Dodaj do ulubionych

Do Piotra..

10.05.04, 00:12
Prosze, tutaj link po angielsku gdzie jest krotka charakterystyka co to jest
chroniczna migrena:
www.emedicinehealth.com/articles/37055-3.asp
Chronic migraine: Persons with chronic migraine have headache attacks at
least 15 days of every month for at least 2 months. Chronic migraine may
affect up to 4% of teenage girls and 2% of teenage boys.

Osoby z chroniczna migrena maja ataki przez co najmniej 15 dni w ciagu
ostatnich dwoch miesiecy.
Chroniczna migrena moze dotknac do 4% nastoletnich dziewczat i 2%
nastoletnich chlopcow.

Venus
Obserwuj wątek
    • lek.med.piotrp Re: Do Piotra.. 11.05.04, 22:09
      Nalezy zrozumiec ze jest roznica miedzy atakami trwajacymi co najmniej 15 dni w
      miesiacu a bolem codziennym,trwajacym niemal non-stop.Rzadko opisuje sie
      przypadki tej postaci.Wrazenia o ktorych pisze koleandra nie musza miec zwiazku
      z aura,a charakterystyka bolu przypomina raczej typowe naczynioruchowe
      zmiany,umiejscowione w obszarze tenic glownych mozgu,byc moze zaburzona jest
      hemodynamika krazenia podstawno-kregowego,co w konsekwencji prowadzic moze do
      zaburzen krazenia w obszarze glownych tenic mozgowych.Byc moze sprawa dotyczy
      tez tenic skroniowych.Ja szedlbym w tym kierunku i choc trudno jest udowodnic
      zaburzenia naczynioruchowe,bo tak naprawde nie jestesmy w stanie uchwycic
      tego,to wszelkie objawy przemawiaja za tym.Jednak uwazam ze nie sa to
      naczynioruchy typowe dla migreny.Wplyw moga miec hormony,pisalem juz o
      tym.Nalezy zebrac dokladny wywiad i przeprowadzic naprawde rozsadne i szerokie
      badania.To wymaga najlepiej hospitalizacji w klinice neurologii,jedynie tam
      mozna wykonac neizbedne badania.Sprobowalbym jednak najpierw leczenia
      farmakologicznego.Proponowalbym Bioxetin+Dihydroergotamin,albo nawet
      Xanax.Oprocz tego Nootropil,ktory zwieksza dynamike przeplywu krwi i polepsza
      ukrwienie bez rozszerzania swiatla naczyn.Moze wartoby pomyslec o Depakinie w
      polaczeniu z Nootropil.
      • venus22 Re: Do Piotra.. 11.05.04, 22:23
        No dobrze ale Koleandra podala, ze bol ustepuje okolo 18-tej.
        czyli ze jeden "atak" sie konczy, a pewnie rano budzi sie z nowym..
        Co w/g ciebie przemawia za migrena, co przeciw w tym konkretnym przypadku?

-zaznaczam ze nasza dyskusja nie moze zastapic wizyty u lekarza.-
        Venus
        • lek.med.piotrp Re: Do Piotra.. 11.05.04, 23:24
          Nie jest to proste pytanie venus.Faktycznie moznaby rzec ze objawy daja
          faktycznie obraz migreny.Jednak jest zbyt wiele patologii w ktorych wystepuja
          podobne objawy by zakladac ze jest to migrena.Przede wszystkim bole sa
          ciagle,faktycznie koleandra pisala ze bol ustepuje pod wieczor,ale jest to
          czeste rowniez w innych jednostkach chorobowych.Np w bolach napieciowych bol z
          reguly ustepuje wieczorem,choc oczywiscie nie zawsze,w bolach wywolanych
          zmianami cisnienia plynu m-r rowniez obserwuje sie zmiany w odczuwaniu
          bolu,jako wyraz wahan owego cisnienia,oczywiscie mowie tu o nadcisnieniu
          lagodnym nie dajacym jednoznacznego obrazu w badaniu MR.Bole glowy sa czesto
          bardzo ciezkie do diagnozowania,faktycznie lekami z wyboru sa
          antydepresanty,najczesciej bo nie zawsze.Czesto u pacjentow wykonywane jest
          naklucie ledzwiowe,badanie MR,angio MR,czasem SPECT,a i tak nie ma zadnych
          uchwytnych objawow chorobowych.Nie jestesmy identyczni,u jednego cytoza rzedu
          14 komorek w plynie m-r wskaywac moze juz na zapalenie jako powiklanie zapalen
          innych narzadow,najczesciej jest to powiklanie chorob wenerycznych,u innego
          natomiast jest rzecza normalna,gdy oczywiscie inne parametry plynu sa w
          normie.To wszystko jest wielka zagadka.Uwierz mi venus ze gdy lekarz nie zna
          przyczyny bolu glowy to daje 2 diagnozy:napieciowe bole glowy,albo migrena.Sam
          oczywiscie nie ma przekonania do tego,ale zwyczajnie medycyna rozklada
          rece.Nalezy wykonac mase badan,u jednego glowa boli z przemeczenia,z powodu
          wahan hormonow,z powodu przerosnietych migdalkow podniebnych ktore dawno
          nalezalo wyciac,w skrzywieniach przegrody,w polipach nosa,w chorobach zatok
          obocznych nosa,w chorobach oczu,miesni zuchwy,w dyskopatii odcinka szyjnego,w
          zaburzeniach przeplywu mozgowego,w chorobach zoladka,w chorobach
          nerek.Generalnie istnieje przekonanie ze wszelkie nieprawidlowosci w organizmie
          moga przejawiac sie bolami glowy.Mozg to istna centrala ktora odbiera
          bodzce.Wielka wage ma psychika,to co myslimy,to z czego sie cieszymy,a z czego
          placzemy przeklada sie na nasze zdrowie.Medycyna zna tysiace przypadkow gdy
          ludzie myslacy ciagle o chorobach zapadali na nie,zna jednoczesnie tysiace
          przypadkow gdy ludzie myslacy pozytywnie,walczacy z chorobami pozbywali sie
          dolegliwosci i cieszyli sie zdrowiem.
          • maszar może się czepiam drogi Piotrze, 11.05.04, 23:36
            ale z Twoim stwierdzeniem "gdy lekarz nie zna przyczyny bolu glowy to daje 2
            diagnozy:napieciowe bole glowy,albo migrena" absolutnie zgodzić się nie mogę.
            Pisz w swoim imieniu!! Po to są kryteria diagnostyczne IHS, aby się ich
            trzymać - i bez ich spełnienia NIE MOŻNA rozpoznawać tak sobie tego czy innego
            rodzaju bólów głowy. To błąd w sztuce.
            • lek.med.piotrp Re: może się czepiam drogi Piotrze, 11.05.04, 23:50
              Powiedz mi szczerze,znam kryteria IHS i wierz mi ze sie ich stosuje,jednak
              spojrz na to z innej strony.Jest wiele rodzajow bolu ktory zglasza pacjent i
              ktory niestety nie pasuje do tych kryteriow.Dobrym przykladem jest
              koleandra.Bol obustronny,calodniowy,przewlekly,owszem wrazenia zmyslowe
              (negatywne) wystepuja ale raczej o miernym nasileniu,niekoniecznie zwiazane z
              przypadloscia.W badaniu neurologicznym zapewne bez deficytow,bo dawno by to
              wyszlo,bol trwa od kilkunastu lat,brak opdowiedzi na leczenie
              farmakologiczne,srodki przeciwbolowe malo skuteczne,badz wcale.Teraz zalozmy ze
              w badanich obrazowych obszar mozgu bez zmian patologicznych,badanie angio bez
              zmian,TCD ok,doppler ok.No i co dalej.Nie sprzeczajmy sie nie ma sensu.Ale sam
              przyznasz ze sa stany w ktorych sie celuje z diagnoza i leczeniem.Pacjent
              oczekuje poprawy,Ty masz "kose" nad glowa w postaci NFZ i dyrektora ktory ma
              obliczone co do zlotowki koszty no i co zrobic.Normalna rzecza by bylo,ze
              polozylbys pacjentke do szpitala,porobil podstawowe badania krwi,nastepnego
              dnia obrazowe badanie plus doppler plus TCD,nastepnego jakies badania
              neuropsychologiczne dla oceny stanu postrzegania, i masz pelny obraz.Potem
              rozpatrujesz i leczysz.Ale sam wiesz ze tak nie jest.No chyba przyznasz mi
              racje.
      • maszar Re: Do Piotra.. 11.05.04, 23:00
        Drobne pytanie Piotrze,
        które tętnice uważasz za "głowne tętnice mózgowe"?
        • lek.med.piotrp Re: Do Piotra.. 11.05.04, 23:11
          Wlasciwie ciezko jest mowic o glownych i "nieglownych" tenicach.Rozpatrywac
          nalezaloby cale kolo tenicze,szczegolnie tetnice odpowiedzialna za ukrwienie
          blednika,jak i tetnice przednie mozgu,ale dopiero po wyeliminowaniu innych
          mozliwych przyczyn nalezaloby zrobic angio MR.Zaczac nalezaloby od badan tetnic
          szyjnych i kregowych.
          • maszar nic już nie rozumiem 11.05.04, 23:29
            z Twojej wypowiedzi, sam sobie zaprzeczasz. W poprzednim poście zwracasz uwagę
            na rolę "głównych tętnic mózgowych", teraz już nie.
            A tak na marginesie: odpowiedzialna za ukrwienie błędnika tętnica błędnikowa,
            gałąź tetnicy dolnej przedniej móżdżku z całą pewnością nie należy - jak
            piszesz- do koła Willisa. Szczerze mówiąc, nie rozumiem dlaczego wyróżniasz
            akurat ją w połączeniu z tętnicami przednimi.
            Natomiast moim skromnym zdaniem angioMRI powinno być jednym z pierwszych badań
            u pacjentów z typową migreną.
            • lek.med.piotrp Re: nic już nie rozumiem 11.05.04, 23:44
              Wiem ze odpowiedzialna za ukrwienie blednika jest tetnica blednikowa,napisalem
              to,nie pisze o tetnicy dolnej przedniej mozdzku tylko o tenicy przedniej
              mozgowej,przeanalizuj kolo Willisa i zauwazysz ja na pewno:-)))
              Pozdrowienia.Angio MR nic nie wykaze w migrenie,angio wykazuje zmiany w
              tetnicach a nie ich dynamike skurczu i rozkurczu.
              • koleandra Re: Poproszę jeszcze o chwilkę uwagi... 12.05.04, 08:42
                A wczoraj obudziłam się z potężnym bólem głowy bo moje kochane dziecko walneło
                mnie z całej siły w nos. Ale to nic, wypiłam kawę i przeszło. No właśnie -
                przeszło. Wczoraj nie bolała mnie głowa, poczułam jedynie dwa ukłucia jak
                słonko zaświeciło mi w oczka. Ogólnie mozna powiedzieć, że samopoczucie było
                wspaniałe. A dziś głowa mnie bolała i też po wypiciu kawy mnie nie boli,
                wreszcie moge zacząc normalnie oddychać, jeść i bawić się z dzieckiem. No tak i
                teraz znów pytanie do Pana Piotra (przepraszam, że tak się naprzykrzam).
                Wczoraj miałam owulację (ból jajnika). Czy to ma jakis związek? i czy mozna
                teraz powiedzieć, że to chodzi o hormony?
                • lek.med.piotrp Re: Poproszę jeszcze o chwilkę uwagi... 12.05.04, 15:01
                  W kawie koleandro jest kofeina,ktora ma dzialanie przeciwbolowe,stad bol
                  mija.Co do slonca,to ma ono to do siebie,ze razi nas w oczy i moze wywolac bol
                  glowy,poprzez zbyt intensywne dzialanie na siatkowke oka.To jest czesto
                  spotykany objaw u ludzi zdrowych.Zauwaz ze latem jak sie polozysz na plazy w
                  pelnym sloncu to zareczam ze wielu ludzi dozna bolow glowy,jest to zwiazane z
                  przegrzaniem,a w nastepstwie ze zmianami w krazeniu krwi.Owulacja istotnie moze
                  byc powodem wystapienia bolu.Kobiety sa szczegolnie narazone na zachwiania
                  hormonow,w organizmie kobiety stale zachodza wahania hormonow,tak to juz
                  jest.Dlaczego jednak u jednych boli glowa a u innych nie-tego nikt nie
                  wie.Jednak Ciebie glowa boli codziennie,wiec jezeli istotnie rzecz dotyczy
                  hormonow to niewatpliwie musisz miec spore wahania.Ale to musi zostac
                  sprawdzone i to nie jednym pomiarem,a kilkoma.Doraznie proponowalbym Panadol
                  Extra,zawiera m.in. oprocz skladnika stricte przeciwbolowego takze kofeine,jako
                  lek na bazie paracetamolu nie podraznia zoladka,wiec smialo mozesz go
                  zazywac.Tylko nie przesadzaj.Zrob tak.Bierz przez tydzien panadaol extra 1-0-
                  1,po tygodniu np sprobuj naproxenu,takze 1-0-1,jednoczesnie mogznaby sprobowac
                  jakiegos leku rozluzniajacego miesnie co zapewne obnizy nasilenie bolu,np.
                  Mydocalm ale tu juz recepte potrzebujesz.Do tego dolozylbym jakies czopki
                  przeciwzapalne np. Diclofenac.
                  • venus22 Re: Poproszę jeszcze o chwilkę uwagi... 12.05.04, 18:21
                    Nie zuwazylam aby slonce albo goraco tak bardzo oddzialowywalo na zdrowych
                    ludzi.

Tak sie sklada ze przez cale moje 47 lat jakos nikt oprocz mnie w moim
                    otoczeniu nie dostawal bolow glowy od slonca, tylko ja. Ani z przegrzania.
                    I ja tez nie zawsze bylam taka wrazliwa, kiedy bylam mloda mogla sie normalnie
                    opalac i przebywac na plazy jak kazdy inny czlowiek.

tak ze nie przesadzajmy.

I wiadomo ze ok 70% migrenikow to kobiety, wlasnie przez hormony.

Dla mnie Koleandra wykazuje pewne oczywiste i charakterystyczne objawy migreny:
                    wrazliwosc na swiatlo,
                    bol glowy wystepujacy przy owulacji i miesiaczce,
                    przegrzanie powoduje bol,
                    bol pojawia sie rano, przechodzi pod wieczor,
                    wzmaga sie przy wysilku,
                    wystepuja takze zawroty glowy (przy wysilku)
                    ma zaburzenia wzrokowe (nieostry obraz)
                    w rodzinie wystepuje migrena (maja siostry)

istotnie nie ma klasycznych objawow migreny, dlatego mozna przypuszczac ze nie
                    jest to tylko migrena.

Ale nie jestem lekarzem, mam tylko bogate doswiadczenie ze tak
                    powiem "objawowe" na przykladzie swoim i wielu innych chorych zdiagnozowanych
                    na migrene.

Venus
              • koleandra Re: A, i jeszcze jedna rzecz 12.05.04, 08:47
                Brałam Notroopil, nie bardzo mogłam sobie ta nazwe przypomnieć wcześniej, ale
                jak Pan Piotr napisał to sobie przypomniałam. Z tym że na opakowaniach
                notropilu są takie różne liczby no i tego to juz nie pamietam.
              • maszar Re: nic już nie rozumiem 12.05.04, 19:35
                1. podstawą rozpoznania migreny jest wykluczenie innych schorzeń OUN, w tym
                malformacji naczyniowych - i w tym celu należy wykonać angioMRI,właśnie aby
                otrzymać prawidłwoy obraz naczyń mózgowych. Nie spotkałeś nigdy pacjenta z
                ostrymi napadowymi bólami głowy analogicznymi do migreny, u którego następnie
                zdiagnozowano tętniaka? 2. piszesz "cale kolo tenicze,szczegolnie tetnice
                odpowiedzialna za ukrwienie
                blednika". Powtarzam - co ma wspólnego tętnica błędnikowa z kołem Willisa?
                • lek.med.piotrp Re: nic już nie rozumiem 13.05.04, 20:02
                  Pisalem drogi maszar o mozgowym kole tetniczym,w ktorego sklad niewatpliwie
                  wchodzi tetnica blednikowa,tetnica kregoiwa laczy sie z tenica podstawna od
                  ktorej m.in. odchodzi tetnica blednika.
                  • maszar pozwolę sobie na polemikę; 14.05.04, 21:33
                    za moich czasów w skład koła tętniczego Willisa wchodziły tętnice środkowe
                    mózgu, przednie mózgu, łącząca przednia, łączące tylne, tylna mózgu oraz
                    podstawna. I tak podają wszelkie podręczniki anatomii.
                    Wszystkie drobniejsze gałęzie odchodzą oczywiście od powyższych, ale nie można
                    ich w żaden sposób do koła tętniczego zaliczyć.
                    więc "niewątpliwie" tętnica błędnikowa w skład koła Willisa nie wchodzi;
                    • lek.med.piotrp Re: pozwolę sobie na polemikę; 15.05.04, 00:08
                      Polemizowac by mozna dlugo,niewatpliwie uczepiles sie drogi maszarze.Ja mam
                      podrecznik anatomii w ktorym mowi sie,ze tetnica blednikowa jest odgalezieniem
                      jak piszesz,jednak tworzy nierozlaczna czesc z systemem tetnic
                      mozgowych,polemizowac mozna nad nazwa,poniewaz faktycznie w sklad kola wchodza
                      tetnice o ktorych piszesz,jednak w skladzie systemu tetnic mozgowych,tych ktore
                      sa,ze tak powiem "zyciodajne" wchodzi tetnica blednikowa.Nie zamierzam sie z
                      Toba spierac,nie popelniam zadnego bledu,a Ty za wszelka cene starasz sie cos
                      udowodnic.Daj sobie spokoj chlopie.
            • koleandra Re: do maszara 15.05.04, 14:17
              Jak ktos sie chce pokłócic i nawymądrzać no najlepiej jest łapać za słówka.
              • maszar Re: do maszara 15.05.04, 21:27
                Wcale nie chę się wymądrzać czy też kłócić.
                Jednak jeśli ktoś koniecznie musi sie dowartościować tytułem lek. med w
                podpisie, to niestety zobowiązuje go do czegoś.
                I jako, że nie jest to pierwsza błędna informacja Piotra (poprzednie to m. in.
                traktowanie migreny jako rodzaju padaczki; upieranie się, że migrena z aurą
                jest najczęstszym typem migreny i wiele innych podobnych kwiatków) zamieszczona
                na tym forum, dlatego też uważam, że należy każdą taką nieścisłość prostować.
                Gdyby podpisywał się tylko imieniem lub pseudonimem, jak reszta forumowiczów,
                byłbym zdecydowanie bardziej wyrozumiały.
                Jednak jako, że wielu czytelników tego i innych for w dobrej wierze przyjmują
                opinie Piotra jako pewnik (skoro lekarz tak pisze, to tam musi przecież
                być...), uważam, że należy prostować wszelkie zakłamania.
                To nie są tylko słówka, tylko podstawowe błędy śwadczące o ignorancji w
                anatomii - nie pierwsza taka wpadka - kiedyś Piotr zasłynął jako odkrywca nowej
                części układu nerwowego - "korzenia kręgosłupa".
                Obiecuję wszem i wobec, że jeśli zrezygnuje z podpisywania ( itym samym
                profanacji) tytułem lek.med, nie będę reagował na największe brednie z Jego
                strony.
                • lek.med.piotrp Re: do maszara 15.05.04, 22:06
                  Napisalem o uciskaniu na korzenie nerwowe kregoslupa,widocznie polknalem jedno
                  slowo,a Ty wylapales jak wszystko.Puknij sie w czolko.
                  • maszar Do Piotra 15.05.04, 22:16
                    A reszta Toich rewolucyjnych poglądów - z traktowaniem migreny jako formy
                    padaczki na czele - to też błedy literowe, czy z premedytacja podtrzymujesz
                    swoje zdanie?
                • venus22 Re: do maszara 15.05.04, 22:06
                  Alez Maszar jest NEUROLOGIEM!

Wcale nie lapie dra Piotra za slowka, dr Piotr istotnie popelnia razace bledy i
                  propaguje terapie niezgodne z naukami medycznymi, np czysczenie watroby na
                  migrene!!!

Nie mam nic przeciwko czyszczeniu watroby jak ktos chce, ale uwazam ze lek med
                  nie wypada zalecac takie cos chorym na migreny!

Ja rowniez nigdy nie spotkalam sie z teoria ze migrena jest padaczka, co
                  najwyzej ze migrena i padaczka maja cos wspolnego ale nie ze sa tym samym!

Venus
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka