesz i bulisz na ubezpieczenie ... pod presja mandatu. Odpowiedz Link
onthelake Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 07.11.07, 08:14 Widzisz to nie calkiem tak.Jak zlapia kogos bez prawa jazdy i ubezpieczenia to musi ta osoba isc do sadu.Jesli ma ubezpieczenie to placi tylko za brak prawa jazdy i ma sobie nabyc ubezpieczenie.Jesli zlapia drugi raz i nadal go nie ma to jest gorzej.Summa summarum chyba lepiej takiemu czlowiekowi kupic ubezpieczenie niz placic za jego brak jak go zlapia. Odpowiedz Link
iamhotep Re: Nowe prawo w stanie Oragon (tym razem NY) 07.11.07, 08:56 OTL, ilu by kupowalo ubezpieczenie gdyby PRZYMUSU nie bylo? Gdyby nikt cie po sadach nie ciagal? Ty kupisz, ja kupie i kilkadziesiat milionow prawo przestrzegajacych obywateli, kilkaset dolarow rocznie od lebka razy iles tam milionow obywateli .... Nie chacialbys byc kompania ubezpieczeniowa????? Odpowiedz Link