IP: 89.16.78.* 04.12.09, 16:06
Dziewczyny stres jest moim głównym wywoływaczem migren i to jest
chyba najgorsze,ponieważ najtrudniej go uniknąć...Można sobie
odmówić alkoholu czy określonych produktów,ale co z tym
wszechobecnym STRESEM ???Ostatnio w moim życiu nie brakuje sytuacji
nerwowych,a tym samym i bólu głowy... A jak Wy sobie z tym radzicie ?
Czasami wydaje mi się ,to jakieś błędne koło - stres powoduje
migrene ,a z kolei migrena wywołuje stres...
Obserwuj wątek
    • Gość: arleta 78 Re: Stres ! IP: 89.16.78.* 04.12.09, 16:21
      Mam jeszcze jedno pytanko...Jak sądzicie czy leki przeciwdepresyjne
      mogą całkowicie wyeliminować migreny jeżeli mają one takie podłoże
      (czytałam ,że czasem tak się zdarza ) czy raczej trzeba je traktować
      tylko jako leczenie wspomagające ?
      • alkop5 Re: Stres ! 04.12.09, 16:41
        Witaj,
        mam dokładnie tak samo, jak Ty. Mniej więcej rok temu lekarka uświadomiła mi, że podłożem moich migren w 90% jest właśnie stres. Trudno go wyeliminować czy uniknąć, tym bardziej, jeśli się jest introwertykiem:(((
        Próbowałam dwóch antydepresantów, ale okazało się, że wywoływały u mnie potworne bóle głowy (nie migrenowe) i musiałam je odstawić. Teraz wróciłam do starego amizepinu (przeciwpadaczkowy), bo dzięki niemu częstotliwość migren troszeczkę się zmniejszyła.

Pozdrawiam,
        alkop
        www.haft.aq.pl
      • nessie-jp Re: Stres ! 04.12.09, 18:07
        Nie, to nie jest niestety tak, że leki przeciwdepresyjne eliminują stres. Stres
        to fizjologiczna reakcja organizmu, na ogół wręcz potrzebna (kiedyś umożliwiała
        nam ucieczkę przed większą małpą :) albo rozjuszonym lwem).

Przewlekły stres oczywiście powoduje wyczerpanie organizmu i zaczynają się problemy.

Antydepresanty bywają różne, ale te z nich, które zwiększają dostępność
        noradrenaliny w organizmie, wręcz "pobudzają" do stresu
        • minniemouse Re: Stres ! 04.12.09, 23:38
          na stres ponoc dobrze jest nauczyc sie tych technik reklasacyjnych
          typu medytacje, yoga, biofeedback, wizualizacje.

ponoc nawet 5 minut wylaczenia sie kilka razy dziennie w
          najgorszych momentach pomaga na psychike. tak mowili mi wirtualni
          znajomi ktorzy zmusili sie zeby dac szanse tym technikom.

nie jest to jakas oszalamiajaca rewwelacja ze np potem to juz
          bedziecie jak dajmy na to mnich tybetanski ale zawsze cos. moze
          sprobujcie.

Minnie
          • Gość: ktostam Re: Stres ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.12.09, 00:01
            Witam

Ja od niedawna wtrajam divascan /na migrenę/ i łagodny antydepresant Bioxetin.
            Jest lepiej. Chociaż mam poczucie, jakby trochę pozbawiono mnie pewnych bardzo
            silnych emocji, które bywają destrukcyjne - przynajmniej u mnie kończyły się
            migrenowym zdychaniem - ale też żal mi nieco, bo jakby...hm...brak przypraw;P
            życiowych. Z kolei, nie pojawiła się jakaś specjalna kreatywność. Natomiast
            wcześniejsza, wynikająca z silnych emocji, przygasła. Plusem jest to, że już nie
            mam ciągów migrenowych, trwających kilka tygodni. Chociaż pobolewa czasem. Ale
            jakoś tak...hm... jednak nie jest to ideał.
            Problem w tym, że jak już człowiek "przeżywa" to na 100%, a potem ma
            konsekwencje. A na mniej jeszcze nie umiem:s
            • annthonka Re: Stres ! 13.12.09, 15:00
              Bioxetin nie jest łagodnym środkiem antydepresyjnym, wręcz przeciwnie!

Dlatego czujesz się, jakby ktoś żył za Ciebie.
              • nessie-jp Re: Stres ! 13.12.09, 15:29
                annthonka napisała:

> Bioxetin nie jest łagodnym środkiem antydepresyjnym, wręcz przeciwnie!

No nie, nie demonizujmy, toż to zwykły stary Prozac. W niewielkiej dawce to
                naprawdę łagodny antydepresant. Silny to jest Anafranil np.
                • annthonka Re: Stres ! 13.12.09, 17:31
                  Fakt, Anafranil to gorsze świństwo (brałam bardzo krótko), ale mimo wszystko nie
                  zaliczyłabym fluoksetyny do łagodnych - może to też kwestia dawkowania, nie wiem.

Dziewczyna nie wspominała nic o Depakine (no chyba, że nie doczytałam), stąd
                  moje przypuszczenie, że to właśnie Bioxetin ją hamuje.

Tak czy tak, grunt że nie boli, nawet jeżeli ceną jest brak twórczych uniesień :)
                  • nessie-jp Re: Stres ! 13.12.09, 18:37
                    > Dziewczyna nie wspominała nic o Depakine (no chyba, że nie doczytałam), stąd
                    > moje przypuszczenie, że to właśnie Bioxetin ją hamuje.

Bo ja ślepa jestem, widzę "Divascan", czytam "Depakine"... :) Głowa mnie dziś
                    boli, cholera, niby nie tak bardzo, ale jak widać wystarczająco, żeby głupoty
                    pisać :)
                    • Gość: ktostam Re: Stres ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.12.09, 22:52
                      Bioxetin raz dziennie 20mg. Myślałam, że łagodny, bo w opisie nie było
                      obiecanek, że zacznę mieć uśmiech dookoła głowy, oraz działać na 3 etaty
                      jednocześnie - czyli jest łagodnie.
                      :)
                      Ale też, skoro to Prozac, to spodziewałam się jakiejś ewidentnej chęci do życia,
                      działania, zdecydowania...a tu jakoś bez rewelacji. Jest tak nijako. A tego nie
                      lubię i doprowadza mnie to, do irytacji.
                      • nessie-jp Re: Stres ! 13.12.09, 23:09
                        A jak długo już bierzesz? Może jeszcze cię zachęci do życia :) Na mnie to w
                        ogóle zaczęło działać po 6 tygodniach dopiero, przedtem
                      • annthonka Re: Stres ! 15.12.09, 08:54
                        Ktosiu, niestety Prozac trochę nieadekwatnie został nazwany pigułką szczęścia.
                        Fluoksetyna (Bioxetin, Prozac itp.) nie daje kopa do życia ani nie wprawia w
                        doskonały nastrój, ale po prostu wycisza pewne emocje, przez co pozwala osobom w
                        depresji pozbierać się do (pardon) kupy.
                        • Gość: ktosia Re: Stres ! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.12.09, 23:25
                          Witam

Nie znam się na Divascanie, ale niestety, coraz częściej, mimo wtrajania tego,
                          migreny przyłażą.
                          Nie wiem, uodparniam się, czy co? A było całkiem nieźle...
                          Będzie już miesiąc "zażywania" tej przyjemności, z Bioxetinem włącznie.
                          Co do zbierania się, to hm. Początkowo było jakoś lepiej, a ostatnie...no więcej
                          niż tydzień, to coś gorzej. I mniej się chce i łeb boli częściej.
                          Pozdrawiam
                          • annthonka Re: Stres ! 17.12.09, 08:28
                            Miesiąc zażywania to jeszcze nie tak długo, szczególnie w przypadku
                            antydepresantów. Ja bym jeszcze poczekała na efekty, albo może pogadała z
                            lekarzem na temat zmiany dawkowania.
    • aga1200 Re: Stres ! 13.12.09, 00:19
      A probowalyscie Validol? Tabletki ziolowe do
      ssania-uspakajace,w ulotce pisze ze tez pomaga na migrene.
      • Gość: oNa Re: Stres ! IP: *.play-internet.pl 08.02.15, 15:55
        Validol mi osobiście bardzo pomaga. Relaksuje i trochę wprowadza w taki stan zobojętnienia. Ale niestety również otumania więc nie proponuję po nim jeździć autem. Świetnie się przy nim oddycha i zasypia.
        • Gość: meg22 Re: Stres ! IP: *.smrw.lodz.pl 23.02.15, 19:33
          Zwracam nawet wodę. Nie mogę przełnąć śliny bo od razu mam torsje. Tak w kwestii stresu... Słuchajcie, jak się nie denerwować? Jak Wy się macie? A na uspokojenie polecam leki ziołowe. Przynajmniej one mniej trują...
          meg22
          • Gość: meg22 Re: Stres ! IP: *.smrw.lodz.pl 13.03.15, 15:58
            www.franz-ruppert.de/Traumaaufstellungen.pdf
    • werona7 Re: Stres ! 10.04.15, 15:16
      Powinnaś dużo ćwiczyć i chodzić może na jakieś masaże, takie typowo relaksujące, w dzisiejszych czasach stres stale nam towarzyszy, niestety nie da się go uniknąć, ale można starać się z nim walczyć i go łagodzić, ja jak się stresuję to puszczam ulubioną muzykę i tańczę przy niej, to mnie niesamowicie odpręża :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka