domville 23.06.09, 08:32 To może zainteresować kilka osób z tego forum :) www.ksiazka.net.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=17295 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorcia251 Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 23.06.09, 09:56 Jestem jak najbardziej za. Może się wybiorę na to spotkanie. Odpowiedz Link
nobullshit Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 23.06.09, 12:57 Rzeczywiście ciekawe. Oby tylko działalność STL nie wyglądała jak to, robią, (a raczej, czege nie robią), STP, ZLP, Związku Zawodowego Twórców (czy jak mu tam) etc, etc... Odpowiedz Link
pisam Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 23.06.09, 16:07 Gdyby ktoś tam był to proszę zaznaczyć, że w ramach stowarzyszenia powinno powstać koło - Stowarzyszenia Tłumaczy Literatury Polskiej, nie tylko obcej na język polski. Odpowiedz Link
yanga Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 29.06.09, 11:53 Nie wiedziałam wcześniej o tej inicjatywie, ale nazwiska na liście tłumaczy (przynajmniej anglojęzycznych) niewiele mi mówią. Organizatorzy nie zadali sobie trudu dotarcia do tłumaczy literatury za pośrednictwem prasy czy w inny sposób. Sam Portal Księgarski nie budzi mojego zaufania, ponieważ przy recenzjach książek nie podaje nazwisk tłumaczy. Może więc nowe Stowarzyszenie zaczęłoby od rozwiązania tego właśnie problemu? Odpowiedz Link
tlum-acz2 Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 08:45 yanga napisała: > Nie wiedziałam wcześniej o tej inicjatywie, ale nazwiska na liście > tłumaczy (przynajmniej anglojęzycznych) niewiele mi mówią. Gdzie można znaleźc te nazwiska? Odpowiedz Link
tlum-acz2 Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 09:53 Przepraszam, już znalazłem. Odpowiedz Link
lira_korbowa Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 10:26 To podaj, proszę, linka - bo mnie się nie udało. Odpowiedz Link
yanga Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 10:43 tlumacze.ksiazka.net.pl/?id=16 Odpowiedz Link
lira_korbowa Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 11:57 Aaa, to coś... Dzięki w każdym razie - tej "reprezentacyjnej" listy nie wzięłam na poważnie. Odpowiedz Link
tlum-acz2 Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 12:05 lira_korbowa napisała: > Aaa, to coś... > Dzięki w każdym razie - tej "reprezentacyjnej" listy nie wzięłam na > poważnie. Niepotrzebna zgryźliwość. Są młodzi, chcą działać, oby sie im udało. Odpowiedz Link
lira_korbowa Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 17:24 Zgryźliwość nie była moim zamiarem - jeśli młodzi chcą działać, to im się chwali. Inicjatywa wyglądałaby jednak poważniej i lepiej by wystartowała, gdyby na wstępie zapewnili sobie poparcie osób cenionych w środowisku. Odpowiedz Link
yanga Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 18:18 Absolutnie nie zamierzam ich deprecjonować, ale oceniać będę po owocach. Jeśli zmuszą np. Świat Książki (ale nie tylko) do zamieszczania w biuletynach i katalogach nazwisk tłumaczy, to osobiście zdejmę przed nimi kapelusz - może nawet przedtem specjalnie go sobie kupię ;-). Marzy mi się takie prężne, prestiżowe, opiniotwórcze Stowarzyszenie (nie powinno być łatwo do niego się dostać), które zadbałoby wreszcie o nasze interesy. Żeby wydawcy wiedzieli, że przynależność do niego jest gwarancją jakości, ale także, że żaden członek nie będzie pracował za obraźliwie niskie honorarium. No i jednak, nikomu nie ujmując, w gronie założycieli powinno się znaleźć kilku tłumaczy "z górnej półki". Odpowiedz Link
nobullshit Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 18:22 Ekhm... Nikt nam nie bronił tam pójść... Ale fakt, nie każdy czyta tę witrynę. Mogli się ogłosić szerzej. Z tym że - nie wiemy - może zapraszali najgórnieszą półkę, a ona nie przyszła? Odpowiedz Link
hajota Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 18:44 Informacja raczej nie była szeroko kolportowana, bo na tzw. spotkaniu pilotażowym zjawiło się raptem kilkanaście osób. A wiem o tym od kolegów z Branżowego Forum Tłumaczy, którzy się na to spotkanie wybrali. Wrażenia mieli pozytywne. (Relacja na BFT w dziale Z życia tłumacza). Na razie opracowywany jest statut, a we wrześniu ma się odbyć spotkanie założycielskie. Mam nadzieję, że informacja o nim dotrze do większej liczby osób. Jeśli będę w Warszawie, to się wybiorę. Yango, nastąpił przełom w Bulwie (hi, hi, czy ktoś pamięta, skąd się wzięło to powiedzenie?) i BiblioNetka zaczyna dopisywać nazwiska tłumaczy. Odpowiedz Link
nobullshit Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 02.07.09, 00:52 hajota napisała: > a we wrześniu ma się odbyć spotkanie założycielskie. Mam nadzieję, > że informacja o nim dotrze do większej liczby osób. Jeśli będę w > Warszawie, to się wybiorę. Ja też się postaram. Trzeba przestać marudzić i przynajmniej sprobować coś zrobić :) Odpowiedz Link
tradukistino Zebranie założycielskie 17.10.2009 10.10.09, 12:39 cytat z maila kierowanego do tłumaczy, którzy zadeklarowali chęć przynależenia: > "Drodzy Tlumacze i Tlumaczki, > > tekst statutu stowarzyszenia jest juz wlasciwie gotowy, wprowadzamy jeszcze > ostatnie poprawki i konsultujemy calosc z prawnikami - ostateczna wersje > przeslemy Wam w najblizszych dniach. > > Termin spotkania zalozycielskiego ustalilismy na 17 pazdziernika, na godz. > 12.00. Spotkanie odbedzie sie w Domu Literatury przy Krakowskim Przedmiesciu > 87/89, w auli na I. pietrze. Chcielibysmy zatwierdzic wtedy ostatecznie > statut, podpisac i przygotowac do rejestracji. Wszystkich zainteresowanych > serdecznie zapraszamy. Osobom zainteresowanym, ktore nie beda mogly byc > obecne, rozeslemy tekst do podpisu poczta. > > Kilka dni temu rozmawialismy na temat powstajacego Stowarzyszenia z prezesem > SPP (p. Sterna-Wachowiakiem). SPP zadeklarowalo chec wspolpracy ze > Stowarzyszeniem, na razie gotowe jest m.in. udostepniac nam sale na > spotkania. > > Pozdrawiamy serdecznie, > Justyna Czechowska > Tomasz Ososinski" Zebranie w terminie i miejscu jak wyżej, chodzi o Warszawę (gdyby ktoś miał wątpliwości). Każdy, kto chce należeć (i coś tam już przetłumaczył) może zgłaszać się do Tomka na adres: ososinski@yahoo.com, zostanie wtedy wpisany do bazy danych i będzie dostawał tego typu wiadomości bezpośrednio. Pozdrawiam :) tradukistino Odpowiedz Link
tradukistino Walne zebranie STL 17 lutego 2010 12.02.10, 12:16 W dniu 17 lutego 2010 o godz. 17.00 w auli Domu Literatury na I piętrze przy ul. Krakowskie Przedmieście 87/89 w Warszawie odbędzie się walne zebranie STL. Zarząd otrzymał odpowiedź z KRS-u w sprawie rejestracji stowarzyszenia. KRS domaga się wprowadzenia kilku drobnych zmian do statutu. Na dostosowanie statutu do wymogów KRS-u mamy 2 tygodnie, należy więc zebrać się i przegłosować propozycje zmian. Poza tym Zarząd chciałby przedstawić koncepcje działania na najbliższy rok i zapytać Was o opinie. Szczegóły dotyczące statutu i proponowanych zmian można znaleźć na stronie: tlumacze.ksiazka.net.pl/ Zapraszam wszystkich zainteresowanych. Odpowiedz Link
chomskybornagain1 Re: Walne zebranie STL 17 lutego 2010 18.02.10, 13:12 Wpisałem się formularzem do bazy tłumaczy ale jakoś się w niej nie znalazłem. Fajnie było by w niej być. No chyba że świętujecie chiński nowy rok, to jeszcze muszę poczekać na weryfikację :) Odpowiedz Link
hajota Re: Walne zebranie STL 17 lutego 2010 18.02.10, 13:33 Z tego, co pamiętam, jak się tam wpisywałam, nikt nie prowadzi żadnej weryfikacji. Próbowałeś napisać na mail kontaktowy? Kiedyś miałam kłopoty z logowaniem i po skontaktowaniu się z osobą z portalu problem został od razu rozwiązany. Odpowiedz Link
chomskybornagain1 Re: Walne zebranie STL 17 lutego 2010 19.02.10, 14:17 no właśnie mnie zweryfikowali :) Odpowiedz Link
tradukistino STL zostało ZAREJESTROWANE 19.06.10, 11:37 Witajcie, mam dla Was dobrą wiadomość: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury zostało WRESZCIE zarejestrowane!!! Zarząd chciałby spotkać się z członkami Stowarzyszenia i osobami zainteresowanymi członkostwem, aby omówić plany na przyszłość. Cytuję wiadomość od Prezesa: "Drogie Tłumaczki i Tłumacze, po kilku miesiacach korespondencji z KRS (bardziej i mniej sensownej) udalo nam sie w koncu zarejestrowac oficjalnie Stowarzyszenie Tlumaczy Literatury. Nasz numer w KRS-ie to: 000352066. Chcielibysmy spotkac sie z wszystkimi zainteresowanymi wzieciem udzialu w pracach Stowarzyszenia i omowic plan dzialania na najblizsze miesiace. Spotkac chcemy sie nie tylko z czlonkami - zaproszeni sa rowniez sympatycy i osoby zainteresowane statusem czlonka. Termin spotkania to: 29 czerwca (wt) godz. 18.00, a spotykamy sie jak zwykle w Domu Literatury, ul. Krakowskie Przedmiescie 87/89, w auli na I. p. Serdecznie zapraszam wszystkich w imieniu organizatorow, Tomasz Ososinski" Mam nadzieję, że spotkamy się w jak największym gronie :) Odpowiedz Link