medzi1 23.05.05, 21:36 Laski mam pytanie kiedy najlepiej zrobic badania hormonalne z krwi tzn chodzi mi o testosteron ,FSH i LH Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morando Re: badania hormonalne 23.05.05, 21:51 mi lekarz zalecil miedzy 5-7 dniem cyklu, te dni zaleza jakie pochodzenie danego hormonu chce sie ustalic - tak ja to rozumiem, ale moge sie myslic pozdrawiam Odpowiedz Link
turystka86 Re: badania hormonalne 23.05.05, 22:39 byłam u mojej lekarki właśnie dzisiaj i tak mi zaleciła: LH i FSH - od 1 do 4 dnia cyklu. prolaktyna, progesteron i testosteron- od 23 do 24 dnia cyklu. Odpowiedz Link
morando Re: badania hormonalne 23.05.05, 23:51 oto kilka cytatow z artykulu "Niepłodność kobieca. Interpretacja wyników badań hormonalnych. Część 3. Androgeny, SHGB i 17-OH progesteron." "Poziom androgenów jest względnie stały w cyklu za wyjątkiem okresu okołoowulacyjnego, kiedy ich stężenia wzrastają. Mamy w związku z tym dość dużą dowolność jeśli chodzi o wybór dnia cyklu odpowiedniego do badania.... Dodatkowo można zbadać również stężenie 17-OH progesteronu w pierwszej fazie cyklu. 17-OH progesteron w pierwszej fazie cyklu jest produkowany wyłącznie przez nadnercza (a w drugiej fazie również przez ciałko żółte)." A te badania robisz sama dla sibie czy chcesz isc do lekarza? Bo oni to lubia te swoje uznawane przez siebie dni, no ale najwazniejsze zebys wiedziala ktorego dnia cyklu je robisz, a jesli to jeszcze badania nieplatne to w ogole nie widze problemu. Natomiast jesli placisz to moze niepotrzebnie narazisz sie na koszty i zbytecznie cos zrobisz a cos inne wazne pominiesz? Duzo zalezy od lekarza. "Badania hormonalne przeprowadza się kilkakrotnie w celu określenia ich poziomu w poszczególnych fazach cyklu miesiączkowego." fajna ta teoria Zycze powodzenia Odpowiedz Link
medzi1 Re: badania hormonalne 24.05.05, 09:53 Dzieki morando troche sobie poczytałam ;)i sie dokształciłam.Płace za badanie ;(niestety, i lekarz kazal mi je zrobic w celu zmiany i doboru leczenia.A w jakiej cenie jest LH FSH i TESTOSEORON????Niewiecie laseczki gdzie moge je zrobic w Krakowie zeby byly tańsze niż wszedzie??? Odpowiedz Link