184l 10.07.10, 23:55 Odpowiedzcie , prosze , do ilu wydawnictw wysylaliscie swoje teksty? Czy dziesiec, to dobra liczba? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donetta Re: Do doswiadczonych 11.07.10, 09:53 Czy dobra liczba? Zależy. Bo może w tej dziesiątce Ci się uda i trafisz na wydawcę, który zechcę Cię wydać, ale im więcej wyslesz, tym większe szanse, że się uda. Zwykle wysyła się do wszystkich mozliwych i czeka na odpowiedź, a jak nie przychodzi, natrętnie się dobija, po raz któryś uprzejmie prosząc o odpowiedź. Odpowiedz Link
gwiazdeczka-z-nieba Re: Do doswiadczonych 11.07.10, 19:41 Czym więcej tym lepiej. Lepiej mieć wybór, jeśli kilka będzie zainteresowanych. Może to pomóc w negocjacjach warunków umowy. Możesz podzielić na dwie tury: pierwsza wydawnictwa na których najbardziej Ci zależy, które uważasz za najbardziej prestiżowe. Druga tury pozostałe, zgodne z profilem książki. Ponieważ na odpowiedź często czeka się długo, nie ma sensu wydłużać procesu szukania wydawcy, wysyłając do małej ilości wydawnictw. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Do doswiadczonych 11.07.10, 21:38 Ja wysyłałam najpierw do 2-3 wybranych, ewentualnie potem do kolejnych kilku... Odpowiedz Link
184l Re: Do doswiadczonych 11.07.10, 23:57 Dziekuje , Wasze doswiadczone glosy bardzo sobie cenie. Odpowiedz Link
benetowna1 Re: Do doswiadczonych 13.07.10, 20:19 Ja wysyłałam partiami - po trzy i czekąłam na odpowiedzi, nie zawsze przychodziły, więc po trzech miesiacach wysyłałam dalej. Łącznie chyba do 15 wydawnictw, zajęło mi to rok. Cztery wydawnictwa były bardzo zainteresowane,ale nic z tego nie wyszło; z dwoma prowadziłam negocjace, a ostatecznie wybrałam zupełnie inne :) Zagmatwane są losy rękopisów :) Odpowiedz Link
czepialska Re: Do doswiadczonych 15.07.10, 09:18 Chyba nic nie przeszkadza temu by wysłać tekst do jak największej grupy wydawców? Po pierwsze dlatego, że: - nie wszyscy czytają przesłane im teksty; - proces decyzyjny jest dość długi (osobowo) i czasochłonny. Zdarza się, że kończy się na wstępnym zainteresowaniu. Z różnych, czasami niepojętych przyczyn. W zeszłym roku miałam przedziwną sytuację z wydawnictwem Book House. Po zainteresowaniu tekstem, została mi przesłana umowa do zaakceptowania. Wszystko było jak należy, nawet propozycja konkretnego ilustratora! Po sześciu miesiącach od tego faktu okazało się, że... osoba pilotująca sprawę już nie pracuje, a umowa nie była rejestrowana! Reasumując - wysyłaj do jak największej liczby wydawców!!! Odpowiedz Link
184l Re: Do doswiadczonych 16.07.10, 18:36 A moze jestescie na tyle uprzejmi , za podrzucicie kilka/nascie nazw sprawdzonych wydawnictw? Licze na czepialska, wyznam szczerze :-) Odpowiedz Link
czepialska Re: Do doswiadczonych 16.07.10, 19:52 Wszystko zależy od profilu - jeśli zajmujesz się literaturą dla dzieci to nie widzę przeszkód :) A propos słowa "sprawdzone"... Dla każego z piszących będzie ono miało inną wartość. Dla jednych to ci wydawcy, co po ludzku traktują autora, nie oszukują, nie propnują złodziejskich stawek, płacą w terminie i traktują jak partnera. Dla innych będzie to li tylko sama możliwość wydania - nawet ze współfinansowaniem :) Powiem tak, sedno odpowiedzi tkwi w słowie "oczekiwania"... Odpowiedz Link
5.joanna Re: Do doswiadczonych 16.07.10, 20:33 Witam Ja mam dobre doświadczenia z wydawnictwami: Otwarte- są mili, odpowiadają, nawet kiedy odrzucają propozycje, dorzucają recenzję {na odp.czeka się ok.3m.}, Nowy Świat- szybko ok. kliku tygodni+recenzaja, SOL, Replika- szybko, ale bez recenzji. Życzę powodzenia :-) Odpowiedz Link
ciemnanocka Re: Do doswiadczonych 17.07.10, 22:57 Wysyłać do wszystkich, co się da. Ja tak zrobiłam, wysłałam w lutym. Jakoś w kwietniu/maju podpisałam umowę z jednym wydawnictwem, które niestety później miało kłopoty i musiałam umowę rozwiązać polubownie. No i zaczęłam odkopywać kontakty, gdzie wysyłałam i lada chwila podpisuję umowę z innym, w którym okres decyzyjny jest dłuższy i które dopiero się do mnie niedawno odezwało. Odpowiedz Link
184l Re: Do doswiadczonych 19.07.10, 17:15 Pieknie dygam w podziekowaniu za porade. Piszecie, ze nalezy wysylac do wszystkich. Ale ja mam tych wszystkich tylko 10 ( dziesiec adresow wydawnictw).Moze podrzucicie kilka? Odpowiedz Link
ciemnanocka Re: Do doswiadczonych 19.07.10, 18:59 daj maila, to Ci wyślę moją tabelkę:) Odpowiedz Link
184l Re: Do doswiadczonych 19.07.10, 19:39 jak wysle na ciemnanocka@gazeta.pl to dojdzie? Odpowiedz Link
ciemnanocka Re: Do doswiadczonych 20.07.10, 08:30 magdalena.witkiewicz@gmail.com lepiej:) Odpowiedz Link
tony333 Re: Do doswiadczonych 19.07.10, 19:52 A dlaczego nie podasz tu swojej tabelki? Podałem obok swoją, czy widzisz w tym coś niestosownego? Odpowiedz Link
ciemnanocka Re: Do doswiadczonych 20.07.10, 08:26 podawalam juz wielokrotnie. mozna poszukac. dlatego mailem bo mam ją w excelu. Odpowiedz Link
tony333 Re: Do doswiadczonych 20.07.10, 16:46 Jeśli można, to poproszę ten plik excela: technokraton [małpiszon] gmail [kropka] com Odpowiedz Link
tony333 Re: Do doswiadczonych 20.07.10, 17:20 Znalazłem Twoją listę na tym forum, akurat w tym miesiącu temu postowi stuknęło 2 lata :) forum.gazeta.pl/forum/w,11943,81918460,82639904,Re_pytanie_do_autorow.html Dzięki temu, że było to tak dawno, przeczytałem wiele ciekawych rzeczy, które napisałaś :) Odpowiedz Link
tony333 Re: Do doswiadczonych 19.07.10, 19:50 Moja wyselekcjonowana lista wydawnictw mainstreamowych wydających beletrystykę wraz z linkami do informacji o tym, jak przesyłać teksty lub do samych danych kontaktowych (za wyjątkiem Rebis, gdzie umieściłem informację podaną przez jednego z pisarzy tu na forum). Na liście nie ma wydawnictw wydających wyłącznie przekłady (Amber), fantastykę (Fabryka, MAG), ze złymi opiniami dotyczącymi wypłacalności (Red Horse, Bellona), nie ma także np. wydawnictwa Albatros Andrzej Kuryłowicz, które nie ma własnej www oraz podobno nie interesuje się autorami innymi, niż im poleceni. Oczywiście nie ma także wydawnictw edukacyjnych i specjalistycznych. Czarne www.czarne.com.pl/?a=438 Drzewo Babel www.drzewobabel.pl/wydawnictwo/kontakt/list_do_autorow.html Grasshopper grasshopper.fm/dla-autorow,44.html Media Rodzina www.mediarodzina.com.pl/artykul/2/kontakt.html#Informacja%20dla%20os%C3%B3b%20zainteresowanych%20wydaniem%20swojej%20tw%C3%B3rczo%C5%9Bci Muza www.muza.com.pl/?page=propozycje Noir www.noir.pl/contact_us.php Nowy Świat www.nowy-swiat.pl/ns/?page_id=18 Otwarte www.otwarte.eu/index.php/static/authors Prószyński i s-ka www.proszynski.pl/Dla_autorow-a-4-2-341-.html Rebis Propozycje wydawnicze przyjmujemy w formie maszynopisu wysłanego pocztą tradycyjną (DW REBIS, ul. żmigrodzka 41/49, 60-171 Poznań). Replika www.replika.eu/wydaj_u_nas.php?wyd=1 Runa www.runa.pl/strony/7-O-firmie.html Supernowa www.supernowa.pl/teksty.php Świat Książki www.swiatksiazki.pl/wps/wcm/connect/web+content/SwiatKsiazki/CommercePage/InneStronyHTML/kontakt Videograf 2 www.videograf.pl/ WAB www.wab.com.pl/?content=wydaj-u-nas Wydawnictwo Dolnośląskie www.wd.wroc.pl/index.php?id=68 Wydawnictwo Literackie www.wydawnictwoliterackie.pl/_inne_zasady.php Zielona Sowa sowa.biuro.net.pl/index.php?menu_pwd[100507]=%2F25&sbl=3265713 Znak www.znak.com.pl/strony,strona,oNasKontaktAutorzy Zysk www.zysk.com.pl/subpage.php?160 Odpowiedz Link
ciemnanocka Re: Do doswiadczonych 20.07.10, 08:28 mały update. Grasshopper na razie wstrzymuje wydawanie ksiazek. Odpowiedz Link