Dodaj do ulubionych

Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury

23.06.09, 08:32
To może zainteresować kilka osób z tego forum :)

www.ksiazka.net.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=17295
Obserwuj wątek
    • dorcia251 Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 23.06.09, 09:56
      Jestem jak najbardziej za. Może się wybiorę na to spotkanie.
    • nobullshit Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 23.06.09, 12:57
      Rzeczywiście ciekawe.
      Oby tylko działalność STL nie wyglądała jak to, robią, (a raczej, czege nie
      robią), STP, ZLP, Związku Zawodowego Twórców (czy jak mu tam) etc, etc...
    • pisam Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 23.06.09, 16:07
      Gdyby ktoś tam był to proszę zaznaczyć, że w ramach stowarzyszenia powinno
      powstać koło - Stowarzyszenia Tłumaczy Literatury Polskiej, nie tylko obcej na
      język polski.
    • yanga Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 29.06.09, 11:53
      Nie wiedziałam wcześniej o tej inicjatywie, ale nazwiska na liście
      tłumaczy (przynajmniej anglojęzycznych) niewiele mi mówią.
      Organizatorzy nie zadali sobie trudu dotarcia do tłumaczy literatury
      za pośrednictwem prasy czy w inny sposób. Sam Portal Księgarski nie
      budzi mojego zaufania, ponieważ przy recenzjach książek nie podaje
      nazwisk tłumaczy. Może więc nowe Stowarzyszenie zaczęłoby od
      rozwiązania tego właśnie problemu?
      • tlum-acz2 Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 08:45
        yanga napisała:

> Nie wiedziałam wcześniej o tej inicjatywie, ale nazwiska na liście
        > tłumaczy (przynajmniej anglojęzycznych) niewiele mi mówią.

Gdzie można znaleźc te nazwiska?
        • tlum-acz2 Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 09:53
          Przepraszam, już znalazłem.
          • lira_korbowa Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 10:26
            To podaj, proszę, linka - bo mnie się nie udało.
            • yanga Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 10:43
              tlumacze.ksiazka.net.pl/?id=16
              • lira_korbowa Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 11:57
                Aaa, to coś...
                Dzięki w każdym razie - tej "reprezentacyjnej" listy nie wzięłam na
                poważnie.
                • tlum-acz2 Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 12:05
                  lira_korbowa napisała:

> Aaa, to coś...
                  > Dzięki w każdym razie - tej "reprezentacyjnej" listy nie wzięłam na
                  > poważnie.

Niepotrzebna zgryźliwość. Są młodzi, chcą działać, oby sie im udało.
                  • lira_korbowa Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 17:24
                    Zgryźliwość nie była moim zamiarem - jeśli młodzi chcą działać, to
                    im się chwali. Inicjatywa wyglądałaby jednak poważniej i lepiej by
                    wystartowała, gdyby na wstępie zapewnili sobie poparcie osób
                    cenionych w środowisku.
                    • yanga Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 18:18
                      Absolutnie nie zamierzam ich deprecjonować, ale oceniać będę po
                      owocach. Jeśli zmuszą np. Świat Książki (ale nie tylko) do
                      zamieszczania w biuletynach i katalogach nazwisk tłumaczy, to
                      osobiście zdejmę przed nimi kapelusz - może nawet przedtem
                      specjalnie go sobie kupię ;-). Marzy mi się takie prężne,
                      prestiżowe, opiniotwórcze Stowarzyszenie (nie powinno być łatwo do
                      niego się dostać), które zadbałoby wreszcie o nasze interesy. Żeby
                      wydawcy wiedzieli, że przynależność do niego jest gwarancją jakości,
                      ale także, że żaden członek nie będzie pracował za obraźliwie niskie
                      honorarium. No i jednak, nikomu nie ujmując, w gronie założycieli
                      powinno się znaleźć kilku tłumaczy "z górnej półki".
                      • nobullshit Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 18:22
                        Ekhm... Nikt nam nie bronił tam pójść...
                        Ale fakt, nie każdy czyta tę witrynę. Mogli się ogłosić szerzej.
                        Z tym że - nie wiemy - może zapraszali najgórnieszą półkę, a ona nie przyszła?
                        • hajota Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 30.06.09, 18:44
                          Informacja raczej nie była szeroko kolportowana, bo na tzw. spotkaniu
                          pilotażowym zjawiło się raptem kilkanaście osób. A wiem o tym od kolegów z
                          Branżowego Forum Tłumaczy, którzy się na to spotkanie wybrali. Wrażenia mieli
                          pozytywne. (Relacja na BFT w dziale Z życia tłumacza). Na razie opracowywany
                          jest statut, a we wrześniu ma się odbyć spotkanie założycielskie. Mam nadzieję,
                          że informacja o nim dotrze do większej liczby osób. Jeśli będę w Warszawie, to
                          się wybiorę.

Yango, nastąpił przełom w Bulwie (hi, hi, czy ktoś pamięta, skąd się wzięło to
                          powiedzenie?) i BiblioNetka zaczyna dopisywać nazwiska tłumaczy.
                          • nobullshit Re: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury 02.07.09, 00:52
                            hajota napisała:
                            > a we wrześniu ma się odbyć spotkanie założycielskie. Mam nadzieję,
                            > że informacja o nim dotrze do większej liczby osób. Jeśli będę w
                            > Warszawie, to się wybiorę.

Ja też się postaram. Trzeba przestać marudzić i przynajmniej sprobować coś zrobić :)

• tradukistino Zebranie założycielskie 17.10.2009 10.10.09, 12:39
      cytat z maila kierowanego do tłumaczy, którzy zadeklarowali chęć przynależenia:

> "Drodzy Tlumacze i Tlumaczki,
      >
      > tekst statutu stowarzyszenia jest juz wlasciwie gotowy, wprowadzamy jeszcze
      > ostatnie poprawki i konsultujemy calosc z prawnikami - ostateczna wersje
      > przeslemy Wam w najblizszych dniach.
      >
      > Termin spotkania zalozycielskiego ustalilismy na 17 pazdziernika, na godz.
      > 12.00. Spotkanie odbedzie sie w Domu Literatury przy Krakowskim Przedmiesciu
      > 87/89, w auli na I. pietrze. Chcielibysmy zatwierdzic wtedy ostatecznie
      > statut, podpisac i przygotowac do rejestracji. Wszystkich zainteresowanych
      > serdecznie zapraszamy. Osobom zainteresowanym, ktore nie beda mogly byc
      > obecne, rozeslemy tekst do podpisu poczta.
      >
      > Kilka dni temu rozmawialismy na temat powstajacego Stowarzyszenia z prezesem
      > SPP (p. Sterna-Wachowiakiem). SPP zadeklarowalo chec wspolpracy ze
      > Stowarzyszeniem, na razie gotowe jest m.in. udostepniac nam sale na
      > spotkania.
      >
      > Pozdrawiamy serdecznie,
      > Justyna Czechowska
      > Tomasz Ososinski"

Zebranie w terminie i miejscu jak wyżej, chodzi o Warszawę (gdyby ktoś miał
      wątpliwości).
      Każdy, kto chce należeć (i coś tam już przetłumaczył) może zgłaszać się do Tomka
      na adres: ososinski@yahoo.com,
      zostanie wtedy wpisany do bazy danych i będzie dostawał tego typu wiadomości
      bezpośrednio.
      Pozdrawiam :)
      tradukistino
      • nobullshit Ktoś był i opowie? 25.10.09, 18:50
        Albo coś podlinkuje?
    • tradukistino Walne zebranie STL 17 lutego 2010 12.02.10, 12:16
      W dniu 17 lutego 2010 o godz. 17.00 w auli Domu Literatury na I piętrze przy ul.
      Krakowskie Przedmieście 87/89 w Warszawie odbędzie się walne zebranie STL.
      Zarząd otrzymał odpowiedź z KRS-u w sprawie rejestracji stowarzyszenia. KRS
      domaga się wprowadzenia kilku drobnych zmian do statutu. Na dostosowanie statutu
      do wymogów KRS-u mamy 2 tygodnie, należy więc zebrać się i przegłosować
      propozycje zmian.
      Poza tym Zarząd chciałby przedstawić koncepcje działania na najbliższy rok i
      zapytać Was o opinie.
      Szczegóły dotyczące statutu i proponowanych zmian można znaleźć na stronie:
      tlumacze.ksiazka.net.pl/
      Zapraszam wszystkich zainteresowanych.
      • chomskybornagain1 Re: Walne zebranie STL 17 lutego 2010 18.02.10, 13:12
        Wpisałem się formularzem do bazy tłumaczy ale jakoś się w niej nie znalazłem.
        Fajnie było by w niej być. No chyba że świętujecie chiński nowy rok, to jeszcze
        muszę poczekać na weryfikację :)
        • hajota Re: Walne zebranie STL 17 lutego 2010 18.02.10, 13:33
          Z tego, co pamiętam, jak się tam wpisywałam, nikt nie prowadzi żadnej
          weryfikacji. Próbowałeś napisać na mail kontaktowy? Kiedyś miałam kłopoty z
          logowaniem i po skontaktowaniu się z osobą z portalu problem został od razu
          rozwiązany.
          • chomskybornagain1 Re: Walne zebranie STL 17 lutego 2010 19.02.10, 14:17
            no właśnie mnie zweryfikowali :)
    • tradukistino STL zostało ZAREJESTROWANE 19.06.10, 11:37
      Witajcie,
      mam dla Was dobrą wiadomość: Stowarzyszenie Tłumaczy Literatury zostało WRESZCIE
      zarejestrowane!!!
      Zarząd chciałby spotkać się z członkami Stowarzyszenia i osobami
      zainteresowanymi członkostwem, aby omówić plany na przyszłość.
      Cytuję wiadomość od Prezesa:

"Drogie Tłumaczki i Tłumacze,

po kilku miesiacach korespondencji z KRS (bardziej i mniej sensownej)
      udalo nam sie w koncu zarejestrowac oficjalnie Stowarzyszenie Tlumaczy
      Literatury. Nasz numer w KRS-ie to: 000352066.

Chcielibysmy spotkac sie z wszystkimi zainteresowanymi wzieciem
      udzialu w pracach Stowarzyszenia i omowic plan dzialania na najblizsze miesiace.
      Spotkac chcemy sie nie tylko z czlonkami - zaproszeni sa rowniez sympatycy i
      osoby zainteresowane statusem czlonka.

Termin spotkania to: 29 czerwca (wt) godz. 18.00, a spotykamy sie jak
      zwykle w Domu Literatury, ul. Krakowskie Przedmiescie 87/89, w auli na I. p.

Serdecznie zapraszam wszystkich w imieniu organizatorow,
      Tomasz Ososinski"

Mam nadzieję, że spotkamy się w jak największym gronie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka