Dodaj do ulubionych

Często boli?

04.03.04, 21:33
Bardzo mnie ciekawi jak często dopada Was migrena i na jak długo. Częściowo
pytam z ciekawości, a częściowo chciałabym porównać swoje ataki.
Dla zachęty napiszę o sobie. Przedtem ataki nawet i dwa razy w tygodniu,
teraz po kuracjach lekowych dwa razy w miesiącu. Komfort życia
nieporównywalny. Choć atak dwudniowy potrafi w dalszym ciągu zdołować i
wzbudzać poczucie winy, że zaniedbuje się wszystko.

pozdrawiam
medea
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Często boli? 06.03.04, 20:33
      Ja od dawna nie biore lekow zapobiegajacych, bo mi raczej nie pomagaly, albo
      skutki uboczne byly za powazne.

Tak ze w/g ostatniego roku mam przecietnie co najmniej trzy migreny w tygodniu,
      ale nie sa to pelno-rozwiniete, tzn reaguja na Zomig ktory biore natychmiast
      jak poczuje ze nadchodzi, wiec jakos po dwoch, trzech lub czterech godzinach
      odczuwam ulge.

taki porzadny pelny atak dostaje 2-4 razy w miesiacu i wtedy musze odcierpiec
      co najmniej 8 godzin lykajac co chwila jakies prochy.

To by byl taki absolutnie podstawowy obraz.

Poza tym mam cala mase chronicznych, napieciowych lub przed- migrenowych boli,
      ktore mecza mnie nieraz calymi dniami a nawet tygodniami.. na ktore nie trzeba
      Zomigu, zreszta nawet niewskazany, wiec biore paracetamol z kodeina.. i jakos
      zyje.

Nie musze chyba dodawac ze wszystkie te bole powoduja chroniczny stan
      zmeczenia, nieraz wyczerpania, i komfort zycia mam nie najlepszy..

Venus
      • marialudwika Re: Często boli? 07.03.04, 21:03
        Migreny typu 10 w skali od 1 do 10 mam ca dwa razy w m-cu.Pomiedzy mam t.j.
        Venus roznego rodzaju bole glowy.Cud jak mam tydzien wogole bez zadnego z
        nich.Pozdro
        ml
        • bafra Re: Często boli? 08.03.04, 10:27
          Ja mam często przeciętnie raz w tygodniu,sa to rózne nasielnia raz mniej raz
          bardziej.Migrena u mnie trwa od 1 dnia do 5 dni jest to tzw."migrena gigant"Ten
          weekend był bez,na szczęście!!!! bo u mnie migrena sie "wylęga" najczęściej
          właśnie w weekned.bf
    • brydzia1972 Re: Często boli? 09.03.04, 21:43
      moja migrena zaczęła się ok.8 lat przed zajściem w ciążę (bóle 3-4 doby
      pojawiały się 2 razy w miesiącu ) , trwała przez całą ciążę (j.w.) , po
      porodzie przez 6 lat brałam pigułki antykoncepcyjne ( migrena w 1 lub 2 dniu
      okresu i trwała 2 dni ) , odstawiłam pigułki 4 m-ce temu i miałam do tej pory 2
      ataki i to całkiem znośne i nie związane z okresem a raczej z alkoholem i
      papieroskiem (i po co mi to było?!?!).
    • elijana Re: Często boli? 24.03.04, 09:48
      Faktycznie miewacie je b.często.Przed moją 2 ciążą miewałam je średnio raz na 4
      m-ce ,potem ustały na 4,5 roku i teraz w styczniu niespodziewanie dopadły mnie
      2 ataki jeden po nartach,drugi po siłowni czyli po wysiłku.Myślałam,że zupełnie
      się ich pozbyłam,nie byłam nawet przygotowana nie miałam tabletek,więc a było
      to w niedzielę kupowałam jakieś prochy na stacji benzynowej :)
    • venus22 Re: Często boli? 04.05.04, 18:41
      Podciagam watek - prosze jeszcze o wpisy :)
      Venus
    • ulala72 Re: Często boli? 04.05.04, 19:11
      U mnie ciężko to wyliczyć, bo nie ma żadnej regularności poza tą, że migreny u
      mnie chadzają stadami. Najczęściej jedna jest taka 11-punktowa w skali od 1 do
      10, a reszta taka od 4 do 6, czyli pryszcz. Jednak jakby tak pokusić się o
      jakąś statystykę, to wychodziłoby średnio co 2 tyg. jedna.
      Gdyby tak człowiek znał przysłowiowe miejsce i czas (jak np. przy miesiączce),
      można by sie jakoś lepiej przygotować i nastawić, a tak - pełna niewiadoma!
      Pozostaje się tylko łudzić, że ta, co właśnie minęła, była być może ostatnią :-)
      • ypsilon Re: Często boli? 07.05.04, 09:08
        Kiedyś bolała mnie bardzo często, był taki czas, że codziennie ból głowy mnie
        budził nad ranem i nic nie pomagało. Przez te wszystkie lata nałykałam sie tyle
        różnych tabletek, że dziw, jak ta moja watroba to wszystko przetrzymała. Teraz
        od paru lat biore ZOMIG jak tylko poczuje, że sie zaczyna. Chyba też dzieki
        temu ataki mam coraz rzadziej. Ale owszem, jest też tak, że mam dwa, trzy dni
        pod rząd bóle pomimo zazywania leku. W sumie mam migrenę trzy cztery razy w
        miesiącu (z reguły). Ale bywa też częściej, zwł. jak jestem bardzo zabiegana
        albo głodna.
    • ybc Re: Często boli? 07.05.04, 09:27
      Kiedyś miałam migrenę raz na rok, potem co pół roku. Po urodzeniu pierwszego dziecka -co 3 miesiące, po drugim dziecku - znaczne pogorszenie - co 2-4 tygodnie, a pomiędzy atakami oczywiście bardzo często ból głowy trwający całymi dniami, po kilka dni. Atak migreny trwa u mnie zazwyczaj 1 dzień. Teraz młodsze dziecko ma 2 lata i jest ciut lepiej, ale nadal częste bóle głowy, a migreny takie silne - co 1-2miesiące. Na wiosnę jest, niestety zdecydowanie gorzej! Latem, chyba ze względu na słońce, wysokie ciśnienie - też nieciekawie. Bardzo często po spacerze na słońcu - murowany ból. Nie wspomnę o plaży, a mieszkam nad morzem...
      Y.
      • green_apple Re: Często boli? 07.05.04, 10:15
        Witam wszystkie Towarzyszki Niedoli :)
        U mnie migrena pojawia sie regularnie kolo okresu - przewaznie drugiego lub
        rzadziej pierwszego dnia. I trwa nieprzerwanie dwa dni. Tzn sa chwile przerwy
        np godzinne a potem powtorka z rozrywki. I kurcze nijak nie moge ich
        wyeliminowac. Nie miewam juz migren poza okresem, gdyz odstawilam wszystko co
        migrenogenne. Mysle, ze w skali od 1 do 10 tym okresowym dalabym ok 8 lub 9. Za
        kazdym razem mam wrazenie ze tym razem nie przezyje ataku, tak mnie boli.
        Jestem po prostu nieprzytomna. I oczywiscie mam rozne zachciewajki jedzeniowe,
        wiec wiem, ze Miss M nadchodzi. I jakich lekow bym nie brala,m zawsze mnie kolo
        okresu dopadnie. Wczesniej bralam aspiryne musujaca antymigrenowa ale po tym,
        co mi napisala Venus :) przerzucilam sie na ibuprom tudziez nurofen. Wczoraj
        wlasnie kupilam nowe pudelko magnezu slowmag z b6 i od rana laduje. W zeszlym
        roku odstawilam tabletki i niestety ataki sie nie zmniejszyly. Nie wiem co juz
        mam robic z tymi atakami. Czy jest jakis sposob na ich wyeliminowanie?
        Sciskam,
        Green
    • koleandra Re: Często boli? 07.05.04, 11:03
      Cały czas boli, jedynie wieczorami przestaje :(((
      • marialudwika Re: Często boli? 07.05.04, 13:26
        I TO jest wlasnie ciekawe!!Moze wieczorem juz nic nie musisz robic/dziecko
        pewnie spi/ i odprezasz sie a wtedy i glowa przestaje bolec? Moze Ty masz
        napieciowe bole glowy?Ja sie nie madrze,ale sobie tak spekuluje:).Cos w tym
        wszystkim jest na rzeczy!!
        ml
        • koleandra Re: Często boli? 07.05.04, 13:50
          Dziecko o 18 jeszcze nie śpi, a właśnie o tej porze dopiero zaczynam cokolwiek
          robić bo za dnia to się tylko snuję po domu. Nie sądzę, że się mądrzysz, wręcz
          przeciwnie, jestem wdzięczna za jakiewkolwiek uwagi. Nie wiem czy napięciowe te
          bóle, nie wiem nawet czy to możliwe zeby była to migrena.
          • n_nadia Re: Często boli? 07.05.04, 14:19
            Hm a moze to cos z kregoslupem? Lub inne tego typu schorzenie. Wiemy przeciez, ze rozne schorzenia daja rozne objawy, no chocby zbyt waska przegroda nosowa lub inne takie. Moze wlasnie to nic w glowie, a raczej cos z inna czescia ciala? Tak sobie oczywiscie tylko spekuluje... Eh zeby Ci sie tylko udalo trafic na madrego lekarza.
            Pozdrawiam
    • n_nadia Re: i tak jeszcze mysle... 07.05.04, 14:23
      a bylas u okulisty? Badali Ci dno oka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka