27.07.07, 11:51
Też mam problem z tą chorobą długo próbowałam wszystkich "złotych środków"
Diane-35 mi nie pomogło, kremy do depilacji, plastry, pęsęta, podrażniały
skórę twarzy a włosy odrastały ciemniejsze, udręka przerodziła się w
prawdziwy koszmar... Przez tyle lat wydałam tyle pieniedzy na tabletki,
kremy, woski aż w końcu powiedziałam dość i zdecydowałam się na zbieg laserem
diodowym, pani doktor powiedziała że jest najskuteczniejsza metoda w walce z
tą chorobą. Sam zabieg był trochę bolesny, broda była czerwona trochę
spuchnięta ale nie było tam już tych nieestetycznych czarnych włosków stopień
ich odrastania zależy od tego w jakiej fazie znajdował się włos, zabiegi
takie powtarza się co miesiąc jak poinformowała mnie pani doktor i z kazdym
razem włosków ma być coraz mniej ( w moim przypadku będzie ich
najprawdopodbniej 5)Dziewczyny! Nie umiem Wam powiedzieć czy to będzie
pożegnanie raz na zawsze z tym koszmarem ale tyle dobrego czytałam o tej
metodzie że chyba warto spróbować. A może któraś z Was sprawdziła już tę
metodę i podzieli się ze mną swoimi wnioskami
Obserwuj wątek
    • zanilk Re: hirsutyzm 27.07.07, 19:28
      Laser, jakich by nie dawał efektów, obecnie jest i tak uważany za najlepszy
      sposób w walce z nadmiernym owłosieniem (jeśli chodzi o usuwanie owłosienia,
      osłabić może również wosk, pasta cukrowa czy depilator elektryczny), również
      jeśli w grę wchodzą zaburzenia hormonalne. Jednakże warto zauważyć, że takie
      zaburzenia źle wpływają na jakość efektów, dlatego przed zabiegiem warto się
      przebadać (co chyba zrobiłaś skoro napisałaś, że masz problem z hirsutyzmem) i w
      razie ewentualnych zaburzeń hormonalnych-nieco się podleczyć.
      Co do efektów-sama jestem ciekawa jakie one są i jak długo się utrzymują (mam na
      myśli, jak wygląda stan wydepilowanego miejsca po upływie np. roku, dwóch lat od
      ostatniego zabiegu).

>A może któraś z Was sprawdziła już tę
      > metodę i podzieli się ze mną swoimi wnioskami
      No właśnie... wystarczy przed założeniem nowego tematu sprawdzić czy podobny już
      nie został założony;) (wiem, jestem czepialska). Niemniej jednak:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11944&w=60327561
      Tak czy owak życzę by efekty Cię zadowoliły i okazało się, że laser rzeczywiście
      może Ci pomóc:)
      Pozdrawiam.
      -------
      Nie polemizuj z idiotą-najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem-pobije
      doświadczeniem.
      • agata8813 Re: hirsutyzm 06.10.14, 23:18
        Dziewczyny ja miałam problem z nadmiernym owłosieniem, próbowałam wszystkiego laser nie pomoógł!!!!! Polecam elektrolizę to był jedyny zabieg który uparał się zu moim problemem, w szczególności polecam Panią Ewelinę, ta kobieta mi naprawdę pomogła przyjmuje w Warszawie w centrum
        • zuzanna_97 Re: hirsutyzm 29.12.14, 18:55
          Znam tem gabinet, dzięki temu forum trafiłam tam i jestem zachwycona , ja chodzę akurat do pani Magdy gdyż bardziej mi pasowały dni w ktorych przyjmuje ale polecam Wam jak coś obie ten zabieg. Nie mogę uwierzyć ze tyel czasu szukalam sposobu na te cholerne włosy....
          • misiaczke93 Re: hirsutyzm 30.12.14, 20:32
            No to jesteś kolejna ;)) ja też chodzę tam na elektrolizę :))
    • devika82 Re: hirsutyzm 28.07.07, 11:09
      Czesc :)

wlasnie... moze ja opisze swoj ciekawy i dosc optymistyczny przypadek.
      Jestem klasyczna, zdiagnozowana lata temu hirsutka. Biore jeanine od 2 lat
      nieprzerwanie, wczesniej byly inne "experymenty".
      Na laser chodzilam wiele razy...chyba z 10 zabiegow na twarz odebralam i nie
      widac bylo konca bo ciagle wlski odrastaly. Az w koncu stal sie cud :)
      Zabraklo mi pieniedzy na zabiegi laserem aleksandrytowym :) wiec przestalam
      chodzic i...nic. Wloski prawie nie odrastaja, a jesli juz to pojedyncze. Od
      zabiegu minelo pol roku.
      Oczywiscie, jestem swiadoma, ze jak tylko przestane brac pigulki to znow
      wszystko odrosnie, ale...poki co mam spokoj :)

Powodzenia :)
      • zanilk Re: hirsutyzm 28.07.07, 11:36
        Zapytam z ciekawości: masz jakieś zaburzenia? (Patrząc na fakt, iż się leczysz
        tabletkami to najprawdopodobniej tak).
        > Oczywiscie, jestem swiadoma, ze jak tylko przestane brac pigulki to znow
        > wszystko odrosnie, ale...poki co mam spokoj :)
        Może tak być, ale nie jest powiedziane, że tak będzie. Według mnie zrobiłaś ten
        błąd, że wybrałaś nieodpowiedni laser (laser aleksandrytowy bowiem nie usuwa
        owłosienia trwale, choć je osłabia, i wymaga zabiegów utrwalających, co pewien
        okres czas-najczęściej co 2-4 lata, rzadziej co roku. Najlepszym byłby laser
        diodowy, ponieważ on ma za zadanie trwałe usuwanie owłosienia).
        -------
        Prawdę zwykło się mówić w gniewie. (Gogol)
        Dlatego mnie nie prowokuj.
        • devika82 Re: hirsutyzm 30.07.07, 12:23
          Zapomnialam dodać ze mam PCO.
          jak pare lat temu wybieralam laser jego rodzaje nie były jeszcze tak popularne,
          teraz wybralabym diodowy.
          2-4 lata...nie :) tyle chyba nie wytrzymam, wloski pewnie odrosna.
          Po 2 latach brania pigulek (najpierw Diane35, potem Harmonet, dalej Jeanine)
          zrobilam 2-miesięczna przerwe (wtedy nie korzystalam z lasera) i wloski zaczely
          rosnac na twarzy w miejscach, w ktorych wczesniej ich nie bylo, byly czarne i
          grube, dlatego uwazam, ze po zaprzestaniu brania jeanine wloski po laserze
          odrosna, moze nawet ze zdwojoną siłą.
          Ja mam PCO, przeciez wiesz zanilk, że mi nawet diodowy nie pomoze trwale osunąć
          owłosienia. Nie ma sie co oszukiwać. Kiedys mój ulubiony ginekolog sugerował,
          że dopiero po urodzeniu dziecka tradzik i wloski mogą się uspokoić.
          Ja myślę, że zawsze juz będę miała problem z hormonami i włoskami, ale to jest
          coraz mneijszy problem :)

A Ty zanilk masz jakies doswiadczenia z laserem?
        • devika82 Re: hirsutyzm 30.07.07, 12:23
          Zapomnialam dodać ze mam PCO.
          jak pare lat temu wybieralam laser jego rodzaje nie były jeszcze tak popularne,
          teraz wybralabym diodowy.
          2-4 lata...nie :) tyle chyba nie wytrzymam, wloski pewnie odrosna.
          Po 2 latach brania pigulek (najpierw Diane35, potem Harmonet, dalej Jeanine)
          zrobilam 2-miesięczna przerwe (wtedy nie korzystalam z lasera) i wloski zaczely
          rosnac na twarzy w miejscach, w ktorych wczesniej ich nie bylo, byly czarne i
          grube, dlatego uwazam, ze po zaprzestaniu brania jeanine wloski po laserze
          odrosna, moze nawet ze zdwojoną siłą.
          Ja mam PCO, przeciez wiesz zanilk, że mi nawet diodowy nie pomoze trwale osunąć
          owłosienia. Nie ma sie co oszukiwać. Kiedys mój ulubiony ginekolog sugerował,
          że dopiero po urodzeniu dziecka tradzik i wloski mogą się uspokoić.
          Ja myślę, że zawsze juz będę miała problem z hormonami i włoskami, ale to jest
          coraz mneijszy problem :)

A Ty zanilk masz jakies doswiadczenia z laserem?
    • devika82 Re: hirsutyzm 06.08.07, 15:23
      Zanilk,
      doradz cos prosze.
      Wloski wolno odrastaja, sa male i cienkie ale czarne.
      Wciaz szkoda mi kasy na laser, wiec... wymyslilam ze moze za jakis czas uzyje
      wosku. Mozna kupic w sklepie taki gotowy do depilacji twarzy, ponoc woskowanie
      oslabia wloski.
      Skomentuj Zanilk :)

Pozdrawiam.
      • zanilk Re: hirsutyzm 06.08.07, 19:28
        Teoretycznie, owszem, depilacja woskiem włoski osłabia i mi pomogła (depilowałam
        nim nogi, które wcześniej przez kilka lat traktowałam maszynką) i wosk mi
        pomógł. Włoski się osłabiły, wolniej odrastają. Obecnie jestem na etapie
        użytkowania depilatora elektrycznego, bo jest wygodniejszy w obsłudze i daje
        porównywalne efekty.
        Jeśli zdecydujesz się na wosk, to sama polecam Strep, którego używałam. Jest
        jednym z tańszych wosków i najmocniejszych (moim zdaniem przebija nawet Veet).
        Ostrzegam jednak, że część osób na początku ma z woskiem problemy i nie może
        znieść "babrania się" w nim, ale to jest do wyuczenia. Ważne jest byś depilowała
        się regularnie, niezbyt często. Ja się depilowałam ok. co miesiąc, dwa, dając
        wcześniej nieco włoskom odrosnąć. Z czasem depilowałam się rzadziej, bo włoski
        były słabe, niemal niewidoczne, więc nie potrzebowałam się tak często "bawić"
        woskiem.
        Pozdrawiam.
        Aha-jeśli depilacja będzie robiona niewłaściwie to może okazać się nieskuteczna
        (nie należy włosków rwać, ale usuwać z cebulką, czyli dobrze nagrzać wosk, ale
        nie przesadzić, dobrze przykleić do skóry i oderwać zdecydowanym ruchem).
        -------
        Prawdę zwykło się mówić w gniewie. (Gogol)
        Dlatego mnie nie prowokuj.
        • devika82 Re: hirsutyzm 07.08.07, 10:05
          Zanilk,

bardzo, bardzo dziekuje za rade :)
          dokladna i konkretna :)
          chyba we wrzesniu sie na wosk zdecyduje, bo na razie wloski sa male
          i mi nie przeszkadzaja,

Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka