madzik744 18.11.08, 10:35 Pracuję nad pewnym tekstem. Być może powstanie powieść. Co należy zrobić, żeby wydać książkę? Wysłać rękopis do kilku wydawnictw? Jak to wygląda w praktyce? Proszę o jakieś informacje na ten temat. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: Wydanie książki 18.11.08, 10:54 Rękopis to niekoniecznie - raczej maszynopis. Najlepiej sprawdzić kto wydaje podobne książki (żeby nie iść z krwawym romansem do wydawnicy książek dla dzieci). Zorientować się czy szukają autorów, po czym wysłać swoją propozycję e-mailem lub pocztą tradycyjną w zależności od tego jak sobie życzą. Ale nie całość, tylko ciekawy fragment i streszczenie. I czekać :) Pobuszuj na tym forum, jest sporo na ten temat. Odpowiedz Link
chwis Re: Wydanie książki 18.11.08, 12:13 1. najlepiej nic nie robić i oszczędzić światu kolejnych grafomańskich wypocin. 2. rękopisu nie tylko nikt o zdrowych zmysłach nie będzie czytał, ale nawet nie weźmie do ręki... Odpowiedz Link
gamblerka Re: Wydanie książki 18.11.08, 14:01 Chwis, jak widzę, w zwykłej swojej formie... Odpowiedz Link
ciemnanocka Re: Wydanie książki 18.11.08, 14:08 na pewno się nie chwalić na tym forum. Bo jak Ci się uda (czego życzę z całego serca), to znajdą się tacy, co zaczną Ci mówić, jaka to Ty jesteś głupia i jaką beznadziejną książkę napisałaś, niezależnie od tego czy ją ktoś czytał, czy nie. Wytkną Ci wszystkie błędy redaktora, korektora, a na koniec stwierdzą, że odcień okładki jest do niczego. A Ty będziesz się przejmować, mimo iż ze wszystkich stron będziesz słyszeć, że książka fajna i będziesz dostawać maile od czytelników z podziękowaniami. Oczywiście, po kilku awanturach się wyluzujesz:)) A odpowiadając na Twoje pytanie: 1. pisać 2. znaleść w necie wydawnictwa, których profil wydawniczy jest zgodny z tym, co napisałaś 3. Do niektórych można wysłać fragmenty - zaakceptowanie fragmentu daje niezłego kopa do pisania:) 4. Gdy będziesz miała całość wysłać i czekać. Niekiedy wydawnictwa odpisują po kilku godzinach, kilku dniach, a jeden chciał wydać moją książkę dwa tygodnie po jej premierze:) Zatem różnie. Jak masz jakieś pytania - śmiało pisz na priva:) pozdrawiam Odpowiedz Link
gamblerka Re: Wydanie książki 18.11.08, 14:20 Nocka, no ja nie mogę z Tobą;-D Ale rację masz, to Ci muszę przyznać. Odpowiedz Link
chwis Re: Wydanie książki 18.11.08, 14:21 No tak, to, że żeby wydac książkę, trzeba ją napisać, to rzeczywiście rada godna tutejszego forum... Nie wpadłbym na to... Odpowiedz Link
ophelia78 Re: Wydanie książki 18.11.08, 16:02 Czy chwis to kolejne wcielenie micko-ileś tam??? bo styl wypowiedzi i poziom zjadliwości podobny... Odpowiedz Link
pierzastachmurka nie znaleść tak, żeby znaleźć:) 18.11.08, 20:06 No cóż, w złości zazwyczaj się coś wymsknie - pkt 2 porad:). Jak w tytule:( A tak w ogóle to wierzę " Ciemnanocko", że druga Pani książeczka będzie dużo lepsza:) Z krytyki można czerpać, czasem nawet garściami:) Odpowiedz Link
ciemnanocka Re: nie znaleść tak, żeby znaleźć:) 18.11.08, 21:19 no wlasnie, zrobilam babola:) przepraszam. Pierzastachmurko, ja tez mam nadzieję, że każda kolejna moja książka będzie lepsza:) Z konstruktywnej krytyki biorę garściami:) Odpowiedz Link
chwis Re: Wydanie książki 20.11.08, 19:12 Tu jest dobry poradnik: www.szwedzka.pl/nissaba_poradnik.html Odpowiedz Link