Dodaj do ulubionych

migrena z aurą u mężczyzn...

IP: *.cable.fordon.turmak.pl 25.06.10, 23:44
Witajcie,
Czy możliwa jest migrena z aurą u mężczyzny po 30 roku życia? Objawy:
błyski trwające ok.10 min. potem ból głowy w okolicy czołowo-
skroniowej. Jakieś błyski pojawiały się wcześniej, ale bez bólu głowy.
Jak to jest z migrenami u mężczyzn?
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: migrena z aurą u mężczyzn... 26.06.10, 02:02
      Jest możliwa, ale w przypadku pojawiających się po raz pierwszy w życiu
      (zwłaszcza w tak zaawansowanym :) wieku) objawów neurologicznych zawsze trzeba
      zrobić komplet badań i wykluczyć inne przyczyny.
    • minniemouse Re: migrena z aurą u mężczyzn... 26.06.10, 02:04
      witam!

no przeciez :)

Mezczyzni takze zapadaja na migreny, w w kazdym wieku.
      Migrena tazke moze ulegac zmianom w trakcie trwania (w ciagu zycia),
      ale wszelkie zmiany, m.inn. wlasnie takie jak np aura, nalezy zglaszac i omawiac z lekarzem - neurologiem.
      tak ze polecam mezowi wizyte u neurologa i zrobienie rezonansu, koniecznie.

Minnie
    • Gość: jerzy aura? ależ owszem IP: *.147.43.32.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.06.10, 21:39
      ależ owszem, jak najbardziej. mam 42 lata i wszedłem tu, bo właśnie dziś
      przeżyłem atak klasyczny z aurą. poprzedni 2 dni temu, a miałem przerwę 3 lata.
      wcześniej się zaczęło w okresie dojrzewania i skończyło ok. 23 r. życia.
      A dziś: stopniowo zaczęło mi ubywać pola widzenia w 1/4 z boku, potem pojawiły
      się tam tęczowe wężyki, zażyłem 2 etopiryny ale to jeszcze mało, za pół godziny
      2x apap i ledwo zipałem ale przynajmniej łeb nie pękał. w sumie ok. 3 godzin się
      męczyłem.
      najgorzej kiedy prowadziłem samochód a tu zaczyna się pojawiać pustka od kąta
      pola widzenia... zatrzymywałem się i dawaj 3 nurofeny... po godzinie mijała aura
      przynajmniej i było dobrze jeśłi zdążyłem przed bólem głowy
      • minniemouse Re: aura? ależ owszem 27.06.10, 08:49
        Witamy i Jerzyka!

tak to opis napadu migreny z aura,
        skoro miales tak dluga przerwe to moze nie wiesz ze teraz sa na migreny tryptany - leki ktore dzialaja na receptory serotoniny i zwezaja naczynia krwionosne,
        najbardziej skuteczne w walce z napadami.

W przypadku kiedy same nie pomagaja, mozna je sprobowac laczyc z lekami przeciwbolowymi
        ale zawsze pod opieka lekarza.

Minnie
        • Gość: jerzy Re: aura? ależ owszem IP: *.182.132.45.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.06.10, 14:37
          dostałem sumamigren ale go nei zażyłem, bo się bałem, że w nieodpowiednim
          momencie zażyję i na stałe będę miał aurę ;-)
          suma-migren - ja dziękuję - poza tym nie zachęca nazwą. haha. nie chcę żeby mi
          zwężał naczynia krwionośne. myślę, że przy takiej częstości da się przeżyć.
          • donjuan Re: aura? ależ owszem 29.06.10, 13:52
            Sam jestem na to przykładem , juz po 70 -tce a jeszcze ciągle nmnie męczy. Znów
            powróciłem do kuracji prozakiem gdyz przeszła u mnie w stronę objawów
            depresyjnych . Zawsze je miałem równolegle do migren ale na starość zaostrzyły
            się .
            • Gość: jerzy Re: aura? ależ owszem IP: 94.254.170.* 30.06.10, 14:27
              no właśnie - też zauważyłem, że po ataku wpadam wręcz w płaczliwy nastrój.
              ataków już nie mam, za to jakieś dłuższe i intensywniejsze powidoki
    • markus7504 Re: migrena z aurą u mężczyzn... 15.09.24, 13:52
      Witaj. Napszę ci o moim przypadku. Przez kilka lat miałem migrenę w postaci pojawiajacych się "fortyfikacji" takich błyszczących trójkątów. Najpierw traciłem ostrość widzenia w środku pola widzenia a następnie te trójkąty układały sięw taki krzywy pasek i trwało to tak do 30 minut. Po tym przechodziło ale przychodził nieduży ból głowy i takie lekkie oszołomienie. Po pewnym czasie nauczyłem się żeby jak tylko pojawiąsiętrójkąty brać szybko tabletkę np Nurofen i wtedy trójkąty były ale po nich głowa nie bolała.

W tym czasi borykałem się też ze skokami ciśnienia, tak do 160/120. W końcu poszedłem do kardiolożki która przepisała mi leki na nadciśnienie, lek Pirali Biso 2,5+1,25 . Od tego dnia trójkąty NIGDY wiecej się nie pojawiły. ALE około miesiąc od czasu jak zacząłem brać te tabletki zdiagnozowali mi późną boreliozę którą następnie leczyłem przez 25 dni antybiotykiem.

Jest dzisaj połowa września a od początku maja nie miałem już ataków tych trójkątów.
      Nie mam pojęcia co pomogło czyli czy powodem było nadciśnienie tętnicze czy też krętki Boreliozy ale do tej pory nie mam tych trójkątów . Borelioza wprawdzie pozostawiła u mnie pewne defizyty np taką poranną"mgłę mózgową" czyli takie jakby otępienie które przechodzi po dwóch godzinach od wstania z łózka no ale tych migren już nie mam.

Zatem sprawdź swoje ciśnienei, idź do kardiologa no i też zrób sobie badania na wszelkie infekcje.
      Jeszcze co do Boreliozy- bardzo uważaj na to co piszą w internecie szczególnie na bandytów którzy dają ludziom po kilka antybiotyków na raz!!!!. Sprawa jest taka że po tej chorobie pozostają jakieś uszkodzenia (mam na myśli późną boreliozę) które dajaobjawy wiec nie wszystko po leczeniu wraca do normy ale to nie znaczy że borelioza nadal jest aktywna. Jeśli wyjdzie ci ta borelioza to najpierw posłuchaj na YT serii "Podziemie" któa demaskuje bandytów z ILADS !!!.

Mam nadzieję że tobie albo komuś innemu pomoże mój przypadek bo rzeczywiście będąc wielkim silnym facetem trochę głupio mieć co jakiśczas małego lockdowna w postaci migreny :-)

Ni i uważaj też na psychikę bo takie migreny potrafią ją zrypać dosyć mocno

Życzę zdrówka
      • xawery39 Re: migrena z aurą u mężczyzn... 10.11.24, 10:12
        A ja właśnie ukończyłem 85 lat i od rana dostałem typowej aury w oku i potem bólu głowy . A pani kardiolog przypisuje mi listę dolegliwości i leków a do migreny nie mogę jej przekonać !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka