ojuciasan 10.08.09, 16:57 books.google.com/intl/pl/googlebooks/agreement/ Co sądzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ojuciasan Re: Program GOOGLE BOOKS - 11.08.09, 15:48 Nikt nie jest zainteresowany tematem? Tymczasem warto wiedzieć, bo sprawa jest gorąca i może zrewolucjonizować rynek książki! Zerknijcie jeszcze tutaj: www.pobierz.eu/n,169/Google_Book_Search_w_Polsce.html forum.sprawnymarketing.pl/marketing-online/google-books-czy-polskie-wydawnictwa-sie-przylacza-52/ Odpowiedz Link
nobullshit Re: Program GOOGLE BOOKS - 13.08.09, 01:12 ojuciasan napisała: > Nikt nie jest zainteresowany tematem? Ja bardzo, i dziękuję Ci za te linki. Zajrzałam, ale niestety, nie znalazłam jeszcze czasu, żeby przeczytać te informacje ze zrozumieniem. A że więcej osób się nie odzywa - wakacje. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Program GOOGLE BOOKS - 13.08.09, 03:01 Warto się zainteresować, bo temat raczej nikogo z nas nie ominie, i to zarówno jeśli chodzi o wydawców, jak i autorów/tłumaczy, tym razem zgodnie po tej samej stronie :-) Odpowiedz Link
nomina Re: Program GOOGLE BOOKS - 28.08.09, 20:33 Ale jak to w sumie działa? Słyszałam o tej ugodzie, tylko nie widziałam nigdzie konkretów - wzoru umowy dla wydawcy itd. Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Program GOOGLE BOOKS - 28.08.09, 20:43 Sprawdź te linki, które podałam, tam trochę na ten temat jest. I jeszcze coś takiego znalazłam: www.pik.org.pl/komunikaty,Komunikat_biura_z_dnia_11_03_2009.html Odpowiedz Link
nomina Re: Program GOOGLE BOOKS - 28.08.09, 20:59 Patrzyłam na te linki, ale to nie na mój wzrok. Trochę też nie rozumiem opcji "opt-out". Ani mnie kto informował o czymkolwiek, ani się zapisywałam. Do wypisania się potrzebna jest wcześniejsza świadoma zgoda na zapisanie. Fakt, nie należę do żadnych spędów wydawniczych, ale jeśli chce się skanować książki, tak trudno rozesłać informacje do tych kilkuset wydawców? Ileż to roboty - skoro BN dysponuje danymi wydawców, a mailing to kwestia minut? Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Program GOOGLE BOOKS - 28.08.09, 21:10 Wydawcy są chyba raczej zorientowani. Mnie bardziej interesuje ta sprawa z punktu widzenia autorów. Nie bardzo potrafię to jeszcze ogarnąć, dlatego sadzę, że warto przedyskutować. Zapewne jest to problem nie do uniknięcia na przyszłość, więc trzeba by przeanalizować zalety i ewentualne zagrożenia... Odpowiedz Link
f-ox Re: Program GOOGLE BOOKS - 08.09.09, 19:15 Sądzę, że to nowa szansa dla pisarzy i dla ich książek. To przełom kulturowy :-) Odpowiedz Link
nomina Google Books - nowe aspekty 20.12.09, 19:55 I właśnie tego się obawiałam: technologie.gazeta.pl/technologie/1,81010,7384536,Google_winne_nielegalnej_dystrybucji_ksiazek.html Odpowiedz Link
jacek1f ostatnio... 20.12.09, 22:30 Ugoda między Google Books a protestującymi? 9 listopada w sądzie Nowego Jorku przedstawiciele wydawców i autorów wraz przedstawicielami Googla złożyli poprawioną treść osiągniętej ugody w sprawie skanowania książek przez serwis Google Books. Decyzja sądu ma zapaść na początku 2010 roku. W ramach projektu Google Books Search do Internetu miałoby trafić 10 mln książek – jednak przeciwko niemu i łamaniu praw autorskich zaprotestowało Zrzeszenie Twórców, Stowarzyszenie Wydawców Amerykańskich oraz pewną liczą autorów. W związku z ugodą, umowa gwarantuje amerykańskim wydawcom i autorom 125 milionów dolarów. Google Books szerokie kontrowersje budzi również w Europie, a więc Google postanowił zrobić pojednawczy gest i obiecał, że z procesku skanowania wyłączone będą książki, które są dostępne do kupienia w sklepach – chyba, że właściciele praw autorskich zdecydują inaczej. Źródło: Gazeta Wyborcza Odpowiedz Link