Dodaj do ulubionych

Ile tu sie daje na prezent weselny?

07.10.03, 20:33
Dlatego ze jestem tu w Stanach od niedawna, mam pytanie, moja znajoma z
pracy zaprosila mnie na swoje wesele. Wesele ma byc huczne okolo 250 osob w
pieknym palacyku na Long Island. Zastanawiam sie ile $$$ powinnam jej dac na
prezent, nie jest ona moja bliska kolezanka, kolegujemy sie tylko w pracy,
ide sama na wesele, wiec ile? $200? $100?
Wiem ze to moze glupie pytanie ale naprawde nie chce glupio wypasc, to jest
moje pierwsze amerykanskie wesele wiec nie znam sie na tym..
Pomozcie!
Obserwuj wątek
    • malexa Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 07.10.03, 20:35
      Jesli idziesz sama to stowka jest ok.
    • zenobia_a Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 07.10.03, 21:04
      uwazaj, bo u nich wesele to co innego niz w Polsce. Tu wesele to jest postanie
      w kosciele i won do domu. A jak juz robia przyjecie to tez jest dosyc syfiaste
      moze byc w jakiejs zuchowce, kielbasa z kapusta.
      • malexa Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 07.10.03, 21:11
        Zenbia, nie przesadzaj nie jest az tak zle..
        Bylam na nie jednym amerykanskim weselu i byly bardzo udane.

zenobia_a napisała:

> uwazaj, bo u nich wesele to co innego niz w Polsce. Tu wesele to jest postanie
        > w kosciele i won do domu. A jak juz robia przyjecie to tez jest dosyc syfiaste
        > moze byc w jakiejs zuchowce, kielbasa z kapusta.
        • zenobia_a Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 08.10.03, 05:09
          good for you. Zobaczymy jak sie to wesele uda i juz ciesze sie na szczegoly, a
          szczegolnie na relacje co sie dizalo po wyjsciu z tego fajnego kosciolka..
          Bylam na kilku i az sie niedobrze robilo jak wyciagali lapy po pieniadze. Jak
          chcesz to podam ci dokladne szczegoly. A twoj komentarz jest po prostu
          chamowaty i po prostu nie umiesz odpisywac. To co ja pisze to jest fakt a to co
          ty piszesz to zaraz wprowadza atmosfere scysji bo jest argumentative. Jestes
          uczestniczka jak kazda inna i stonuj swoje odpowiedzi bo niewiele sie roznisz
          od Valdka. A autorka postu najlepiej by zrobila gdyby poszla za swoim glosem i
          po prostu odmowila sobie watpliwej przyjemnosci pchania sie ten balagan.
          • malexa Droga Zenobio 08.10.03, 15:16
            A twoj komentarz jest po prostu chamowaty i po prostu nie umiesz odpisywac. To co ja pisze to jest fakt a
            to co ty piszesz to zaraz wprowadza atmosfere scysji bo jest argumentative. Jestes
            > uczestniczka jak kazda inna i stonuj swoje odpowiedzi bo niewiele sie roznisz
            > od Valdka. A autorka postu najlepiej by zrobila gdyby poszla za swoim glosem i
            > po prostu odmowila sobie watpliwej przyjemnosci pchania sie ten balagan.

Zenobio badz Zeneczku
            Dzieki Ci za tak cenne komentarze, wezme je p o w a z n i e pod rozwage.

• zenobia_a Re: Droga Zenobio 08.10.03, 21:50
              dobra, dobra, ja poniala tonkij namiok. Wiem ze jestes twarda sztuka i bede cie
              omijala z moim nieposkromionym jezorem.
          • ewka660 Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 08.10.03, 15:32
            Malexy komentarz chamowaty? Co ty dziewczyno wygadujesz. Malexa jest jedna z
            najbardziej pomocnych ludzi na tym forum. A ty gadasz takie glupoty ze mi cie
            szkoda. Moze trafiasz na takich ludzi twego pokroju ktorzy wlasnie tylko takie
            wesela moga wyprawiac, a moze waldek to ty? Bo wlasnie takie porownanie dalas?
            Nie bylabym zdziwiona.
            Ja tam ciebie sluchac sie nie bede i ide na te wesele i zamierzam sie dobrze
            bawic.
            A od Malexy wara!
            • malexa Do Ewy 08.10.03, 15:44
              Dzieki Ewo.
              Nie ma sensu sluchac negatywnych opinii. Jesli pojdziesz z pozytywnym nastawieniem, to bedziesz sie
              fajnie bawic. Amerykanskie wesele jest inne niz polskie, bo czemu akurat ma byc takie jak polskie a nie
              na przyklad brazylijskie. Ja widze to jako nowe doswiadczenie, ktore pozwala poznac inna kulture i
              mentalnosc. Ubogaci to Twoje doswiadczenia i bedziesz miala wlasne zdanie na temat wesel
              amerykanskich. Mysle, to jest warte 100 dolarow.
              Jeszcze raz zycze milej zabawy i podziel sie swoja opinia po imprezie.
              Pozdr.
              T
            • zenobia_a Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 08.10.03, 21:55
              od malexy wara? Co to za sformulowanie? Jezeli juz to 'wara malexy'...

przyznaje, ze moje zycie odbiega od sterotypow ktore wydaja sie byc propagowane
              przez kilka osob na tym forum... zycie w USA wymaga troche wiecej niz dobranie
              majteczek z Vctoria Secret z wlasciwym dniem tygodnia i wlasciwa dziurka na
              randke. Nie, nie jestem Waldkiem. A na wesele jak najbardziej idz bo
              przeciez 'madry Polak po szkodzie'
              • ewka660 Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 08.10.03, 22:06
                Sluchaj, zadne stereotypy nie sa tu propagowane, z nazwy forum wnioskuje ze to
                jest forum dla kobiet, wiec jezeli zapytam o sukienke czy o jakas babska
                porade to chyba nikogo nie obrazam.
                Jestem Polka ktora nie ma zamiaru przestac byc kobieta tylko dlatego ze
                znalazla sie na obcej ziemi i ze niby inne wazniejsze rzeczy powinny mi
                chodzic po glowie. Zycie sklada sie z drobnych rzeczy wiec gdziekolwiek jestem
                chce sie cieszyc drobnostkami nawet tym, ze ostatnio udalo mi sie kupic
                majteczki VictoriiSecret za bezcen na jarmarku ulicznym.
                A o weselu juz dawno postanowione. Ide i ide sama. Przeciez mnie stamtad nie
                wygonia,ze przyszlam bez partnera?
    • eve817 Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 07.10.03, 21:10
      Uwazam ze $100 od jednej osoby jest w sam raz. Moja przyjaciolka organizuje
      swoje wesele i za talerz trzeba zaplacic w granicy 60-75/osoba. Wiec niby jest
      przyjete ze powinno dac sie wystarczajaco aby pokryc koszty talerza. A co do
      samego wesela to prawda ze krotko trwaja. Mialam okazje uczesnticzyc w jednym
      tydzien temu i o 1 bylismy juz w domu. Mozna przedluzyc za odpowiednia odplata,
      ale nie mysle ze jakis banquet hall zgodzi sie na przyjecie do 3 rano (gora 2).
      Wiec zacznij bawic sie wczesnie bo zanim sie ogladniesz bedzie koniec.

E.
      • ewka660 Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 07.10.03, 21:30
        Do ktorej wesele tu trwa??? Do pierwszej??
        Przeciez dopiero impreza sie rozkreca. Mojego brata wesele trwalo do 7 rano, i
        to mi sie wydawalo krotko, jeszcze o 7mej ludzie sie bawili, powaznie mowie.
        No ale skoro do pierwszej to nic mi nie pozostalo tylko bawic sie od samego
        poczatku. W sumie troche lyso mi isc samej ale chce isc, poznac jakis ludzi, a
        tak to tylko praca i dom i tak w kolko. I praca taka nudna ostatnio.
        Dzieki dziewczeta kochane za wasze rady.
        Daje stowke.
        • malexa Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 07.10.03, 21:35
          Baw sie dobrze Ewo i najedz sie w czasie Cocktail Hour, potem obiadek moze byc cieniutki.
          Pozdr.
          T

ewka660 napisała:

> Do ktorej wesele tu trwa??? Do pierwszej??
          > Przeciez dopiero impreza sie rozkreca. Mojego brata wesele trwalo do 7 rano, i
          > to mi sie wydawalo krotko, jeszcze o 7mej ludzie sie bawili, powaznie mowie.
          > No ale skoro do pierwszej to nic mi nie pozostalo tylko bawic sie od samego
          > poczatku. W sumie troche lyso mi isc samej ale chce isc, poznac jakis ludzi, a
          > tak to tylko praca i dom i tak w kolko. I praca taka nudna ostatnio.
          > Dzieki dziewczeta kochane za wasze rady.
          > Daje stowke.
          • zenobia_a Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 08.10.03, 05:12
            jak sie dopchasz do rozwodnionych drinkow.
        • edytkus Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 08.10.03, 05:01
          ewka660 napisała:

> W sumie troche lyso mi isc samej ale chce isc, poznac jakis ludzi, a
          > tak to tylko praca i dom i tak w kolko.

Sama bedziesz czuc sie jak piate kolo u wozu, radze znalezc towarzysza. Wszyscy
          przychodza w parach, posadza Cie z jakimis "papuzkami nierozlaczkami" i co
          biedna zrobisz?
          • zenobia_a Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 08.10.03, 05:18
            o to wlasnie chodzi. Przyjsc sama to nie za bardzo ma sens a z kims to dwie
            stowy... Wesele do 1:00 w nocy? No to ktoras tam miala szczescie moje sie
            skonczyly okolo 11:00 jak zgarneli prezenty. O poprawinach mowy nie ma. Poza
            tym oni sa na tyle nachalnie ze dziwie sie ze ci nie powiedzieli ze jest
            ksiazka w sklepie co sobie wybrali i tam po prostu wybierz sobie co oni by
            chcieli.

Jeszcze raz powtarzam ze impreza zalosna, panna mloda wyglada jakby osiagnela
            cel zycia a pan mlody ma dosyc smutna mine. Rodzice z dwoch stron to tez takie
            50/50. Jedna para (jak jest) zadowlona a druga nie. Zastanow sie w co sie
            pchasz ale poniewaz nie posluchasz to napisz nam jak bylo, godziny otwarcia,
            degustacje i wnioski czy warto bylo. Nie ma to jak wesela w Polsce, nawet
            polskie w USA to tez takie nie za bardzo.
    • edytkus Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 08.10.03, 21:42
      Moim zdaniem amerykanskie wesela sa ladniejsze i maja wiecej klasy niz polskie
      popijawy do bialego rana po ktorych polowa gosci sie zatacza. Czast trwania jak
      dla mnie tez jest w sam raz. Owszem zdarzylo mi sie byc na imprezach tanich i
      beznadziejnych ale tez na luksusowych ktore milo wspominam - reguly nie ma.
      Skoro nie bylas wczesniej na weselu tutaj to moze ogolny opis Ci sie przyda:
      www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=591&w=8237240&a=8237240&v=2&strona=0

Zycze milej zabawy i naprawde radze pojsc w towarzystwie.
      • zenobia_a Re: Ile tu sie daje na prezent weselny? 08.10.03, 22:01
        no i pisze jak mowilam: zeby sie pofatygowac do ksiazki w Macy's a tam juz
        czarno na bialym...

Acha, jeszcze jedno. Jakbys szla sama, bez partnera bo nie wierze zeby chlopak
        chcial zaplacic $100 za siebie to nie zapomnij o antykoncepcji i miej cos na
        wszelki wypadek bo moja kolezanka wyladowala w ciazy po takiej imprezie i nie
        bardzo byla pewna jak to sie stalo. Szkoda by bylo gdyba nastepna mloda ambitna
        acz naiwna Polka tak zakonczyla swoja dobrze zapowiadajaca sie kariere w USA.
    • zenobia_a Tak, tak, negatywne opinie prowadza 08.10.03, 22:04
      do planowania na failure. Trzeba myslec z glowa i isc z przebojem przez zycie.
      Pamietaj jedno: zawsze bedziesz fajna i uznawana jak dasz komus $100 choc w tym
      przypadku moga sie skrzywic ze tak malo dostali.
      • zyta2003 Re: Co to jest wesele 08.10.03, 22:53
        Amerykanskie wesela maja wieksza oprawe wychodzaca poza sprawe ile alkoholu na
        glowe i czy wszyscy sie obzarli tak i jak dlugo. Np. tutaj sa obowiazkowe
        toasty i dluzsze mowy na tematy historii rodzin mlodych itp. oczywiscie
        okraszone humorem, rytual tanca panny mlodej z tesciem itd, a muzyka uwzglednia
        w ogromnej mierze gusta starszych. Zenobio bylas na strasznie nieudanych
        weselach amerykanskich, bo taka jestes zgorzkniala - jedzenie nie takie,
        alkohol nie taki i jescze mozna zajsc w nieporzadana ciaze, jedno jest pewne, o
        12-tej w nocy nie wychodza z amerykanskiego wesela zamroczeni, belkocacy
        faceci. Co kraj to obyczaj, uszanujmy to. Pojesc mozna na Greenpoincie w
        licznych polskich restauracjach i tam pojsc na dyskoteke, na amerykanskim
        weselu naogol nie uda nam sie przejesc i przetanczyc za ta stowke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka