Dodaj do ulubionych

Renowacje kamienic

IP: *.zabrze.net.pl 30.12.07, 23:07
Ale nie u nas...
Na Euro 2012 Chorzów ma wyglądać efektownie ...

Czy podczas piłkarskich mistrzostw Europy, które odbędą się za pięć lat w Polsce i na Ukrainie, Chorzów zrobi dobre wrażenie na zagranicznych turystach? Całkiem możliwe, a to dlatego, że do 2012 roku mają zostać odnowione elewacje w 203 budynkach należących do gminy oraz 150 prywatnych, które zarządzane są przez PGM. To przede wszystkim budynki położone w centrum miasta.

Prace trwają już od kilku lat, ale przyznanie Polsce organizacji finałów mistrzostw Europy przyspieszyło wcześniej opracowane plany. Czy jednak w 2012 roku Chorzów rzeczywiście nie będzie się różnił od zachodnioeuropejskich miast? - Odświeżając elewację tych budynków chcemy przywrócić miastu dawny blask - mówi z przekonaniem Jan Michalik, zastępca prezydenta miasta.

Nie jest to jednak proces ani łatwy, ani tani. Opiece konserwacyjnej poddanych zostało już 49 budynków należących do gminy i 11 prywatnych, zarządzanych przez PGM. To między innymi kamienice przy ul. Wolności, Dąbrowskiego czy Sobieskiego. Odnowienie ich elewacji kosztowało miasto 200-300 tys. zł za każdy budynek. - Pozostały nam jeszcze 154 budynki należące do gminy - kontynuuje Jan Michalik, zastępca prezydenta miasta. - Za ich odnowienie do 2012 roku będziemy musieli zapłacić 25 milionów złotych. Rachunek jest prosty: co roku trzeba wydać 5 mln zł. Chcemy, żeby połowa tej sumy, czyli 2,5 mln zł, pochodziła z czynszów, a druga połowa z budżetu gminy. W związku z tym opracowujemy odpowiednią uchwałę, która powinna być gotowa już na najbliższą sesję Rady Miasta, czyli 30 sierpnia. Jeśli nie zdążymy, to sprawą zajmiemy się na pierwszej wrześniowej sesji - wyjaśnia.

25 milionów złotych to jednak tylko połowa sumy, którą miasto chce przeznaczyć na poprawienie wizerunku Chorzowa. Kolejne 25 mln zł kosztować będzie bowiem renowacja budynków prywatnych, które zarządzane są przez miasto. Jest ich w sumie 150. Za pieniądze z czynszów odnowiono już elewacje jedenastu z nich. Prawdopodobnie w ten sam sposób sfinansowane zostaną pracę na pozostałych 139, ponieważ na dotacje z Unii Europejskiej chorzowianie raczej nie mogą liczyć. Na lata 2008-2012 nie opracowano bowiem odpowiednich programów unijnych, z których można byłoby pozyskać pieniądze właśnie na ten cel.

Co ciekawe, podczas prac odkrywany jest prawdziwy charakter budynków. - Pod dwiema, czy trzema warstwami tynku czasem ukryte są różne rzeczy. Tak było właśnie z kamienicą przy ul. Wolności, gdzie konserwatorzy niespodziewanie odkryli piękny, trzykolorowy element ozdobny - zakończył Jan Michalik.

Za pięć lat po "europejsku" wyglądać będzie jedynie centrum Chorzowa i jego najbliższa okolica. Przy głównych ulicach miasta odnowionych zostanie w sumie 119 budynków należących do gminy i 85 zarządzanych przez PGM. Koszt renowacji w przypadku tych kamienic to odpowiednio 13.626.000 zł i 14.474.000 zł. Prace prowadzone będą także przy 54 budynkach gminy i 39 prywatnych, które są widoczne z głównych ulic Chorzowa. Trzeba będzie za to zapłacić 7.738.000 zł i 5.640.000 zł. Jedynie 30 budynków gminy i 26 zarządzanych przez PGM nie leży w centrum Chorzowa, ani w jego okolicach. Ich odnowienie kosztować będzie 3.640.000 zł i 4.406.000 zł.
Grzegorz Lisiecki - Dziennik Zachodni
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Renowacje kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.07, 11:17
      super by było jakby tak stało się i w Zabrzu - ulica 3 Maja.
      Moim zdaniem w takim Bytomiu to właśnie odstrasza wszystkich
      mieszkańców i przejeżdzających przez to miasto - zdewastowane
      kamienice a wokół nich smród brud i ubóstwo.

W Zabrzu urzędnicy powinni sobie założyć plan: rocznie tyle i tyle
      wyremontujemy. Kamienica po kamienicy i będzie super :)
      • Gość: mms Re: Renowacje kamienic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.07, 11:22
        Mamy inne priorytety a nie kamienice.
        • Gość: Liber Re: Renowacje kamienic IP: *.zabrze.net.pl 01.01.08, 18:42
          Ciekawe jakie? Można je poznać?
          • Gość: mms Re: Renowacje kamienic IP: *.stk.vectranet.pl 01.01.08, 19:04
            Po pierwsze - my, Głupcze!
            Po drugie - rodzina!
            • Gość: Urzędas Re: Renowacje kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 20:12
              Po pierwsze priorytetem dla Zabrza jest gospodarka wodno ściekowa w
              tym kapitalne remonty ciągów wodnych a drugim sukcesem jest
              powołanie nowego prezesa Górnika Zabrze.
        • maria10344 Re: Renowacje kamienic 02.01.08, 18:59
          w/g Twoich priorytetów,niedługo nie będzie Chorzowa,który i tak
          wygląda jak jeden wielki syf.Ty pewnie z tą Twoją rodziną
          zamieszkasz w namiocie albo w jakimś blaszaku.Jestem od niedawna
          chorzowianką.Zauważyłam,że tu liczy się tylko moja rodzina,moje
          mieszkanie,moje podwórko.Więcej nic.W ten sposób nie zbuduje się
          społeczeństwa obywatelskiego,któremu zależałoby na mieście.Twój
          sposób pojmowania tego problemu jest zobrazowaniem upadku miast.
          Spójrz na miasta,którym się powiodło.Od nich trzeba się uczyć.Każdy
          musi wnieść wkład a nie tylko wyciągać łapkę.
    • lopi1 Re: Renowacje kamienic 02.01.08, 23:37
      Przejedz sie cugiem od Katowic do Gliwic. Popatrz na domy od strony podworek.
      Zrozumiesz, ze ta renowacja, to pic na wode. Odnowia elewacje od frontu. Oficyny
      beda straszyly. Srodek, instalacje pewnie pozostaną takie jak teraz. Kolejne
      malowanie trawy na zielono.
      W ogole jak sie popatrzy na nasze miasta to zal serce sciska-syf, kila, mogila.
      • Gość: rodzinka Re: Renowacje kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 10:14
        Wszyscy narzekają jak brzydkie jest Zabrze, ale żeby było ładniej
        trzeba zainwestować. Mieszkam w centrum Zabrza w budynku gdzie
        elewacje się sypią. Zarabiam 1300 złotych miesięcznie na
        czteroosobową rodzinę, płacę 400 złotych czynszu i jak by mi
        podnieśli jeszcze czynsz to nie mam z czego zapłacić. Trzeba dać
        ludziom zarobić a potem oczekiwać cudów.
        • maria10344 Re: Renowacje kamienic 03.01.08, 11:59
          Tu większość ludzi myśli jeszcze jak za tow.Gierka."trzeba dać
          ludziom zarobić" a może tak ruszyć głową i samemu znaleźć pracę
          wyżej płatną.
          Właśnie tacy ludzie mieszkają w tych kamienicach.Jak doda się
          jeszcze myślenie "to nie moje,po co będę o to dbał" to
          widzimy,dlaczego te kamienice tak wyglądają.Znam wypadek,że facet
          kupił farbę i poprosił współlokatorów,żeby pomalowali klatkę na
          swoim piętrze.Nikomu się nie chciało.Ot i macie.Mieszkałam do tej
          pory w Trójmieście.Też w kamienicy komunalnej.Sami wykonywaliśmy
          drobne prace.Jeden dał kasę,drugi robociznę.Inny nic,bo nie
          miał/babcia emerytka/,ale babcia popilnowała dzieci sąsiadom jak
          malowali klatkę i nie tylko.Mówi się,w Trójmiście jest
          zbieranina,ale jakoś to się kula.Mówią też,że na Śląsku dbają o
          porządek i są dbający ogólnie.Figa prawda.
          • Gość: rodzinka Re: Renowacje kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 13:45
            Nie mam pieniędzy, ale chętnie bym coś zrobił za darmo dla domu w
            którym mieszkam i byłem już w tej sprawie w ZBK (1 piętro dział
            wspólnot) powiedziano mi że na wszystkie roboty nawet te drobne musi
            być podjęta uchwała, i oni mają swoje firmy które wykonują wszelkie
            remonty a mnie nie wolno nic. !

Jeśli na remonty nie ma pieniędzy to na co idą te pieniądze z
            (funduszu remontowego) czynszu moje 420zł to jest rocznie 5040zł a
            mieszkań nie wykupionych w naszym budynku jest 11 więc rocznie
            55440zł. ?

Zgadzam się maria10344 ale po pierwsze znalezienie pracy i w dodatku
            dobrze płatnej nie jest takie proste jak ci cię wydaje. Ja bym
            chętnie podjął lepiej płatną pracę ale gdzie ?

Zostań bezrobotnym, zapisz się do urzędu pracy, wysyłaj podania do
            firm, choć przez pół roku na kolejne rozmowy kwalifikacyjne a dzieci
            chcą jeść, zadłużenie rośnie, wyłączają ci prąd, gaz, w końcu
            bierzesz pierwszą lepszą pracę żeby spłacić długi i cieszysz się że
            masz z czego utrzymać rodzinę. Teoria jest inna a realia niestety
            też. W marcu kończy mi się umowa o pracę i szef już nam
            zapowiedział, że z powodu braku zleceń nie przedłuży nam umowy o
            pracę i znów urząd pracy i prawdopodobnie żebranie za pracą.

Mam nadzieję że nowy rząd coś zmieni w naszym kraju na lepsze.
            • Gość: pracownik ZBK TBS Re: Renowacje kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 09:28
              Tak jest że robiąc coś za darmo odbierasz robotę firmą które mogły
              by na tym zarobić. A ich prezes musi zarabiać 8500zł plus premie.

Już wiesz gdzie idą pieniądze z twojego czynszu ?
              teraz prezes planuje kupić sobie nowy luksusowy samochód
              • Gość: Tomek z 3-maja Re: Renowacje kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 14:51
                Ja mam wykupione mieszkanie i płacę 64zł za zarządzanie a oni te
                pieniądze przewalają.
                • Gość: Prawda Re: Renowacje kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 21:40
                  ZBK TO JEDNA WIELKA KORUPCJA
                  pełno małych firm i wydzieranie sobie kasy
                  a pracownik ZBK mówi
                  Chcesz wygrać przetarg to łapówkę proszę
                  • Gość: liber Re: Renowacje kamienic IP: *.zabrze.net.pl 07.01.08, 19:43
                    A może tak:
                    Zabytkowe kamienice jak świeże bułeczki
                    Marcin Czyżewski
                    2008-01-06, ostatnia aktualizacja 2008-01-06 18:57

Wystarczyło niewiele ponad rok, żeby 11 zabytkowych kamieniczek na bielskiej starówce trafiło w prywatne ręce. Wkrótce pod młotek pójdą kolejne. To sposób samorządowców na przyspieszenie rewitalizacji tej części miasta
                    Władze miasta chcą, żeby bielska starówka znowu zaczęła tętnić życiem. Aby do tego doszło, musi być piękna i atrakcyjna. Jej rewitalizacja trwa od prawie pięciu lat. Odnowiono już kamienice w zachodniej pierzei rynku i przebudowano jego płytę, wzbogacając ją m.in. o fontannę, odsłoniętą studnię czy pozostałości dawnej wagi miejskiej. Przed kilkoma tygodniami wypiękniała kamieniczka Rynek 15, pierwsza odnowiona ze stojących w północnej pierzei, kryjąca aptekę z unikatowym, zabytkowym wyposażeniem.

Bielszczanie czekają jednak, kiedy dawny blask odzyskają wszystkie zabytkowe kamienice. Na odnowienie czeka ich jeszcze około 150, połowa z nich należy do miasta. - Z miejskich środków nie jesteśmy w stanie tego zrobić, bo mamy pieniądze na jedną kamienicę rocznie. W ten sposób rewitalizacja trwałaby kilkadziesiąt lat. Dlatego postanowiliśmy zaangażować prywatnych inwestorów, żeby znacznie przyspieszyć ten proces - mówi Jolanta Jędrzejczyk, pełnomocniczka prezydenta miasta ds. rewitalizacji.

Samorząd postanowił sprzedawać zabytkowe kamienice, kusząc inwestorów dużymi zniżkami w cenie w zamian za odnowienie budynków. Bonifikata w zależności od stanu budynku wynosi od 30 do 70 proc. kwoty wylicytowanej na przetargu. Przykładowo za kamienicę wylicytowaną za ponad 1,5 mln zł nowy właściciel zapłacił 465 tys. zł. - Warunkiem jest odnowienie dachu i elewacji w ciągu półtora roku, a wnętrza w ciągu czterech lat - mówi Tomasz Ficoń, rzecznik urzędu miasta.

Okazało się, że wystawiane na sprzedaż kamieniczki na starówce cieszą się ogromną popularnością! W niewiele ponad rok nowych właścicieli znalazło 11 budynków, m.in. przy Rynku 1, 2, 3 i 7, ul. Cieszyńskiej 1, 3, 4 i 11 oraz Piwowarskiej 2 i 4. Do sprzedaży przygotowywane są już kolejne - np. przy Rynku 30 i na pl. św. Mikołaja 4 i 5. Urzędnicy tłumaczą, że dla inwestorów to świetna lokata kapitału, bo starówka będzie coraz atrakcyjniejsza i wartość kamienic będzie rosła.

Miasto zabezpiecza się przed nieuczciwymi kupcami, oddając grunt pod kamienicami tylko w wieczyste użytkowanie. W razie niewywiązania się z umowy pozwoli to na odzyskanie budynku przez samorząd. - Ale do tej pory nie było żadnego niepokojącego przypadku. Większość sprzedanych kamienic jest już odnawiana. Będą tam knajpki, lokale usługowe, a nawet pensjonat. Dzięki temu starówka szybciej będzie piękna - mówi Jędrzejczyk.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
                    miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4813778.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka