Dodaj do ulubionych

wydawca nie płaci-proces

03.06.12, 21:39
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia jeśli chodzi o procesy z niepłacącymi wydawcami?
Zgłosiliśmy się do adwokata aby wystąpił z pozwem przeciwko niepłacącemu wydawnictwu. Jaka jest skuteczność takich procesów, ile to trwa, jak wygląda egzekwowanie należności.
Obserwuj wątek
    • pisam Re: wydawca nie płaci-proces 03.06.12, 21:55
      Sąd sądem, ale wyślijcie list do Wydawcy o rozwiązaniu umowy z winy Wydawcy i w związku z tym wystąpcie o wycofanie wszystkich twoich książek ze sprzedaży pod rygorem zgłoszenia sprawy do prokuratury. To jest pierwszy krok, ale ogólnie to nie jest za wesoło.
      Ja skończyłem współpracę z wydawcą i udało mi się odebrać w ten czy w inny sposób swoje tantiemy ( cześć w moich książkach). To było w 2010 roku, Dzisiejsi Autorzy nie mają już takich szans w każdym razie z tym wydawnictwem
      • kol.3 Re: wydawca nie płaci-proces 04.06.12, 06:21
        To jest tłumaczenie książki zagranicznej, więc nie wiem czy taka możliwość prawnie istnieje. Dystrybutor książki (książę sprzedaje jedna sieć księgarska) nie chce podać danych dotyczących sprzedaży książki, bo twierdzi, że ma umowę z wydawcą, a tłumacz nie jest stroną umowy.
        • pisam Re: wydawca nie płaci-proces 04.06.12, 09:45
          Z punktu prawnego - ma rację. A jeśli chodzi o sieć M. to nic ci nie powiedzą... Nie chcę cię zniechęcać ale księgowość można tak twórczo prowadzić, że nawet sąd nie będzie w stanie ocenić ile czego sprzedał Wydawca. Wystarczy, że powiedzą, że nie prowadzili rozliczenie tytułami... a w fakturach będzie "rozliczenie sprzedaży książek w m-c ... " Zawsze można żądać wglądu do faktur za druk - często (choć nie zawsze) drukarnia podaje ile wydrukowała jakiego tytułu - wtedy po odjęciu stanu magazynowego można dojść ile poszło w Polskę :-)
          Nie zazdroszczę :-)
          • kol.3 Re: wydawca nie płaci-proces 04.06.12, 18:42
            Sieć mnie specjalnie nie obchodzi. Wydawca sprawozdawał okresowo ile egz. sprzedał i ile się należy. A że sieć M jest lewa to już zdążyliśmy zauważyć.
            Poza tym sieć musiała się jakoś z wydawcą rozliczać, bez przesady. Wydawcy się zrobi koło piór.
    • rossina Re: wydawca nie płaci-proces 04.06.12, 15:33
      Jeśli można, podepnę się pod ten wątek. W umowie mam zapis, że wydawca zapłaci po przyjęciu utworu, a teraz mnie poinformował, że będzie zwlekał przez 3-4 miesiące. Czy to jest wystarczający powód do wypowiedzenia umowy? W mailu pracownik wydawnictwa poinformował mnie, że utwór jest przyjęty.
      R.
      • nobullshit Re: wydawca nie płaci-proces 04.06.12, 20:37
        rossina napisał(a):
        > Czy to jest wystarczający powód do wypowiedzenia umowy?
        Chyba tak, ale imho wypowiedzenie umowy nie przyspieszy wyciągnięcia od wydawcy honorarium. Może zacznij od wysłania wezwania do zapłaty?
    • nobullshit Kolu i Rossino? 04.06.12, 20:38
      Czy moglibyście napisać, ku przestrodze innych, o jakie wydawnictwa chodzi?
      • rossina Re: Kolu i Rossino? 06.06.12, 09:17
        Chętnie podam nazwę wydawcy po zakończeniu sprawy.
    • nomina Re: wydawca nie płaci-proces 06.06.12, 21:05
      Primo: jaka to jest kwota?

Secundo: jak wyglądała egzekucja płatności i jakie warunki?

Od tego zależy dalsze postępowanie. Jeśli kwota jest do 10 tys. zł, to postępowanie uproszczone, w zależności od formy należności - postępowanie upominawcze lub nakazowe. To jest szybkie (ok. miesiąca od złożenia pozwu rozprawa niejasna, dwa tygodnie po wyroku nakaz zapłaty), czy efektywne - powiem Ci, jak będę miała nakaz zapłaty z nadaną klauzulą wykonalności :).
      • kol.3 Re: wydawca nie płaci-proces 19.06.12, 18:19
        Ale dłużnik może się odwołać co z pewnością zrobi.
        • nomina Re: wydawca nie płaci-proces 23.06.12, 14:06
          W każdej sytuacji może, więc to nie ma nic do rzeczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka