martaformat 03.07.14, 12:29 Dzień dobry, chciałabym Was prosić o wypowiedzi z doświadczeniami w tym temacie. Kiedy można poprosić? O ile? Wydawnictwo duże i solidne, dobre opinie na rynku. Proszę o pomoc. Dzięki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: Zaliczki. 03.07.14, 15:50 Najlepiej przy podpisywaniu umowy. Najwięcej ile uda się wynegocjować - może się zdarzyć, że to będą jedne pieniądze, jakie dostaniesz za książkę, chyba że sprzeda się ponad zaliczkę, czego Ci życzę :) Odpowiedz Link
jo.nka Re: Zaliczki. 09.07.14, 01:41 Temat zaliczki powinien być poruszony w umowie. Z mojego doświadczenia ( dwa różne wydawnictwa) wypłacana jest 2 tygodnie po podpisaniu umowy. Jej wysokość jest mocno chwiejna, za moją pierwszą książkę dostałam 5 tysięcy, za drugą 7, za trzecią 10. Pamiętaj jednak, że wysokość zaliczki odciągana jest od tego co zarobisz z książki później. Odpowiedz Link
50acorns Re: Zaliczki. 09.07.14, 09:33 Takie wydawnictwa, które płacą zaliczki należy jak naszybciej wpisac na Białą Listę, o ile ona jeszcze funkcjonuje. Ani Bellona, ani Videograf nie chcieli słyszeć o żadnej zaliczce (dla tłumacza), ale wcześniej też współpracowałam WAB, Światem Książki i trzema innymi wydawnictwami. Wszędzie patrzyli na mnie jak na idiotkę gdy wspomniałam, o zaliczce, mamy kryzys i nie płacimy zaliczek, coś takiego zawsze słyszałam. Odpowiedz Link
martaformat Re: Zaliczki. 14.07.14, 22:36 Dziękuję Wam za pomoc. To taka sytuacja, że zamówili u mnie książkę(sami się o to zwrócili, dość krótki, acz realny termin), muszę graniczyć inne aktywności zarobkowe, żeby napisać. > Takie wydawnictwa, które płacą zaliczki należy jak naszybciej wpisac na Białą L > istę, o ile ona jeszcze funkcjonuje. Ani Bellona, ani Videograf nie chcieli sły > szeć o żadnej zaliczce (dla tłumacza), ale wcześniej też współpracowałam WAB, Ś > wiatem Książki i trzema innymi wydawnictwami. Wszędzie patrzyli na mnie jak na > idiotkę gdy wspomniałam, o zaliczce, mamy kryzys i nie płacimy zaliczek, coś ta > kiego zawsze słyszałam. Odpowiedz Link
donatta Re: Zaliczki. 14.07.14, 22:52 Zaliczki autorskie dostawałam zawsze, o ile miałam takie życzenie. A nawet bez. Przy przekładach bywa różnie, jedni nie dają w ogóle, inni bardzo chętnie, jeszcze innych trzeba przekonywać, ale da się. Generalnie - jeśli książka jest obszerna, a termin długi, zaliczka jest b. realna. Przy krótkich terminach i mniejszych zleceniach nawet się nie upominam, bo po co dzielić stosunkowo małą kwotę na drobne raty? Co innego zaliczka z 12 000 PLN, a co innego z 2000 zł. Odpowiedz Link