nikita181 06.03.05, 20:13 czy ktoś zna przykladowe stawki za korektę ? proszę o pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mi_fiori Re: stawki za korektę 07.03.05, 07:22 Tu:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11943&w=15551678 Odpowiedz Link
nikita181 Re: stawki za korektę 07.03.05, 10:19 bardzo ci dziekuję, widzę, że jesteś w temacie. To z pewną nieśmiałością zapytam: czy korekta to naprawdę tylko sprawdzenie błędów, literówek, itp. czy merytoryczne też ? Jakoś nie mogę uwierzyć, że ktoś za to płaci. Przecież to proste, a jakie przyjeme ! dla mnie na przykład. Czy może jest jeszcze coś , o czym nie wiem i w swojej naiwności się łudzę ? Odpowiedz Link
ardjuna Re: stawki za korektę 07.03.05, 14:12 nikita181 napisała: > czy korekta to naprawdę tylko sprawdzenie błędów, literówek, itp. czy > merytoryczne też ? Jakoś nie mogę uwierzyć, że ktoś za to płaci. Przecież to > proste Korekta to nie redakcja, więc 'merytoryczne' nie muszą Cię obchodzić (co nie znaczy, że zwalnia to od myślenia :). Naprawdę dobra korekta wcale prostą rzeczą nie jest - a przepuszczone literówki itp. lubią się złośliwie ujawniać dopiero po wydrukowaniu "dzieła" :))) Odpowiedz Link
autumna Re: stawki za korektę 07.03.05, 15:17 Po pierwsze nie takie proste, bo wiekszość osób uważających, że UMIE stawiać przecinki, robi to źle, bo posługuje się wpojonymi przez szkołę schematami, że zawsze stawia się przed "że", a nigdy przed "i" - a to wcale nie jest prawda. A po drugie, kiedy po raz trzeci przelatujesz ten sam tekst (dobra korekta to minimum dwa czytania), który w dodatku bywa dla Ciebie nudny jak flaki z olejem, to przestajesz uważać, że to lekki kawałek chleba... Odpowiedz Link
millefiori Re: stawki za korektę 08.03.05, 10:16 Dodalabym: -czytanie ze zrozumieniem, -czytanie na glos, a przynajmniej mruczenie pod nosem korygowanego tekstu bardzo pomaga we prowadzaniu wlasciwej interpunkcji. Odpowiedz Link