Dodaj do ulubionych

redaktor z własną firmą

03.02.05, 12:25
Chciałam zapytać, czy ktoś z Was jest redaktorem i prowadzi własną działalność
gospodarczą. Nie chodzi mi o sytuację, gdy jest to de facto praca etatowa
(przychodzi się codziennie do pracy jak na etacie, ale oszczędza się na ZUS-ie),
tylko o pracę w domu lub dochodzącą do różnych redakcji. Ja pracuję do tej pory
na umowy o dzieło i zastanawiam się, czy rozsądniej by było założyć firmę.
Obserwuj wątek
    • mi_fiori Re: redaktor z własną firmą 04.02.05, 09:03
      Kiedys obowiazywal przepis, ze jesli pracuje sie na umowe-zlecenie dla jednego
      zleceniodawcy powyzej 3 miesiecy, to nalezy miec albo wlasna firme, albo
      zleceniodawca musi placic tak zatrudnionej osobie skladke ZUS.
      • malwinka_usenet Re: redaktor z własną firmą 04.02.05, 10:44
        Czy to też dotyczy umowy o dzieło?
        • millefiori Re: redaktor z własną firmą 04.02.05, 10:57
          Zastrzegam: tak mowil wydawca, z ktorym wowczas (pol. lat 90.) wspolpracowalam
          jako freelancer. Nie wiem, jakie przepisy obowiazuja obecnie, ale wowczas
          wszystkie redakcyjne zlecenia dlugoterminowe dostawalam na podstawie umowy o dzielo.
          • millefiori Re: redaktor z własną firmą 04.02.05, 11:07
            Rozwaz przykladowe argumenty "za i przeciw":

-jesli masz dzialalnosc - musiasz zaplacic skladke ZUS, niezaleznie od tego, czy
            w danym miesiacu osiagniesz dochod czy nie
            - jesli z roznych przyczyn nie chcesz czy nie masz mozliwosci podjecia pracy
            etatowej, a chcesz zaczac naliczac sobie udokumentowane lata aktywnosci
            zawodowej i zaczac zarabiac na ZUS-owska emeryture, to oczywiscie, jest to wyjscie
            - jesli nie masz obecnie ubezpieczenia - to takze jest to wyjscie
            - jesli masz ubezpieczenie i zlecenia lecz uwazasz, ze jako firma dostaniesz
            wiecej zlecen i bedziesz w stanie zarobic nie tylko godziwa pensje, ale takze i
            na ZUS - to mozna sprobowac, czemu nie.
            • malwinka_usenet Re: redaktor z własną firmą 04.02.05, 17:53
              Dziękuję za rady, millefiori :-) Tymczasem mam ubezpieczenie zdrowotne "z meża",
              na emeryturę ZUS-ową od odejścia z etatu trzy lata temu nie składam. Wcześniej
              miałam za mało zleceń, żeby myśleć o firmie, teraz jest ich więcej i wyglądają dość
              pewnie na przyszłość, dlatego rozważam założenie firmy. Muszę siąść i sobie to
              wszystko przeliczyć...
              • millefiori Re: redaktor z własną firmą 04.02.05, 18:33
                Jeszcze tu:
                praca.onet.pl/5542,1172394,artykuly.html
                Wklejam pro publico bono:)

Umowa o dzieło
                Wszystkie zasady, które obowiązują w przypadku umowy o dzieło zostały
                uregulowane w art. 627 - 646 Kodeksu cywilnego.
                Umowa o dzieło jest typem tzw. umowy rezultatu, gdyż przyjmujący umowę
                zobowiązuje się do "stworzenia" dzieła, za którego efekt jest ostatecznie
                odpowiedzialny wobec dającego zlecenie.

Wykonawcę zawierającego umowę o dzieło obowiązuje opłacenie podatku dochodowego.
                W miesiącu, w którym następuje wypłata wynagrodzenia za umowę o dzieło należy
                odprowadzić do urzędu skarbowego zaliczkę na podatek dochodowy, która wynosi 19%
                wynagrodzenia pomniejszonego o koszty uzyskania tego przychodu. Interesującym
                dla wykonawcy elementem umowy o dzieło jest opodatkowanie tylko połowy
                wynagrodzenia (koszt uzyskania przychodu wynosi wtedy aż 50 proc.) w przypadku
                działalności twórczej i autorskiej (jak np. napisanie broszury czy
                zorganizowanie koncertu).

Natomiast podpisanie umowy o dzieło nie zobowiązuje pracodawcy do udzielania
                urlopów, odpraw, zasiłków, itp. Dla pracodawcy zawieranie umowy o dzieło jest
                niewątpliwie opłacalne, bo nie musi on odprowadzać od niej składek na
                ubezpieczenia społeczne ani zdrowotne (chyba że umowa jest zawarta przez firmę z
                własnym pracownikiem).

Umowa zlecenie
                Drugą formą, równie popularną wśród pracodawców jest umowa zlecenie, której
                zasady zostały uregulowane w art. 734 - 751 Kodeksu cywilnego. Według
                znajdującego się tam zapisu umowa zlecenie polega na tym, że przyjmujący
                zlecenie zobowiązuje się do dokonania określonych czynności dla dającego
                zlecenie, za których ostatecznie efekt nie jest odpowiedzialny (odmiennie od
                umowy o dzieło). Mimo tej różnicy w przypadku umów: zlecenie i o dzieło sprawa
                podatku dochodowego została rozstrzygnięta dokładnie w ten sam sposób. Najpierw
                jest pobierana zaliczka na podatek dochodowy w wysokości 19% należności
                pomniejszonej o koszty uzyskania przychodu. Łącznie koszty te wynoszą 19%
                uzyskanego przychodu, choć mogą wzrosnąć w przypadku korzystania przez
                zleceniobiorcę z praw autorskich i praw pokrewnych, tzn. gdy konkretne zlecenie
                ma charakter działalności twórczej.

Jeśli umowa zlecenie jest jedynym tytułem do ubezpieczenia społecznego, to
                opłacanie składek na ZUS jest obowiązkowe. Składkę emerytalną i rentową
                finansują po połowie zleceniodawca i zleceniobiorca. Ubezpieczenie wypadkowe
                jest obowiązkowe - jeśli umowa jest wykonywana w siedzibie lub miejscu
                prowadzenia działalności przez zleceniodawcę (składkę na ubezpieczenie wypadkowe
                opłaca zleceniodawca, ubezpieczenie chorobowe jest dobrowolne). Od wynagrodzenia
                z tytułu umowy zlecenia należy również potrącić składkę zdrowotną.

Tak samo rzecz się ma w przypadku ubezpieczeń społecznych i zdrowotnych. W
                związku z tym, jeżeli umowa zostaje zawarta z podmiotem innym niż własny
                pracodawca (czy pracownik), to płacenie składek na te ubezpieczenia nie jest
                wymagane. Jeżeli natomiast strony umowy pozostają ze sobą w stosunku pracy to
                koniecznie powinniśmy ponieść koszty ubezpieczeń. Inaczej mówiąc jeżeli
                pracownik podpisze z pracodawcą, z którym będzie w stosunku pracy (czyli będzie
                pracował na podstawie umowy o pracę) umowę zlecenie to w świetle ustawy o
                ubezpieczeniach społecznych zostanie uznany za pracownika i będzie zobowiązany
                do opłacania składek od łącznego przychodu z umowy o pracę i od przychodów z
                umowy zlecenia.

Ważne: Nie opłaca się składek na ubezpieczenie społeczne od umów zlecenia
                zawartych z uczniami bądź studentami, którzy nie ukończyli 26 roku życia.

I jeszcze tu:

prawo.hoga.pl/_default_full.asp?strona=1&id=5582
                O ile sie orientuje, jako osoba fizyczna, nie prowadzac dzialalnosci
                gospodarczej nie mozesz zawrzec umowy z inna osoba fizyczna (prywatna).
                • millefiori Re: redaktor z własną firmą 08.02.05, 08:17
                  Na forum Tlumaczenia jest wlasnie przerabiany temat umowy o dzielo:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10100&w=20243406
    • nikita181 Re: redaktor z własną firmą 24.02.05, 19:41
      Czy mogabyś powiedzieć, jak znalazłaś taką pracę ? To moje marzenie, a nie wiem
      jak zacząć szukanie. Chodzić samej po wydawnictwach? Pisać do nich ? Chętnie
      będę pracować na umowę o dzieło. Chcialabym robić w życiu to, co lubię. Może
      coś doradzisz? Pozdrawiam
      • malwinka_usenet Re: redaktor z własną firmą 25.02.05, 15:14
        Nikita, czesc zlecen zdobylam polecona przez osoby z ktorymi pracowalam kiedys w
        wydawnictwie, ale mam tez fajna wspolprace z ogloszenia na Wirtualnym Wydawcy,
        bez zadnych znajomosci ani chodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka