Dodaj do ulubionych

Ataki na RAZEM dla Zabrza

27.10.06, 21:21
Szanowni Forumowicze,

widzę, że ostatnio ataki na ugrupowanie, z którego
do Rady Miejskiej startuję również ja, nabrały na sile.
Niestety, nie jesteśmy w stanie odpowiadać na kłamliwe,
anonimowe, obraźliwe a często chamskie insynuacje,
gdyż wolimy spotykać się bezpośrednio z Wyborcami
i przekonywać ich, by nas poparli.

To, co dzieje się w tej chwili na forum, utwierdza mnie tylko
w przekonaniu, że nasi przeciwnicy boją się coraz bardziej.
Bo czemu mają np. służyć uwagi, że uśmiech
na plakatach jest ironiczny, że mamy za duże głowy itp.
Czy to jest w kampanii najważniejsze?!
Przecież to oczywiste, że to nie konkurs piękności,
no i może całe szczęście, bo raczej szans byśmy nie mieli...
Może jakaś merytoryczna dyskusja?
Co złego zawiera nasz program?
Czego nie spełniliśmy z naszych obietnic?

Należy jednak zareagować na kłamstwa, które
mają na celu zdyskredytować nas wszystkich
w oczach tych wszystkich z Państwa, którzy
nie znają być może szczegółów z zabrzańskiego
„światka” polityki, a mogą zasugerować się tymi anonimami na forum.

Nie zamierzam w tym miejscu komentować
i odnosić się do każdej bzdury na nasz temat,
ale zapewniam, że nikt z nas nie łamie prawa,
w tym prawa wyborczego,
że za uczciwość Pana Pelca mogę ręczyć,
że nie zrywamy plakatów konkurencji itd.....................

Pragnę zaprosić Państwa na nasze strony internetowe,
na których możecie Państwo znaleźć prawdziwe informacje
o naszym programie, ludziach, wydarzeniach itp.

www.razemdlazabrza.pl
www.mariuszwojtowicz.pl
www.borysbudka.pl

I jeszcze jedno, chyba najważniejsze:
pomimo ciągłych ataków na nas, na ugrupowanie Razem dla Zabrza,
na naszego kandydata na prezydenta Zabrza Mariusza Wójtowicza,
nie będziemy prowadzić brudnej i negatywnej kampanii
w stosunku do ŻADNEGO z ugrupowań i ŻADNEGO z kandydatów.

Możemy tylko zaapelować, by przyjrzeć się uważnie,
wszystkim programom i ludziom, co robili przez ostatnie
lata, jakie funkcje w tym mieście pełnili, czy rzeczywiście
nie mieli wpływu na nic, kogo mają w swoich szeregach...

A potem koniecznie iść i głosować, na tych najlepszych,
UCZCIWYCH i GOSPODARNYCH...

Pozdrawiam,

Borys Budka
usmiech@pro.onet.pl
www.borysbudka.pl

P.S. Z góry przepraszam, że nie odpowiem na kolejne ataki od razu,
ale proszę zrozumieć, że nie każdy jest w stanie śledzić
zabrzańskie forum GW 24 godziny na dobę, szczególnie będąc za granicą.
Obserwuj wątek
    • Gość: zabrzaneczka Razem zmienimy Zabrze :) IP: *.debacom.pl 27.10.06, 21:45
      Tak trzymać Panie Borysie! Mnie się akurat Pana plakat bardzo podoba :) Ale nie
      tylko dlatego będę na Pana głosować. Przecież to dzięki Pana interwencjom w
      Maciejowie za kopalnią poszerzono most - wreszcie jest bezpiecznie dla pieszych,
      rowerzystów i kierowców (wreszcie jadąc autem na kąpielisko nie boję się zwężki
      na zakręcie).
      Pozdrowienia!
      • borysbudka Re: Razem zmienimy Zabrze :) 27.10.06, 21:50
        Wielkie dzięki :)
        No i cieszę się, że z takiego IP,
        może nikt mnie nie oskarży, że puszczam wątek,
        a potem sam się chwalę :)))

Wstyd przyznać, ale o ten mostek walczyłem przeszło rok :(
        Niestety, skrzyżowania w Maciejowie (obok szkoły)
        - mimo obietnic prezydentów - nie udało się zmodernizować :(

Pozdrawiam,

Borys Budka
      • Gość: mostek Re: Razem zmienimy Zabrze :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 23:09
        Przez cztery lata mostek-wielkie osiągnięcie-brawo.
      • Gość: Bene Re: Razem zmienimy Zabrze :) IP: *.stk.vectranet.pl 01.11.06, 00:18
        Komu głos na wagę władzy?!

Tylko dzisiaj na Borysa!
        Bo w niedzielę oddam głos na ...ę!
    • badbox Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza 27.10.06, 21:55
      Mi się Twój plakat Borys też podoba, ale ten Sławka jest kiepski. Nie jestem
      jednak ani plastykiem, ani specjalistą z zakresu marketingu. Przejmować się
      moimi opiniami nie należy.
      Pozdrawiam i życzę reelekcji.
      Krzysztof
    • mario2 Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza 27.10.06, 21:58
      No proszę mamy kolejnego prawnika, któremu należałoby conieco wytłumaczyć. A
      może tylko wskazać link na właściwe dla takich wątków forum?
      Prosze na pierwszej stronie spojrzec na czerwony link: wybory2006.

To co Pan tutaj robi, to, nazwę to eufemistycznie- nadużycie. Znamienne zresztą
      dla pseudodziałaczy Pana pokroju.
      • Gość: Nico Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.stk.vectranet.pl 27.10.06, 22:05
        Całkiem pokaźny wywód!!
        Ale co z tego!!
        Proszę mi powiedzieć, czy państwa tez dotyczą limity na kampanie wyborczą?
        Bo z tego co widzę jest dość porządnie przekroczony!!
        A co będzie dalej!! Z Panem Wójtowiczem!
        • Gość: Nico Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.stk.vectranet.pl 28.10.06, 14:10
          Przepraszam!
          Czy dostanę odpowiedz na moje pytania???
          Panie prawniku!!
          Co z limitami na kampanie???
          Mam uzasadnione wątpliwości, że kampania prezydencka P.Wójtowicza dość mocno
          przekroczyła limit kosztów przeznaczonych na kampanie!!
          Nie jest to łamanie prawa i dobrych obyczajów??
          Proszę mi powiedzieć!!
          Jak jest z Pana ojcem?? Startuję z listy Samoobrony a Pan z Razem!! Co to jest?!
          Jakaś schizofrenia polityczna?
          A może pewna koncepcja polityczna, że jak nie ojciec to syn!!
          Ale zawszę ktoś na stołku!!
          Nie jest to jakaś wyrafinowana gra polityczna??
          Proszę mi powiedzieć!!
          Czy prawdą jest, że P. Pelec mając monopol na reklamę celowo zawyża cenę na
          miejsce reklamowe dla konkurencji!!??
          Czy jest to moralne???
      • Gość: Jadźka Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.debacom.pl 27.10.06, 23:17
        Mario2 wygania ludzi na forum wybory 2006.
        Ale ludzie wola korzystać z tego forum i tu dyskutować o wszystkim.
        Życia ludzkiego nie da się posegregować i powkładać w przegródki.
        Życie miasta w tym szczególnym czasie przedwyborczym zdominowane jest właśnie
        przez WYBORY. I co w tym złego, że ludzie wszystko widzą przez ten pryzmat: i
        kulturę i ekonomię i gminne personalia. To forum okrojone z tematyki wyborczej
        byłoby martwym forum.
        Mario2, nie bądź takim gniewnym moralistą bo pomyślę stary dziennikarzu że
        tetryczejesz :))
        • Gość: Jadźka Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.debacom.pl 27.10.06, 23:20
          I jeszcze jedno do Mario2;
          Czy ten plemnik z którego powstałeś też był taki zgryźliwy jak Ty?
          • mario2 Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza 27.10.06, 23:28
            nie mialem nigdy okazji poznac sie z plemnikiem z ktorego powstalem, wiec nie
            moge powiedziec jaki on byl.

Co do wyganiania ( jak to nazywasz) ludzi na forum o wyborach, to chce tylko
            unaocznic wszelkim prawym, sprawiedliwym, skutecznym i innym, ze maja za nic
            wszelkie normy i nie maja sie zamiaru do nich stosowac. Biedne miasto, biedni
            wyborcy.
            • Gość: Jadźka Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.debacom.pl 28.10.06, 04:11
              Oj, Mario, Mario - przecież dzieje się to we wszystkich miastach, nie tylko w
              Zabrzu.
              :))
              Przestań truć!
              • mario2 Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza 28.10.06, 08:38
                Więc Ty we wszystkich przejawach i miejscach tolerujesz sobiepaństwo tych,
                pożal się boże, wybrańców narodu? Może niech oni sobie tę swoja "wielką
                politykę" uskuteczniają mniej natrętnie? Ja się boje już włączyć żelazko, albo
                otworzyć lodówkę w obawie, czy nie wyskoczy z niej Budka albo Wereta.
                I jeszcze jedno. Ci Panowie akurat przez 4 lata dali pokaz impotencji i
                indolencji doprowadzając Zabrze do ruiny. Więc niech z łaski swojej dadzą sobie
                spokój z epatowaniem swymi pomysłami i mordami przynajmniej tu. Widziałaś przez
                4 lata chociaż jeden wpis któregoś z owych waszmościów tu na forum? Nagle teraz
                sobie przypomnieli, że internet jest też możliwością mydlania oczu wyborcom, to
                się uaktywnili. Po 12 listopada nie uświadczysz ich przez nstępne 4 lata .
                Elektorat jest ważny przed wyborami, po nich staje się zbędny. A jeśli już
                uparli się uszczęśliwiać nas swoimi przemyśleniami, decydując się na taką formę
                kampani, to niech zasiądą za kompem i uczciwie odpowiedzą na zadane im pytania.
                Bo same wstawianie linków do swoich stron, tudzież wypisywanie napompowanych
                banialuk, bez ustosunkowania się do głosów internautów, nie dosyć że jest
                nadużyciem ( wbrew regulaminowi forum ) to jeszcze śmierdzi totalnym
                lekceważeniem elekoratu.
                • borysbudka Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza 28.10.06, 09:03
                  > Więc Ty we wszystkich przejawach i miejscach tolerujesz sobiepaństwo tych,
                  pożal się boże, wybrańców narodu?

Cóż, może warto szanować wybór ludzi, a nie pieklić się nad tym, że ktoś został
                  wybrany...Nie z woli narodu, tylko dzięki głosom mieszkańców, po prostu...

Może niech oni sobie tę swoja "wielką politykę" uskuteczniają mniej natrętnie?
                  Ja się boje już włączyć żelazko, albo otworzyć lodówkę w obawie, czy nie
                  wyskoczy z niej Budka albo Wereta.

Zazdroszczę Ci żelazka, bo z mojego nawet jakbym się wyjątkowo starał może
                  wyskoczyć co najwyżej para...

> I jeszcze jedno. Ci Panowie akurat przez 4 lata dali pokaz impotencji i
                  indolencji doprowadzając Zabrze do ruiny. Więc niech z łaski swojej dadzą sobie
                  spokój z epatowaniem swymi pomysłami i mordami przynajmniej tu.

Cóż, nie zamierzam komentować ani swoich cech fizjologicznych (zapewniam Cię
                  jednak, że wszystko ze mną w porządku), ani anatomicznych - cóż mordy to chyba
                  nie mam, ale brak Twojej wiedzy na temat samorządu skomentuję - weź sobie
                  pierwszy lepszy podręcznik, przeczytaj, raz jeszcze przeczytaj, a jak zrozumiesz
                  zapraszam do dyskusji na temat tego, kto i co może w samorządzie, dobra?

> Widziałaś przez 4 lata chociaż jeden wpis któregoś z owych waszmościów tu na
                  forum? Nagle teraz sobie przypomnieli, że internet jest też możliwością mydlania
                  oczu wyborcom, to się uaktywnili.

Zapewniam Cię, że forum odwiedzam w miarę regularnie i zawsze pod swoim
                  nazwiskiem odpowiadam na zarzuty, pytania itp. Ale może tylko Ty swą frustrację
                  wyładowujesz wtedy, gdy jest okres przedwyborczy, no bo jako wielki moralizator
                  i znawca reguł tu panujących rościsz sobie prawo do pouczania wszystkich,
                  oczywiście zza zasłony nicka, bo chyba strach się przedstawić z imienia i
                  nazwiska...

> Po 12 listopada nie uświadczysz ich przez nstępne 4 lata. Elektorat jest ważny
                  przed wyborami, po nich staje się zbędny.

A próbowałeś kiedyś się ze mną skontaktować? Wtedy byś zrozumiał, co to znaczy
                  stały kontakt z mieszkańcami. Mój telefon komórkowy był zawsze jawny i do
                  dyspozycji w Biurze Rady Miejskiej.

> A jeśli już uparli się uszczęśliwiać nas swoimi przemyśleniami, decydując się
                  na taką formę kampani, to niech zasiądą za kompem i uczciwie odpowiedzą na
                  zadane im pytania.

A może byś zadał jakieś pytanie?

> Bo same wstawianie linków do swoich stron, tudzież wypisywanie napompowanych
                  banialuk, bez ustosunkowania się do głosów internautów, nie dosyć że jest
                  nadużyciem ( wbrew regulaminowi forum ) to jeszcze śmierdzi totalnym
                  lekceważeniem elekoratu.

Gadał dziad do obrazu! Odsyłam do stron, bo tam można wszystko o nas znaleźć.
                  Nie chcę używać tego forum jako pola do prowadzenia kampanii. A na jakie zarzuty
                  mam odpowiadać? Te bzdury o dużych głowach, czy że Sławek Pelec zrywa plakaty?
                  To są pomówienia, za które w normalnych warunkach można spotkać się w sądzie i
                  tyle. Ale tchórzostwo niektórych nie zna granic, więc pozostaje tylko
                  ubolewanie...I wiara, że normali ludzie nie sugerują się opiniami frustratów i
                  kłamców, znają nas dobrze i po prostu rozliczą za pomocą karty wyborczej.

Pozdrawiam,
                  Borys Budka
                  usmiech@pro.onet.pl
                  www.borysbudka.pl
                  • Gość: Wyborca-ona Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 11:31
                    Panie Borysie...
                    Pozwolilabym sobie zauwazyc za akurat pan jest osoba szanowaną w zabrzu,ale
                    niestety pan Pelec czy pan Olichwer maja raczej złą opinię.I z tego wynikają
                    ataki na Razem dla Zabrza.Poza tym te ataki wcale nie sa jakos specjalnie
                    wieksze niz np na Skutecznych.BO to w tej chwili troszke wyglada jakby Razem
                    dla Zabrza bylo takie biedne i pokrzywdzone bo na forum GW ktos na nich
                    najechal. A moze mozna by zauwazyc ze jestescie w jakis sposob uprzewilejowani?
                    Bo stac was na wiecej w czasie kampanii?bo jesli rzeczywiscie nie ma przekretu
                    ze w fuxie macie slupy za 10 groszy to koszty takiej kampani sa olbrzymie a
                    innych nie stac na takie pokazowe kampanie.Niema cie pod tym wzgledem lepiej? a
                    moze to wy sie boicie innych ze musicie sie chwytac nawet robienia z was ofiar?
                    Nikt mi nie wmowi ze ktokolwiek startujacy z jakiegokolwiek stowrzyszenia czy
                    partii jest swiety,a tutaj to widze ze tacy niby jestescie.I to nie jest atak
                    ale proste uwagi do refleksji.Bo kampania wyborcza to chwytania sie roznych
                    rzeczy i zdaje sobie z tego sprawe,ale prosze o jedno niech nikt nie robi z
                    siebie swietego bo to obluda.Pozdrawiam Serdecznie
                    • borysbudka Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza 28.10.06, 11:56
                      Bardzo dziękuję za rzeczowy głos.
                      Oczywiście miło mi, że Pani mnie tak postrzega,
                      ubolewam, że Sławek Pelec czy Tomek Olichwer są tak
                      przez niektórych postrzegani, natomiast wiem, że
                      nikt nie ma samych przyjaciół, a działając publicznie
                      jest się narażonym na różne ataki,
                      oczywiście czasem słuszne, a czasem tylko po to,
                      by być oplutym :(

Oczywiście inne komitety też są opluwane,
                      ale nie moją rolą jest je bronić...
                      Nie jest też tak, że chcę z Razem dla Zabrza
                      zrobić biedny i pokrzywdzony komitet,
                      po prostu nas bronię, nic więcej.

Co do kampanii, to daję słowo, że nie przekroczymy
                      ustawowych limitów i działamy zgodnie z prawem.
                      Nie dajemy stojaczków na skrzyżowaniach,
                      bo to nieprawne, płacimy za miejsca na słupach,
                      które nie są bezpłatne, bo są własnością GZE S.A.
                      (obecnie Vattenfall) itd.

Co do sposóbów prowadzenia kampanii,
                      wyborcy ocenią, natomiast nie mamy szyldu partyjnego,
                      więc musimy zaznaczyć naszą obecność,
                      odsyłamy na stronę internetową, bo ją
                      - naszym zdaniem - mamy najlepszą,
                      spotykamy się z ludźmi itd.

Wierzę, że wyborcy to doecenią.
                      Pozdrawiam,

Borys Budka
                  • mario2 Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza 28.10.06, 14:38
                    borysbudka napisał:
                    -Cóż, może warto szanować wybór ludzi, a nie pieklić się nad tym, że ktoś został
                    wybrany...Nie z woli narodu, tylko dzięki głosom mieszkańców, po prostu...

** wybory ludzi sznuję, trudno mi jednak szanować nieudaczników. Przykro mi to
                    pisać, ale właśnie taka jest prawda o Panu i Pana kolegach.

-Zazdroszczę Ci żelazka, bo z mojego nawet jakbym się wyjątkowo starał może
                    wyskoczyć co najwyżej para...

*** nie interesuje mnie czy seks uprawiasz z mężczyzną, kobietą, czy parą.
                    Symptomatyczne tylko jest, że musisz ich ukrywaćw żelazku. Może więcej na ten
                    temat dowiesz się od kandydata na prezydenta kolegi Ginekologa.

-Cóż, nie zamierzam komentować ani swoich cech fizjologicznych (zapewniam Cię
                    jednak, że wszystko ze mną w porządku), ani anatomicznych - cóż mordy to chyba
                    nie mam, ale brak Twojej wiedzy na temat samorządu skomentuję - weź sobie
                    pierwszy lepszy podręcznik, przeczytaj, raz jeszcze przeczytaj, a jak zrozumies
                    z zapraszam do dyskusji na temat tego, kto i co może w samorządzie, dobra?

*** Dzieciaczku, w samorządzie to ja działałem, jak Ty mówiłeś na chleb "pyp",
                    na muchy "tapty" i na bosaka za orkiestra biegałeś. Jeśli Twoja wiedza na temat
                    samorządu jest tylko podręcznikowa, to nie widzę sensu dyskusji z Tobą na ten
                    własnie temat.

Zapewniam Cię, że forum odwiedzam w miarę regularnie i zawsze pod swoim
                    nazwiskiem odpowiadam na zarzuty, pytania itp. Ale może tylko Ty swą frustrację
                    wyładowujesz wtedy, gdy jest okres przedwyborczy, no bo jako wielki moralizator
                    i znawca reguł tu panujących rościsz sobie prawo do pouczania wszystkich,
                    oczywiście zza zasłony nicka, bo chyba strach się przedstawić z imienia i
                    nazwiska...

*** po pierwsze primo, sfrustrowany, a może przemęczony kampanią jesteś Ty. Ja
                    nie uważam się za moralizatora, ponieważ będąc osobą pijącą, palącą, używającą
                    cudzych żon nie mam tak świetlanego punktu odniesienia, jakim dysponujesz Ty.
                    Swoją drogą to fajne być sam dla siebie wyrocznią, ghuru, ideałem i wzorem do
                    naśladowania. Nie wiem tylko jak się to w podręcznikach nazywa. Chyba narcyzm,
                    albo cóś.
                    Po drugie primo, nie roszczę sobie praw i nie uznaję obowiazków związanych z
                    forum. W przeciwieństwie jednak do Cibie szanuję jego regulamin i stosuję się
                    do zasad netykiety. Forum nie jest, tak jak Rada Twoim prywatnym folwarkiem, a
                    swoim wątkiem naruszłeś choćby punkt regulaminu mówiący o zakazie reklam. Ale
                    ja wiem- dla prawnika nie istnieje prawo, jeśli ma dotyczyć jego postępowania.
                    Poza tym wszystko można nagiąć, podciągnąć, przeinaczyć, lub zinterpretować na
                    własną korzyść.
                    I po trzecie primo. Nie moja wina, że obrałeś sobie nicka "Budka". Mogłeś
                    gorszy, mogłeś lepszy. Twó wybór. Ja obrałem sobie nicka Mario2, bo taki miałem
                    kaprys. A podpisywanie się imienuiem i nazwiskiem? Widzisz, ja nigdzie nie
                    kandyduję, nie jestem osobą publiczną, wiec po kij omu wiedzieć jak mam na imię
                    i nazwisko. Jeśli bardzo go to będie intersowało, napisze po prostu do mnie na
                    adres mailowy, a wtedy może się dowie. Pamiętam, że 4 lata temu skorzystaliśmy
                    z tej samej drogi :)

A próbowałeś kiedyś się ze mną skontaktować? Wtedy byś zrozumiał, co to znaczy
                    stały kontakt z mieszkańcami. Mój telefon komórkowy był zawsze jawny i do
                    dyspozycji w Biurze Rady Miejskiej.

*** amnezja? Przecież kontaktowaliśmy się przez @. :)

Gadał dziad do obrazu! Odsyłam do stron, bo tam można wszystko o nas znaleźć.
                    Nie chcę używać tego forum jako pola do prowadzenia kampanii. A na jakie
                    zarzuty mam odpowiadać? Te bzdury o dużych głowach, czy że Sławek Pelec zrywa
                    plakaty?
                    To są pomówienia, za które w normalnych warunkach można spotkać się w sądzie i
                    tyle. Ale tchórzostwo niektórych nie zna granic, więc pozostaje tylko
                    ubolewanie...I wiara, że normali ludzie nie sugerują się opiniami frustratów i
                    kłamców, znają nas dobrze i po prostu rozliczą za pomocą karty wyborczej.

*** Na stronach przez Ciebie podanych jest mnóstwo pięknych rzeczy. Tak samo
                    jak 4 lata temu. Tylko ile z tego sprzed 4 lat zosało zrealizowane? Ile bedzie
                    zrealizowane teraz? Mam nadzieję, że uzupełnisz pogram o informację nie co, ale
                    jak, za co, kiedy i jakim sposobem?
                    Mam nadzieję że aluzja o Sławku nie była skierowana do mnie. Ja wiem ,ze on nie
                    byłby w stanie zrywać plakatów, bo jest na to za leniwy. 4 lata temu po
                    wyborach nie pozrywał nawet swoich :)

Rówież pozdrawiam
                    Mario
                  • Gość: 32 Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.stk.vectranet.pl 01.11.06, 22:51
                    Szanowny Kandydacie,

Widzę, że lubisz pytania. No to jazda!

Więc zanim Twój wyborca najmniejszy postawi krzyżyk przy nazwisku lub na Tobie -
                    broń się!- opowiadając TAK lub NIE na pytania (z wyjątkiem 14).

1. Czy administracja samorządowa powinna lepiej zarabiać aby nie była podatna
                    na korupcję?

2. Czy administracja samorządowa zarabia może za dużo?

3. Czy należy prywatyzować gospodarkę komunalną (gospodarka odpadami,
                    gospodarka wodno-ściekowa, transport publiczny)?

4. Czy gmina winna mieć pełną kontrolę nad gospodarką komunalną i nie należy
                    jej prywatyzować?

5. Czy gmina powinna zaciągać kredyty (emitować papiery dłużne) na cele
                    inwestycyjne do maksymalnej zdolności kredytowej?.

6. Czy gmina nie powinna się zadłużać w tak dużej skali, bo to może grozić
                    bankructwem?

7. Czy uważasz, że poprzednia władza opracowała strategia rozwoju gminy?

8. Czy uważasz za istotne przeprowadzać konsultacje społeczne?

9. Czy w Zabrzu trwa budowa IV RP bardziej sprawiedliwej i uczciwej niż III RP?

10. Czy budowa lepszej Rzeczpospolitej jest tylko tanim chwytem?.

11. Czy uważasz, że tzw. blokowanie list jest zmianą ordynacji na lepsze?

12. Czy uważasz, że niezbędne jest przeprowadzenie dekomunizacji, czyli
                    pozbawienie prawa do funkcji publicznych wyższych funkcjonariuszy partii
                    komunistycznej i służb specjalnych, także w Zabrzu?

13. Czy mniejszości narodowe w Polsce powinny mieć szczególne uprawnienia,
                    takie jak obecnie, a nawet większe (np. podwójne nazwy miejscowości, ulic )?.

14. Czy uważasz, że obecne władze samorządowe skutecznie zwalczają korupcję na
                    wszystkich szczeblach administracji?
                    Jeśli nie podaj przykłady.

15. Czy należy utrzymać obecnie obowiązujący zakaz aborcji ze względów
                    społecznych?

16. Czy należy w Polsce umożliwić prawną legalizację związków homoseksualnych?

17. Czy Polska powinna jak najszybciej zastąpić złotówki walutą euro?

18. Czy należy zwiększyć środki publiczne na pomoc najuboższym, nawet kosztem
                    wydatków na inne ważne cele w gminie?

19. Czy służba zdrowia powinna być całkowicie bezpłatna?

20. Czy dyskryminacja ze względu na płeć (kobiety) jest w Polsce poważnym
                    problemem?

21. Czy dyskryminacja ze względu na wiek (bezrobotni po 50) jest w Polsce
                    poważnym problemem?

22. Czy uważasz, że należy jak najszybciej zwrócić własność przedwojennym
                    właścicielom (także w Zabrzu) lub wypłacić im rekompensatę?

23. Czy należy poszerzyć listę zawodów objętych lustracją, czyli obowiązkiem
                    deklarowania czy ktoś był tajnym współpracownikiem lub funkcjonariuszem służb
                    specjalnych PRL?

24. Czy nauczanie religii powinno pozostać w szkołach jak obecnie?

25. Czy media w Polsce są stronnicze i przeszkadzają np. władzy lokalnej w
                    swobodnym działaniu?

• borysbudka Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza 28.10.06, 09:05
        > No proszę mamy kolejnego prawnika, któremu należałoby conieco wytłumaczyć. A
        > może tylko wskazać link na właściwe dla takich wątków forum?
        > Prosze na pierwszej stronie spojrzec na czerwony link: wybory2006.
        >
        > To co Pan tutaj robi, to, nazwę to eufemistycznie- nadużycie. Znamienne zresztą
        >
        > dla pseudodziałaczy Pana pokroju.

A dla pseudomoralizatorów Pana pokroju niestety nie ma linku :(
        Może frustraci 2006?
        Chyba jest Pan z innej epoki,
        działacze się już skończyli, zapewniam...

Pozdrawiam,

Borys Budka
        • mario2 Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza 28.10.06, 14:45
          O moim pseudomoralizatorstwie było w poprzednim poscie, wiec nie będę sie
          powtarzał.
          Czyżbyś tak samo szanował każdy przepis i regulamin, tak samo jak regulamin
          Forum? Znamienne, że czyni to prawnik...
          Czy działacze się skończyli? Moim zdanie wykończono ich, chociaż nie
          wszystkich. I całe szczęście. Znam bardzo wielu działaczy SPOŁECZNYCH, a nie
          takich za podatnika pieniądze, którym tzw. samorządowcy powinni buty czyścić.
          Polecam korepetycje np. u działaczy Związku Hodowców Gołębi Pocztowych, czy
          działaczy Polskiego Związku Skata :) A może w/g Ciebie też ich nie ma?
    • Gość: wombat Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 23:52
      A czemuż to Pan Przewodniczący RaDY miejskiej siedzi za granicą tak olewac
      wyborców?? Pan Powinien tu w Zabrzu siedzieć i Pomagać nam
      A tak poważnie Prosze mi odpowiedzieć na Pytanie dlaczego na Pana "dyktach" pod
      Pana Plakatem znajdują się ruszne dziwne części różnych plakatów są nawet biało
      czerowne z jakimś napisem zawierającym "rek" nie chce teraz niczego insynułować
      ale prosze się przyjżeć. Plakaty ściągacie i najlepiej widać to w momencie kiedy
      ide wiczorem i wiszą na deptaku Plakaty innych kandydatów a rano na tym samym
      słupie wisi tylko P. Ginekolog!! kurcze kosmici czy co??
      Kwestia druga Dlaczego ślawek Pelec kandyduje na zaborzu??
      III ludzie nie uważają chyba iż to że na waszych listach wyborczych nie ma
      podanych miejsc i nr list a w każdym okręgu wszyscyc są ułożeni alfabetycznie
      daje im wszystkim równość - każdy chyba wie iż z RDZ dostanie się tylko trzech
      muszkieterów gdzie jeden z nich liże dupe drugiemu a trzeci jest uzależniony
      finansowo od pierwszego a i zapomniał bym III muszkieterów i P. Ginekolog. Każdy
      przecież wie iż dostaną się tylko oni z RDZ bo nikt inny nie ma na tyle
      pieniędzy oraz Naziwska ażeby się dostac.
      IV Czemu Nie kandyduje Pan z PO przecież swego czasu starał się Pan o przyjęcie
      do tej Parti??
      V. Dlaczego Wszyscy Liderzy zostali wyżuceni z PO w Zabrzu??
      VI. Czy mógł by mi Pan powiedzieć co z obietnic z zeszłych wyborów Pan spełnił a
      nie zadawać Pytania czego Pan nie spełnił?? Kto Pamięta o tym co obłudnie Pan
      obiecywal w Zeszłym roku lub w zeszłej kadencji.??
      vII. Jak skomentuje Pan zażuty chodzące po mieście iż Wszystko zawdzięcza Pan Ojcu??
      VIII Czemu odpisuje Pan a Nie Pan Pelec na zażuty stawiane Pod jego adresem
      czyżby się P.Pelec Bał??
      IX. JAk TO BYŁO Z TYMI SLUPAMI
      i na koniec X Czy nie powinien pan zostać w Samoobronie(możliwe iż się myle
      dlatego prosze nie wrzycać głupich komentaży do tego pytania) Poziom
      intelektualny członków powienin Panu odpowiadać??!!

Prosze nie obrażać innych kandydatów Ponieważ Panowie są ostatnim komitetem
      mogącyym kogokolwiek obrażać

P.Pelcu Pan z Kantoru nie był kuloodporny ja o tym wiem!!
      • Gość: wombat Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 23:54
        P.S Prosze mnie nie straszyć sądem
      • Gość: Nico Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.stk.vectranet.pl 28.10.06, 23:56
        Przepraszam!
        Czy dostanę odpowiedz na moje pytania???
        Panie prawniku!!
        Co z limitami na kampanie???
        Mam uzasadnione wątpliwości, że kampania prezydencka P.Wójtowicza dość mocno
        przekroczyła limit kosztów przeznaczonych na kampanie!!
        Nie jest to łamanie prawa i dobrych obyczajów??
        Proszę mi powiedzieć!!
        Jak jest z Pana ojcem?? Startuję z listy Samoobrony a Pan z Razem!! Co to jest?!
        Jakaś schizofrenia polityczna?
        A może pewna koncepcja polityczna, że jak nie ojciec to syn!!
        Ale zawszę ktoś na stołku!!
        Nie jest to jakaś wyrafinowana gra polityczna??
        Proszę mi powiedzieć!!
        Czy prawdą jest, że P. Pelec mając monopol na reklamę celowo zawyża cenę na
        miejsce reklamowe dla konkurencji!!??
        Czy jest to moralne???
        • Gość: alex Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 01:03
          Czy wy kompletnie już ogłupieliście?
          Chcecie, żeby dzieci dziedziczyły politykę po rodzicach?!
          Dajcie spokój z takimi zarzutami!
          O starego?!
          Ma się go wyrzec?!
          Znam o z Unii Wolności, już wtedy działał
          po innej stronie niż jego ojciec.
          I chwała mu za to, bo takich ludzi potrzebuje to miasto,
          może byście się czepili czegoś konkretnego,
          a nie pluli na niego, bo ma odwagę działać nie na plecach
          ojca, tylko sam...
        • Gość: Szpieg Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 19:28
          A może spojżysz w góre, tam przecież pisze,
          że nie przekraczają limitów.
          Naucz się czytać, ich fanem nie jestem,
          ale może zajmiesz się Weretą,
          który chyba już 200 tysęcy wydał
          • Gość: weretowiec Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 21:30
            450 :)
      • Gość: Obserwator Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 01:06
        U, widzę że pan Janek vel alkoholik B. się uaktywnił.
        A może by tak pan, znakomity zarządca nieruchomości
        raczył popracować nad ortografią?

• Gość: wombat Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 13:47
          ?? o co chodzi w Ostatnim Poście i dokogo pijesz człowieku z ortografią mam
          problemy ale chodzi o samą merytoryke tego postu a nie o ortografie i kim jest
          zażadca nieruchomości??
        • Gość: wombat Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 13:50
          Na początku przepraszam że w drugim Poście ale chce wrócić do odowiedniej sprawy
          Prosze o odpowiedz na zażuty ale prosze o konkret a nie samo siano wyborcze
          jakie stra się nam Pan Budka wcisnąć.

Czekam na odpowiedz w Tym wątku a nie otwieranie nowego watku
          Konkrety i Prawda może was uratować!!
          Jutro opublikuje zdjęcie na którym widać jak ładni B.Budka zkleił p.Rafała Marka
          • Gość: Nico Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.stk.vectranet.pl 29.10.06, 14:03
            Dokładnie! Popieram! Pokaż te zdjęcia!
            Pan Borys Budka wypisuję takie wywody, które określają Razem dla Zabrza jako
            świętych ludzi!! A spróbuj coś źle napisać!! To już sądem straszy!!
            Ja na moje pytania nie dostałem odpowiedzi!!

• borysbudka Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza 29.10.06, 18:29
            Ludzie, czy Wy naprawdę myślicie,
            że ja jestem w stanie spędzać 24 godziny na tym forum
            odpowiadając na kłamliwe i anonimowe ataki?!

Nikogo nie zaklejam, bo moje plakaty są klejone
            bezpośrednio na tekturki, a te dopiero wieszane na słupach.
            Tekturki były kiedyś używane, na przykład w kampanii Marisuza Wójtowicza
            w zeszłym roku, stąd czasem widać resztki innych plakatów.

Pozdrawiam,

Borys Budka
          • Gość: edi Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.06, 18:56
            Wombat już nie mogę doczekać się tych twoich zdjęć. Jeżeli ich nie opublikujesz
            to by oznaczało że jesteś zwykłym kłamcom i oszczercą a tacy ludzie nie
            zasługują na żaden szacunek.
            Ciekawe co nam jutro zaprezentujesz ?
            • Gość: wombat Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 17:47
              Witam, zdjęcia pokaże ale pojawią się w innym miejsu dla mojego bezpieczeństwa.
              DO BORYSA BUDKI CZEKAM NO ODPOWIEDZ OD P.PELCA po DRUGIE JAK używa pan dykt z
              zeszłego roku to dlaczego mają werete i rafała marka pod sobą??
              I poza to są funfel nówki nie śmigane??
              • Gość: mucha35 Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 17:52
                Tekturki nie są ważne. Najważniejsze to to, że Razem nie ma wiele do
                zaoferowania temu miastu, mając w swych szeregach takich ludzi jakich ma.
                • Gość: zabrzaneczka Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.debacom.pl 30.10.06, 22:54
                  Jeśli uważasz, że Razem nie ma na swoich listach porządnych ludzi to jesteś w
                  błędzie. Są tam ludzie naprawdę z różnych środowisk. Choćby w 2 okręgu jest i
                  Borys, ale i Adachowa, a na samym końcu znajdziecie pozytywnie zakręconą "Gagę".
                  Jeśli oni nie wygrają to chyba nie warto w tym mieście mieszkać :( Żadne inne
                  ugrupowanie nie ma takich fachowców w swoich szeregach. Tylko radni z RAZEM
                  przywrócą normalność w Zabrzu! Jak przegrają to ja się pakuję i "pa, pa" -
                  zwijam manatki i uciekam, bo mam zabrzańskiego marazmu powyżej dziurek w nosie.
                  • Gość: asia Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: 211.138.198.* 30.10.06, 22:58
                    Szkoda ze wyeliminowali pana Wiaterka.
              • borysbudka Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza 30.10.06, 18:48
                No cóż, widzę, że Pan się uczy
                od niektórych polityków,
                rzuca oskarżenia, a potem mówi,
                że pokaże Pan zdjęcia w swoim czasie,
                i jeszcze pisze bzdury, jak to się Pan boi...

Ludzie, czy to jest normalne?!
                Dziś spędziłem sporo czasu, żeby sprawdzić,
                czy jest możliwe, żeby zalepić moim plakatem
                plakat Rafała Marka. No bo skoro ktoś ma rzekomo zdjęcia,
                może chciał mi wyświadczyć "przysługę"
                i zalepił innego kandydata...

I co się okazuje - moje plakaty są znacznie
                większe, niż Rafała Marka i nie jest to możliwe i tyle!
                Poza tym, plakaty na tekturkach klejone są przez jedną osobę
                - zatrudniliśmy panią na umowę o dzieło właśnie po to,
                by nikt nie latał po mieście z wiaderkiem kleju,
                no i żeby nie było takich zarzutów.

Nie zamierzam już więcej się produkować,
                swoje powiedziałem i to tyle.
                Chętnie odpowiem na wszystkie rzeczowe pytania,
                zarzuty, ale takie, które nie będą wyssane z palca.

A Pana, Panie Tomku, kolejny raz proszę -
                NIECH PAN NIE KŁAMIE...

Pozdrawiam,

Borys Budka

P.S. I naprawdę, proszę mi wybaczyć,
                ale nie jestem w stanie być 24 godziny
                na tym forum, odpowiadam w miarę możliwości.
    • Gość: borys-fan Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.castellan.net 31.10.06, 14:16
      Nie miałem okazji poznać Pana Pelca, więc nic o nim nie będę mówił. Pan
      Olichwer raz nawiedził moją babcię :), więc to za mało na opinię. Pana, Panie
      Borysie znam z widzenia, słyszałem wiele dobrego o Panu i gdyby to Pan startował
      w wyborach prezydenckich poparłbym Pana bez wahania. Natomiast Pana dra
      Wójtowicza nie poprę za żadne skarby świata. Incydent przy próbie wykonania
      remontu za miejskie pieniądze przychodni Pana doktora mógłbym uznać za wypadek,
      złą wolę przeciwników czy coś innego. Jednak doszły mnie słuchy, iż Pan doktor
      wykorzystując stary numer z martwymi duszami naciągał NFZ, wykazując, iż pracuje
      tam więcej osób niż było w rzeczywistości. Obawiam się zatem, że może "wywinąć
      jakiś numer" w skali miasta (Zabrze nie ma szczęścia do Prezydentów w III RP).
      Mam nadzieję, iż Pan doktor był na tyle inteligentny, że zatarł już ślady -
      chyba, że to nieprawda. Oczywiście nie mam na to żadnych dowodów, jedynie wieści
      z poczty pantoflowej (ale niezbyt daleko od źródła) - ale proszę pamiętać - TO
      PAN ODPOWIADA SWOIM DOBRYM IMIENIEM ZA TEGO CZłOWIEKA. Jeżeli będzie miał Pan
      możliwość, w przypadku wygranej Pana Wójtowicza, proszę go bacznie obserwować.
      Mam nadzieję, że moje obawy to tylko początek schizofrenii paranoidalnej ;)
      Tak czy siak - za Pana trzymam kciuki, za Pana Pelca też (bo ręczy Pan za
      niego), za Pana Olichwera również (mimo, iż nawiedził znienacka moją babcię ;)).
      Na Prezydenta nie zagłosuję - żadnego.
      • Gość: Gabi Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 20:54
        Takl trzymac!
    • Gość: 32 Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: *.stk.vectranet.pl 01.11.06, 22:53
      Szanowny Kandydacie,

Widzę, że lubisz pytania. No to jazda!

Więc zanim Twój wyborca najmniejszy postawi krzyżyk przy nazwisku lub na Tobie -
      broń się!- opowiadając TAK lub NIE na pytania (z wyjątkiem 14).

1. Czy administracja samorządowa powinna lepiej zarabiać aby nie była podatna
      na korupcję?

2. Czy administracja samorządowa zarabia może za dużo?

3. Czy należy prywatyzować gospodarkę komunalną (gospodarka odpadami,
      gospodarka wodno-ściekowa, transport publiczny)?

4. Czy gmina winna mieć pełną kontrolę nad gospodarką komunalną i nie należy
      jej prywatyzować?

5. Czy gmina powinna zaciągać kredyty (emitować papiery dłużne) na cele
      inwestycyjne do maksymalnej zdolności kredytowej?.

6. Czy gmina nie powinna się zadłużać w tak dużej skali, bo to może grozić
      bankructwem?

7. Czy uważasz, że poprzednia władza opracowała strategia rozwoju gminy?

8. Czy uważasz za istotne przeprowadzać konsultacje społeczne?

9. Czy w Zabrzu trwa budowa IV RP bardziej sprawiedliwej i uczciwej niż III RP?

10. Czy budowa lepszej Rzeczpospolitej jest tylko tanim chwytem?.

11. Czy uważasz, że tzw. blokowanie list jest zmianą ordynacji na lepsze?

12. Czy uważasz, że niezbędne jest przeprowadzenie dekomunizacji, czyli
      pozbawienie prawa do funkcji publicznych wyższych funkcjonariuszy partii
      komunistycznej i służb specjalnych, także w Zabrzu?

13. Czy mniejszości narodowe w Polsce powinny mieć szczególne uprawnienia,
      takie jak obecnie, a nawet większe (np. podwójne nazwy miejscowości, ulic )?.

14. Czy uważasz, że obecne władze samorządowe skutecznie zwalczają korupcję na
      wszystkich szczeblach administracji?
      Jeśli nie podaj przykłady.

15. Czy należy utrzymać obecnie obowiązujący zakaz aborcji ze względów
      społecznych?

16. Czy należy w Polsce umożliwić prawną legalizację związków homoseksualnych?

17. Czy Polska powinna jak najszybciej zastąpić złotówki walutą euro?

18. Czy należy zwiększyć środki publiczne na pomoc najuboższym, nawet kosztem
      wydatków na inne ważne cele w gminie?

19. Czy służba zdrowia powinna być całkowicie bezpłatna?

20. Czy dyskryminacja ze względu na płeć (kobiety) jest w Polsce poważnym
      problemem?

21. Czy dyskryminacja ze względu na wiek (bezrobotni po 50) jest w Polsce
      poważnym problemem?

22. Czy uważasz, że należy jak najszybciej zwrócić własność przedwojennym
      właścicielom (także w Zabrzu) lub wypłacić im rekompensatę?

23. Czy należy poszerzyć listę zawodów objętych lustracją, czyli obowiązkiem
      deklarowania czy ktoś był tajnym współpracownikiem lub funkcjonariuszem służb
      specjalnych PRL?

24. Czy nauczanie religii powinno pozostać w szkołach jak obecnie?

25. Czy media w Polsce są stronnicze i przeszkadzają np. władzy lokalnej w
      swobodnym działaniu?

• borysbudka Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza 01.11.06, 23:28
        Gość portalu: 32 napisał(a):

> Szanowny Kandydacie,
        >
        > Widzę, że lubisz pytania. No to jazda!
        >
        > Więc zanim Twój wyborca najmniejszy postawi krzyżyk przy nazwisku lub na Tobie
        > -
        > broń się!- opowiadając TAK lub NIE na pytania (z wyjątkiem 14).
        >
        > 1. Czy administracja samorządowa powinna lepiej zarabiać aby nie była podatna
        > na korupcję?

Powinien być wprowadzony system motywacyjny, by urzędnikowi chciało się
        pracować. Oczywiście, za dobrą pracę powinno być odpowiednie wynagrodzenie,
        ale nie sądzę, żeby podatność na korupcję zależała od wysokości zarobków.

>
        > 2. Czy administracja samorządowa zarabia może za dużo?

NIE
        >
        > 3. Czy należy prywatyzować gospodarkę komunalną (gospodarka odpadami,
        > gospodarka wodno-ściekowa, transport publiczny)?

TAK, z zastrzeżeniem, by nie tworzyć monopoli ograniczających konkurencję.

>
        > 4. Czy gmina winna mieć pełną kontrolę nad gospodarką komunalną i nie należy
        > jej prywatyzować?

NALEŻY PRYWATYZOWAĆ, ale nie brać przykładu z niektórych "dzikich" prywatyzacji
        w latach 90tych.

> 5. Czy gmina powinna zaciągać kredyty (emitować papiery dłużne) na cele
        > inwestycyjne do maksymalnej zdolności kredytowej?.

Powinno się zadłużać na ściśle określone cele (infrastruktura), nie na cele
        konsumpcyjne, uważam, że należy wykorzystywać obligacje, nie tylko kredyt.
        Co do możliwości kredytowych, należy zawsze zostawić rezerwę.

> 6. Czy gmina nie powinna się zadłużać w tak dużej skali, bo to może grozić
        > bankructwem?

Jak na razie gmina nie ma zdolności upadłościowej, ale rezerwę w maksymalnym
        limicie kredytowym powinno się zostawiać. 10-20 procent.

> 7. Czy uważasz, że poprzednia władza opracowała strategia rozwoju gminy?

NIE, i widzę tu winę nie tylko Prezydenta ale i Rady Miejskiej, w tym oczywiście
        moją :(

> 8. Czy uważasz za istotne przeprowadzać konsultacje społeczne?

TAK, ale w oparciu o jasne zasady, żeby nie zdarzały się sytuacje takie,
        jak przy okazji rozbudowy oczyszczalni ścieków w Maciejowie, gdzie
        mieszkańcy nie byli zbyt dobrze - ich zdaniem - poinformowani.

> 9. Czy w Zabrzu trwa budowa IV RP bardziej sprawiedliwej i uczciwej niż III RP?

NIE

> 10. Czy budowa lepszej Rzeczpospolitej jest tylko tanim chwytem?.

TAK

> 11. Czy uważasz, że tzw. blokowanie list jest zmianą ordynacji na lepsze?

NIE, uważam że ordynacja do Rady Miasta powinna być większościowa,
        to znaczy Zabrze podzielone na 25 jednomandatowych okręgów wyborczych,
        w których mieszkańcy głosują na konkretne nazwisko, nie na szyldy polityczne.

> 12. Czy uważasz, że niezbędne jest przeprowadzenie dekomunizacji, czyli
        > pozbawienie prawa do funkcji publicznych wyższych funkcjonariuszy partii
        > komunistycznej i służb specjalnych, także w Zabrzu?

NIE, uważam, że wyborcy powinni weryfikować kandydatów.

>
        > 13. Czy mniejszości narodowe w Polsce powinny mieć szczególne uprawnienia,
        > takie jak obecnie, a nawet większe (np. podwójne nazwy miejscowości, ulic )?.

Uważam, że obecne regulacje są wystarczające i odpowiednie.

> 14. Czy uważasz, że obecne władze samorządowe skutecznie zwalczają korupcję na
        > wszystkich szczeblach administracji?
        > Jeśli nie podaj przykłady.

NIE, przykłady podaliśmy prokuratorowi, nie jest to miejsce, by o tym pisać.

>
        > 15. Czy należy utrzymać obecnie obowiązujący zakaz aborcji ze względów
        > społecznych?

TAK

>
        > 16. Czy należy w Polsce umożliwić prawną legalizację związków homoseksualnych?

NIE

> 17. Czy Polska powinna jak najszybciej zastąpić złotówki walutą euro?

NIE, musi być większa stabilizacja gospodarcza.

> 18. Czy należy zwiększyć środki publiczne na pomoc najuboższym, nawet kosztem
        > wydatków na inne ważne cele w gminie?

NIE

> 19. Czy służba zdrowia powinna być całkowicie bezpłatna?

NIE, dopuszczam częściową odpłatność, oczywiście przy systemie wsparcia
        najuboższych.

> 20. Czy dyskryminacja ze względu na płeć (kobiety) jest w Polsce poważnym
        > problemem?

Niestety tak, na szczęście mam okazję na szczeblu europejskim zajmować się tym
        problemem, a nasz komitet ma największy odsetek kandydatek do RM w Zabrzu.

>
        > 21. Czy dyskryminacja ze względu na wiek (bezrobotni po 50) jest w Polsce
        > poważnym problemem?

TAK

> 22. Czy uważasz, że należy jak najszybciej zwrócić własność przedwojennym
        > właścicielom (także w Zabrzu) lub wypłacić im rekompensatę?

TAK, ale w oparciu o jasne kryteria i rzeczową weryfikację, by nie było wyłudzeń.

> 23. Czy należy poszerzyć listę zawodów objętych lustracją, czyli obowiązkiem
        > deklarowania czy ktoś był tajnym współpracownikiem lub funkcjonariuszem służb
        > specjalnych PRL?

NIE

> 24. Czy nauczanie religii powinno pozostać w szkołach jak obecnie?

TAK

>
        > 25. Czy media w Polsce są stronnicze i przeszkadzają np. władzy lokalnej w
        > swobodnym działaniu?

NIE, choć czasem im się to zdarza...

Pozdrawiam,

Borys Budka
        usmiech@pro.onet.pl
        www.borysbudka.pl
    • Gość: xxx Re: Ataki na RAZEM dla Zabrza IP: 217.11.135.* 03.11.06, 06:59
      Na mojego nosa ataki idą z Kończyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka