sussi 03.05.05, 00:38 dziewczyny w ktorym w koncu dniu cyklu trzeba robic hormony nadnercz czyli min androstedion. bo ja mam wszystkie badania oprocz wlasnie tych i nie wiem a nie moge znalezazc na forum? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wertepka Re: hormony nadnerczy... 03.05.05, 10:10 sussi, to trochę obojętne według mojego lekarza, możesz zrobić w 21 d.c. androstendion i 17-OH progesteron (tez nadnerczowy wybitnie), albo oba w 3 d.c. Tak mi powiedziano. JA miałam androstendion w 3 a 17-OH prog w 21. ale chyba lepiej zrób oba w jednym cyklu, będzie bardziej miarodajnie. Odpowiedz Link
sussi Re: hormony nadnerczy... 05.05.05, 00:40 czyli co jak zrobie androstedion i ten 17 OH progesteron w 3 dniu cyklu to bedzie dobrze?;] prosze dziewczyny napiszcie mi bo dzis mam juz 2 dzien cyklu aaa!!;] ;] Odpowiedz Link
czarodziejka24 Re: hormony nadnerczy... 05.05.05, 00:44 robiłam te dwa badania 17 OH progesteron i andro... niedawno mój endo mi kazał zrobić zaraz po miesiączce żebym się zmieściła miedzy 5 d.c a 7 d.c. Zrobiłam 5 d.c powiedział super zresztą on dokładnie mi rozpisuje co kiedy mam robic. :) Odpowiedz Link
morando Re: hormony nadnerczy... 03.05.05, 10:21 ja mialam zrobic 17-OH miedzy 5 a 7 dniem cyklu "17-OH progesteron w pierwszej fazie cyklu jest produkowany wyłącznie przez nadnercza (a w drugiej fazie również przez ciałko żółte)." oto cytat z artykulu "Niepłodność kobieca. Interpretacja wyników badań hormonalnych. Część 3. Androgeny, SHGB i 17-OH progesteron." z forum ginekologicznego (medforum) - polecam jesli jeszcze nie czytalas pozdrawiam Odpowiedz Link
wertepka Re: hormony nadnerczy... 03.05.05, 11:19 hej tak, czytałam ten artykuł. ja robiłam zgodnie z zaleceniem lekarza. 17-OH robiony w drugiej fazie wyszedł mi podwyższony, ale podobno dopiero wynik 5 krotnie ponad normę może niepokoić. Mysle, że trzeba się po prostu trzymać tego, co mówi konkretny lekarz, bo moje wyniki był niby zle według norm, ale biorąc całosciowy "ogląd" mojej w=sytuacji to się okazało, że to lekkie podwyższenie nie ma dużego znaczenia. trzymajcie się! Odpowiedz Link
sussi Re: hormony nadnerczy... 03.05.05, 12:46 a mozecie mi podac linka do tego artyukolu. bo ja ostatnio stracilam swojego lekarza a musze te badania zrobic i jestem w kropce. dziekuje z gory;] Odpowiedz Link
morando Re: hormony nadnerczy... 03.05.05, 20:28 wertepka pisalam do sussi o tym artykule ;)) sussi oto link, ale chyba musisz sie tam zarejestrowac zeby to odczytac www.forumginekologiczne.pl/md.php?name=mtxt&file=article&sid=1909 pozdrawiam Was dziewczyny Odpowiedz Link
sussi Re: hormony nadnerczy... 05.05.05, 00:43 to juz nie wiem czy w 3 dniu cyklu czy w 5 ;/ Odpowiedz Link
milutka31 Re: hormony nadnerczy... 10.05.05, 10:33 Androstendion, testosteron i DHEA-S lekarz kazał mi zrobić miedzy 3a a7 dc, ze wskazaniem na 3.I tak też zrobiłam. Odpowiedz Link
nacht_vogel Re: hormony nadnerczy... 03.02.06, 21:08 Odebrałam dzis wyniki badan 17-OH progesteron i wyszło ze mam wysoko ponad normę!! Czy ktoś też tak miał, i czy są jakieś szanse wyleczenia tego na stałe? Być może odnalazłam w końcu przyczynę swojej choroby..;( Odpowiedz Link
wertepka Re: hormony nadnerczy... 03.02.06, 22:57 w którym dniu cyklu robiłaś i jaki miałaś dokładnie wynik + jakie normy podaje Twoje laboratorium? Odpowiedz Link
nacht_vogel Re: hormony nadnerczy... 04.02.06, 14:10 Niestety w żadnym dniu cyklu, bo juz 3 miesiace nie mam okresu... Wczesniej był 2 razy wywoływany proverą raz i raz luteina 50. Od odstawienia diane-35 mam takie straszne wahanie z okresem, raz jest, a raz go nie ma 2 miesiace. Teraz najdłuzej go nie mam bo juz ponad 3 miesiace, kobieta powiedziala ze narazie nie bedzie go znowu sztucznie wywoływac, tylko kazała mi zrobic najpierw to 17- OH Normy są takie: Faza folikularna: 0.19 - 1.82 Faza lutealna : 0.22 - 4.69 Postmenopauza : 0.20 - 1.72 Doustne śr. antykoncepcyjne: 0.18 - 2.51 A mój wynik to: 10.1 ng/ml ! Odpowiedz Link
wertepka Re: hormony nadnerczy... 04.02.06, 23:33 kochana, nie martw się na zapas. jednorazowy zły wynik o niczym nie świadczy, zrób koniecznie usg nadnerczy i inne hormony nadnerczowe. to dopiero pozwala postawić jakąkolwiek diagnozę. przerost nadnerczy diagnozowany jest przy 5- krotnym przekroczeniu normy, a Ty nie masz takiego przekroczenia. spokojnie, porób badania, i nie daj się leczyć sterydami po jednym tylko badaniu! Odpowiedz Link
nacht_vogel Re: hormony nadnerczy... 06.02.06, 15:42 zobaczymy... ide dzis do lekarza, zobaczymy co mi powie Odpowiedz Link
nacht_vogel Re: hormony nadnerczy... 06.02.06, 19:37 Lekarka skierowała mnie na USG nadnerczy.. Prawdopodobnie to z nimi jest coś nie tak. Powiedziala ze to sie ciężko leczy.. Moze nawet pół życia leki bede brac? O ile wczesniej nie wykituje przez to wszystko. Odpowiedz Link