Dodaj do ulubionych

Format tekstu

24.11.06, 15:11
Wiem, że tego tematy były dziesiątki razy poruszane na tym forum, ale nigdzie
nie znalazłam jasnej odpowiedzi.
W najbliższym czasie planuje wysłać wydruk z powieścią do wydawnictwa. Dlatego
proszę o jakiś link do strony z informacjami dot. formatowania tekstu (ile
znaków na stronie, interlinie, akapity itp.) ewentualnie o informację od kogoś
kto się na tym zna.
Z góry dziękuję i przepraszam tych, których irytuje poruszanie tego samego
tematu po raz enty.
Obserwuj wątek
    • jacek1f albo wybierasz Ty albo kazdego wydawnictwa pytasz. 24.11.06, 17:26
      Czyli wybierz Ty:
      1800 znakow ze spacjami na stronie A4 60 x 30 :-)
      Akapity tabulatorem raz.

:-)
      Ustaw w wordzie 10 i zobacz ile sie miesci łądnie żeby było miejsce z dwóch
      stron na ewentualne (wymarzone przez kazdego autora) uwagi ;-)))

I tyle.
      powodzenia
      • hajota Re: albo wybierasz Ty albo kazdego wydawnictwa py 24.11.06, 17:38
        jacek1f napisał:

> Akapity tabulatorem raz.

A czemu tabulatorem? Można przecież w Wordzie (i nie tylko) ustawić wcięcie
        pierwszego wiersza akapitu.
        • jottka Re: albo wybierasz Ty albo kazdego wydawnictwa py 24.11.06, 20:03
          właśnie miałam zadać to samo pytanie:) a poza tym w wypadku pisarza czy pisarki
          ilość znaków nie ma zapewne tak wielkiego znaczenia, ale gdyby tłumacz ustawiał
          sobie akapity tabami, to by dostał po uszach od klienta za nabijanie znaków
          • hajota Re: albo wybierasz Ty albo kazdego wydawnictwa py 24.11.06, 20:35
            Ja czasami zajmuję się łamaniem prostych tekstów do czasopisma wydawanego przez
            kolegę i mam ochotę mordować autorów, którzy ustawiają akapity tabami albo, co
            gorsza, spacjami.
            • jottka Re: albo wybierasz Ty albo kazdego wydawnictwa py 24.11.06, 22:08
              to mi przypomina, że dostając teksty do tłumaczenia od szacownych instytucji
              publicznych od razu mogę uczynić słuszną dedukcję co do wieku i stanowiska autora:)

otóż autor czy autorka starsi wiekiem i piastujący godność typu profesorskiej
              piszą zwykle swe dzieła ręcznie, po czym dają do przepisania pani sekretarce,
              która większość życia na maszynie pisała - po każdym zdaniu na końcu akapitu
              jest spacja! po każdym dwukropku spacja, choć wyliczenie leci od następnego
              wersu, puste spacje niepousuwane z tekstu, tabele oczywiście formatowane
              spacjami itepe itede hej ho
              • hajota Re: albo wybierasz Ty albo kazdego wydawnictwa py 24.11.06, 22:38
                Tiaa, i te spacje _przed_ przecinkami lub dwukropkami - to podobno francuska moda.
                • jacek1f a to przepraszam, ja tabulatory potem 25.11.06, 10:57
                  - tylko tabulatory zamieniam jednym makro we wciecia... i stąd mi się wzięło:-)

• jottka Re: a to przepraszam, ja tabulatory potem 25.11.06, 11:15
                    to jednakowoż metoda prawą ręką do lewego ucha, acz jak sie uprzemy, to możemy
                    makra pisać i w celu uzyskania wielkiej litery na początku zdania
    • hajota Re: Format tekstu 24.11.06, 22:30
      Przepraszam, my tu gadu gadu, wpadamy w dygresje, a odpowiedź znajdziesz tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11943&w=50971269&v=2&s=0
    • mefista7 Re: Format tekstu 25.11.06, 12:15
      Pisze czcionką Times New Roman (rozmiar 12), marginesy lewy i prawy mam po 275
      mm, dolny i górny także po tyle, interlinię 1,5 wiersza i wciąż 2000 znaków na
      stronie. Myślicie, że można to uznać za wymagane "około 1800 znaków na stronie"?

• mysia-mysia Re: Format tekstu 25.11.06, 12:59
        nie, bo jak się wezmą do liczenia to ci odrzucą tekst!!! próbuj dalej :P
        • hajota Re: Format tekstu 25.11.06, 13:42
          Oj, nie strasz człowieka :-))) Ja mam ustawiony szablon - Times 13, interlinia
          1,5, marginesy lewy 3,5 cm, prawy 2,5; wychodzi ponad 2000 znaków na stronie i
          od lat nikt się jakoś nie czepiał.
          • jacek1f Jottko - ja mówie o wlewaniu i łamaniu tekstu! :-) 26.11.06, 16:50
            Jak juz jest zaakceptowany:-)))
            Nie mialem na mysli autorskiego zamieniania tabulatorow makrem w akapity...:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka